Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród Nety- moje marzenie 12:11, 13 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Anetko. Przez Toszkę i jej posty trafiłam do ciebie. Przeczytałam o twoim problemie z ziemią. I o twoim fajnym podejściu do użyźnienia gleby. Koniecznie powinny pojawić się u ciebie drzewa wzdłus przodu. Reszta zaczyna fajnie wyglądać.

Witaj Iwonko
O tak, mam zabawę z ziemią, ale nie zrażam się. I tak planuję zmianę w nasadzeniach, więc będzie okazja do naprawienia błędów.
A co do drzew- przespałam się z nimi dwa dni i dokładnie dziś rano wstałam z decyzją, że będą platany Alphen's Globe. Maż potwierdził, że piękne, więc decyzja jest. Wymagania stanowiskowe mają idealne do moich warunków, więc powinno być im dobrze. Muszę teraz doczytać o rozstawie, popatrzeć jak je rozmieścić u mnie i już
Więc wyczytałaś w moich myślałch te drzewa
Ogródek Iwony II 10:40, 13 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Montana:

Oj Montana daje po oczach
New dawn nadal ci kwitnie? Moje nic a nic
Kępę zawilców tez podziwiałam
Ogródek Iwony II 10:37, 13 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
I jeszcze o złym sąsiedztwie:
Toszka napisał(a)

Wszystkie jaskierowate...

Powiem tylko tyle, że brakuje mi na forum działu o allelopatii roslin ozdobnych z rozszerzeniem o wzajemnie patogeny. O warzywach można znaleźć w internecie masę informacji, a o roślinach ozdobnych bardzo mało
Też tego tematu cały czas uczę się, ale uczciwie napiszę, że okroiłam temat do swojego ogrodu bo z wiekiem już mam tak przeciążony twardy dysk, że co raz mniej miejsca w głowie

poszerzając informację dodam, że np.
-tulipany nie lubią irysów
-turzyce i trawy nie powinny rosnąć w sąsiedztwie wiązów - bawełnica zbożowo-wiązowa
-niekorzystne sąsiedztwo dla roślin daje akacja,podobnie jak czarny orzech
-berberysy nie powinny rosnąć w sąsiedztwie traw - rdza zbóż
- bardzo korzystnie na róże wpływa czosnek, także na kwiaty i zapach
- lawenda pomaga odstraszyć myszce, dlatego także doskonale oddziałuje na róże
- towarzystwo jaskierowatych i traw ma zły wpływ na jabłonie i wszystkie drzewa owocowe (w drugą stronę też to działa
-Łubin jest doskonałym sąsiadem dla wszystkich roślin
- modrzew nie powinien rosnąć w towarzystwie świerka (ochojnik)
- przy sosnach nie powinno się sadzić astrowatych i turzyc
-wiąz nie powinien rosnąć w sąsiedztwie gruszy
- grusza w sąsiedztwie jałowców, zwłaszcza sabińskich (rdza)
-porzeczka (np. krwista) w sąsiedztwie sosny wejmutki
- Krwawnik źle działa na trawy
Mozna więcej wymieniać. Temat jest rozległy i mało poznany... nie mówiać już o opisaniu.
Powyższe przykłady potraktowałam ogólnikowo i pośpiesznie.
Może Mazana namówić na taki dział ? (on ewidentnie ma dysk zapasowy i niewyczerpane miejsce na pamięć)

EDIT
bardzo przepraszam, poprawiam złe sąsiedztwo dla turzyc i traw - to WIĄZ
(wyszło na to, że trawy i turzyce się nie lubią)

Największa zagadką dla mnie jest to, że przy sosnach (czyli kosodrzewinie też) nie można sadzić turzyc Czy takie sąsiedztwo źle wpływa na kosodrzewinę czy na carexy?
NewLife w ogrodzie 09:52, 13 wrz 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Podczas wizyty u Iwonki, Mirka sprezentowała Skrętniki. Przyjęłam zupełnie nieświadoma ich uroku. Teraz żałuję, że nie rzuciłam się na więcej Cudne są!

I bardzo dobrze, bo ja dzięki temu mam taki sam zestaw

Rozchodnikom nic nie będzie. Wiosną łądnie wystartują
Ogródek Iwony II 09:50, 13 wrz 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Iwonko kwieciście i jakże kolorowo u Ciebie

Wstawiłam kilka zdjęć do "Ogrodowej biżuterii"

U nas też gorąco,końcówka lata prawdziwie letnia ale tragedia z suszą niesamowita

Aniu, fajnie, ze wstawiłaś fotki, linkuję, a po pracy poczytam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/525-ogrodowa-bizuteria?page=12

Dziś u nas pochmurno, za chwilę lecę do pracy
Dziś mam później. Uwielbiam mój plan lekcji w tym roku
Ogródek Iwony II 09:46, 13 wrz 2016

Do góry
I jeszcze o złym sąsiedztwie:
Toszka napisał(a)

Wszystkie jaskierowate...

Powiem tylko tyle, że brakuje mi na forum działu o allelopatii roslin ozdobnych z rozszerzeniem o wzajemnie patogeny. O warzywach można znaleźć w internecie masę informacji, a o roślinach ozdobnych bardzo mało
Też tego tematu cały czas uczę się, ale uczciwie napiszę, że okroiłam temat do swojego ogrodu bo z wiekiem już mam tak przeciążony twardy dysk, że co raz mniej miejsca w głowie

poszerzając informację dodam, że np.
-tulipany nie lubią irysów
-turzyce i trawy nie powinny rosnąć w sąsiedztwie wiązów - bawełnica zbożowo-wiązowa
-niekorzystne sąsiedztwo dla roślin daje akacja,podobnie jak czarny orzech
-berberysy nie powinny rosnąć w sąsiedztwie traw - rdza zbóż
- bardzo korzystnie na róże wpływa czosnek, także na kwiaty i zapach
- lawenda pomaga odstraszyć myszce, dlatego także doskonale oddziałuje na róże
- towarzystwo jaskierowatych i traw ma zły wpływ na jabłonie i wszystkie drzewa owocowe (w drugą stronę też to działa
-Łubin jest doskonałym sąsiadem dla wszystkich roślin
- modrzew nie powinien rosnąć w towarzystwie świerka (ochojnik)
- przy sosnach nie powinno się sadzić astrowatych i turzyc
-wiąz nie powinien rosnąć w sąsiedztwie gruszy
- grusza w sąsiedztwie jałowców, zwłaszcza sabińskich (rdza)
-porzeczka (np. krwista) w sąsiedztwie sosny wejmutki
- Krwawnik źle działa na trawy
Mozna więcej wymieniać. Temat jest rozległy i mało poznany... nie mówiać już o opisaniu.
Powyższe przykłady potraktowałam ogólnikowo i pośpiesznie.
Może Mazana namówić na taki dział ? (on ewidentnie ma dysk zapasowy i niewyczerpane miejsce na pamięć)

EDIT
bardzo przepraszam, poprawiam złe sąsiedztwo dla turzyc i traw - to WIĄZ
(wyszło na to, że trawy i turzyce się nie lubią)

Ogródek Iwony II 09:45, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Iwonko
O co chodzi z tym złym sąsiedztwem zawilców?

Reni, chyba musisz poczytać Toszkę. Znajdziesz ją w młodych wątkach, w projektowaniu. Dużo pisze o przygotowaniu gleby, o wzajemnych relacjach roślin, często bywa tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=333

To wyjęte z kontekstu, takie informacje często się pojawiają tam, a znalezienie po dwóch dniach posta Toszki ( konkretnego) zajmuje sporo czasu ... O czosnkach musiałam przekopać 30 stron samych jej postów ...

Toszka napisał(a)

... czarna plamistość wiśni. Nosicielem są anemony i inne zawilce
I to nie mit, bo po przejęciu działki zastałam wielką kępę zawilców wiosennych pod porażoną wiśnią. Zawilce poszły w odległy kąt. Wiśnia miała dwusezonową kurację OW i HT i teraz jest zdrowiutka.

Potem jest jeszcze kilka innych postów na ten temat ...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=345
Toszka napisał(a)
Lindsay
Wiśnię ratowałam niestety chemią - Topsin i Score. Zawilce też bym tak potraktowała.

"Polecane fungicydy do walki z tą chorobą to: Carpene 65 WP lub Syllit 65 WP, w przypadki wiśni także Topsin M 500 SC, Score 250 EC (dwa ostatnie mogą ograniczyć też brunatną zgniliznę drzew pestkowych) i Kaptan Plus 71,5 WP (ogranicza drobną plamistość liści drzew pestkowych, moniliozę i gorzką zgniliznę wiśni)."

źródło

EDIT
można doczytać, że śliwa i świdośliwa także są złym towarzystwem

(dokształciłam się)

Ogródek Iwony II 09:19, 13 wrz 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Piękne Iwonko masz roze, zachwycam sie.

Moniko, dziękuję
To jeszcze pokażę moje róże herbaciane - te, co teraz kwitną
Abraham Derby:

Augusta Louise przesadzana w środku lata zaszczyciła mnie jednym kwiatkiem

Ashram niestrudzona, cały czas kwitnie. Ma piękne pachnące kwiaty, długo się utrzymują. Ok 3 tygodni.
Ładnie przekwita

Ogródek Iwony II 09:14, 13 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, mam nadzieję, że po rozchodniki pojechałaś. Ja te na fotkach rozmnożyłam z jednej kępki. Podzieliłam wiosną. Niby takie najzwyklejsze, ale bardzo fajnie kolorem grają z Vanilkami. Podobnie się przebarwiają

Beatko, jeszcze jeden sezon i będziesz wiedziała, czego chcesz. A masz świetne wyczucie w łączeniu roślin, więc na pewno ci się uda i będzie pięknie
Dobrze, ze masz przechowalniki. Gorzej, jak już ci miejsca zabraknie. Wtedy dopiero zaczyna się jazda
Roszady, jakich mało
Pojechałam, przywiozłam cały bagażnik, ale Mama się z nimi brutalnie obyła i nie wiem jak je teraz do kupy złożyć :/ Chyba wetknę na moją "rozłożystą" gdzieś falistym pasem. Teraz i tak już tam oprócz powtykania cebul kwiatów wiosennych nic nie będę robić, to niech rosną. Najwyżej w przyszłym sezonie skasuję, jak mi nie podejdą.
Ja nie mam Vanilek. Mam Pink Diamonds Limelight i Unique (na trawiastej). Nie wiem, czy nie będę żałować decyzji wyboru Pink Diamonds. Teraz wybrałabym Vanilkę. Pożyjemy, zobaczymy.
Pozdrawiam Cię Iwcia.
Ogródek Iwony II 09:02, 13 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I następna zła wiadomość
Tym razem ogrodowa. Znowu się nie przejęłam... A właściwie przejęłam się najpierw, nawet poszłam sobie oglądać moje zawilce, a potem pomyślałam, ze nawet nie mam gdzie ich przesadzić i teraz nawet, gdybym miała, to jak je ruszę, to zmarzną. Niech sobie dalej tam rosną i nawet niech się nie ważą dowiedzieć, że mają zaszkodzić moim śliwom wiśniowym ;0
Chyba, ze chcą ze mną sobie pogadać
A takie są śliczne

Pytanie do Toszki:
Toszko, zalinkowałaś we wcześniejszym poście zawilce gajowe ( wiosenne). Czy złe sąsiedztwo łączy także zawilce jesienne i śliwy wiśniowe Nigra? Pytam się bezpośrednio, bo może wiesz, a mam wątpliwości i troszkę pogubiłam się w tych wszystkich zalinkowanych tekstach ...

Iwonko
O co chodzi z tym złym sąsiedztwem zawilców?
Ogródek Iwony II 08:05, 13 wrz 2016

Do góry
Wczoraj pieliłam przy werbenie, gdzie rosły Grosse Fontanne. Te, które zmarzły. Jeden rośnie w śladowych ilowciach, ale jest. Odbił bokiem od korzenia i wyszedł ciut dalej.
Ale fajnie.
Ogródek Iwony II 07:56, 13 wrz 2016

Do góry
Ewa, jodła zostaje przy tarasie. Mam obawy co do przesadzania. I nie wiem, gdzie posadzić...
Ogródek Iwony II 07:53, 13 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

...sadzisz w doniczkach min. 15cm średnicy po jednej cebuli.
Primo - one żarłoczne i nie potrzebna im konkurencja (korzonki mają spore i duzo);
secundo - jak dasz gęsto to liście będą się kisić na sobie, bo przecież mają duże liście. A jak mało liści to i kwitnienie słabe.

Ewa, czosnki posadziłam rok temu do małych doniczek. Nie doczytałam, jakie mają być duże... Korzenie się rozrosły, miały za sucho i 3 padły, zanim wypuściły kwiat. Szybko je wykopałam i wsadziłam bez doniczek do ziemi.
Muszę sprawdzić, jak się mają.
W jedną cebulę Mont Everest i w jednego Gladiatora wlazł robak i je zjadł. Jak glizda jakaś. Podobnie pożarło mi żonkile. Miałam kilka cebul. Teraz mam obawy, żeby się sytuacja nie powtórzyła.
Doniczka, w którą sadzisz po jednym czosnku powinna być spora.
Toszka zostawia cebule do września, czyli do teraz, wykopuje, dzieli, daje nowy kompost. I znowu zakopuje w październiku.

Żurawki mają się dobrze. Wszystkie się przyjęły.
Musiałam dwa tygodnie czekać z posadzeniem, bo tam się chodziło, by nową trawę podlewać.

Zbyszek w niedzielę podlewał i chyba zalał strumieniem wody Melicę, bo marudził, że leży na ziemi. I że mam ją wypielić, bo jest bałagan
A mi się podoba
Ogród Nety- moje marzenie 01:58, 13 wrz 2016

Do góry
Cześć Anetko. Przez Toszkę i jej posty trafiłam do ciebie. Przeczytałam o twoim problemie z ziemią. I o twoim fajnym podejściu do użyźnienia gleby. Koniecznie powinny pojawić się u ciebie drzewa wzdłus przodu. Reszta zaczyna fajnie wyglądać.
Ogródek Iwony II 01:34, 13 wrz 2016

Do góry
Montana:

Ogródek Iwony II 01:29, 13 wrz 2016

Do góry

Artemis:

Małe siewki szałwii od Lindsay rosną
Ogródek Iwony II 01:25, 13 wrz 2016

Do góry
Bonica:

edit: dopiero na fotce zobaczyłąm, ze muszę oberwać listki...
Ogródek Iwony II 01:18, 13 wrz 2016

Do góry
Troszkę fotek z ogródka:
New Dawn:

Ogródek Iwony II 01:13, 13 wrz 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

u mnie już duze ,zaglądam czy pąki się nie pojawiaja

Doczytałam, ze te szafirki, co wypuszczają liście - są późniejsze. Te bez liści szybciej kwitną
Ogródek Iwony II 01:11, 13 wrz 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Iwonka podobają mi się Twoje cebule Też w tym roku czosnki upolowałam.
Z pracami remontowo budowlanymi tak jest,że zawsze jest coś do zrobienia a pieniądze na na ten cel topnieją jak góra lodowa. U mnie na tapecie remont kuchni a na wiosnę musimy nowy dach na wiacie zrobić i ciągle jakieś wydatki.Jednak trzeba się cieszyć tym wszystkim bo z każdym krokiem jesteśmy bliżej końca. Ogród masz piękny to sup się na nim a resztę przeczekaj

Terenia, zanim posadzisz czosnki, poczytaj Toszkę. Ja rok temu nie doczytałam i potem miałam kłopot
Uff, pól godziny szukałam tego posta:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=326#post_0

Toszka napisał(a)
Aniu (Anna_t) doniczki co najmniej 15cm średnicy. Kompost i w to jedna cebula. Dołujesz. W doniczki wkładam tylko Globmastery, Gladiatory i Giganteum. Gdybym miała Mont Blanc też bym dała w donicę. Ważne aby doniczkę dać poniżej poziomu ziemi. Wyściółkować grubo kompostem.
Małymi się nie przejmuję, bo tanie.

Toszka napisał(a)
Na dno doniczki daję ok 5-6cm kompostu. Na to cebulka (wrzesień/październik) i obsypuję kompostem. Lekko przygniatam lub stukam doniczką by się wypełniły wszystkie przestrzenie. Doniczkę wsadzam tak by cebula była ok 20-25cm pod ziemią.

Teraz czas by wykopać cebule i podzielić (czosnki)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies