Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:59, 12 sie 2013

Do góry
No Irenko, czapki z glow. Tyraliscie ostro, to widac.

A kroliczek sliczny Czemu go jeszcze nie mam? Na kroliczka to sie chyba jednak skusze

irena_milek napisał(a)

tu rozplenice

Anglia sierpień 2013 21:57, 12 sie 2013

Do góry

Kwitną już hortensje

Tu odpoczywam 21:56, 12 sie 2013

Do góry
grazyna napisał(a)
Gabrysiu, a skąd masz takie ładne ostrogowce ? Podpytywałam Joasi z ogrodu Joasi i Andrzeja, lecz ona kupiła małą sadzonkę. A Ty Gabrysiu też gdzieś ją kupiłaś ?

Szukam tej roślinki, bo wyczytałam, że kwitnie i we wrześniu, prawda to ? Posadziłabym ją obok przetacznika, dobrze byłoby ?

Zależy mi na ładnych kwiatkach kwitnących przełom sierpnia i września

Grażynko, odpowiadam Ci u Ciebie na Twoje pytanie zadane w moim wątku jakiś czas temu.
Białego ostrogowca przywiozłam kiedyś z angielskich wojaży jako małą sadzonkę w doniczce. Rozrósł się i rozsiał i teraz jest go dużo.,
Odmiany czerwono-różowe sama wysiewałam z nasion kupionych w PNOS Ożarów Mazowiecki i małe siewki wsadzałam do gruntu. Również się rozsiał.
Przesadzać można jednak tylko małe siewki i to z bryłą ziemi, żeby roślina jak najmniej to "zauważyła", bo w przeciwnym wypadku padają, albo źle rosną.
Młode roślinki dobrze jest okryć na zimę luźno jakimiś pędami albo gałązką stroiszu, w każdym razie czegoś przewiewnego.
We Włoszech ostrogowce wyrastają ze skał i rosną na poboczach jak chwasty.
U nas kwitną od końca maja przez czerwiec do początku lipca, potem wiążą nasiona, a jak się je przytnie to jeszcze zakwitną.
Są dość wysokie - ok. 80 cm, więc przy przetaczniku ożankowym albo sinym, czyli niskich i drobnych, będą je zagłuszać. Generalnie - są świetnym wypełniaczem rabat.
Zapraszam do mnie po małe siewki.

Jeden ogród – dwie osobowości 21:51, 12 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Muszka.. posadź serby. Szybko rosną ,są wąskie i można je ciąć Wyglądają naturalnie..... jest wątek o serbach.. ja sobie też je posadziłam

Ciurkadełka robiliśmy sami..... podpowiedziałam innej koleżance forumowej i też sobie sami zrobili... tylko ich mniejsze..... kupujesz kamień na składzie kamieni (tam też często wiercą), albo kamień z pola i niesiesz do przewiercenia..albo samemu ale trzeba mieć odpowiednia wiertarkę i długie wiertło.. kaster budowlany, pompka z fontanną i za małe pieniądze.. ciurkadełko jak złoto.
Z kamienia płynie woda, a druga fonntanna jest zakopana w gruncie (w kastrze budowalnym.. i tam jest jakuzi)

Mam nadzieję, że coś widać

Znajdę ten wątek o serbach i może się skuszę

ciurkadełko miałam zamiar właśnie sama robić tzn pewnie z M tylko jeszcze nie wiem w jakim stylu.

pięknie u Ciebie ten głaz wygląda. Ja jeszcze chwilę pomyślę i zobaczę czy bardziej naturalne zrobię u siebie czy coś z białymi kamieniami, czy bardziej nowoczesne.

świetnie wyszedł ten ptaszek nad ciurkadełkiem
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:50, 12 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Marek - Kamasutrę wypatrzyłam....... już wiem dlaczego Lotos i Kamasutra idą w parze....... czy tylko ja mam takie skojarzenia ?????
Jak przekwitnie jest taka solniczka....

Potem jakby UFO przyleciało i sie zagnieździło..

A to takie ufoludków????? Oj, oj, oj.. kosmate myśli.... nie wiem na ile to będzie widoczne na foto. .....

Ania te przekwitnięte lotosy niesamowite przykłuwają wzrok
Co z tym ogródeczkiem począć 21:50, 12 sie 2013

Do góry
Kupiłam jeszcze takie ledowe lampeczki ,w sklepie jakos bardziej mi się podobały ..teraz tak nie koniecznie

powojnik Bieszczady zakwitł drugi raz

I wygląda na to że lawenda też zakwitnie
Anglia sierpień 2013 21:49, 12 sie 2013

Do góry
Malwy są niesamowite

Anglia sierpień 2013 21:49, 12 sie 2013

Do góry
Pomidorki od czerwca dojrzały i wyglądają wyjątkowo zdrowo, a plony mają obfite. Czyściec przekwitł.

Anglia sierpień 2013 21:44, 12 sie 2013

Do góry
Witajcie na Wyspach, pogoda dopisała i o czasie dotarliśmy do naszego pierwszego ogrodu.

Jest nim Manor House Upton Grey w hrabstwie Hampshire.Ogród zaprojektowany w 2008 roku przez Gertrudę Jekyll w stylu Arts&Crafts.

Byliśmy tam w czerwcu i jak pamiętacie, Witek karmił ozdobne kury. Dziś dowiedzieliśmy się, że kurki wybrał lis , ale Rosamund miała jajka i są już małe kurczaczki

Rosamund rozpoczęła renowację tego ogrodu w roku 1984, czyli to już 30 lat. Trzymałą się oryginalnych planów Gertrudy, które zachowały się i wiszą w pracowni.

Ogród to przede wszystkim część formalna ujęta w ramy cisowych, szlachetnych żywopłotów, gdzie w czerwcu zabójczo kwitły byliny i róże. Dzisiaj tych kolorów było nieco mniej, ale doszły dalie, malwy, dzielżany i inne.

Właścicielka Rosamund Wallinger oprowadziła nas po ogrodzie opowiadając co tam rośnie i zdobi w poszczególnych porach roku od wiosny aż do jesieni, Pokazała też okazały okaz cisa, podobno zasadzili go Rzymianie 2 tysiące lat temu.

Już po kolacji więc mam chwilkę na przedstawienie najciekawszych zdjęć i miejsc, a Witek tymczasem wybrał się na miasto.

Nocujemy z Southampton, miejscowości, z której wypłynął sławetny statek Titanic. Grupa poszła zobaczyć najciekawsze miejsca.

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:42, 12 sie 2013

Do góry
Aniu wspieram cię dobrymi myślami

rób sobie małe przerwy i zaglądaj do nas
Ogródek Anity 21:40, 12 sie 2013

Do góry
Róże (polarstern) i horti ( Magical Candle)

Limka

Rheny Vanille Fraise już powolutku różowieje...
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:39, 12 sie 2013

Do góry
A na tej pryzmie czarnoziemu...

rosną sobie takie dziwolągi

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:39, 12 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)

Aniu, co to za chabaz kolo jezowek? Bo nie rozpoznaje... Takie biale i niebieskie... Czy to lewkonie?

A w szklarni ziola Np. bazylie, tymianek, oregano, rozmaryn
Ogród... reni 21:39, 12 sie 2013

Do góry

Co z tym ogródeczkiem począć 21:37, 12 sie 2013

Do góry

Lariska zakwitnie drugi raz ,ale dziwnie poskręcały jej się listki
Mszycy nie ma ,popryskałam ,może pomoże

Limki też nawet nawet

'PINKY WINKY kupiona w zeszłym roku miała dwie gałązki
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:35, 12 sie 2013

Do góry
ta 1 sierpnia była taka

tu 8 siernia

a tu 11 rośnie jak na drożdżach

Ogród niby nowoczesny ale... 21:35, 12 sie 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Wiesz co, obrzydliwy ten Twoj ogrod, naprawde, a juz ten warzywnik to szczyt, jak mozna warzywa z cmentarza jesc

Magda, jest cudnie, kurde, no dajesz po galach Hameln jest duuuuuza, ale nie najwieksza Bedzie gites. Sesleria jest cudna, szybko rusza po zimie i ma fajne kwiatostany

A cukinie mnie normalnie rozwalila

Baw sie dobrze na tych wywczasach

PS. Karolina, sorki, ale nie moge przejsc obojetnie wobec Twojej kupy Leze i kwicze

Wiem Bociek...obrzydliwy...warzyw nie jemy to tylko ozdoba....

Sesleria....jak już pisałam...wygooglałam...

Ciebie cukinia rozwala?? Ja nie wiem skąd ona się tam wzięła!!!
Bawić się będę
Ogród... reni 21:33, 12 sie 2013

Do góry

Jeden ogród – dwie osobowości 21:32, 12 sie 2013

Do góry
Muszka.. posadź serby. Szybko rosną ,są wąskie i można je ciąć Wyglądają naturalnie..... jest wątek o serbach.. ja sobie też je posadziłam

Ciurkadełka robiliśmy sami..... podpowiedziałam innej koleżance forumowej i też sobie sami zrobili... tylko ich mniejsze..... kupujesz kamień na składzie kamieni (tam też często wiercą), albo kamień z pola i niesiesz do przewiercenia..albo samemu ale trzeba mieć odpowiednia wiertarkę i długie wiertło.. kaster budowlany, pompka z fontanną i za małe pieniądze.. ciurkadełko jak złoto.
Z kamienia płynie woda, a druga fonntanna jest zakopana w gruncie (w kastrze budowalnym.. i tam jest jakuzi)

Mam nadzieję, że coś widać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies