Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mentirkowa przygoda z ogrodem 23:10, 17 kwi 2021

Do góry
Mentira napisał(a)

Piękna ta róża. A mżesz polecic coś różowego bo takie chya najbrdziej mi sie podobają.

Nie kombinuj z różowym ta jest ładna. Różowe możesz gdzie indziej dać.
Różowa to zobacz "bonica", albo zobacz rabatowe w szkółce u Hyżego. Patrz na zdrowotność, kształt kwiatu czy pełny czy sam się oczyszcza czy trzeba przycinać.
Mirkowy ogród (początki) 23:01, 17 kwi 2021

Do góry
Mirka dzieliłas miskanta? Może ja jutro podzielę grecki i Memory. Masz Memory? Po deszczu to.moze dam radę. Po południu ok godz 18 przeszla burza. W Konstancinie bardzo lało.

Jest mokro moje wszystkie zbiorniki napełnione, może jutro odpomoujemy do drenażu. Rowem przy drodze płynie rwącą woda.

MIRK a JAKIE TRAwy ty mi dałaś, że u mnie nic jeszcze nie wypuściły.

Mój jeden grujecznik stoi na balkonie i też ma takie liście DZISIAJ CHODZIŁAM po działce gdzie go posadzić aby go słońce nie przypaliło
Żywopłotki cisowe. 22:27, 17 kwi 2021

Do góry
Haniu zrób tak,aby im było dobrze.
Ptasi gaj 22:25, 17 kwi 2021

Do góry
Rosa napisał(a)

Mam tylko jedną ostróżkę odmianową pełną różową z ciemnym środkiem. Jutro popatrzę czy już wschodzi i czy da się ją podzielić. Wszystkie ostróżki oddałam, bo u mnie łapały mączniaka i trzeba je było podpierać. Poza różami pozostały mi kwiaty tylko bezobsługowe .

Szkoda że ci się nie ostała. Taka ładna. Ewa nic nie rób tej odmianowej jakbyś jej miała zaszkodzić. Ta moja była wyjątkowa.
Ptasi gaj 22:21, 17 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas generalnie samce na drzewach nocują, samice w trawach. Samce jak lecą to się drą na całe gardło, głupie to bo drapieżnik od razu wie gdzie szukać posiłku. U mnie grzebią w trocinach, kapią się w popiele na ognisku. Samce się biją między sobą.

Sylwia u mnie jest tak samo jak odpisałaś. Byłam dzisiaj burza jak cholera a one mordy dra. Widocznie oznajmują samicy, że zagrożenie. EMusiowi jeden dzisiaj nad głową przefrunął. Wystraszył się jak cholera. Też mąmy sarny chodzą stadami. Należy się cieszyć że tak się dobrze czują na sąsiedniej działce, ale co za dużo to nie zdrowo.

Po burzy jak ptaszyska zaczęły śpiewać. EM taka mądra jesteś a zaśpiewać tak nie potrafisz. Powiedziałam mu zacznij ty piąć.
Ptasi gaj 21:32, 17 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

A widziałaś ostrożke od ciebie. Nie odbiła w tym roku taka piękna może ty ją masz.

Mam tylko jedną ostróżkę odmianową pełną różową z ciemnym środkiem. Jutro popatrzę czy już wschodzi i czy da się ją podzielić. Wszystkie ostróżki oddałam, bo u mnie łapały mączniaka i trzeba je było podpierać. Poza różami pozostały mi kwiaty tylko bezobsługowe .
Ptasi gaj 21:22, 17 kwi 2021

Do góry

Kto nie ma z nimi styczności nie uwierzy co wyprawiają,a szczególnie pod wieczór. Sąkrzeczą, lataja, fruwaja po drzewach na drzewa. Np idziesz, wieczorem i nagle fru..fru.. zawału można dostać. To samo nad ranem. Ja nie mam małych drzew, ale za to na rabatach mam taki kipisz rozgrzebana każda z kora.

Jest w stadzie piękny samiec, pióra w ogonie długie kolorowe, siedzi na drzewie i obserwuje co się dzieje.

U nas generalnie samce na drzewach nocują, samice w trawach. Samce jak lecą to się drą na całe gardło, głupie to bo drapieżnik od razu wie gdzie szukać posiłku. U mnie grzebią w trocinach, kapią się w popiele na ognisku. Samce się biją między sobą.
Ptasi gaj 19:47, 17 kwi 2021

Do góry
Pogoda marna ok 7 stopni, ale nie pada bez wiatru da się wyjść.

Też mam zasiewy

Od góry pomidorki, dalie o liściach brązowych i szałwia omaczona. W innych mam paprykę. Dzisiaj posieje melony i arbuzy.

Wczoraj przy przenoszeniu przelamala mi się ta paleta zbierałam wszystko z podłogi. Ponownie posadziłam na szczęście sadzonki nie zostały poturbowane.

Ela ,
Już dalie posiałaś
Ojejku , a je jeszcze nie
zaraz siadam i sieję
Ptasi gaj 19:37, 17 kwi 2021

Do góry
Rosa napisał(a)
Widziałam, uważaj przy pieleniu, bo wkoło pewnie będzie dużo siewek. Poznasz je po nakrapianych liściach.
Mam nadzieję, że te ograniczniki u mnie się sprawdzą, bo mam tylko 1 ujęcie wody i 40 mb węża, którego muszę okiełznać .

Długo mam gaure i wiem prawie wszystko o niej. Jak wyglądają młódki też.

A widziałaś ostrożke od ciebie. Nie odbiła w tym roku taka piękna może ty ją masz.
Ptasi gaj 19:34, 17 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Gaura to piękna roślina, niestety nie mam jej i miejsca też nie mam gdybym chciała kupić.
Przeczytałam, że zanikła Ci ta ładna ostróżka, u mnie te kupne też szybko giną. Najlepsze te stare, one są ciągle. Szkoda, że tylko w niebieskich odcieniach.

Ostróżka też dostałam od Ewy Rosy.. przez 2 lata kwitła tak jak na focie. W zeszłym roku przyszedł huragan i wszystkie patyki wyłamał z tej ostróżki.
Może to było powodem. Będę szukała takiej bo naprawdę warto.
Jeszcze dzisiaj zaglądałam czy coś wychodzi niestety.
Też różowa gaura nie wypuszcza.

O dziwo bardzo ładnie wychodzą jeżówki licencjonowane i z tego się cieszę

Ptasi gaj 14:17, 17 kwi 2021

Do góry
Rosa napisał(a)
Elu odpowiem u Ciebie, bo nie chcę zaśmiecać Irence wątku.
Ogranicznik służy temu, by wąż nie przesuwał się tam gdzie chce, tylko leżał tam gdzie jego miejsce. Znasz mój ogród są w nim półkola, zakola itd. Jak pociągnęłam wąż to niszczyłam trawy i kwiaty, łamał i niszczył wszystko co spotkał na drodze. Ograniczniki zamocuję przy obrzeżach i rośliny będą bezpieczne a poza tym nie będzie wąż przeszkadzał przy koszeniu trawy. Trawę kosi się raz na tydzień i za każdym razem zwijają mi wąż a ja potem muszę się szarpać i dźwigać by go rozłożyć. Mam nadzieję, że tego uniknę.

Czego to nie wymyśla. U mnie to kupa kamienii wąż ciągle zahacza o te kamienie. U mnie ten ozdobny gwóźdź nie zda egzaminu. Mam do każdej rabaty dobre podejście.

Ewa czy widziałaś swoją gaure u mnie?

Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam i zdrowia zycze
Dębowe zakątki 12:42, 17 kwi 2021

Do góry
Aniu wiem co to jest nadmiar drzewa. Od kilku tygodni tnę ibrozdrabniam. Mam sterty rozdrobnionego igliwia i bede obsypywac.
Te grubsze też do kominka.
Jadę zaraz zobaczę co tam się dzieje na działce. Padało cały tydzień pewnie w oczkach pełno wody w studzienkach też.
Mam sadzenie lilii i jeszcze nawożenie bylin.

EM chce zrobić kanciku ciekawe czy da rady jak tak mokro.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

O to masz też sporo pracy. No cóz ogrody wymagają i takiej pracy z drzewem.
Ja jeszcze kruszarki do drzewa dnia mam
Do kominka dużo się przyda.
Oj mokro. U mnie bynajmniej tak jest. I wody w stawie też pełno .
I ja mam pracy ogrodowej dużo. A dziś dzień wolny i nic przez ten deszcz nie mogę podziałać

Piwonie

obrazki włoskie mam je kilka lat ale nigdy mi niezakwitły Ale z liści też ładnie wyglądają
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:35, 17 kwi 2021

Do góry
Tak prawdę mówiąc nie wiem czemu te oągraniczniki służą. Wbijasz do ziemi i co dalej.

Wż owija się, nie pląta i nie jedziesz po roślinach, co mi się często zdarza, jak ciągnę. Na razie paliki mąż takie wbił.
Dębowe zakątki 11:21, 17 kwi 2021

Do góry
Aniu wiem co to jest nadmiar drzewa. Od kilku tygodni tnę ibrozdrabniam. Mam sterty rozdrobnionego igliwia i bede obsypywac.
Te grubsze też do kominka.
Jadę zaraz zobaczę co tam się dzieje na działce. Padało cały tydzień pewnie w oczkach pełno wody w studzienkach też.
Mam sadzenie lilii i jeszcze nawożenie bylin.

EM chce zrobić kanciku ciekawe czy da rady jak tak mokro.

Pozdrawiam i życzę zdrowia
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:09, 17 kwi 2021

Do góry
Tak prawdę mówiąc nie wiem czemu te ograniczniki służą. Wbijasz do ziemi i co dalej.
W samym słońcu 00:43, 17 kwi 2021

Do góry
Zrób fotkę i pokaż te tuje. Nie mogę nic radzić jak nie widzę.
Ja z każdej strony mam równo przycięte tuje.
Nigdy że szmaragdów ze środka nie otrzepywalam igliwia.

U mnie igliwie sięga do połowy drzewka tam ptaki mają gniazda. A szmaragdy w szpalerze wstawię fotkę nie nawoze dobrze rosną bez jedynie z tyłu rozkładam skoszona trawę.
Ptasi gaj 00:29, 17 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Bardzo ładna ta gaura. Muszę nad nią pomyśleć.
Szkoda, że Ci ostróżka nie wyszła. Ale może jeszcze nic straconego i się pokaże?

Agnieszka też mam nadzieję, ale inne już mają zielone czupryny

Gaura to elegancka roślina.
Gożdzikowa - wiejski ogród 22:09, 16 kwi 2021

Do góry
Z tą zdalna nauka to oszaleć można. Wyobraź sobie, że ja nie dosyć, że płace na zajęcia terapii zajęciowej w ośrodku co prawda połowę to jeszcze przez internet muszę obserwować jak pani maluje i ja w tym biorę udział.
Maja to ma gdzieś a ja maluje,szyję,lepie jakiej figurki z modeliny która sama zrobiłam.
A najlepiej jak biorę udział w gimnastyce z jednej strony monitor z drugiej strony podnoszę nogi,ręce kręcę tyłkiem.

Powiedziałam im że to mój ostatni tydzień. Wyjeżdżam na działkę a tam nie mam zasięgu.

Moja synowa ma dwa komputery jeden zajęcia z przedszkola drugi że zdalna 3 klasa. 3 klasista tak bystry, że się nudzi tymi lekcjami. Trzyma stary telefon w ręce i gra.
Nasza znajoma ma 5 dzieci na zdalnym wzięła urlop bezpłatny, i ściągnęła 3 komputery bo 2 ma swoje.
Co to za kształcenie współczuję dzieciom i wszystkim rodzicom.

Babcia ładne baranki pomogła zrobić. Brawo Ty!

Basiu ciężkie czasy oby jeszcze gorzej nie było. Bo nie wiadomo czy w przyszłym roku znowu nie będzie się trzeba szczepić. Ten wirus ciągle będzie bo ludzie się przemieszczają po całym świecie.

Pozdrawiam
Glina i zielsko 16:37, 16 kwi 2021

Do góry

Bo działka spora ponad 40 arów. I wydmuchow nie było wyjścia szybko osłonić i nie wielkim kosztem. Na początek 170 Brabantow od strony zachodniej.
Szmaragdy i Brabanty mają ok 3,5 metra.

Ela,.co zrobić żeby szmaragdy zaczley tworzyć ekran. Mają ze 2 metry, sądziliśmy je z 7 -8 lat temu.w zeszłym roku je przycirlam w tym jeszcze ani nie przycirlam ani nie wyczyscialam środka...jedynie to nawóz sypnęłam...po jakim czasie u Ciebie zaczęły tworzyć ekran?
Glina i zielsko 16:35, 16 kwi 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

300 szt to dużo bardzo. mam nadzieję że moje też kiedyś będą duże i ładne.

Bo działka spora ponad 40 arów. I wydmuchow nie było wyjścia szybko osłonić i nie wielkim kosztem. Na początek 170 Brabantow od strony zachodniej.
Szmaragdy i Brabanty mają ok 3,5 metra.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies