Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:55, 27 sty 2020

Do góry
Postaraj się, warto o nie walczyć Ciemierniki o dziwo, mogą rosnąć nawet w słońcu, kluczowe jest zasadowe podłoże i żyzne, nie za mokro, nie za sucho. Nie lubią grzebania w korzeniach, jak posadzisz to już nie ruszaj. Podsyp im kompostu, powinny dodatnio zareagować.
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 13:26, 27 sty 2020

Do góry
Super kolorki
Tu narazie jest ściernisko... 13:24, 27 sty 2020

Do góry
Z cisków zrobisz jakąś kreskę, żywopłocik, poprzycinasz i zobaczysz jakie śliczne za dwa lata będą. Bukszpaniki wiosną też przytniesz i od razu w pierwszym roku będą fajne kulki. Kop różaneczniki, mają krótkie korzonki i zwartą bryłę. Podlej i zraszaj jak nie ma mrozu.
Małe drzewko lub krzew za domem 22:41, 26 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli potrzebujesz niewielkiego drzewa to porada jest niezwykle trudna, bo to sam musisz wybrać.

Propozycja moja klon Shirasawy 'Aureum'
Druga - miłorząb forma 'Pendula' - parasol.

Trafiła Pani w dziesiątke, o takim klonie myślałem, ale miłorząb to także bardzo dobra propozycja.
Bardzo dziękuje
Małe drzewko lub krzew za domem 21:36, 26 sty 2020

Do góry
Jeśli potrzebujesz niewielkiego drzewa to porada jest niezwykle trudna, bo to sam musisz wybrać.

Propozycja moja klon Shirasawy 'Aureum'
Druga - miłorząb forma 'Pendula' - parasol.
Beth Chatto Garden- Anglia 22:06, 24 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To ogród "sztandarowy" - być w Anglii a tam nie być - niemożliwe.
Byłam już kilka razy, opisałam tylko raz - w 2010 roku https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/65-ogrody-angielskie-the-beth-chatto-gardens

Tak to obowiązkowy ogród
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:07, 24 sty 2020

Do góry
Nie mam, chodzę, patrzę, a aparat w domu No to nie mam.
Witek zdaje relację: dziś przyjechały wywrotki z gruzem na drogę, ziemia, przyjechała, obrzeża stalowe itp. rzeczy.
Ogród leśny na polu 19:05, 24 sty 2020

Do góry
Ewentualnie posadź bluszcz na siatkę, będzie taki zielony parawanik, da tło.
Moim zdaniem to jak się to rozrośnie - będzie wystarczająco. Możesz więcej bordowego tam dosadzić bo coś widzę, co to?

Na rabatę załóż linię kroplującą, nawet możesz ręcznie odkręcać. Albo sterownik na baterie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:58, 24 sty 2020

Do góry
W połowie ogrodu, gdzieś na 250 metrze mieliśmy kilka lat temu jezioro na środku. Teraz z tego miejsca mamy zakopaną rurę odwadniającą, do niej będziemy podłączać inne miejsca w razie takiej potrzeby. Idealnie, bo jest gdzie odprowadzić wodę...chociaż w obecnej sytuacji zimowej i braku śniegu - raczej nie spodziewam się zalewania.

Mocno myślę o wiośnie i pracach lutowych. W zeszłym roku połowa lutego - cięcie. Teraz zobaczymy kiedy wiosna się zacznie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:55, 24 sty 2020

Do góry
U nas się obecnie dzieje dużo. Pogoda właściwa do robienia drogi, zawrotek, trawników (podbudowy pod nie), przewalania ziemi, kształtowania ziemi...

Robimy też obrzeża, krawężniki, a nawet w ogrodzie wgłębionym odwalimy kosteczkę szachownicę. Mam pomysła.

Wieczorem z Witkiem, rysujemy, dyskutujemy, modernizujemy pomysł... reszta okaże się w robocie. Na bieżąco będziemy decydować.

Będziemy też kształtować brzegi w ogrodzie wodnym nad jeziorkiem i robić drenaż odprowadzający wodę z ulewnych opadów, która płynie drogą i zarywa nam brzegi. Mamy zakopaną tam rurę drenacyjną.

Kopiemy też pod nawadnianie w ogrodzie wgłębionym.

Pszczelarnia 18:51, 24 sty 2020

Do góry
Ja się zapisuję. Moim zdaniem powinno być nowe towarzystwo. T. Piwoniowe.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:49, 24 sty 2020

Do góry
Raczej bym nie doklejała tutaj tego łuku, aż się prosi robić proste linie. Nasadzenia niekoniecznie rządkami, ale rabaty tak..
Moje zdanie - nie projektuj pojedynczych rabatek, nie wiadomo jak się to ma do całości. Także ten kwadracik, czy jest w polu widzenia od frontu razem z tą wąską? Wtedy można to samo posadzić tylko w długiej więcej.

Znowu działasz w oderwany sposób zamiast kompleksowo. No nie da się dobrze zaplanować rabat bez wiedzy co ma być w ogrodzie i jak będzie przebiegała linia wszystkich rabat

Tutaj można posadzić w zasadzie wszystko, tylko czy to wszystko będzie pasowało potem do reszty??oto pytanie.
Ogród w Tarnowie 23:11, 23 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dajesz jeść? Bo ja raz dałam i zjadły, szkoda mi się zrobiło. Tak słoneczko świeciło.

Nie daję. Też mi szkoda, ale nie powinno się karmić jak temperatura wody jest niższa niż 8-10st. Ryby chętnie zjedzą ale nie trawią i pokarm zalega im w żołądku co doprowadza do chorób.
Ogród w Tarnowie 21:19, 23 sty 2020

Do góry
Dajesz jeść? Bo ja raz dałam i zjadły, szkoda mi się zrobiło. Tak słoneczko świeciło.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:18, 23 sty 2020

Do góry
Jako ogrodnik włóczący się po świecie w poszukiwaniu pięknych ogrodów, bywam tu i tam, zawsze coś przytargam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:47, 23 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wszystkie mam z Polski, niektóre nawet z Anglii. Holandii, Niemiec, ale w Polsce też sporo można dostać. Trzeba szukać po różnych stronach internetowych.

Bardo dziękuję, Pani Danusiu. Pani zawsze jest dla mnie inspiracją. Podziwiam !!!
Ania -Spełnione marzenie 16:29, 23 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Metasekwoja https://www.ogrodowisko.pl/watek/2472-metasekwoja-chinska-metasequoia-glyptostroboides

Dziękuję , Pani Danusiu ,
Te drzewka coraz bardziej mi się podobają
A co najważniejsze , już się ich nie boję :

Nie mam to jak pomoc fachowca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies