Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bez pomocy ani rusz II... :) 10:04, 19 sie 2013

Do góry
Kilka zdjęć rojniczków

Bez pomocy ani rusz II... :) 09:59, 19 sie 2013

Do góry
Może ktoś rozpozna co za wrzoski kupiłam

Bez pomocy ani rusz II... :) 09:58, 19 sie 2013

Do góry

Bez pomocy ani rusz II... :) 09:55, 19 sie 2013

Do góry

Mój nowy stary ogród 09:51, 19 sie 2013

Do góry
Jeszcze moje kwitnące hortensje, malutkie są ale starają się

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:47, 19 sie 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Moje zakupy sobotnie:

A nie mówiłam że karolina ma ogród z gumy....gdzie ty to wszystko zmieścisz ?
Pozdrawiam, ja juz po urlopie... i do tego juz w pracy ...niestety..
Zakupy super !
Mój nowy stary ogród 09:47, 19 sie 2013

Do góry
Już mówiłam,że w przesadzaniu jestem miszczem. Była przeprowadzka

W moim ogrodzie... 09:19, 19 sie 2013

Do góry
A obok już następna rabata "się szykuje". Iglaczki rosną już tam drugi rok i dopiero teraz widać, że sobie poradzą (reszta niestety zmarniała).

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:11, 19 sie 2013

Do góry
Węgierka - jeszcze momencik

Mieczyk:

Graham Thomas nadal kwitnie, cudny jest

Mariken rośnie

Spartyna opanowuje powoli większą część grządki, na wiosnę ją dzielę i siup między hortensje:

Trawka od Krysi ładnie rośnie:

Jeżówki - moje ubiegłoroczne siewki także:

Werbena ze spartyną:
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:07, 19 sie 2013

Do góry
Moje zakupy sobotnie:

Róże z rana - wstałam dzisiaj o 7mej i podlewałam, bo rośliny po weekendowym upale padnięte nieco. Niby pokropiło coś w nocy, ale suuucho...

Winchester Cathedral:

Pomponella - ciągle kwitnie:

Bard:

Mozart:

Ta nie wiem, fioletowa, niezbyt mi się podoba..

W moim ogrodzie... 09:07, 19 sie 2013

Do góry
Wreszcie upały ustały. Rabata prawie ukończona. Nie obeszło się bez strat. Wypadło, przez moją nieuwagę i pośpiech, sporo bukszpanów - poraziłem je nawozem

W kamiennym kręgu od początku 09:03, 19 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Piękne zdjęcia robisz...... Piękny ogród i pełen podziw, że jednoroczne siejesz sama Ja tylko aksamitki sieję
U nas żniwa bez problemów bo bez deszczu chyba już od 10 lipca... za to jak zacznie lać to nadrobi zaległości.... i będziemy płynąć ...
Od wtorku zmiana podlewającego sie zapowiada Byle nie na długo ...

Aniu miło mi, że pododoba Ci się w moim wiejskim ogrodzie
Nareszcie wczoraj dobrnęliśmy do końca żniw...w czasie dożynkowania jednak zmokliśmy solidnie....z jednej strony człek się cieszy...ale teraz jest dowód na nieuchronne przmijanie....jeszcze niedawno pole brzemienne w plony.....

teraz puste i smutne....ze spacerującymi bocianami, które po chwili zrobią sejmik i odlecą

....przez chwilę zrobi się szaro i ponuro, żeby znów mogły pojawić się siewki zbóż i rzepaku, dające nadzieję na nowe życie i przyszłoroczne owocne zbiory.....

Kwiatowy ogródek Monteverde 08:54, 19 sie 2013

Do góry

Miodzik
Pozdrawiam właścicielke tej cudnej alejki !
W kamiennym kręgu od początku 08:52, 19 sie 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Cudne widoczki Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję Danusiu
Pozdrawiam kwiatkiem szałwii... w tym roku szałwie porosły bardzo wielkie a kwiatów mają jak na lekarstwo

[/img]
Miskant - Miscanthus 08:46, 19 sie 2013

Do góry

Witam.Oto moja trawa zakupiona tydzień temu w szkółce.Posadziłam ją w dobrej ziemi w miejscu słonecznym obok azalii, ale chyba coś zaczyna z nia sie dziać bo brązowieje nie wiem czy ta odmiana tak ma czy coś zle zrobiłam.Proszę o pomoc.
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:36, 19 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)

Pora wrzosów wiec pakuję

Aniu, piękne masz rabaty w Twoim ogrodzie... szukałam inspiracji na wrzosowisko i znalazłam je u Ciebie....dziękuję... cudnie to skomponowałaś
Pozdrawiam
Pomysł na ogród 07:55, 19 sie 2013

Do góry
witajcie pourlopowo !
było morze , był surfing , było super !!
ale było też i ogrodowo - dla wszystkich wielbicieli Hedery :

