Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 10:25, 22 sie 2013

Do góry
AgaAga napisał(a)
Teraz proszę o pomoc bo poustawiałam roślinki i nie wiem czy dobrze
proszę poradźcie co zmienić, co dokupić a co odstawić

Aga a co to za miłorząb?
Ogród Dominiki 10:24, 22 sie 2013

Do góry
Domi napisał(a)
[img

Marzy mi się taka leśna ściana jak u Ciebie. Tym czasem u nas pustka, szczególnie teraz, jak jest po żniwach...
Pięknie, pięknie... Perfekcyjnie!
Gdzieś na końcu świata... 10:16, 22 sie 2013

Do góry
Moja perełka ma kwiaty o średnicy 20 cm

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 10:12, 22 sie 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
A tu w roli głównej ML które o których ostatnio mocno rozmyślam żeby je zabrać ze skarpy. Są piękne, wysokie i chyba za wysokie... Przesłaniają mi dalsze widoki na ogródek. A ja chyba chcę pijąc kawę na tarasie mieć wszystko jak na dłoni

Tu akurat dalsze widoki jeszcze mocno niedoskonałe

Za nic nie wiem co tu niedoskonałego
A co do miskantów, to masz rację, też by mi tutaj nieco przeszkadzały, chociaż same w sobie są przepiękne.
Mój nowy stary ogród 10:04, 22 sie 2013

Do góry
Nabazgrałam coś takiego. Gdybym pozbyła sie suchego iglaczka, to może tak? Posklejane z realizacji Danusi.

posadzić 3 szmaragdy, jeden rośnie z lewej
żywotniki wschodnie lub inne coś jako niższe piętro
podsadzić czerwoną żurawką i niskimi trawkami
dosadzić drzewo np wiśnię pissardi
z lewej strony rozszerzyć pas hortensji tam są teraz dwie limki pomiędzy magnolią,a szmaragdem
funkie poprzesadzać trzeba
no i trawki są morning light z lewej to i z prawej może ?

Ogród wśród pól i wiatrów 09:59, 22 sie 2013

Do góry
jolka napisał(a)

Pięknie już u Ciebie ale czy trawki nie "zginą" w tych limkach?
Ogród Alicji w ciągłych przeróbkach 09:51, 22 sie 2013

Do góry
Alikia napisał(a)
Trochę fotek z ogródka

Bardzo ładnie u Ciebie.
A powiedz mi czy ten murek to łączyłaś jakimś spoiwem czy tak poprostu luzem jest poukładany?
Rododendronowy ogród II. 09:48, 22 sie 2013

Do góry
Margarete napisał(a)

Dzieki za odpowiedż i Tobie Bożenko i Ani.
Bardzo sie cieszę,że już masz sie lepiej i zaglądasz do komputera. Brakował nam cie Bogdziu !
Wracając do mojego pytania to może niepotrzebnie cię angazuje ale mam obawy, ten nalot schodzi pod palcami jak sie potrze liść. Jest rudo-brazowy, pryskałam na mączniaka i choroby grzybowe 2 razy ale nadal nalot jest.
Nie wiem czy to nalot niepokojacy - raczej tak bo jest nie tylko na młodych pedach ale na wszystkich lisciach z tym że na tych młodych najwiecej. Nazwy tego rh nie znam bo to jest egzemplarz który przesadziłam do siebie przed 3 laty od teściowej, najpierw tkwił długo i odchorowywał ta przeprowadzke a po roku odpoczynku zakwitł i w tym roku kwitł juz bardzo obficie, miał ciemno czerwone , krwiste widziałam u ciebie podobnie kwitnacy krzew w trakcie naszej wizyty w maju, kwitnie raczej późno, u ciebie ten twój wtedy tez dopiero zaczynał i nabierał rozpedu.
Załączam fotke

Małgosiu to rh jakuszimański i taka jego uroda że ma ten meszek na młodych listkach. Nie pryskaj niczym i nie ścieraj go bo chroni młode listki. Wydaje mi się tylko że w czasie rośnięcia młodych przyrostów miał mało wody a może też i mączliki bo pędy i liscie nie sa prawidłowo wykształcone. Zrób jeszcze zdjęcie z boku tak by było widac te młode pędy i kawałek starego to sprawdze swoje podejrzenia. W każdym bądz razie to taka cecha gatunkowa i nic robic nie trzeba.Pozdrówka.
Moje poletko 09:42, 22 sie 2013

Do góry
Ciepło i słonecznie zapowiada się dzień

Anabelki zmieniają już kolor...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:41, 22 sie 2013

Do góry
Danusiu, mam pytanie odnośnie konwalnika, czy on w tym miejscu widocznym na zdjęciu jest posadzony w jednym rzędzie, czy w dwóch?

Ogród z łezką 09:37, 22 sie 2013

Do góry
Setuchna kolejna

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:33, 22 sie 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
limki cd

Ania ile mają Twoje Limki? Pewnie wszystko jest w wątku, ale muszę go czytać na raty, bo tyle stron, to na raz nie da rady
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:33, 22 sie 2013

Do góry
Róże wczoraj wieczorkiem, ciemno...

Graham Thoas wypuścił pęd prawie mojego wzrostu

A drugi ma znowu sporo pączków
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:30, 22 sie 2013

Do góry
Wczorajsze zbiory:

Kolejne rosną

Żwirowa rabata po zmianach:

Z okna:
Blaski i cienie nowego życia 09:06, 22 sie 2013

Do góry
Marzenko,Polinko, Agnieszko, Aniu ASC, Irenko, Madżenko, Kasiu WB, Bożenko, Gierczusiu

niespodzianka super, widoki najlepsze będą na wiosnę gdy to wszystko się dostosuje w moim ogrodzie i bukszpanki zostaną na wiosną przycięte

A dzisiaj pokażę hortensję z odzysku,chyba to odmiana ogrodowa, ale szczerze nie wiem. Była też trochę zaniedbana, ale widać że po deszczu podniosła liście.....czyli się ma dobrze

W moim ogrodzie... 08:53, 22 sie 2013

Do góry
Od pewnego czasu na kilku powojnikach zaczęły zamierać pędy. Podejrzewaliśmy, że to choroba a okazało się, że sprawcą tych uszkodzeń jest jakieś zwierzątko, ryjące tunele (śr. ok 3cm) wzdłuż płotu. Popodgryzało korzenie, dobrało się nawet do jednej żurawki.
Jednego powojnika wykopaliśmy, bo jedyny pęd był już uschnięty i wsadziliśmy do doniczki. Tak spróbujemy go uratować.
W pobliżu uszkodzonych roślin, do tuneli nasypaliśmy granulatu przeciw gryzoniom Bros. Nie wiem, czy zadziała.
Czytaliśmy też, że można korzenie chronić jakąś siatką metalową ale jeszcze jej nie znalazłem w sklepach.

Jakby tego było mało, nasze wierzby pendule zaatakowała rdza:

Ostrzygliśmy je i opryskaliśmy topsinem i teraz wyglądają tak:

Przy okazji prosimy o poradę.
Zastanawiamy się, czy usunąć kamienie dzielące rabatę. Prawa strona była zakładana w tym roku, jej poziom był wyższy od tej z lewej strony. Teraz poziomy praktycznie się wyrównały.
Prosimy o wszelkie sugestie.
To inne ujęcie, bardziej ogólne:
Mój nowy stary ogród 08:51, 22 sie 2013

Do góry
Czeka mnie chyba kolejne przesadzanie. Obejrzałam u Borbetki rozrośnięte tuje danica, doczytałam, że sadzone były w odległości ok 1,5m od siebie. A ja nadziubdziałam tujek 8 sztuk !!!! na takim malutkim skrawku. Na razie sa małe kuleczki ale przecież urosną Przesadzać teraz, czy niech siedzą?
Ogród z łezką 08:28, 22 sie 2013

Do góry
Zapomniałabym gratulacje na dwie setki
Ogród z łezką 08:25, 22 sie 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)

Wiciokrzew??? To ma kwitnąć??? Muszę poczytać...zresztą to jest Bogusi...muszę dokładnie Ją wypytać...

Dzięki Aniu, jak zawsze, można na Ciebie liczyć

Może to i wiciokrzew ,nie wiem ,ja to przywiozlam od koleżanki z gór długie pędy szły po kamieniach,
ale ja to trzymam w ryzach i tne już 2 razy i zaś by trzeba było, nigdy u mnie nie kwitło.
Może dlatego że cięte.A to wiosną
W cieniu - zacieniona 08:06, 22 sie 2013

Do góry
Bogusia w twoim ogrodzie jest chyba każda roślinka
Mam 2 pytania jak nazywa się ta hortensja co ma takie podwojne kwiatki i moze wiesz co to za roślina

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies