...zupełna racja z tymi dzikami, tez jestem tego zdania...one tez chcą zyc...a to my weszliśmy na ich teren budując tutaj dom...niestety, taka jest prawda...
Witam serdecznie wszystkich ogrodomaniaków, tych zakręconych ogrodowo totalnie jak i tych po porostu zakręconych. Szczególnie zaś witam tych, którzy mając wizję, wiedzę i dobre chęci będą tak mili i pochylą się nad moim ogrodem....aaaaby był piękniejszy.
Proszę o pomoc w zmianie kilku zakątków mego ogrodu. Ogród ma już kilka lat, urządzany jest stopniowo (na miarę możliwości siłowych i finansowych), początkowo według projektu a potem to już według naszych pomysłów. Posiadany projekt jednak nie do końca spełnił moje oczekiwania, chociaż założenia były świetne.
Zakątek nr 1.
Zaplanowany tutaj miałam mini sad. Zgodnie z M stwierdziliśmy, że nie był to dobry pomysł. Własny ogrom owoców to nierealna sielanka. Mnóstwo mszyc, ciągłe opryski, nieumiejętne cięcie i decyzja podjęta: zakątek do zmiany! Aby osłonić się od sąsiedztwa widziałabym tu duże drzewa typu buk (który bardzo mi się podoba i dla którego ciągle szukam miejsca w moim ogrodzie, może zakątek z huśtawką lub hamak. Puszczając wodze fantazji widziałam już tu ścianę wodną....ale tutaj M stawia opór . Ale gdyby jakaś zdolna dobra dusza pokazałaby jakąś wizualizację może dałby się przekonać. Ścieżka jest żwirowa i ewentualnie można skorygować jej położenie. Może ktoś mi poradzi co by tutaj posadzić?
Zakątek nr 2.
Tutaj zmiana jedynie kosmetyczna, chociaż nie do końca jestem przekonana o jej konieczności. Chodzi mi o te 3 krzaczki. To tawulec pogięty Crispa, super roślina, pięknie się przebarwia jesienią ale...rozłazi mi się. Pędy wędrują, same się ukorzeniają a roślina traci swój krzaczkowaty pokrój. Próbowałam je ograniczać ale z marnym skutkiem. Pomyślałam więc o zmianie, może jest jakaś roślina, która wyglądałaby tu równie dobrze?
To z pewnością nie ulega wątpliwości Też zależy czy zwrócimy się o wykonanie projektu do takiego architekta jak R. Konieczny z olbrzymią renomą w Polsce jak i na świecie czy co dopiero odnajdującego się w branży architekta...a tacy wydają mi się najciekawsi, chociaż też jest ryzyko, że nie podoła
Sławko piękne domy!!! Ale dom o powierzchni 1000m2 nie kosztuje tyle co katalogowiec sam projekt pewnie z 200 tys a nie 2 tys. ....
Ale komu taki dom...kto go będzie później sprzątał... o to chodzi, że można zrobić fajne rzeczy niskim kosztem... zamienniki, dobry patent Twój przykład tu genialnie pasuje, że nie trzeba oryginałów by było modnie i nowocześnie a z ceną, to chyba trochę gruba przesada
Myślę, że ktoś zamawia projekt na 1000 m2 to projekt proprcjonalnie droższy
Sławko piękne domy!!! Ale dom o powierzchni 1000m2 nie kosztuje tyle co katalogowiec sam projekt pewnie z 200 tys a nie 2 tys. ....
Ale komu taki dom...kto go będzie później sprzątał... o to chodzi, że można zrobić fajne rzeczy niskim kosztem... zamienniki, dobry patent Twój przykład tu genialnie pasuje, że nie trzeba oryginałów by było modnie i nowocześnie a z ceną, to chyba trochę gruba przesada
Kasiu, wpadam i pozostawiam pozdrowienia.
Projekt Gosi , hmmm....nie powiem ładnie to wygląda, lubię te zestawienie roślin, ale nic odkrywczego (bez urazy).
Najważniejsze, że Tobie się podoba
Ładnie i to sprawdzone zestawienie. Nie miałaś czasu żeby mi pomóc, Gosiaczek szybciorkiem mi wkleił wizualizację i klapło
Jeżeli masz jakiś pomysł na dalszą część... to będę szczęśliwa.
... no i na koniec , ważna dla mnie sprawa....w końcu zamówiłam projekt ogrodu...jestem po rozmowie, i po części sfinansowania projektu... cieszę się ogromnie...mam wielkie nadzieję i wiem że tym razem się nie zawiodę... oczywiście projekt zgodziła się zrobić Danusia... hurra!!!
...wiem, że projekt to tylko początek - pierwszy krok...do realizacji bardzo daleko...ale jak dostanę gotowe dzieło od Danusi, nie spocznę aż doprowadzę sprawę do końca...trzymajcie kciuki
Agus.....CUDNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oj bede trzymac kciuki ale jestem pewna,ze bedzie PIEKNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alez sie ciesze...noz jakby conajmniej Danusia u mnie miala projektowac!!!!!!
a dzikow nie zazdroszcze...lobuzy!!!!!!!!!!!!!!!
sciskam mocno i buziam slodko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...nawet nie wiesz jak sie cieszę rany!!!! tego nie da sie opisac..... trzymajcie kciuki - będą potzrebne!!!!
Projektu zazdroszcze, oczywiście pozytywnie, i kciuki będę trzymała za realizację, może nawet kiedyś zobaczę tą realizację na własne oczy pozdrawiam
....dziekuję serdecznie i za odwiedzinki i za kciuki oczywiście....mam też w sobie teraz dużo więcej optymizmu jak wiem że projekt robi specjalista.... jak widzę w swojej teczce te sterty moich cudacznych rysunków z projektami i różne wydruki z koncepcjami to mnie ściska .... teraz zaraz to wszystko wyrzucę....a sio głupie pomysły... chociaz wiem że to dopiero jeden malusieńki krok do sukcesu...ale dla mnie jest bardzo ważny.... czasu troche upłynie zanim ogród powstanie w całości bo będzie robiony etapami ( kasa niestety ) ale już będzie plan i lista i wszystko co potrzebne....mam nadzieję ze mi nie zabraknie zapału i zdowia...a potem zapraszam do mnie
Sławko domy w Pszczynie niesamowity i właściciel bardzo odważny Ciekawe komentarze czy kościół czy strzelnica
A co do projektow Roberta Koniecznego to znam ten projekt, bo RK to moje architektoniczne guru. Dom atrialny pod Opolem nawet wczoraj ponownie sobie oglądalam. A teraz czekam na wynik budowy jego własnego domunpod Bielskiem O tu
He... dużo kontrowersji te domy inicjują... Projekty Roberta K. nie przemawiają do mnie za bardzo...ale ten w Beskidach o którym wspomniałaś... zapowiada się ciekawie... blisko mam, także kiedyś na pewno pozachwycam się nim na żywo pozdrawiam i uciekam na jazdy
... no i na koniec , ważna dla mnie sprawa....w końcu zamówiłam projekt ogrodu...jestem po rozmowie, i po części sfinansowania projektu... cieszę się ogromnie...mam wielkie nadzieję i wiem że tym razem się nie zawiodę... oczywiście projekt zgodziła się zrobić Danusia... hurra!!!
...wiem, że projekt to tylko początek - pierwszy krok...do realizacji bardzo daleko...ale jak dostanę gotowe dzieło od Danusi, nie spocznę aż doprowadzę sprawę do końca...trzymajcie kciuki
Agus.....CUDNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oj bede trzymac kciuki ale jestem pewna,ze bedzie PIEKNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alez sie ciesze...noz jakby conajmniej Danusia u mnie miala projektowac!!!!!!
a dzikow nie zazdroszcze...lobuzy!!!!!!!!!!!!!!!
sciskam mocno i buziam slodko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sławko domy w Pszczynie niesamowity i właściciel bardzo odważny Ciekawe komentarze czy kościół czy strzelnica
A co do projektow Roberta Koniecznego to znam ten projekt, bo RK to moje architektoniczne guru. Dom atrialny pod Opolem nawet wczoraj ponownie sobie oglądalam. A teraz czekam na wynik budowy jego własnego domunpod Bielskiem O tu
Kasiu, wpadam i pozostawiam pozdrowienia.
Projekt Gosi , hmmm....nie powiem ładnie to wygląda, lubię te zestawienie roślin, ale nic odkrywczego (bez urazy).
Najważniejsze, że Tobie się podoba
Witaj Danusiu... Dziękuję pięknie za Ogrodowisko... Tyle tu różnych ogrodów, tyle stylów, tylu ludzi, i to życzliwych.... Dziękuję...
Dziś widziałam Cię w Mai... Bardzo króciutko, ale te buty poznałabym wszędzie...
Mam prośbę, czy mogłabyś rzucić okiem do mnie... Mam przed ogródek i nie bardzo mam na niego pomysł... Nie proszę o projekt, tylko o luźną sugestię, może radę... Niby coś mi kiełkuje, niby mam pomysł, ale ruszyć z tym nie mogę... Aż sama jestem zła, bo w ogrodzie nie mam problemu z planami, nasadzeniami... A tu ani rusz... Co wsadzę, to wysadzam... Jeśli znajdziesz, choć troszkę wolnej chwili, to proszę o Twoje zdanie na ten temat...