Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

anula_wn 20:40, 27 lut 2012

a ja Wam powiem, że jak kupiłam domek z ogrodem mocno zaniedbanym, to była lawenda w słoneczny miejscu, na pewno nie przycinana! zdrewniała i owszem, ale przepiękna !
sama nie wiem jaka jest metoda, ale mocno ciąć chyba nie można....
Madzenka 21:43, 27 lut 2012

Agnieszko Dolomit dawałam zamiast azofoski, bo przeczytałam, że lawenda lubi wapniowanie i chyba coś w tym było bo kwitła jak szalona a kupiłam maciupeńkie w castoramie przed weekendem majowym. Rozrosły się tak, że w październiku nie mogłam sobie poradzić z przycięciem i żal mi było bo kwitły bardzo inensywnie i nieprzerwanie. W tym roku najpierw w marcu podsypie azofoską a potem dolomitem
Dziewczyny dajcie znać co jest na giełdzie bo nigdy na niej nie byłam, z powodów godzin otwarcia ...
Madzenka 21:45, 27 lut 2012

Anula, czyli po pierwsze słońce, po drugie słońce, po trzecie dolomit i cięcie w kulę
Radykalne cięcie niewskazane
noemi 22:33, 27 lut 2012

Cześć Dziewczyny
co do przycinania lawendy to się okaże, czy coś z tej mojej będzie, bo jesienią dosyć mocno ją przycięłam , a jak ją kupowałam na giełdzie kwiatowej to dostałam dobrą rade od hodowcy lawend, że lawenda ma rosnąć w słońcu, stanowisko suche , na wiosnę trzeba jej podać saletrę wapniowa na jesień potas i powiedział , że będzie pięknie rosła ... nie szukałam jeszcze tej saletry wapniowej... ale to by się zgadzało z tym co pisze Marzena, co nie?

Anula kordylina musi być na zimę chowana , ale od wiosny do pierwszych mrozów jest na zewnątrz, to bardzo angielska roślina i ładnie wygląda u Danusi w różnych aranżacjach... stąd moje pytanie... u nas ciężko ją kupić, ale w Waszych stronach jest

proszę o to link :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1275-kordylina-australijska-cordyline-australis

Wieloszka co do giełdy to nie wiem...ale mam ochotę podjechać w sobotę zrobić rozeznanie ... to dam znać... nawet mogę zadzwonić i zdam Ci relację na żywo
Marzenko oczywiście Tobie też przekaże info o giełdzie... jak już będzie sezon w pełni, to umówimy się z Wieloszką i w trójkę zrobimy najazd

Madzenka 22:43, 27 lut 2012

Na najazd to już się piszę.
W dolomicie są wszystkie składniki potrzebne, magnez a przede wszystkim wapń, który lubi lawenda
http://www.kwiateo.pl/dolomit-nawoz-wapniowo-magnezowy-10kg.html
Z tego co tu jest napisane zwiększa przyswajalność azotu, więc może być azofoska a potem dolomit lub odwrotnie
saletry nie kupowałam bo dla mnie zbyt skomplikowanie wyglądała ale doczytałam, że ma też wapń, czyli na jedno wychodzi dolomit lub saletra może ma przewagę gdyż posiada azot, jednak dolomit jest naturalny.... I weź kobieto zdecyduj......
noemi 23:13, 27 lut 2012

o dzięki za link, bo właśnie miałam wygooglować sobie ten dolomit zaraz poczytam o nim na pewno trzeba go użyć, Ty już to sprawdziłaś... a ja zrobię to już wkrótce
Wieloszka 07:35, 28 lut 2012

Noemi, w tą sobotę nie dam rady, bo zaplanowałam odkładane od jesieni sprzątanie garaży i muszę to zrobić przed sezonem ogrodowym, bo potem to już nie będzie kiedy... Ale jeśli Tobie się uda to oczywiście czekam na relację i wspólne zakupy niebawem
A jeszcze wracając do lawendy - też u mnie rośnie jak szalona (przy domu, bo dalej glina i za mokro), ale kwitła tylko raz, więc w tym roku zrobię tak jak Marzena radzi i zobaczymy.
anula_wn 13:12, 28 lut 2012

oki, to ja też spróbuję wg zaleceń zwłaszcza, że łan lawendy przewidziałam w słonecznym (tym razem) miejscu
Dzięki za porady !
noemi 20:00, 28 lut 2012

Wieloszka jak nic się nie wydarzy , to podjadę najpierw na rekonesans ...jeszcze szkółki nieczynne to pewnie roślin też jeszcze nie będzie...ale popytam od kiedy się zaczyna u nich sezon

Anula będziemy próbować różnych technik cięcia i zobaczymy ... ale stawiam w tym roku na nawozy! Właśnie przeczytałam , że ..."po zimie najbardziej brakuje azotu. Aby trawnik miał dobry start uzupełniamy azot, nawożąc saletrą wapniową lub amonową w czasie, gdy temperatura gleby wynosi powyżej 5 stopni... " skuszę się na tą saletrę wapniową i będzie do trawnika i do lawendy
Madzenka 20:04, 28 lut 2012

Własnie poczytałam jeszcze raz o saletrze na wątkach dotyczących trawnika i będzie idealna do lawendy i trawnika, bo trzeba glebę dokwasiić wapniem i dopsypać im azotu na wiosnę