Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

Marga 23:00, 12 wrz 2016

LyraBea napisał(a)
U Any zobaczyłam w stópkach hortensji i bardzo mi się ta kompozycja spodobała. Fajnie wyglądają w większym skupieniu, w rzędzie. Takie w kupce mi się nie podobają ...Do rzeczki może się przekonam. Biorę

Piękna kompozycja Any rozchodników z hortensjami i żurawkami to już klasyka na forum Zresztą była nawet nagrodzona w jakimś miesięczniku ogrodniczym
Na pewno nie będziesz żałowała rozchodnikowej rzeczki
zoja 23:19, 12 wrz 2016

A cudne potwory u Iwonki widzialas?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5591-od-nowa-na-przekor-wszystkim?page=966

Iwk4 09:52, 13 wrz 2016

LyraBea napisał(a)
Podczas wizyty u Iwonki, Mirka sprezentowała Skrętniki. Przyjęłam zupełnie nieświadoma ich uroku. Teraz żałuję, że nie rzuciłam się na więcej Cudne są!

I bardzo dobrze, bo ja dzięki temu mam taki sam zestaw

Rozchodnikom nic nie będzie. Wiosną łądnie wystartują
LyraBea 09:36, 14 wrz 2016

Iwk4 napisał(a)

I bardzo dobrze, bo ja dzięki temu mam taki sam zestaw

Rozchodnikom nic nie będzie. Wiosną łądnie wystartują
A ja je w ogóle mam dzięki Twojej serdeczności i gościnności, bo bez wizyty u Ciebie nadal nie miałabym pojęcia o istnieniu skrętników
LyraBea 09:51, 14 wrz 2016

zoja napisał(a)
Śliczne te skrętniki pierwszy raz o nich słyszę.
To kwiatki domowe?
Tak, domowe. Jest nawet wątek im poświęcony na Ogrodowisku. Jest tyle odmian a co jedna to piękniejsza. Chętnie przygarnę inne kolory
anbu napisał(a)
Super ten rozchodnik też dopiero od niedawna poważnie myślę o nich u siebie dobrze, że się zdecydowałaś
Wziąć wzięłam, podzieliłam i dalam im miejscówkę pod Pink Diamonds. Dalej nie jestem przekonana o ich uroku...
tulucy napisał(a)
I ja też dopiero od 2 lat mam u siebie rozchodniki - i coraz bardziej je lubię, najbardziej za bezproblemowość po prostu wtykam do ziemi, a on ładnei rośnie... Teraz mam 6 odmian już
Łucja, mówisz dwa lata i coraz bardziej lubisz? To jest szansa, że za rok też zaczną mnie urzekać. Jeśli przeżyją tę masakrę wczorajszą
Makusia napisał(a)
Rozchodników nie mam, ale już choruję na nie- poczekam do przyszłego roku i mus mieć!
Jednym się marzy, inny lekceważąco traktują rzecz. Jak znam Ciebie, to się rozkręcisz z rozchodnikami w przyszłym roku
Dominika11 napisał(a)
ja też mam zamiar powiększyć swój areał rozchodnikowy - teraz jak coraz bliżej jesieni to wyglądaja obłędnie - a pomysleć, że chciałam się go pozbyć - ale ja głupia
Powiększyć kolekcję o inne odmiany czy zwiększyć ilość tej samej odmiany? Jak planujesz posadzić? Ja wszędzie gdzie widuję, to okazy może i ładne, ale w kupce pojedyncze sztuki. Taki obraz rozchodnika znam od lat i średnio mi się widzi, ale już w kompozycjach z hortensjami zaczął jakby bardziej do mnie przemawiać. Jak popłynie rzeczką, to może, może...
Zana napisał(a)
Bea, widzę że zasoby roślinne z łupów się u Ciebie powiększają. Ja Kochana nie wiem jak można nie lubić rozchodników. Fakt, że motyle je uwielbiają. W sobotę jak zajechałam na swoją działkę, to się po prostu zadziwiłam - na każdym rozchodniku siedziało po 4-5 motyli, a mam ich posadzone 8 sztuk. Widok był niesamowity. O tej porze roku rozchodniki dają piękny efekt w ogrodzie, szczególnie połączone z trawami. Nie marudź tylko się zakochaj.
Anulka, mówisz zakochać się? Kurde jak, jak, skoro serce zajęte
Marga napisał(a)

Piękna kompozycja Any rozchodników z hortensjami i żurawkami to już klasyka na forum Zresztą była nawet nagrodzona w jakimś miesięczniku ogrodniczym
Na pewno nie będziesz żałowała rozchodnikowej rzeczki
A widzisz, ja dopiero teraz dostrzeglam u Any tę kompozycję a jej ogrod znam na wylot, chociaż wciaż na nowo mnie zadziwia.
Tak więc stało się. Rozchodniki zamieszkały w moim ogrodzie. Mało tego, dostały miejscówkę nie tymczasową, ale w moim mniemaniu stałą, bo w doborowym towarzystwie hortensji traw i kulek bukszpanowych. Piszą, że rozchodnik bezproblemowy, że łatwy w uprawie. Ja te moje musiałam rozczłonkować i rozłożyć na czynniki pierwsze, ponieważ w korzeniach zagnieździł się podagrycznik. Dodatkowo okazy wybujałe, bo w chaszczach rosły, więc łamały się i musiałam przyciąć krótko. Ciekawa jestem czy postąpiłam z nimi właściwie. Zero przejmowania, jedynie czasu zmarnowanego będzie mi szkoda, gdy się nie przyjmą, bo dobre dwie godziny przy nich dłubałam. Miałam ich cały bagażnik

Po operacji na otwartym sercu zostało z nich tyle:
LyraBea 10:12, 14 wrz 2016

Trochę aktualnych kadrów z mojego ogrodu
4 limki z sieciówki dopiero zaczynają kwitnienie. Pięknie jak na tegoroczne sadzonki się mają.

LyraBea 10:22, 14 wrz 2016

Moje "biedronkowe" różyczki pięknie obsypały się kwiatem. Myślę, że to zasługa bananówki, której im nie pożałowałam po pierwszym (słabszym) kwitnieniu.

No i moja barbula. Nie mogę się na nią napatrzeć. Bije po oczach pięknym błękitem. Widać ją z okien tarasu.
LyraBea 10:28, 14 wrz 2016

I trochę różnych kadrów
anbu 10:32, 14 wrz 2016

Mocno bym się zdziwiła gdyby rozchodniki nie dały rady, to twarde rośliny
No ale operacja rzeczywiści bardzo rozległa

Coraz śliczniej Bea u Ciebie
LyraBea 10:36, 14 wrz 2016

Unique w trawiastej jedne już przekwitają, kolejne dopiero zaczyna kwitnienie. Ciekawa jestem czy Unique to Unique.

Tę część ogrodu nazywam przechowalnikiem i tymczasówką. Wygląda jak wygląda

Miłego dnia.