Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Margoth 22:03, 24 lis 2013

Do góry

Ogród Margoth 21:54, 24 lis 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:51, 24 lis 2013

Do góry
Alem się opisała.. wiec reszcie tylko ręką pomacham na dobranoc.. limit literek wyczerpany
Rok temu, a nawet 2 dni później, tak mi jeszcze róże kwitły, a w tym ani jeden kwiatek ..

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 21:49, 24 lis 2013

Do góry
Witam !
W moim ogrodzie jest rów melioracyjny, którym czasem płynie więcej, czasem mniej wody.
Początkowo był to po prostu rów zarośnięty chwastami. Odkąd zdecydowałam się zagospodarować jego brzegi, nazywam go strumykiem - o wiele ładniej to brzmi !
Co prawda widziałam,że Betka świetnie sobie poradziła ze swoim rowem, ale może i moje doświadczenia komuś się przydadzą.
Tak to wyglądało...Ta część rowu była dość płaska.

W 2006 r. zaczęły się prace - brzegi oczyszczono i wyrównano. Na tym etapie skorzystałam z pomocy fachowców, bałam się,że sama nie poradzę sobie z "pracami inżynieryjnymi" - tarasy i umocnienie brzegów (dom jest 3 metry od wody) oraz wykonanie fontanienki.

Wykorzystałam podkłady kolejowe, ułożone nieregularnie, aby linia brzegowa była nieco złamana.
Wzmacniały też niewielkie tarasy na różnych poziomach. Wykończenie stanowiły głazy i kamienie.

Zauważacie na pewno czarną włókninę - odradzam jej stosowanie ! Przerasta korzeniami i utrudnia prace pielęgnacyjne oraz wszelkie zmiany. Usunięcie jej po kilku latach to koszmar!
Bardzo żałuję,że ją położyłam. Teraz w większości już ją wydarłam.

Na tym zdjęciu widać żwir. Wydawało się to być fajnym i naturalnym uzupełnieniem. Niestety, nie sprawdziło się zupełnie!
Ładnie wyglądało to przez pierwsze lato. A potem , jak kopciuszek, wybierałam niezliczone igły z rosnących nad wodą sosen, i listeczki i inne drobiażdżki. W kucki na stromym miejscami zboczu, możecie się domyślić, co mruczałam pod nosem...

Pojawiły się pierwsze roślinki. Male i oczywiście obsadziłam tylko część brzegów, bo , jak to zwykle bywa, skończyła się kasa.
Od tamtej pory dosadziłam mnóstwo innych roślin, ale wiele z tamtych zostało i są teraz bardzo dorodne.

Ogród Margoth 21:41, 24 lis 2013

Do góry
Jesiennie...

Ogród u stóp klasztoru 21:39, 24 lis 2013

Do góry
PANIPRZYRODA -----Mariolu poidełko to jeden z wielu pięknych prezentów od moich kochanych
ogrodowiskowych gości .tak jest żeliwne i zgodnie z przeznaczeniem ptaki chętnie
na nim przysiadują .

GRUPATRYMAJĄCA-----Agnieszka -przytulina u mnie jest kompletnie bezproblemowa i bezobslugowa . na wiosne wyczesuję stare sianko drapakami do liści ( takie grabie druciane) i to tyle . dałam jej u mnie dużo swobody , bo ją po prostu uwielbiam , zwłaszcza na wiosnę jak wygląda jak biała łąka

Dwa ogrody 21:33, 24 lis 2013

Do góry
Przebarwiające się hortensje ogrodowe, te akurat chowam do pomieszczenia na zimę.

I kolory dzisiejszego dnia:

pączki na trzmielinie

i ostatni owoc poziomkówki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:24, 24 lis 2013

Do góry
A to druga część ogrodu przed i po. Oczywiscie prakuje tu jeszcze czegoś. Prosze o pomoc. Smietnik musi tam stac. mam nadzieje że jak urosna cisy to bedzie to inaczej wygladalo. przesylam zdjecie przed i po
Rododendronowy ogród II. 21:18, 24 lis 2013

Do góry

Rododendronowy ogród II. 21:18, 24 lis 2013

Do góry
Nie ma co pokazywac więc pokaze zabawy z filtrami. Pierwsze zdjecie jest normalne a nastepne zmienione zastosowaniem filtrów.

Dwa ogrody 21:08, 24 lis 2013

Do góry
Ciemierniki zaczęły kwitnąć z początkiem października. Kępka nieduża, dzięki wiedzy forumowiczów już wiem, że muszę podsypać je kompostem, zmielonymi skorupkami od jajek, ewentualnie dolomitem a wiosną podkarmić nawozem azotowym. Zdjęcie nie najlepsze, ale za to z pszczółką zbierającą pyłek...

Dziś już w fazie przekwitania i zawiązywania nasion:

A obok niespodzianka:

Minimalizm z odrobiną romantyczności 20:59, 24 lis 2013

Do góry
A teraz zapraszam w miejsce, gdzie mam nadzieję powstanie kiedyś piękny ogród...
bo jak na razie to jedno wielkie pobojowisko...

Wejcie..

Po drodze na scianie rabata z rozami pnacymi...nie doczekaly sie jeszcze podporki

wejscie do ogrodu...
tu planuje zywoplot do polowy, zeby zaslonic studnie, ktora musze jakos obudowac, moze zmniejszc o krag i zrobic nizsza?
Moze ktos ma jakies ciekawe koncepcje...

A tak na strone sasiadow, mus zaslonic, a choiny kanadyjskie, ktore czesciowo tu posadzilam, to raczej nie byl dobry pomysl, za szybko to mi te maluchy nie osonia tych widokow
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:55, 24 lis 2013

Do góry
Joanna___ napisał(a)
Aniu,
babska instrukcja obsługi młotka gumowego super
Ale czy Ty kobieto możesz mi jeszcze coś wytłumaczyc?
Dlaczego kostkę układasz na piachu a nie lekko wkopaną w ziemię? W czym to jest lepsze?
Niestety na serio pytam.....boszszeeeeee......

Kostka ułożona na warstwie piasku jest stabilniejsza i lepiej osadzona niż w ziemi. W dodatku przy mojej glebie (glina) bardzo łatwo sie zapada w głąb.. aby tego uniknąć daję warstwę piasku.
Wygląda to tak, że wybieram ziemie nieco szerzej niż kostka i na głębokość taką, by pod kostką było 5-10cm piasku, a nie ziemi. Układam kostki za pomocą młotka gumowego, któy nie niszczy kostki, a powoduje zagęszczanie piasku pod kostką. Kostki układam tak by wystawały ok 1-2 cm ponad powierzchnie ziemi.. po ok 2 latach i tak wyrównają sie z ziemią.. Pod wpływem wibracji z kosiarki i chodzenia po kostce jak jest mokro.. one wpadają u mnie jak w plastelinę ..
Na każdym gruncie dobrze jest ułożyć kostki na piasku.. dzięki temu nawet jak jadę kosiarką kostki sie trzymaj miejsca gdzie je położyłam.. A kostki układam po to by było łatwe koszenie trawnika, bez demolowania rabat
Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam..
Wystawienie kostki lekko do góry nie przeszkadza w koszeniu, a trzyma korę na rabacie
Jak mam piasek, to dużo łatwiej się przycina trawę która wrasta w kostkę .. i wyrywa..
Pod kostkami jest ok 5-10 cm pasku zagęszczonego.

Znowu na wsi 20:54, 24 lis 2013

Do góry

Znalazłam też zdjęcie ciekawie posadzonej przywarki japońskiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:54, 24 lis 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
i żurawki zyskały na urodzie

w zbliżeniu ich ogonki wyglądają dość kosmato, jak nogi wielkiego pająka

i róże

Agnieszko z przyjemnością obejrzałam twoje ostatnie zdjęcia. Śliczne, a mnie urzekła szczególnie ta oszroniona różyczka. Moje dwa zdjęcia znalazły się w corocznym wydaniu albumu Przyroda województwa Kujawsko Pomorskiego. Byłam na uroczystości rozdania albumu. Szczegółu w moim wątku. A może byś też wysłała swoje fotki, bo naprawdę są udane. Pozdrowiena.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:53, 24 lis 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Tak wygląda jeszcze nieskończony, saute , ale już powieszony dla lepszego zobrazowania

aaaaa ja mam taką samą... ścianę
Znowu na wsi 20:47, 24 lis 2013

Do góry
Żeby umilić trochę jesienną słotę za oknem wstawię kilka "wypasionych" paproci z Ogrodu Botanicznego w Gołubiu koło Kościerzyny; bez nazw, niestety. Ale i tak ładne chociaż nn

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:46, 24 lis 2013

Do góry
Tak wygląda jeszcze nieskończony, saute , ale już powieszony dla lepszego zobrazowania

Od ogrodu do łąki i stawu 20:33, 24 lis 2013

Do góry
I ta sama rabata jeszcze później - w sierpniu
- dodane trawki pod wierzbą hakuro
- niestety słabo widać, ale za iglakiem i hostą są 3 szałwie a jeszcze za nimi 3 Vanilki
zrobiła się niezła gęstwina

Znowu na wsi 20:26, 24 lis 2013

Do góry
Joku napisał(a)

Bardzo piękna ta róża.Pozdrawiam serdecznie Jolu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies