Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 20:49, 28 paź 2013

Bogdzia napisał(a)
Piękne masz te róże ,nie wyglądaja na późno-jesienne a własciwie na zimowe bo to juz kalendarzowa zima. Zbiory ogrodowe też sie udały a tej altany to ja nie widziałam , nie wiem jak to mozliwe ale nie widziałam a jest na co popatrzec bo piękna.Dużo pozdrowień zostawiam.

Róże rzeczywiście nie wyglądają, jak piszesz.

Altana jest od pięciu lat, czyli jeszcze sprzed ogrodowiska, ale za często jej nie robię zdjęć, raczej rośliny które mają ją obrastać - róże, winorośle, powojniki i hortensje. A w tym roku nawet przez przypadek małe, żółte pyszne pomidorki.
marzena 21:07, 28 paź 2013

róże piękne, terakota przeurocza też taka 'mnie kręci'
marchewki też mam i nawet selery, pory i pietruszki...
Joku 21:18, 28 paź 2013

Gabrysiu, wspomniałaś werbenę rigida, posadzoną pod drzewkami. Możesz o niej coś napisać? Kupiłam wzmiankowaną, rośnie sobie do tej pory. Nic o niej nie wiem. Jednoroczna czy są nadzieje na przetrwanie?

PS! Terakota też mi się podoba, z różyczek Graham Thomas.
Mala_Mi 22:23, 28 paź 2013

Róże czekały po prostu na Twój powrót..chciały sie pochwalić jakie piękne są
Pszczelarnia 17:38, 29 paź 2013

A wiesz, że faktycznie są takie miejsca w ogrodzie, którym rzadziej robimy zdjęcia?
barbara_kraj... 18:15, 29 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)
A wiesz, że faktycznie są takie miejsca w ogrodzie, którym rzadziej robimy zdjęcia?

U mnie są takie miejsca, w których - wstyd się przyznać - porządki robię w sezonie raz, nie mówiąc o fotkach! A jeśli już je robię, to na swój użytek
Mala_Mi 19:01, 29 paź 2013

A ja mam miejsca nawet nie złe.. ale jak nie ma kwiatków to nie robię zdjęć.. bo ja tylko kwiatki głównie cykam
Gabriela 19:24, 29 paź 2013

marzena napisał(a)
róże piękne, terakota przeurocza też taka 'mnie kręci'
marchewki też mam i nawet selery, pory i pietruszki...

Niczego nie kupiłam w tym roku z terrakoty, tylko ten "zlewozmywak" mnie przez chwilę zakręcił, ale zwyciężył rozsądek.
Parę porów też mam i pietruszki ale tylko naciowe, rosną sobie jeszcze w ziemi. Tak jak pyszna, delikatna o tej porze roku rukola i jarmuż.
Gabriela 19:29, 29 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Widocznie mamy jakieś swoje ulubione miejsca do robienia zdjęć, tzn. robimy tam gdzie naszym zdaniem jest w miarę atrakcyjnie, żeby pokazać.
Nie zobaczycie np. mojej jekylowej, bo wszystkie bukszpany padły, część żywopłotu też i nie ma czego oglądać. Postanowiłam już że to będzie różanka, bez bukszpanu, bo różom zalanie korzeni nie przeszkadza, a bukszpanom i owszem.
Gabriela 19:41, 29 paź 2013

Ponieważ Abraham Darby i Graham Thomas rozwinęły się jeszcze bardziej, cudownie pachną, znowu je rano sfotografowałam. I nie są to jakieś marne "ostatnie podrygi" usypiających na zimę róż, kiedy i kwiaty są małe i kolory inne. Specjalnie położyłam obok na gałązce pudełko zapałek, żeby to udowodnić.
Róże to jednak cudowne rośliny.
Poniżej dla porównania jest liliowiec, który jeszcze kwitnie i ma mnóstwo łodyg i pąków. Latem jest jasnoróżowy, a teraz i mały i z cieniem koloru, czy raczej prawie bez koloru z powodu braku słońca. Niby jest kwiat, ale jednak byle jaki.

Kwitną też jeszcze wiciokrzewy, to akurat Blanche Sandman.