Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:30, 19 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Karolino w bukszpanach rośnie Ice Dance, Ptasie łapki, Evergold i Variegata. Ogólnie miał być tylko evergold i Ice Dance, ale kupowałem na kilka razy i na początku wydawały mi się bardzo podobne

jakby Ci się chciało kiedyś cyknąć te trawki z buksami z bliższej odległości, byłabym bardzo zobowiązana
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:27, 18 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Udanej wyprawy, pozdrów Irenke

Dzięki pozdrowię
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:26, 18 lip 2015

Do góry
Udanej wyprawy, pozdrów Irenke
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:17, 18 lip 2015

Do góry
Gdyby tak ilość osób z takim wyczuciem smaku i dobrym gustem w kraju zwiększyć przynajmniej trzykrotnie... jak piękne mielibyśmy osiedla, domy itd.
Trzeba cieszć się z tego co mamy i z takich perełek jak Twoja, podziwiam.
Gdybym miał taki plac zabaw... bawiłbym się
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:13, 18 lip 2015

Do góry
Jadwiszko warto bo bylina bezobsługowa i bardzo długo kwitnąca, jedyny jej minus to możliwość łapania mączniaka, ale u mnie tylko raz się zdarzyło i skutecznie się go pozbyłem

Marzenko i to jest chyba największy problem bo rośliny nie mieszczą się na rabatach, a co będzie za te kilka sezonów

Sebek to fakt, zdjęcia oszukują i nie pokazują wszystkiego, a w moim przypadku wielu brzydkich miejsc Co zrobić nie wszystko da się przeskoczyć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:09, 18 lip 2015

Do góry
Mateusz kiedyś sadziłem to co wpadło w oko teraz już nie. Roślin znam sporo i z głowy potrafię sobie coś wymyślić. Teraz jak coś u siebie planuje to na początku określam sobie co chce osiągnąć, kolorystyka itd. Następnie robię sobie listę roślin, które mam i które jeszcze chciałbym mieć, następnie przeglądam co mogę dostać u siebie lub w inny sposób wykombinować, aby jak najbardziej ograniczyć zakupy internetowe, najlepiej do zera. Szukam nowych odmian, robię sobie projekt, listę zakupów mniej więcej kosztorys... później zazwyczaj trzeba robić korekty . Jak plan gotowy zabieram się do pracy i zakupów, a na końcu i tak połowę zmieniam bo coś innego mi się spodoba lub w rzeczywistości coś źle wygląda, ale zamysł początkowy zostaje. U mnie tak było przy bylinówce i rabacie z bukszpanami, reszta rabat powstawała z tego co miałem już wcześniej w ogrodzie plus dosadzanie roślin na wyczucie, nie zawsze trafnie. Co teraz przekłada się na to, że niezaplanowane rabaty będę zmieniał w zaplanowane, ale to już wyższa szkoła jazdy bo mam na nich tyle roślin.... a nie chce się zbyt dużo ich pozbywać, więc zanim zacznę coś dosadzać i zmieniać muszę to bardzo bardzo dokładnie zaplanować co nie jest niestety takie proste
Wyzwaniem jest całościowy projekt ogrodu dla siostry, ale mam tyle wersji, że wystarczy skleić to co podoba mi się najbardziej plus zrobić projekty techniczne architektury ogrodowej

Kasiu kopiuj do woli, jednak napiszę, że ogólnie dostępne sadzonki świecznicy są dość małe i na takie jak ja mam trzeba ze 2 lata poczekać, ja miałem od razu duże rośliny, ale to tylko dzięki uprzejmości dobrych ludzi

Karolino w bukszpanach rośnie Ice Dance, Ptasie łapki, Evergold i Variegata. Ogólnie miał być tylko evergold i Ice Dance, ale kupowałem na kilka razy i na początku wydawały mi się bardzo podobne

Olu też lubię te rabaty, a resztę w mniejszym lub większym stopniu chciałbym zmienić, bo prawda jest taka, że dwie wielkie rabaty to pozostałości roślin przed ogrodowiskiem, a ładnych kompozycji z pojedynczych roślin nie da się zrobić... ale będę nad tym pracował

Bogdziu lubię pysznogłówki i jeszcze jedną odmianę sobie dosadzę

Kasiu bardzo mi miło, że tak myślisz Udanego wyjazdu do Irenki życzę
Ogrodowe przygody 22:46, 18 lip 2015

Do góry
Oj masz tych kwiatów w ogrodzie, nie wiadomo na co patrzeć, do tego pięknie uchwycone na zdjęciach
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:45, 18 lip 2015

Do góry
Zapomniałem się pochwalić, że zakwitła ponownie Munstead Wood i ma całkiem inny kwiat niż te, zakwitły w kartonie... cudooo
Ja odmianowe jezówki kupuje po 9zł wysyłkowo mają po 12-15, ale to wiesz gdzie...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:54, 18 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Oj nie wiadomo na co patrzeć, cudnie
Jeżówki też w tym roku mnie opanowały i polecam odmianę Supreme Elegance, ma intensywny kolor, bardzo ładna. Mnie kusi jeszcze Hope i Blackberry truffle.
Seslerie koniecznie musze u siebie posadzić, a będzie na nią idealne miejsce

Łuki tylko gdzie takie odmiany kupić? w necie pieruńsko drogie! sztuki za 20 zeta nie kupie, nigdy w zyciu!!!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:07, 18 lip 2015

Do góry
Oj nie wiadomo na co patrzeć, cudnie
Jeżówki też w tym roku mnie opanowały i polecam odmianę Supreme Elegance, ma intensywny kolor, bardzo ładna. Mnie kusi jeszcze Hope i Blackberry truffle.
Seslerie koniecznie musze u siebie posadzić, a będzie na nią idealne miejsce
Lifting starego ogródka 12:52, 18 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
No no jak się ślicznie i czyściutko zrobiło
Ja bym zrobił tak. Hakone wysadził z tej rabaty bo i tak będzie się palić, All Gold nie będzie dobrze rosła w słońcu. Konwalnik zastąpił żurawkami szkoda, że nie ma ich pięć, ale też dobrze będzie wyglądać, i posadziłbym do nich tą lawendę, będzie to ładnie współgrać. Evergold niby żółty przy tych kulkach, ale też takie połączenie dwóch odcieni żółtego mi się podoba, więc jak już tam stoi i to zestawienie na korze Ci odpowiada to nic tylko sadzić

Kurcze, też brałam pod uwagę opcję, żeby na środku zamiast hakone zrobić wysepkę lawendową a na brzegach żurawki zamiast boroków-konwalników ...
tylko właśnie się bałam, że jak dam carexy przed kulki-thujki to będzie za duży misz masz kolorystyczny, aczkolwiek napewno bardzo fajnie się one odcinają od kory...

Narazie myślę, bo sadzić będę dopiero po weekendzie jak może upały zelżeją i jak kupię ziemię

Dzięki za pomysł !
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:23, 18 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Mateusz bylinami o wiele łatwiej mi operować niż krzewami tym bardziej, że te drugie już tak przesadzania dobrze nie znoszą

No racja, z krzewami gorzej, bo trzeba dobrze to zaplanować i wybrać miejsce na wiele lat. Na szczęście tobie to wychodzi ja musze się jeszcze wiele nauczyć, jeśli chodzi o kompozycje i zestawienia roślin. Całe szczęście mam się na kim wzorować

Mam pytanie do ciebie. Jak robisz nowe rabaty to robisz sobie wcześniej jakiś poglądowy roślin, czy po prostu z głowy to robisz?
Rododendronowy ogród II. 11:33, 18 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Bogdziu, ale się z Ciebie podróżniczka zrobiła

Ogród Kondzia zasługuje na prawdę na coś w postaci gwizdki michelin, stworzyli prawdziwą perełkę No i przy okazji zaliczyliście jeszcze Alinki ogród. Dobrze Wam tak
Miałem jutro jechać podziwiać pola liliowców, ale nie mam jutro samochodu i nici z wyjazdu... a miało być tak pięknie.

Szkoda ze nie pojechałes. Samo życie.Co do ogrodu Konrada to dużo juz napisałam , o Alince mniej ale u niej perfekcja w kazdym kątku i myśle ze każdy o tym wie. Alinka zrobiła mi wielka przyjemnosc pokazujac swój śliczny kompostownik i mówiąc że ściągnęła ode mnie , byc inspiracją dla Alinki- duma mnie rozpiera mimo że nie o główny klomb chodzi a tylko o kompostownik.
Skąpana w słońcu 11:24, 18 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Masz tych jeżówek, każda piękna Proszę o opinie na temat Secret Romance, jak rośnie, sztywna czy nie?

Łukasz, w tym roku radzi sobie sama. Nie jest podwiązana. Troszke się przechyla, ale jest to spowodowane złą ekspozycją światła, instynktownie kieruje się w stronę słońca.

U mnie nie jest wysoka. Chyba wszystkie jezówki z tej serii są niższe.
Skąpana w słońcu 11:14, 18 lip 2015

Do góry
Masz tych jeżówek, każda piękna Proszę o opinie na temat Secret Romance, jak rośnie, sztywna czy nie?
Moja "przyziemna" :) pasja 11:13, 18 lip 2015

Do góry
U mnie też burza zaatakowała, ale spokojnie i z pożytecznym deszczem, powiedziałbym, że same korzyści, podlewać nie trzeba
Lifting starego ogródka 11:11, 18 lip 2015

Do góry
No no jak się ślicznie i czyściutko zrobiło
Ja bym zrobił tak. Hakone wysadził z tej rabaty bo i tak będzie się palić, All Gold nie będzie dobrze rosła w słońcu. Konwalnik zastąpił żurawkami szkoda, że nie ma ich pięć, ale też dobrze będzie wyglądać, i posadziłbym do nich tą lawendę, będzie to ładnie współgrać. Evergold niby żółty przy tych kulkach, ale też takie połączenie dwóch odcieni żółtego mi się podoba, więc jak już tam stoi i to zestawienie na korze Ci odpowiada to nic tylko sadzić
Borówcowy raj 11:07, 18 lip 2015

Do góry
Pięknie wygląda ten 'bitelsik' mój tak efektownie nie wygląda, ale rośnie na patelni, więc ma do tego prawo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:05, 18 lip 2015

Do góry
Pysznogłówka Kardinal, kolor wyszedł bardzo realistycznie.

Cudna siewka dzisiaj zakwitła, ale nie potrafie oddać jej koloru, jest bardzo jasna, a wszystkie przebarwienia wpadają w zielono limonkowy kolor, jak dla mnie cudo

Lilie wczoraj leżały, po deszczu już prawie na ziemi, trzeba wiązać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:01, 18 lip 2015

Do góry
Strasznie przynudzam...

Ta pysznogłówka urosła 3 razy większa niż planowałem nie ma to jak konkretne sadzonki

Górny narożnik w przybliżeniu z pysznogłówką Kardinal (120-140cm) Jeżówką Southern Belle i innymi

Tutaj wycięta szałwia, która będzie przesadzona i roschodnik, który również zmieni miejsce, jestem na etapie poszukiwania zastępstwa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies