Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

paniprzyroda 22:01, 21 paź 2013

Prąd mi wyłączyli, stąd przerwa. Karolinko, rabata nie jest szeroka, ale upycham, żeby było gęsto roślin. Jedną grandiflorę mam dwa lata, wiem jak rośnie. Ogrodowe jak podmarzną to trudno i tak je lubię. Jak są dobrze nawożone i podlewane to mają ładne liście w sezonie i dobrze się rozkrzewiają. Uprawiam je od dobrych dziesięciu lat i wiem, że szczególnie trzeba je chronić przed wiosennymi przymrozkami, najlepiej włókniną. Azalie rzeczywiście muszą być niższe, ale tutaj moja wiedza jest bardziej niż skromna, muszę dopytać i doczytać ile i jak. Kostrzewę mam, do podziału wiosną, ma w tej chwili fajny, zielonoszmaragdowy kolor, a kupowałam jako nn na rynku.
Planowanie planowaniem, ale jak mi coś nie pasuje, to też przesadzam. W sobotę przesadziłam po raz czwarty w tym sezonie jasne pęcherznice i dopiero teraz znalazłam dla nich właściwe miejsce, tym bardziej, że traktuję je jako tymczasowe wypełniacze.
Krokusy w dobrej cenie i super, że zdecydowałaś się ich dokupić.
popcorn 09:07, 22 paź 2013

Mariolu, na pewno masz dużo większe doświadczenie ode mnie i wiesz co robisz Będzie pięknie!!
A ta kostrzewa to tzw niedźwiedzie futro? U mnie też ładnie się rozrosła z jednej sadzonki... podzieliłam ją ostatnio, na razie jest brzydka i zżółkła, liczę że wiosną zrobi się ładna

Pęcherznice są niezniszczalne, więc przesadzaniem raczej krzywdy im nie zrobisz Bożenka Ci doradzi w sprawie azalii. Mam 2 tegoroczne japońskie miniaturki, zobaczymy jak będą rosły wstawisz fotkę jak wyszła Ci różanka i ta rabata? Jestem bardzo ciekawa

pozdrawiam!!
Margolka 10:25, 22 paź 2013

Karola, jak tam poszukiwania namiaru na palety??? Czas mnie goni, bo mam dla nich zastosowanie już teraz A jak nie znajdziesz, to będę musiała walczyć z tymi "uroczymi" panami, co ostatnio
Buziaki!
Ps. Oczywiście chcę tego mikołajka Przy okazji donoszę, ze twój odcięty odkład horti ma się dobrze. Jeśli ładnie przezimuje, na wiosnę będziesz miała nową "lokatorkę ogrodu"
popcorn 10:31, 22 paź 2013

Małgoś sorki że się nie odezwałam namiaru nie mam, bo w międzyczasie zalało mi telefon i oczywiście namiary zjadło teraz wszystko zapisuję na karcie sim, nie w aparacie...

To była Karniszewicka, skup palet, namiary wiszą na płocie... ale nie sprawdzę Ci, bo dzisiaj po przedszkolu basen, jutro jadę na szkolenie, wracam w piątek...
Mikołajek w doniczce, zadołuję na zimę i wiosną zapraszam z lokatorką, jakoś się spotkamy ale fajnie! Miejsce muszę zrobić, tylko gdzie? To duże rośnie
Margarete 12:35, 22 paź 2013

popcarol napisał(a)
Bożenko, złamałam dane na forum słowo że już nic nie kupuję w tym roku uch
ale przynajmniej będzie czego wypatrywać wiosną

rozumiem cie , rozumiem....mi tez trudno sie pwstrzymać.........ale póki co trzymam sie od zakupów z daleka
Margarete 12:37, 22 paź 2013

paniprzyroda napisał(a)
Wiosna będzie bardzo kolorowa i kwitnąca w Twoim ogrodzie. Tyle krokusów da fajny efekt.
Kupiłam dziś 7 sztuk hortensji Grandiflory, kwaśną ziemię i jutro będzie sadzenie. Mam nadzieję, że na jej tle lekko rozpierzchłych białych kwiatostanów dobrze będą wyglądały różowe hortki ogrodowe. Przed nimi chciałąbym posadzić azalie, ale z tym muszę do Bogdzi. Przed azaliami pas ciemnozielonej kostrzewy. Dobrze będzie?

Cudnie będzie... nic tylko wpadniemy ogladac przy okazji nastepnego rózanego świeta... chyba że wcześniej załozysz wątek albo u nas wrzucisz foty
..........zartowałam.
popcorn 12:42, 22 paź 2013

Małgosiu, omijam sklepy, ale przed kompem siedzę min 8h/dziennie... i w wolnych chwilach... ech

I... nie strasz Mariolki

pozdrawiam!!
Margarete 12:43, 22 paź 2013

Kolejna setka stron za tobą......!!!! Ale lecisz z tym wątkiem !
Gratuluje i pozdrawiam z tej olazji ! Trawiasto........

popcorn 12:45, 22 paź 2013

Małgosiu, dzięki! to nie ja, to Wy piszecie ja tam czasem coś wkleję żeby było o czym
buziaki!
Anita1978 12:49, 22 paź 2013

Pędziwiatr z Ciebie jak orient express! Gratki !