Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Problemy z tujami 18:06, 21 sty 2020

Do góry
Marcin1993 napisał(a)
Moje pytanie brzmi co zrobić by uratować te 150 tuji? Jak zacząć pielęgnację na wiosnę by coś z nich było? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Marcin

Usunąć w mig ten plastik masakra to jest.

Potem nasypać ściółke z kory przekompostowanej drobnej lub średniej. Od wiosny podlewać żeby nie uschły w zależności jaka pogoda i czy kataklizmy będą.

Mam nadzieję, że plastik zniknął. A jak nie, to nie szukaj powodu złego stanu, nie u nas. My szmaty nie kładziemy.
Thuja "Aureospicata" 18:01, 21 sty 2020

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Widzisz Mazanie, ja o szmacie wiem, ale mój znajomy nie ostatnio pokłóciłam się o szmatę z fachowcem od zakładania ogrodów, który wyśmiał moje zdanie o niej. Ale do sedna, znajomy zbadał pH , wyszło Mu ok 7. Więc myślę, że chyba zbyt wysokie, prawda? Ale jak je obniżyć w przypadku tuj? Czy podobnie jak u kwasolubnych siarką, igliwiem, liśćmi dębu? Czy inaczej? Co Mu podpowiedzieć, bo chłopak zdesperowany a te tuje piękne ma wokół całego ogrodu

Powiedz, że w ogrodzie nie chodzi o naszą wygodę i nicnierobienie, a o zdrowie roślin i zdrową glebę, w której rośliny będą chciały rosnąć. Skoro to ograniczył, to ma, co ma, czyli zgniliznę i taki wygląd na jaki zasłużył.

I niech nie pyta czym opryskać, bo tu cudów nie ma. Trzeba naprawić, co zepsuł i dopiero ratować. A tak idzie ku usunięciu tui.
Thuja "Aureospicata" 17:59, 21 sty 2020

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witam, mój znajomy ma problem z dojrzałym żywopłotem z thuj Aureospicata, które do tej pory rosły bez zarzutu, czy ktoś może pomóc w diagnozie co im dolega? Wrzucam zdjęcia chorych egzemplarzy.

To nie jest Aureospicata, moim zdaniem to Smaragd albo Spiralis. Są kolumnowe przecież. Susza im doskwiera, gubią przyrosty najstarsze. Trzeba czesać, odkurzać i wybierać, oczyścić. Podlewać wodą, nawet teraz.

MOże mają szmatę, bo kamienie widzę, tuje nie lubią kamieni ani szmaty.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 17:55, 21 sty 2020

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Czy ktoś wie jaka to sosna?

To niwaki zrobione z sosny, a jaka ona jest to nie wiadomo, bo istotna sprawa ile ma igieł w pęczku, czy są miękkie, czy sztywne itd. Nie jest to jej naturalny pokrój, który by nieco przybliżył co to za sosna.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 17:53, 21 sty 2020

Do góry
Aga napisał(a)
Witam co to za odmiana iglaka?

To Picea orientalis. Jeśli młode przyrosty ma żółte to odmiana 'Aureospicata'.
Rozpoznawanie roślin balkonowych 17:52, 21 sty 2020

Do góry
Może trochę późno, ale to gęsiówka (Arabis). Bylina nie jednoroczna balkonowa.
Hakonechloa macra 17:50, 21 sty 2020

Do góry
Ja uprawiam i rosną.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:49, 21 sty 2020

Do góry
Nie panikuj, mój wygląda znacznie gorzej. Na wiosnę przygrzeje słoneczko, przegrabisz i będzie rósł. Jest zima w końcu, trawnik nie rośnie, to co chcesz żeby jak wyglądał? Jak w lipcu? Daj na wstrzymanie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:45, 21 sty 2020

Do góry
Przez tą dziwną pogodę u mnie sporo rzeczy wzięło w łeb.
Np. gdy był przymrozek w październiku, a nawet mróz - szybciutko ogaciliśmy szklarnię i pelargonie. Potem cały listopad były można powiedzieć "upały" - wszystkie mi szlag trafi, bo mam szarą pleśń. Grudzień też ciepło. Masakra.

Grzejemy, kasa leci, a i tak ciepło... No pomieszanie z poplątaniem.

Sypnęłam rybom troszkę - pokarm, choć nie wolno...zjadły
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:36, 21 sty 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

To pewnie na moim wątku. Bociek był sam, bez towarzystwa. Żurawie u nas na pewno zostały w tym roku na zimę i to kilka grup. Normalnie mamy tutaj jedną bocianią parę, która koło domu się posila, ale od jesieni się nie pojawiały.

Nom, byłam rano
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:33, 21 sty 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu masz już dopracowany pomysł na nową część z wodą?

Będą tam jakieś drzewa?

I czytam, że różanka w tym roku powstanie.

Same dobre wieści.

Nom, mam plan, kilka planów, w zależności co wyjdzie, bo wtedy wpiszę odpowiedni wzór różanki w wolne miejsce. Właśnie nie wiem, muszę to naocznie zobaczyć. Plany różanki i plan ogrodu wgłębionego. I ogród wodny na brzegach jeziorka.

Ponieważ woda (jezioro)leci w poprzek ogrodzenia, a nie pod kątem prostym, rabaty wokół muszą schodkowo się układać, ale równolegle do szklarni. Witek wytyczył linię równoległą do szklarni, potem przeniósł tą linię za wodę, a resztę będziemy wytyczać na bieżąco.. Ale to skomplikowane jest, szkoda że nie chciałam wody prostopadle do ogrodzenia

Każdy uskok (schodek) będzie miał drzewo albo topiar (chyba kula/kula/kula na pniu).
Drzew mam dużo do wsadzenia i muszę wsadzić. Buki Tricolor kilka szt, jeszcze mam grujeczniki, a w różance to nie wiem, może tam, gdzie jakaś woda/fontanna będzie.

Na razie nie robię mostku, bo boję się, że będzie widok kolidował z urokiem ogrodu wgłębionego. Będziemy chodzić bokami. Ogród wodny powstanie na brzegach jeziora, będzie tam też dużo przejść po trawniku, normalnie cudnie będzie, bo chcę od razu trawnik z rolki położyć. Do maja musi być, ale czy będzie??

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:28, 21 sty 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Tniesz już bylinówki przy tej pogodzie czy jeszcze nie?

Nie tnę, ale przymiarki robię. Tylko że samej mi się nie chce, bo to wysiłek i padnę potem i nie wstanę. Chłopaki muszą ciąć, a ja stać nad nimi co najwyżej. Te małe sama potnę, ale trawy - no niemożliwość jest.

Targanie potem po drodze

Dzisiaj było idealnie. Ale chłopaki przewalają ziemię, robią drogę dalej, bo będę miała w krawężnikach z desek.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:38, 21 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, dziś na wątku u kogoś przeczytałam. Zanim zrobiła zdjęcie - odleciał, ale jest. Co z nim będzie? Ja jeszcze w zimę wierzę.

To pewnie na moim wątku. Bociek był sam, bez towarzystwa. Żurawie u nas na pewno zostały w tym roku na zimę i to kilka grup. Normalnie mamy tutaj jedną bocianią parę, która koło domu się posila, ale od jesieni się nie pojawiały.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:21, 21 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, dziś na wątku u kogoś przeczytałam. Zanim zrobiła zdjęcie - odleciał, ale jest. Co z nim będzie? Ja jeszcze w zimę wierzę.

Bociany wracają w dużej grupie.
Może to jeden z tych, co z powodów zdrowotnych nie odleciał w sierpniu? Dosyć łagodna pogoda pozwoliła mu przetrwać.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 11:51, 21 sty 2020

Do góry
Trzeba by kupować w fazie kwitnienia, bo z opisów może się nie udać
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:50, 21 sty 2020

Do góry
Co ja widzę, szron trzyma? Dzisiaj rano we Wrocławiu niby miało być minus 4?
Nie wiem skąd jesteś
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:49, 21 sty 2020

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:44, 21 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Suchych wiechci mam strasznie dużo. Nie wiem co Witek zrobi, będzie ciął w sieczkarni na kawałki

Zawsze o tej porze roku czule wspominam sieczkarnię moich dziadków. Idealne narzędzie.

Bociany? Już? Nieprawdopodobne. W necie piszą, że ludzie bardzo często mylą je z żurawiami i czaplami. Teraz jest okres lęgu u żurawi. Ich liczebność wzrosła. Może ktoś właśnie je zobaczył?
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 11:37, 21 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może zasmarować Funabenem? Może dodatkowo owinąć jutą naturalną? U nas na mieście sadzą nowe drzewa i każde ma pień owinięty jutą. Chroni przed nadmiernym nagrzewaniem kory i uszkodzeniami mrozowymi.

Jutę mam ale zastanawiam się Danusiu czy nie trzeba czasem jak zrobi się cieplej tą korę zeskrobać i dopiero Funabenem posmarować...
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:23, 21 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie ta zima z powodu temperatury cieszy, bo robimy, ale... trwoga mnie ogarnia co będzie dalej z naszą planetą. To może być szybko bardzo, susza murowana, kataklizmy również. Martwię się.

Mnie to wręcz przeraża Danusiu. Dookoła ogrodu i domu mam hektary kukurydziane, ładne tło lepsze niż foliowe tunele tylko ani jedno ani drugie wody nie zatrzymuje, przez co przy opadach nas topi, a po drugie jak susza to wysycha na wiór, a wiatr w razie iskry płomienie niesie ..... po tym co zobaczyłam w Australii jestem tym sasiedztwem wręcz przerażona i jeszcze ten sąsiada ugór zaraz za siatką. U nas mentalność ludzi jest taka, że własnych śmieci ze sklepu do domu to już nie doniesie" małpek" po granicach pełno leży, a wiadomo, że szkło jak soczewka działa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies