Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 15:30, 11 lut 2021

Roocika napisał(a)
Uwielbiam metalowe elementy, tyle, że mnie to ciągnie w stronę loftową
Za to mąż kocha drewno, więc nie mam wyboru

Tak jak pisze Renia, trzeba to połączyć
Agatorek 15:32, 11 lut 2021

Dominika11 napisał(a)
wpadłam z rewizytą
no kochana masz kawał ziemi, rondo super
pieski boskie

idę jeszcze raz poogladać fotki

Hej. Póki co mam mało fotek, ale będę nadrabiać od tego sezonu .
Zapraszam
ElzbietaFranka 00:21, 13 lut 2021

Witam Agnieszko

Sprowadziło mnie do ciebie pytanie z wątku Zagajanki odnośnie róży pnacej. Polecam róże "Laguna" to jest ciemniejszy róż. Jest jeszcze Swet Laguna ale "Laguna" ładniejsza. Możesz sobie zobaczyć w szkółce RóżaCwik, kupuj z atestem zdrowe róże.
Laguna wspaniałe pachnie i kwitnie cały sezon. Mankamentem jest, że ma dużo kolców ostrych.

Masz duży ogród. Ogrodzenie kute, zegar na tym.postumencie kutym przepiękny. Piszesz, że "nasz" mistrz tzn rodzinny.

Ten zegar sam w sobie robi piękna rabatę. Czytałam wpis Sylwii wyrzuciłbym hortensje i inne ozdobniki. Posadziła bym do donic niskie rośliny np lawendy i trawy "stipy", popatrz jeszcze na gaure biała, różowa. Te donice muszą mieć nasadzenia lekkie zwiewne aby nie przytłumić zegara.
Lub trawy stepowe nie trzeba podlewać a jesienią się pięknie przebarwiają.
To są moje propozycje zrobisz jak chcesz.

Odnośnie oczka szkoda,że nie zrobiłaś oczka z lekkim spadkiem na brzegach będą się obrywały przy nadmiarze wody.

Jestem na str 10 jutro będę dalej oglądać.

Agatorek 01:02, 13 lut 2021

Witaj Elu .

Dziękuję Ci za polecenie róży. Póki co, to tylko mały rekonesans. Do kupna jeszcze daleka droga, ale warto wtedy mieć już jakiś konkretny plan.
Ładna jest ta Laguna. Nawet bardzo .

Kowal nie jest z rodziny , tytułuję go „moim”, bo już parę rzeczy zrobił dla nas i jestem bardzo zadowolona z efektów jego pracy.

Odnośnie ronda, to zobaczę po tym najbliższym sezonie, co mogę zmienić. Te nasadzenia są ubiegłojesienne, więc jeszcze nie widziałam, jak to będzie wyglądać całościowo i kwitnąco. Na pewno usuniemy stamtąd białe otoczaki. I będziemy myśleć, co dać w zamian.

Dobrze piszesz z tym brzegiem oczka. W jednym miejscu już mi się osunęło. Na wiosnę/latem i tak będziemy jeszcze poprawiać dno i budować schodki, więc coś może zrobimy z tymi brzegami.

Do Ciebie zajrzę jutro, tzn. dziś. muszę się tez przyznać, ze już trochę zaglądałam po cichu .

maksimini 18:24, 14 lut 2021

Aga super pomysł z altanką, będzie pięknie. I ogrodzenie pasuje i zegar - będzie pięknie a altanki nie mogę się doczekać, takie romantyczne miejsce obrośnięte różami. Miód
ElzbietaFranka 18:32, 14 lut 2021

Oczko trzeba od początku robić porządnie czyli stopnie wodne.
Też nie chciałam ryb, aż ktoś przyjechwał w odwiedziny przywiózł 3 szt i teraz mam stado.

Skąd wiesz, że ci kiedyś nie odbije na rybki to fajne zwierzątka i trzeba będzie przerabiać. Zrób sobie koło czy zarys jak to oczko ma wyglądać wężem do wody i tak kop coraz niżej schodki. Rybki nie są kłopotliwe.
To co widziałam u ciebie to trzeba wykopać min. na gl. 1.20 m aby ryby się miały gdzie w zimie schować. Wystarczy 1x1 metr. Następnie zrobić schodki o szerokości ok 1 metra abyś się nie ślizgała ze schodów wąskie są nie dobre bo tak mam i kilka razy już pływałam. Ostatnio w grudniu.

Moim zdaniem jak będzie sucho (nie ma się co spieszyć) odrzucić kamienie wykopać na wys. 1 szpadla (20 cm) i szerokość ok 80 cm glebę. To co jest zostawić jak jest. Masz duży teren to możesz pofantazjować. I kopać schodkami na wys 30 cm co 80 cm szerokości. Musisz wymierzyć tak aby się nie narobi. Schodki zrób co najmniej na połowie oczka na reszcie ze spadkiem pochyłych brzegów i wysyp grubszym kamieniem (otoczakiem).
Oj można ładnie zrobić to zależy wszystko od inwencji.
Też bym teraz swoje oczko inaczej zrobiła jest ładne ale co nie co bym zmieniła. Wtedy byłam zielona w tym temacie więc teraz na moich błędach doradzam innym.

Moim zdaniem powinnaś dać folię a najlepięj z geomembrana EPDM do oczek wodnych. (przeczytaj w necie. Mam taki sam grunt jak u ciebie dwa sztychy szpadlem a następnie glina.

W najwyższym poziomie przy brzegu posadź sporo roślin wodnych dotleniające wodę (bagienko). Np. tatarak, bardzo dobrze czyści wodę irys zółty. Woda będzie czysta glony nie będą rosły. Wejdź na strony "rośliny wodne do oczka" masz opisy.
Nie wyrzucaj ziemi z oczka może posłużyć jako podstawę pod kaskadę kiedyś w przyszłości. Jak budowaliśmy to jednej łopaty ziemi nie wywiozłam wszystko zagospodarowałam, gruz też.

Trochę chaosu w tym wpisie, ale wszystko naraz mi do głowy przychodzi.
Jakby coś to pytaj.

Zobacz jeszcze pnącą Kiss me Kate też bardzo ładna i wielkokwiatowa Großherzogin Luise po 2 szt zamówiłam u Ćwika.

Pozdrawiam
Napia 19:32, 14 lut 2021

Zapowiada się piękny ogród Zegar naprawdę robi wrażenie, a metalowe róże mnie ujęły Co do laguny - potwierdzam, że to bardzo ładna i bezproblemowa róża Mam dwie, co prawda jeszcze młode, ale już śliczne i zdrowe.

Psiaki urocze
Agatorek 21:03, 14 lut 2021

Hej Kasia , jeszcze myślę nad kutą pergolą do kompletu .
Hej Aga
Dziękuję Wam za odwiedziny, miłe słowa i zapraszam .

Hej Ela
Raczej nie będę powiększać tego oczka (muszę zrobić porządek z dnem i schodkami, bo tego nie zdążyłam zrobić na jesieni, oczko średnio ma głębokość około 1,30 - 1,50 m.). No chyba, że będę musiała, ale spróbuję jakoś inaczej zmniejszyć spadek na burtach. Jeszcze nie wiem jak, ale może się da. Wolałabym uniknąć przesuwania ścieżki .

I na pewno nie będziemy mieć rybek. Z przodu działki mam dwa mniejsze oczka od kilku lat i nikt do mnie jeszcze nie przyjechał z rybkami, więc to mi raczej nie grozi. Nie będzie u nas rybek z jednego powodu - w oczkach od wiosny do jesieni pływają psy i nie chciałabym ciągle stresować rybek. Z tego samego powodu odpada wyłożenie oczka folią. Ale oczko od początku było tak planowane, jak jest (że jest bardziej dla psów, niż dla mnie ). Poziom wód gruntowych jest tam dość wysoki, najwyżej będzie się zmieniał w ciągu roku .

Nad roślinami w oczku - a raczej na skarpach/ burtach pomyślę . Coś zadarniającego by tam się przydało. Ale raczej niskiego.

Ziemia z wykopu oczka na razie leży obok, ale na wiosnę zostanie przewieziona w inne miejsce (przed tylną bramę, która prowadzi na łąkę i do lasu), które jest trochę niżej położone i trzeba to wyrównać.

Widać, że masz dużą wiedzę o oczku . Na pewno się do Ciebie zgłoszę, jak będę miała pytania w tym temacie.

I dopisuję kolejne róże do sprawdzenia, dziękuje.

Pozdrawiam .

sylwia_slomc... 21:06, 14 lut 2021

Rukiew wodna zadarni strefę przybrzeżną, a przy okazji to samo zdrowie podobno
Agatorek 21:07, 14 lut 2021

Ela, właśnie sobie obejrzałam te róże.
Piękne są obie, ale Kiss me Kate skradła moje serce .