Syla z rysowaniem u mnie, to nie chodzi o "chcenie" tylko o brak umiejętności, ale spróbuję Marzenko bukszpany kulki kupowałam u Mykity koło Brzegu, ale one nie były ich produkcji. Niestety nie były to idealne kulki, jakie kupuje Danusia, ale tanie 30zł za średnicę 35-40cm. Duże bukszpany na żywopłociki kupowałam w takiej mało znanej szkółce w Kamieniu. Tak wyglądały po posadzeniu i przycięciu. Mogłam je sadzić ciaśniej, ale poniewczasie dowiedziałam się, że bryłę korzeniową można trochę ugnieść.
Noemi pomysł na ognisko - oprócz targów - znalazłam też tu (3 zdjęcie od góry): http://www.houzz.com/photos/landscape/p/336
Kamienie na pewno muszą być ciemne w tym, tylko chyba grafitowe. Na zdjęciu są dołem deski tarasowe, u mnie będzie żwir, no i w tle za donicą serby, choć marzą mi się graby z koronami formowanymi w kształcie skrzynek (niestety baaardzo drogie).
Na tej stronce są też ogniska w kształcie misy, nawet u Ciebie Noemi by się takie zmieściło. Można kupić gotowe.
No nie dziewczyny........ zaglądam do Syli bo wpisów tyle, myślę sobie: Sylwia zaś jakieś zmiany, przebudowy i remonta robi . A tu proszę, jakieś pierniki, jakieś krzynki, jakieś leżaczki... Ech... pomarzyć dobra rzecz . Będzie co wspominać jak za chwilę wszystkie zakaszemy rękawy do roboty!
Noemi, w tą sobotę nie dam rady, bo zaplanowałam odkładane od jesieni sprzątanie garaży i muszę to zrobić przed sezonem ogrodowym, bo potem to już nie będzie kiedy... Ale jeśli Tobie się uda to oczywiście czekam na relację i wspólne zakupy niebawem
A jeszcze wracając do lawendy - też u mnie rośnie jak szalona (przy domu, bo dalej glina i za mokro), ale kwitła tylko raz, więc w tym roku zrobię tak jak Marzena radzi i zobaczymy.
Wieloszka widziałam takie palenisko, wygląda super były też takie osłony półokrągłe, ażurowe na te kamienie, takie podobne kształtem do przykrywek?( nie wiem czy to tak się nazywa) na ciasto , żeby osy nie siadały , tak mi się teraz skojarzyło ... widziałaś takie coś? ... ale fajny pomysł... ognisko jest bardzo klimatyczne... wow...już sobie je wyobraziłam takie duże kamienie czarne ?
Cześć Dziewczyny
co do przycinania lawendy to się okaże, czy coś z tej mojej będzie, bo jesienią dosyć mocno ją przycięłam , a jak ją kupowałam na giełdzie kwiatowej to dostałam dobrą rade od hodowcy lawend, że lawenda ma rosnąć w słońcu, stanowisko suche , na wiosnę trzeba jej podać saletrę wapniowa na jesień potas i powiedział , że będzie pięknie rosła ... nie szukałam jeszcze tej saletry wapniowej... ale to by się zgadzało z tym co pisze Marzena, co nie?
Anula kordylina musi być na zimę chowana , ale od wiosny do pierwszych mrozów jest na zewnątrz, to bardzo angielska roślina i ładnie wygląda u Danusi w różnych aranżacjach... stąd moje pytanie... u nas ciężko ją kupić, ale w Waszych stronach jest
Wieloszka co do giełdy to nie wiem...ale mam ochotę podjechać w sobotę zrobić rozeznanie ... to dam znać... nawet mogę zadzwonić i zdam Ci relację na żywo Marzenko oczywiście Tobie też przekaże info o giełdzie... jak już będzie sezon w pełni, to umówimy się z Wieloszką i w trójkę zrobimy najazd
Noemi, myślisz, że już można wybrać się na giełdę? Będą jakieś roślinki, czy na razie tylko donice i inne gadżety? Marzenko, a ten dolomit pod lawendy dawałaś oprócz, czy zamiast azofoski?
No właśnie się zastanawiam, czy nie zrobić w tym sezonie eksperymentu - przyciąć mocno wiosną, a potem nie ruszać, tylko obciąć późną jesienią przekwitnięte kwiaty, żeby nie szpeciły zimą. Co Wy na to?
No właśnie z tym "przestrzeganiem zasad" dobrego nawożenia jest u mnie kłopot, bo powierzchnia duża i potrzebny obfity opad deszczu do rozpuszczenia nawozów. Na szczęście nie udało mi się niczego spalić nawozem... Dlatego przerzucam się na florovit w płynie - bezpieczniejszy
Ja też zainteresowałam się cięciem lawendy - okazało się, że robię to prawidłowo wiosną. Nie do końca rozumiem to cięcie po przekwitnięciu - jak cięłam nadając kształt półkuli kępy były ładne i zwarte, ale nie kwitły ponownie. Czy to chodzi o to, żeby obciąć same kwiaty, czy kwiatostany z pędami ale nie naruszając liści kępki? Jak obserwowałam lawendę przy pobliskim Mcdonaldzie - kwitła non stop, choć kępki były bardziej rozwichrzone i nikt nie wycinał tych przekwitniętych... ???
Agnieszko ja już przycięłam.....
Azofoskę trzeba mocno polewać wodą bo można przesadzić i nawet rośliny spalić, ale jak się przestrzega zasad to efekt murowany. W tym roku wypróbuję Florovit do bukszpanów, magiczną siłę używam nterwencyjnie od kilku lat
Hania, Genia, przyjaciółka z ładnym ogrodem, podpowiedzcie, nie mam pamięci do osób Przepraszam,
Potem w beżu Monika Kwiat Holandii, Krys, Danusia, Wieloszka i Wieloch oboje
Mogłam znowu Hanię z Genia pomylić, dopiszcie proszę przyjaciółkę.
Górne zdjęcie
Przyjaciółka, Hania, Danusia, Monika Kwiatuszek Holandii, Krys z mężem, Wieloch, Genia (Niage). Wieloszka i Malwina - córka Krys.
Jak coś pochrzaniłam będę przepraszać
Bardzo dobrze Danusiu pamiętasz
"Przyjaciółka z ładnym ogrodem", to siostra Hani, Wiesia
I nawzajem - w relacji z Twojego spotkania z Danusią . Pszczółko, jeszcze nie czas na zakupy . Nie omieszkam się pochwalić, jeśli będę się gdzieś wybierać .
serdeczne dzięki Danusiu
na następne spotkanie, każdy przyjeżdża, ze swym awatarem przypiętym do klapy smokingu.......
Świetny pomysł!!! Bez tego trudno się zorientować kto jest kim i z jakiego ogrodu. Albo imię/nick i nazwa ogrodu na jakiejś plakietce. Chyba, że ktoś udoskonali pomysł
Pomysły dobre.
Ja proponuje pomyśleć o gadżecikach dla ogrodowiska.
Mój pomysł to nadruk nazwy forum ,WWW.OGRODOWISKO.PL na koszulkach polarach,szaliczku, apaszce w barwach biało zielony.
Myślę że to fajny pomysł na reklamę naszego forum.
Na takich imprezach jak targi łatwiej by Nam było się odnaleść.
A gadżeciki mogły by się znaleść na sklepie ogrodowiska.