Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

ogrodoweimpresjejolki 10:52, 11 paź 2013

Do góry
Jolu razem z pozdrowieniem i życzeniem miłego dnia przesyłam ci trochę mojego ogrodowego złota

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:48, 11 paź 2013

Do góry

To jest ten zarośnięty kącik przy altanie
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:58, 11 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
Marzenko, Mirka, Mira, Noemi - dawajcie to ciepło bo cebule do posadzenia czekają.... bo co ja będę pokazywać w nowym tysiącstonie??? Starocie??????
Ale klika rewolucji jeszcze mam w zanadrzu...... już mnie nosi.... tylko praca przeszkadza... ale trudno pracować na ogród też trzeba.. ja ki w ogrodzie.. darmo nic nie ma.... Na bicepsy też trzeba było zapracować.. ale to samo się zrobiło.. .. też mimo woli Do regularnych rzeczy jestem zbyt nieregularna... niesystematyczne i chaotyczna....

Po wizycie w Zimozielonym... klamka zapadła.... to idzie do lamusa i przechodzi do historii... będą w przyszłym roku metamorfozy.... i nie pytać jakie bo nie wiem.... wiem jedno.. TAK BYĆ NIE MOŻE.
TRZEBA ZAORAĆ. CHAOS, CHAOS, CHAOS..... wiem to moje drugie imię...

Real o niebo gorszy..... niż foto..

to było prawie rok temu - ciekawa jestem jak wyzdrowiejesz oczywiście !!! co się wyklaruje bo pogody jeszcze starczy na zmiany
pozwodzenia
Rododendronowy ogród II. 09:54, 11 paź 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

to jest mój atropurpureum

Dokąd był młody to się nie przebarwiał a teraz jeśli tylko jesień jest sucha to kazdego roku się przebarwia więc pewnie troszkę musisz poczekac. Pozdrówka.

Bogdziu, cu-do-wnie!!!!! kolory jak z bajki....mój klon młody jest jeszcze i przymroziło mu listki .....ale doczekam się...tak myślę
Wilcza Góra 09:31, 11 paź 2013

Do góry
Ninoja napisał(a)
Rozwiałaś moje wątpliwości.
Zaraz ją chyba zamówię i to w ilości co najmniej 5 szt.
Dzięki wielkie za opis i zdjęcia.

jeśli mogę coś podpowiedzieć...my sadzimy je w grupach po 3 sztuki = dzięki temu osiągamy efekt
"na bogato"
pięknie się rozrastają i tworzą duży akcent kolorystyczny

czerwiec 2013

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:28, 11 paź 2013

Do góry
Spoko... serial sie nakręci... ja nie ten typ co poleży.... paraduję w piżamce pospałam troszkę.... pomyślałam i już mam zielone kulki... w trosce o Danusię.. o jej wątrobę... muszę przynajmniej częściowo opanować chaos...
O tu mam kulki.. 12 szt...... a w ich miejsce posadzę jasne kulki... bo płotek i tak likwiduję.. będzie tu jaśniej..bo jest ponuro.. zamiana wyjdzie na dobre
Wystarczy tylko prawą flankę na lewą flankę przerzucić.. tyle dobra mam zmagazynowane pod bokiem

Wilcza Góra 08:53, 11 paź 2013

Do góry
25 LISTOPADA 2010 ROKU

Heritage w rozkwicie + 2 pąki za plecami

Rododendronowy ogród II. 08:33, 11 paź 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ale ognisty! Po straż trzeba dzwonić! Kupiłam w tym roku też japońskiego Atropurpureum, ale na razie oberwał od mrozu po młodych liściach, więc trzeba czekać aż zmężnieje, żeby się taki piękny zrobił. U mnie dopiero zaczynają się zmieniać powoli kolory na jesienne.

to jest mój atropurpureum

Dokąd był młody to się nie przebarwiał a teraz jeśli tylko jesień jest sucha to kazdego roku się przebarwia więc pewnie troszkę musisz poczekac. Pozdrówka.
Ogród ogrodniczki 08:23, 11 paź 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Gosiu,tak myślę że może zasadzić można byłoby tu trzy kule bukszpanowe wśród żurawek...
Zrobić bardziej monotematycznie tzn.usunąć inne byliny.
Co Ty na to?

Basiu kochana - ze mnie marny specjalista... ale mogę coś namieszać . Pamiętaj - ilu doradzających tyle opinii - uważaj bo dostaniesz zawrotu głowy. To Twój ogród i Tobie ma odpowiadać
Kule wyglądałyby fajnie - i nie tylko trzy sztuki, a jeszcze dwie mniejsze bym dodała. Kulki można podsadzić zwiewną trawką lub carexami I posadź kule nie tak blisko siebie a jakby rozrzucone.
Żurawkę - tę co masz - podmieniłabym z funkiami - bo one jak urosną zasłonią sporo liśćmi, chyba że to miniaturki. Funkie na tyły zamiast innych bylin - tam pod sosenki.
A liriope wiosną podzieliłabym na połowy - byłoby ich dwa razy więcej i podsadziłabym liriope pod drzewem, którego pień widać. Uwielbiam takie poduchy z trawopodobnych - pomiędzy można tam jeszcze dodać kwitnące na fioletowo krokusy
I chyba wszystko... pamiętaj jednak - TY TU RZĄDZISZ!!!
Pozdrawiam serdecznie
Wilcza Góra 08:02, 11 paź 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
Ewa, proszę o kilka słów o róży Heritage. Proszę, napisz mi, jak u Ciebie się sprawuje. Czytałam, że jest bardzo wymagająca i wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych oraz oprysków prewencyjnych. Jak to wygląda u Ciebie? Z góry dziękuję.

to moja najukochańsza róża
nie stosuję ŻADNYCH oprysków, nie choruje na plamistość, nie interesuję się też mączniakiem !!!
mam 12 krzaków w ogrodzie i jestem nią każdego roku zachwycona
kwitnie od początku czerwca do samej zimy !!!
nawet teraz... na każdej gałązce ma po kilka, kilkanaście pąków,
jeśli pogoda pozwoli będzie nas cieszyła jeszcze długo
mam starsze zdjęcia, kiedy śnieg przykrywa jej kwiaty...
jest bardzo silna i jak będziesz o nią dobrze dbała to pięknie się rozrasta ( u mnie około 1,2-1,6 wysokości i 1,2 szerokości - 3 posadzone razem)
wspaniałe porcelanowe, lekko prześwitujące płatki i ODURZAJĄCY zapach latem

mam 8 szt, posadzonych w grupach bardzo blisko tarasu, żeby latem cieszyć się jej widokiem i wonią miodu, wanilii - niesamowity - nie trzeba wsadzać nosa w kwiat żeby być zachwyconym
właściwie wszyscy nasi "letni goście" po chwili spędzonej na tarasie pytaj: "co tak cudownie pachnie?" - tak to ONA - Heritage - Austin "miał nosa"

a poniższe zdjęcia już znasz ale możesz spojrzeć jak jest duża, zdrowa i ile ma pąków
te zdjęcia robiłam 2 tyg temu

pozdrawiam i czekam na tzw "znak/sygnał" że już kupione
Ogród ogrodniczki 08:01, 11 paź 2013

Do góry
Może w taki sposób?
Program jest niestety w pewien sposób ograniczony choć daje jakieś pojęcie o sprawie.

Ogród Dominiki 07:18, 11 paź 2013

Do góry
Nooo o tą mi chodzi ... Jest ślicznie ... Może jeszcze ta moją przesadzę koło świerka ... A może poczekam aż się rozrośnie i wtedy podzielę .... Ale cierpliwość nie jest moję mocną stroną ... Przynajmniej w ogrodnictwie .., bo dzieciaki w szkole , akurat w tej kwestii mnie chwalą ... Nooo , niech żyje skromność

Moje "Ranczo Akapulko" 06:45, 11 paź 2013

Do góry
Robota przy kopaniu nie lekka, ale przy kopaniu i odchwaszczaniu jeszcze cięższa. Najważniejsze,że masz w głowie wizję, co chcesz mieć. Bo czasami człowiek błądzi jak we mgle.
Trzymam kciuki za realizację pomysłów. Ja kopiąc swoje grządki czasem myślę, że ogródek owszem , do podziwiania, ale kopanie, to już niekoniecznie. Minimalizuje prace, ale i tak coś nieprzewidzianego na początku dnia, wieczorem się wymyśli. Pozdrawiam
Na osłodę prac wstawię kwiecie z mojego. Cynie niestety juz przekwitły, ale zostało wspomnienie na fotce.
Buziaczki.

Moje "Ranczo Akapulko" 06:44, 11 paź 2013

Do góry
Robota przy kopaniu nie lekka, ale przy kopaniu i odchwaszczaniu jeszcze cięższa. Najważniejsze,że masz w głowie wizję, co chcesz mieć. Bo czasami człowiek błądzi jak we mgle.
Trzymam kciuki za realizację pomysłów. Ja kopiąc swoje grządki czasem myślę, że ogródek owszem , do podziwiania, ale kopanie, to już niekoniecznie. Minimalizuje prace, ale i tak coś nieprzewidzianego na początku dnia, wieczorem się wymyśli. Pozdrawiam
Na osłodę prac wstawię kwiecie z mojego. Cynie niestety juz przekwitły, ale zostało wspomnienie na fotce.
Buziaczki.

Kwiatowy ogródek Monteverde 00:40, 11 paź 2013

Do góry
Dobranoc
Blaski i cienie nowego życia 00:04, 11 paź 2013

Do góry
sprawdziłam azalie kwitną od lipca non stop
Ogród ogrodniczki 00:02, 11 paź 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Gosiu,tak myślę że może zasadzić można byłoby tu trzy kule bukszpanowe wśród żurawek...
Zrobić bardziej monotematycznie tzn.usunąć inne byliny.
Co Ty na to?

Basiu, ciekawy pomysł z kulami,
pod drzewem zrobiłabym całą plamę z bordowych żurawek (w postaci trójkąta ale przeciwnie niż Sebek narysował), bregiem hosty mogłyby zostać.
A pod bukszpanami plamę z lekkich zwiewnych trawek zrobiła i między bukszpany werbenę patagońską
poniżej masz dużo inspiracji
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/287-trawy-ozdobne-jakie-gatunki-wybrac
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=1746
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:48, 10 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

A tego nie wiem, ale tak na czuja, jeśli będzie odpowiednia temperatura i dawkowanie wody, światło, to może uda ci się wielki eksperyment i my na tym skorzystamy

magnolie parasolowate mam 3, liście są olbrzymie, a to młode 3 letnie drzewka, rosną do 30m, w Polsce chyba 20 i jak one się wybarwiają
a obok ambrowiec kolumnowy, też go uwielbiam

szersze ujęcie i magnolia w innym miejscu

i razem wszystko

piękny Twój Irenko ambrowiec, u mojego liście zielone nic się nie przebarwiają tylko ślicznie pachną pozdrawiam
Blaski i cienie nowego życia 23:47, 10 paź 2013

Do góry
a mojemu klonowi
co nadal w donicy stoi przymrozek krzywdy nie zrobił

i przebarwiona żurawka- dla porównania w sierpniu i wrześniu -zielona

Blaski i cienie nowego życia 23:46, 10 paź 2013

Do góry
Odpowiem Wam wszystkim naraz
Byłam dziś na Koziej Górce- było bardzo przyjemnie,
ale aparatu nie wzięłam.

a to mam kilka ogrodowych

w warzywniaku aż płoną borówki

w drewutni kwitnąco

azalie dalej mają nowe pączki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies