Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 19:54, 20 maj 2012

Do góry
Linka - czyli jednak rozbierasz różankę? A ja czekam na debiut swojej, ciekawa jestem jak to będzie gdy róże zakwitną?
Ta rabata miskantowo-hortensjowa zaczyna się tuż za klonem i curkadłem, w sumie wszystkie rośliny już są, tylko nie wiem jak ją wykończyć od strony frontowej
Posadziłam wg wstępnego projektu - tego:

Tylko roślinki się pozmieniały, jest: klon Sangokau - stożek cisowy - annabelle x 2 - miskant Variegatus - Limelight x 2 - 4 tawuły golden proncess i za nimi 3 miskanty Gracilimus -tawuła van Houtte'a

no i dalej zonk

Konstancja - czyli mój synek ma podobny tok rozumowania On chciał posprzątac kamyczki na rabacie
Kolorowe rabaty 17:18, 19 maj 2012

Do góry
justi napisał(a)
Co ja wyczytałam..... czemu miskant nie może rosnąć koło stożka z cisa?

Rabata jest północno - wschodnia słońce by miał od wschodu pełne,ale krótko około 4 godzin .Nie mam pewności,że tyle mu nie wystarcza ,ale zwykle te trawy preferują słoneczne stanowiska.Nie wiem i nie wiem kogo zapytać
Kolorowe rabaty 11:40, 19 maj 2012

Do góry
Co ja wyczytałam..... czemu miskant nie może rosnąć koło stożka z cisa?
Ogród w Alei Lipowej... 01:16, 19 maj 2012

Do góry
Cudowna u mnie też dziś biegała w modrzewiu Miskant kupiony nie będzie mógł rosnąć koło cisa "stożka"
A jakie są Wasze pomysły? 20:53, 18 maj 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Mi się koło bardzo podoba ... wprowadza ład i porządek ...ale to Tobie musi pasować ... miskant jest ok

rozumie wasze argumenty i je rozwazam
wciąż jednak nie pasuje mi to koło do charakteru tego ogrodu.
to jest ogródek hmmm przed domem coś w stylu " pokazowy" nie zacisze gdzie się siedzi.
to chyba mnie blokuje

też podoba mi się koło a już napewno w samotni.
Tu jakoś nie umiem go wyczuć

pomyśle ...
A jakie są Wasze pomysły? 19:31, 18 maj 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Mi się koło bardzo podoba ... wprowadza ład i porządek ...ale to Tobie musi pasować ... miskant jest ok

nie wiem dlaczego nie umiem go tam zobaczyć

linie które wyznaczylam omijają rurę - ta poprzeczke przekopana
A jakie są Wasze pomysły? 18:52, 18 maj 2012

Do góry
A jakie są Wasze pomysły? 18:39, 18 maj 2012

Do góry
a co dać zamiast pecherznicy ? chce coś wysokiego - miskant ???
Ogródkowe perypetie:) 15:43, 18 maj 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
a jakie- tzn jaki kolor?
napisz jeszcze gdzie będą miskanty dokładnie- za zawijaskiem bukszpan? czy przy schodach?
A na kratkach z przodu róże, a za zakrętem hedera?
Musze to sobie spiąć

profus napisał(a)
Proszę.

Pozdrawiam.

Magnolio, to projekt, pędzla Rafała

Róże mają już pąki, mam nadzieję, że się rozrosną. Zamiast miłorzębu jest wiśnia, ale trudno. Hortnesje kupione. Miskant ma być za zawijaskiem, jak się doczekam od Mariusza. W zawijasku czerwone begonie, i na dole chyba jednak illex crenata choć w planie miała być runianka. Tyle, że z illexem byłoby chyba po drodze z kolorem.

Żurawki takie różowo-czerwone, nie pamiętam nazwy.
Taka sobie rabatka pod oknem 14:35, 18 maj 2012

Do góry
Przyjmij na hortensje 1-1,5 Miskant mniejszy 1 większy 2
Rabaty do wymiany :) 13:46, 18 maj 2012

Do góry
Nika dzięki za głos

Netko zmierzyłam dzisiaj rano przed pracą odległości między Kórnikami. Ja mam co 80 cm posadzone, sąsiad ma co metr. Jego były dużo większe przy sadzeniu. Przeszukałam net w tej sprawie i znalazłam różne opinie chociaż przeważają żeby sadzić co 80 90 cm. Na jednej stronie znalazłam opinię żeby posadzić co 1 a nawet 1,5 metra.
Tutaj jedno ze źródeł: http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Thuja%20plicata%20'K%C3%B3rnik'&lang=1

Gosiu a jakie rośliny tam proponujesz? przed rododendrony mogą być hosty z białym brzegiem? Rh są zimozielone więc byłoby nieźle. Te trzy kulki na brzegu rabaty co tam dać? No i nie wiem co pod drzewkiem, bordowe: berberys bagatella albo żurawki, zielone może tawułki? przed nimi kulki bukszpanowe czy trzy choiny jedelloh (akurat mam) co przed hortensjami dać? tam by się coś zimozielonego przydało chyba. Miskant to Gracilimmus bo jest wyższy.

Jak ktoś ma jakieś propozycje to niech pisze będę bardzo wdzięczna
Taka sobie rabatka pod oknem 11:04, 18 maj 2012

Do góry
Witaj Małgosiu

Wersja I została ostatecznie "klepnięta" przez mojego M

tylko zastanawiam się czy te hortensje mi sie tam zmieszczą bo więcej miejsca by miały pod drzewem

a co jesli by te hortensje w I wersji dac pod drzewo dwie troche z tyłu , jedna do przodu

a koło stożka z cisa lub bukszpanu wsadzić kulki bukszpanowe a z tyłu ten miskant?

jak myślisz?

byłam w szkółce obok siebie i sie załamałam nic juz nie mają ciekawego a o stożku to w ogóle musze zapomniec, zostaje mi chyba kupic cisa i sama zrobie z niego stożek -ale czy ja dam rade go tak wystrzyc?

pewnie bede musiała pojechac gdzies dalej albo zamówic przez internet.

ktoś sie orientuje gdzie na podkarpaciu jest dobra szkółka?
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 09:29, 18 maj 2012

Do góry
Kasiu Twój rozsadnik się rozrasta. I bardzo dobrze bo będziesz miała gotowe roślinki do docelowych nasadzeń. Faktycznie że kolor żurawek bardzo pasuje do zielonego. Dzięki za poradę u mnie - będzie miskant ale z tych niższych.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:50, 18 maj 2012

Do góry
Ukradałam Justi zdjęcie - mam nadzieję, że nie będzie miała nic przeciwko temu . Przepraszam Justynko za kradzież , ale to w słusznej sprawie To jest miskant, który Justi kupiła u M. na targach. Z tego co wiem dużej różnicy w cenie nie było.
Mój jak przyszedł - w pełni rozwinięty (jesień) miał 1/3 tej wielkości
Widzicie różnicę?

Nasz przydomowy ogródek 08:04, 18 maj 2012

Do góry
danuta_ napisał(a)
Zbysiu, miałam na myśli, jakiegoś małego miskanta (może miskant chiński Gold Bar) albo jakąś inna trawę do 60 cm - raczej jako dodanie czegoś w innej formie niż kulista - no chyba, że Twoim zamierzeniem jest rabatka z takimi właśnie roślinami - tez będzie ładnie - posadź tawuły i berberysy a potem zobaczysz, czy cokolwiek trzeba dodawać.

Danusiu - i to jest to . Zobaczę jak to będzie wyglądało i wtedy zdecyduję. Pięknie pozdrawiam.
Nasz przydomowy ogródek 08:00, 18 maj 2012

Do góry
Zbysiu, miałam na myśli, jakiegoś małego miskanta (może miskant chiński Gold Bar) albo jakąś inna trawę do 60 cm - raczej jako dodanie czegoś w innej formie niż kulista - no chyba, że Twoim zamierzeniem jest rabatka z takimi właśnie roślinami - tez będzie ładnie - posadź tawuły i berberysy a potem zobaczysz, czy cokolwiek trzeba dodawać.
Nasz przydomowy ogródek 07:41, 18 maj 2012

Do góry
danuta_ napisał(a)
No widze Zbysiu, że plany masz konkretne - tawuły i berberysy to dobry pomysł, ale dodanie czegoś troszkę wyższego tez by miało sens - może proponowany miskant albo rozchodnik okazały lub szałwia omszona - wszystko zależy od tego ile jest miejsca do wykorzystania Będę śledzić Twoje poczynania

Danusiu dziękuję za porady. A czy uważasz że miskant mógłby być blisko wierzby Hakuro tak aby był tłem dla tawuł ?
Nasz przydomowy ogródek 07:34, 18 maj 2012

Do góry
No widze Zbysiu, że plany masz konkretne - tawuły i berberysy to dobry pomysł, ale dodanie czegoś troszkę wyższego tez by miało sens - może proponowany miskant albo rozchodnik okazały lub szałwia omszona - wszystko zależy od tego ile jest miejsca do wykorzystania Będę śledzić Twoje poczynania
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:19, 17 maj 2012

Do góry
W związku z tym ,że ostatnio tylko zaglądam na forum "tak na szybko", to nie miałam okazji właczyć się do dyskusji, ale czekałam na te trawy dla Ciebie Karolino, bo chciałam zobaczyć ich wielkość ( tak z ciekawości). Ale dzisiaj.... muszę! No niestety potwierdzam , to co napisały dziewczyny odnośnie wielkości traw przysyłanych przez ogrodytraw. Kupowałam na jesieni trawy Miskant Variegatus i to co dostałam w paczce zadziwiło mnie. Nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać. W normalnej cenie (niestety nie pamiętam po ile płaciłam - ale nie była to żadna promocja, cena regularna jak w innych sklepach)otrzymałam kilka ździebełek. W tym czasie Danusia kupowała ten sam rodzaj traw do ogrodu z lustrem i płaciła taką sama cenę jak ja (wiem , bo pamiętam ,że pytałam ją ), ale tamte trawy to była kępa, a moje wyglądały tak:

Uploaded with ImageShack.us
Z daleka prezentowały się tak

Uploaded with ImageShack.us

Moje były kupowane jesienią i myślałam, że to może ostatnie sztuki, poprzebierane już były i dlatego takie małe. Teraz widzę , że to standard

Powiem tylko, że wówczas nie wiedziałam ,że Pan M. sie tutaj udziela, dopiero później zobaczyłam jego wpisy.
Kontakt ze sklepem był OK, przesyłka równiez bez zarzutu, natomiast najważniejsza rzecz wyglądała tak jak na zdjęciach (tuż po posadzeniu-chwaliłam sie u siebie w wątku )
Miałam nadzieję, że teraz na wiosnę będa większe, buchną i będa cieszyć oko..... niestety przemarzły i nie mam nic Wiem, że z pewnościa już nie zamówię traw w tym sklepie.
Ogródkowy chaos u monitki 20:15, 16 maj 2012

Do góry
Ana kochana wsztstkie te, drzewa które wymieniłaś chciałabym mieć u siebie ale śliwy drugiej juz nie chociaż bardzo ją lubię

Wkleiłam w projektowym moje kolejne wypociny ale dam i tu może ktoś mi coś mądrego podpowie...

1 klon crimson centry
2 świerk serbski
3 miskant morning light
4 hortensja limeligt
5 jałowiec kolumnowy (jest)
6 magnolia Susan
7 cyprysik (jest)
8 choina kanadyjska 3 szt
9 wiąz camperdownii
10 tuja aurea 3 szt
11 kulki z bukszpanu w tym jedna z żółtymi listkami
12 zawijasek z bukszpana
13 trzmielina na pniu lub miłorząb mariken
14 krzewuszka variegata (jest)
15 rododendrony
16 hosty

Tak myślę może by tak RH dać za zawijaskiem bo tam dosyć duża luka się zrobiła a za krzewuszką coś innego.
Wstyd mi już, że was tak zamęczam swoją "twórczością" ale dla mnie to trudny temat a kilka razy już kupowałam, robiłam a efekt marny...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies