U nas po burzy i gradobiciu ochłodziło się, mam nadzieję, że już będzie spokojnie. Grad dość duży i mocno zacinał, ale szkód nie ma jako tako tylko rabarbar dłoniasty podziurawiony trochę, hosty pod tujami całe
Resztę jutro sprawdzę.
No ale Aza straszny boidudek, nie wiedziała gdzie się schować, a jak wyszliśmy zobaczyć czy poliwęglan wytrzymał, musielismy szybko wracać, bo mocno skomlała za nami, dopiero po prawie godzinie się trochę uspokoiła, ale jeszcze boi się sama wyjść na dwór ona normalnie tam nie siedzi, pod tym biurkiem
Dzisiejsze zakupy: bluszcz, taki, który ma się wspinać, oby. I piec sztuk gaury Lindheumeri, po 5 zł za kazda pójdą na rabatę klonowa, która ma być zielono-biala.
Kochana, ja od wiosny nic innego prawie nie robię tylko chwastowiska usuwam. Gdzieś w przerwach udało się coś konstruktywnego zrobić, około 50 roślin posadzonych, kolejne około 50 "w drodze". Ale to taka drobnica, trawki i bylinki. Konkret to 5 kul cisowych kupionych wczesną wiosną. Gdybym tych kul nie kupiła, a jak kupiłam to musiałam posadzić, to nie wiem czy bym do ogrodu wróciła. Te kule mnie zmobilizowały do ogarnięcia terenu. No i działam.
A tu taka fotka, wygląd niby całkiem przyjemnie, ale... Hakone wykopana z bryłą korzeniową leży tam porzucona od prawie dwóch lat, obok niej zalegają tak samo wykopane jarzmianki (mam nadzieję, że przeżyją bo mam na nie plan, ale do realizacji jeszcze kawałek drogi). Wszystko to zalega na chwastowisku (którego nie widać!). I w ogóle to jest tam totalny bajzel. Naparstnice się wysiały i sobie rosną
Tak więc nie ma Was co skręcać, bo real jest raczej taki sobie.
Dzień dobry. Kupiłam buka Purpurea Pendula, spodobały mi się jego skręcone wokół siebie dwa przewodniki. I teraz się zastanawiam czy da się jednocześnie prowadzić oba przewodniki w górę i skręcać do wysokości ok. 2m (buk teraz ma ok 90cm bez doniczki)? Czy ten grubszy zdominuje ten cieńszy i czy wzrost całego drzewka będzie spowolniony? I czy taki skręcony pień będzie w ogóle ładnie wyglądał? Jak go przyciąć, czy wycinać dolne gałązki oraz ten kikut tuż ponad miejscem szczepienia?
Buk będzie wsadzony do gruntu w przyszłym roku, teraz przesadzę go do wyższej doniczki bo korzenie już wychodzą z obecnej. Planuję zakup jeszcze jednego, o jednym przewodniku lub szczepionego wyżej.
Super i tak też zrobię najpierw będzie sadzone to czego jestem pewna, a później powoli będę kombinować trochę sama trochę mam nadzieję z waszą pomocą
Pierwsze co muszę zgłębić temat wzmacniania i użyźniania gleby, a potem będę działać i wytyczać rabatę. Nie wiem tylko jak daleko od płotu musi być Pissardi żeby na niego nie wlazła... Może ktoś wie? Czy jest jakieś lepsze bordowe niewysokie, a rozłożyste drzewko ? Coś jak na poniższym zdjęciu, ktoś coś?
Jolu, zrobiłaś nam piękny spacer Ta żwirowa ścieżka prowadząca do domku ogrodnika tworzy piękną oś widokową. A co tu rośnie jako obwódka? Czy to żurawki? Jakie?
Jak nazywają się te hosty i ich sąsiadka? Świetne, chętnie bym ściągnęła do siebie na taras (mam północny) takie zestawienie
Twoja Lady jest zjawiskowa, rzeźba w ogrodzie to moje marzenie... Może kiedyś. Gra światła i cienia, stonowane kolory, bardzo lubię spójność w Twoim ogrodzie i fajnie, że otworzyłaś na nowo podwoje swego wątku
Molinie Heidezwerg bardzo lubię, mam też ich krewne trochę wyższe Heidebraut i też nie mogę złego słowa powiedzieć.
Czy ta Carillon zimuje i nie trzeba jej wysiewać? Jeśli tak, to by było cudownie!
Haniu, czarująca kompozycja, czosnki ze stipą także zjawiskowe. Jak ogród po obchodzie? Pisz koniecznie.
Szybko zadziałałaś z blenderem i bardzo dobrze, cieszę się, ja go sobie cenię znacznie bardziej niż wyciskarkę, bo nie tracę niczego z owoców, nie ma odpadów Przy takiej pogodzie i w pełni sezonu przydaje się szczególnie Koktajle, smoothie, chłodniki, sorbety. Z mrożonych truskawek i banana z dodatkiem wanilii i napoju owsianego - deser w 3 minuty.
Do czyszczenia blendera z resztek past polecam silikonową, miękką szpatułkę, bardzo ładnie wybiera, wiadomo, że w okolicach ostrzy trochę pasty pozostanie. Masła orzechowe, humus, to wszystko świetnie się zblqnduje na puszystą masę. Bardzo lubię też puddingi owsiane, nie wiem, czy lubisz owsianki. Puddingi jaglane. Ryżowe. Mam wrażenie, że blender wysokoobrotowy wydobywa jeszcze bardziej smak z tychże. Mikrofalówka może dla mnie w kuchni nie istnieć, ale blender wysokoobrotowy musi być ze mną. Po urlopie chętnie wracam do niego Opcja automatycznego mycia w przypadku gęstych past jest świetna
Wszystkie róże w szeregu są w jednym wieku. Po 30-tce Było ich pięć- zostały 4. Piątą wyrwaliśmy przy budowie oczyszczalni. Czwarta się dusi pomiędzy świerkiem a cyprysikiem. To chyba jedyny element ogrodu, którego nie zmieniałam. Duet róże- jałowce Blue Carpet.
Zdjęcia aparatem ( środa, g. 19 ), ale kolor tylko na pierwszym jest ok. Dziś dostrzegłam, że to taki odcień różu jaki ma Gartnerfreude. Zewnętrzna strona płatków. Poniżej z telefonu:
Nr 4 też akrobatka.