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 07:44, 19 sie 2013

Do góry
No tak, sosna powinna być troszkę większa, ale czy już teraz nie warto ponaginać jej te gałązki które ma?
wydaje mi się, że jak będzie większa i one mocno zdrewnieją to wtedy będzie to bardzo trudne.
Mi raczej chodzi o takie wstępne jej przygotowanie, bo niestety to jest gatunek dość wolno rosnący.
Jeśli wstępnie odgiełabym jej boczne gałązki to co zrobić z górą?
Rozumiem że "puścić ją wolno" na razie?
I również, co zrobić z jej wybująłą jedną boczną gałęzią? - zaznaczona na czerwono.
Gdyż pęd główny to to nie jest - tego zaznaczyłam na niebiesko.

Marzenie o... 07:35, 19 sie 2013

Do góry
rabata pod zachodnim oknem - jest tu duży misz - masz
berberysy mus ciąć w kulkę, tylko kiedy? (chyba na wiosnę?), miskant do przesadzenia, jałowiec chyba też...

Jeden ogród – dwie osobowości 06:49, 19 sie 2013

Do góry
Jeszcze nie bo teraz tymczasem myślimy nad całością ogrodu tzn tą częścią, która jeszcze jest nie ruszona

czyli z tyłu za domem i ten fragment co wam wysłałam zdjęcia

już już prawie jest rozwiązanie

Na razie są dwie propozycje odnoście odgrodzenia od sąsiadów

serby jednak nie bo za wysokie

a odmiana nana tych samych nie bo za droga i zbyt długo rośnie

Może będą tuje, ale po mojemu czyli różne kształty i kolory
tak jak na tym rysunku z internetu:

http://bi.gazeta.pl/im/7/1388/z1388517Q,Zywoplot-jednorzedowy---dwubarwny-z-naturalnych-form.jpg
chociaż to jeszcze nie jest pewne bo mój mąż chce już duże, ale nie za duże a one wolno rosną.

albo choina kanadyjska

albo jedno i drugie

albo ten wiciokrzew zimozielony na którego temat u Ciebie Kachat dyskusja rozgorzała (chociaż ten raczej nie na siatkę)

mam też pomysł jak przerobić rabatę na razie tak jak u Agaty jest ona eksperymentalna chociaż nie z nazwy (z nazwy to może rabata nawinie - co mi się nawinie to wsadzę) więc będę ją przerabiać. W głowie i na prostych szkicach mam już pomysł jak będzie wyglądać. jeszcze tylko przekonać M.

No i wykorzystam twoją jedną inspirację. Taką którą u Ciebie w wątku zobaczyłam zdaje się w każdym razie ty wstawiłaś zdjęcie napewno (z tą rabatą bukszpanową)

No i zrobiliśmy miejsce pod rabatę z host i żurawek
to okrągłe miejsce wokół koniki

Przenosimy hosty z rabaty nawinie, bo tam ślimaki je atakują no i ich docelowe miejsce miało być właśnie tu gdzie teraz będzie.

Nie wiem czy te bukszpany się będą nadawały jeszcze do cięcia bo są stare już do nas przewiezione więc pewnie je usuniemy. Myślałam że te ogołocone fragmenty bukszpanów się odbudują po przycięciu ale chyba nic z tego. Może zostawimy kilka żeby dać im szansę

Coś mi się wydaje że wyjdzie z tego ogród geometryczny z połączenia moich i męża potrzeb rozwiązania problemu stylu ogrodowego

prostota i oryginalność
matematyka i sztuka

trzymajcie kciuki a jak już coś będzie na pewno w tym roku to zrobię fotki i wrzucę

P.S.
Jeszcze pytanko
mąż chce już przesadzać hosty w tej chwili
Ja chciałam się wstrzymać do jesieni jak już nie będzie upałów
zastanawiam się nad pomysłem męża bo on w sumie podlewa codziennie no i by było przesadzone już

Ale nie chcę żeby mi hosty padły

kto przesadzał hosty w końcu sierpnia?
Niby znalazłam taki opis

"Najwygodniejszym terminem podziału funkii jest wczesna wiosna, kiedy ponad ziemię zaczynają wyrastać pąki liściowe. Wtedy widzimy dobrze, co będziemy dzielić i ile nowych roślin możemy uzyskać z jednej kępy. Jednak nie jest to jedyny korzystny termin. Możemy je dzielić jeszcze wcześniej, zanim zaczną wzrost – byle tylko ziemia była rozmarznięta- albo później, poczynając od końca sierpnia. Wtedy jednak po przesadzeniu musimy ściąć liście na wysokości 10 cm nad ziemią, aby zruszone korzenie były w stanie wyżywić roślinę."
tu na stronie:
http://www.naogrodowej.pl/artykul,Rozmnazanie_funkii,490?PHPSESSID=1ccrn17aut2hfvr51ipedspjh0
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies