Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:05, 28 lut 2012

Do góry
Dziewczyny, jam wszak nie młódka, ale rumienię się
Olu, niestety nie dojechałam do tego Auchan i LM
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:59, 28 lut 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Mam nadzieję, że bardzo Cię nie rozczarowałam swoją facjatą Olu...

Ależ, wręcz przeciwnie!
Ogród zmyślony 08:59, 28 lut 2012

Do góry
Bo Myszorek z Danusią chcą zrobić wielkie wiosenne entree projekcikiem a zwłaszcza jego realizacją
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:55, 28 lut 2012

Do góry
Mam nadzieję, że bardzo Cię nie rozczarowałam swoją facjatą Olu...
Hirutkowy raj:)) 08:36, 28 lut 2012

Do góry
Ależ Wam zazdraszczam tego spotkania u Bogdzi Żałuję, że mnie nie będzie Ale będę trzymać kciuki, żeby pogoda Wam dopisała i Rh zakwitły w samą porę
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:33, 28 lut 2012

Do góry
Syla z rysowaniem u mnie, to nie chodzi o "chcenie" tylko o brak umiejętności, ale spróbuję
Marzenko bukszpany kulki kupowałam u Mykity koło Brzegu, ale one nie były ich produkcji. Niestety nie były to idealne kulki, jakie kupuje Danusia, ale tanie 30zł za średnicę 35-40cm. Duże bukszpany na żywopłociki kupowałam w takiej mało znanej szkółce w Kamieniu. Tak wyglądały po posadzeniu i przycięciu. Mogłam je sadzić ciaśniej, ale poniewczasie dowiedziałam się, że bryłę korzeniową można trochę ugnieść.

Noemi pomysł na ognisko - oprócz targów - znalazłam też tu (3 zdjęcie od góry):
http://www.houzz.com/photos/landscape/p/336
Kamienie na pewno muszą być ciemne w tym, tylko chyba grafitowe. Na zdjęciu są dołem deski tarasowe, u mnie będzie żwir, no i w tle za donicą serby, choć marzą mi się graby z koronami formowanymi w kształcie skrzynek (niestety baaardzo drogie).
Na tej stronce są też ogniska w kształcie misy, nawet u Ciebie Noemi by się takie zmieściło. Można kupić gotowe.
Ogród Sylwii od początku :) 07:44, 28 lut 2012

Do góry
No nie dziewczyny........ zaglądam do Syli bo wpisów tyle, myślę sobie: Sylwia zaś jakieś zmiany, przebudowy i remonta robi . A tu proszę, jakieś pierniki, jakieś krzynki, jakieś leżaczki... Ech... pomarzyć dobra rzecz . Będzie co wspominać jak za chwilę wszystkie zakaszemy rękawy do roboty!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 07:38, 28 lut 2012

Do góry
Marzenko, za oknem śnieg to tylko u nas na wsiach, we Wrocku błoto i breja. Miałam "przyjemność" jechać w tych warunkach do pracy...
Ogród Magdalenka 07:35, 28 lut 2012

Do góry
Noemi, w tą sobotę nie dam rady, bo zaplanowałam odkładane od jesieni sprzątanie garaży i muszę to zrobić przed sezonem ogrodowym, bo potem to już nie będzie kiedy... Ale jeśli Tobie się uda to oczywiście czekam na relację i wspólne zakupy niebawem
A jeszcze wracając do lawendy - też u mnie rośnie jak szalona (przy domu, bo dalej glina i za mokro), ale kwitła tylko raz, więc w tym roku zrobię tak jak Marzena radzi i zobaczymy.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:51, 27 lut 2012

Do góry
Wieloszka widziałam takie palenisko, wygląda super były też takie osłony półokrągłe, ażurowe na te kamienie, takie podobne kształtem do przykrywek?( nie wiem czy to tak się nazywa) na ciasto , żeby osy nie siadały , tak mi się teraz skojarzyło ... widziałaś takie coś? ... ale fajny pomysł... ognisko jest bardzo klimatyczne... wow...już sobie je wyobraziłam takie duże kamienie czarne ?
Ogród Magdalenka 22:33, 27 lut 2012

Do góry
Cześć Dziewczyny
co do przycinania lawendy to się okaże, czy coś z tej mojej będzie, bo jesienią dosyć mocno ją przycięłam , a jak ją kupowałam na giełdzie kwiatowej to dostałam dobrą rade od hodowcy lawend, że lawenda ma rosnąć w słońcu, stanowisko suche , na wiosnę trzeba jej podać saletrę wapniowa na jesień potas i powiedział , że będzie pięknie rosła ... nie szukałam jeszcze tej saletry wapniowej... ale to by się zgadzało z tym co pisze Marzena, co nie?

Anula kordylina musi być na zimę chowana , ale od wiosny do pierwszych mrozów jest na zewnątrz, to bardzo angielska roślina i ładnie wygląda u Danusi w różnych aranżacjach... stąd moje pytanie... u nas ciężko ją kupić, ale w Waszych stronach jest

proszę o to link :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1275-kordylina-australijska-cordyline-australis

Wieloszka co do giełdy to nie wiem...ale mam ochotę podjechać w sobotę zrobić rozeznanie ... to dam znać... nawet mogę zadzwonić i zdam Ci relację na żywo
Marzenko oczywiście Tobie też przekaże info o giełdzie... jak już będzie sezon w pełni, to umówimy się z Wieloszką i w trójkę zrobimy najazd

Ogród Magdalenka 20:32, 27 lut 2012

Do góry
Noemi, myślisz, że już można wybrać się na giełdę? Będą jakieś roślinki, czy na razie tylko donice i inne gadżety?
Marzenko, a ten dolomit pod lawendy dawałaś oprócz, czy zamiast azofoski?
Ogród Magdalenka 20:16, 27 lut 2012

Do góry
No właśnie się zastanawiam, czy nie zrobić w tym sezonie eksperymentu - przyciąć mocno wiosną, a potem nie ruszać, tylko obciąć późną jesienią przekwitnięte kwiaty, żeby nie szpeciły zimą. Co Wy na to?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:01, 27 lut 2012

Do góry
No właśnie z tym "przestrzeganiem zasad" dobrego nawożenia jest u mnie kłopot, bo powierzchnia duża i potrzebny obfity opad deszczu do rozpuszczenia nawozów. Na szczęście nie udało mi się niczego spalić nawozem... Dlatego przerzucam się na florovit w płynie - bezpieczniejszy
Ogród Magdalenka 19:56, 27 lut 2012

Do góry
Ja też zainteresowałam się cięciem lawendy - okazało się, że robię to prawidłowo wiosną. Nie do końca rozumiem to cięcie po przekwitnięciu - jak cięłam nadając kształt półkuli kępy były ładne i zwarte, ale nie kwitły ponownie. Czy to chodzi o to, żeby obciąć same kwiaty, czy kwiatostany z pędami ale nie naruszając liści kępki? Jak obserwowałam lawendę przy pobliskim Mcdonaldzie - kwitła non stop, choć kępki były bardziej rozwichrzone i nikt nie wycinał tych przekwitniętych... ???
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:55, 27 lut 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

U mnie też co nieco wychodzi - trawy chyba też dziś przytnę - a co tam - idę już

Sebku, nie przycinaj jeszcze traw - radziłam się w tej sprawie Mariusza. Specjalista nakazuje odczekać jeszcze 2-3 tygodnie, więc czekam, choć ręka mnie świerzbi i nowy sekatorek J.Bentley czeka na swój pierwszy raz w ogrodzie .

A w kwestii nawozów - od tego roku za radą Danusi będę stosować w płynie, bo szybciej działają. W ubiegłym roku stosowałam azofoskę - może taniej wychodzi, ale te granulki nie podlewane ciągle powoli się rozpuszczają, więc i działają z opóźnieniem. Chyba, że ktoś ma automatyczne nawadnianie. Aha i jeszcze jeden plus nawozów płynnych - można ich dawkowanie dolistne połączyć z różnymi środkami ochrony roślin, grzybobójczymi itp.

Agnieszko ja już przycięłam.....
Azofoskę trzeba mocno polewać wodą bo można przesadzić i nawet rośliny spalić, ale jak się przestrzega zasad to efekt murowany. W tym roku wypróbuję Florovit do bukszpanów, magiczną siłę używam nterwencyjnie od kilku lat
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 19:45, 27 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dolne zdjęcie:

Hania, Genia, przyjaciółka z ładnym ogrodem, podpowiedzcie, nie mam pamięci do osób Przepraszam,
Potem w beżu Monika Kwiat Holandii, Krys, Danusia, Wieloszka i Wieloch oboje

Mogłam znowu Hanię z Genia pomylić, dopiszcie proszę przyjaciółkę.

Górne zdjęcie

Przyjaciółka, Hania, Danusia, Monika Kwiatuszek Holandii, Krys z mężem, Wieloch, Genia (Niage). Wieloszka i Malwina - córka Krys.

Jak coś pochrzaniłam będę przepraszać

Bardzo dobrze Danusiu pamiętasz
"Przyjaciółka z ładnym ogrodem", to siostra Hani, Wiesia
Latarenki, lampiony i ... 16:51, 27 lut 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Ale cuuuudne!!! A we Wrocku takich nie ma....

Są , są TK Maxx przy Koronie.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:13, 27 lut 2012

Do góry
I nawzajem - w relacji z Twojego spotkania z Danusią . Pszczółko, jeszcze nie czas na zakupy . Nie omieszkam się pochwalić, jeśli będę się gdzieś wybierać .
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 13:46, 27 lut 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

serdeczne dzięki Danusiu
na następne spotkanie, każdy przyjeżdża, ze swym awatarem przypiętym do klapy smokingu.......

Świetny pomysł!!! Bez tego trudno się zorientować kto jest kim i z jakiego ogrodu. Albo imię/nick i nazwa ogrodu na jakiejś plakietce. Chyba, że ktoś udoskonali pomysł

Pomysły dobre.

Ja proponuje pomyśleć o gadżecikach dla ogrodowiska.

Mój pomysł to nadruk nazwy forum ,WWW.OGRODOWISKO.PL na koszulkach polarach,szaliczku, apaszce w barwach biało zielony.

Myślę że to fajny pomysł na reklamę naszego forum.

Na takich imprezach jak targi łatwiej by Nam było się odnaleść.

A gadżeciki mogły by się znaleść na sklepie ogrodowiska.

Co Wy na to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies