No niestety, za stary post i edytować się już nie da. Oznajmiam więc, że roślina poniżej, to złocień czerwonawy 'Clara Curtis' - bylina! A nie jak wcześniej podpisałam, że złocień korzeniasty, który u nas jest rośliną jednoroczną i kwitnie na zółto!
Szczerze powiem że nigdy tak nie miałam więc moja rada jest głównie oparta na literaturze. Wygląda na niedozywiony a jeśli liście opadają to może nawet i wody mial za mało. Takie zółknięcie lisci nazywane jest chlorozą i jak piszą w moich ksiazkach spowodowane jest niedoborem magnezu , miedzi lub żelaza. To by oznaczało że ma za mało kwaśne podłoże. Nie wiem jak był sadzony i kiedy bo to też istotne ale prawidłowe posadzenie to podstawa czyli w kwasną ziemię i nie nizej niz w doniczce, W ksiązkach radzą zakwasic ziemię siarką granulowana ale ponieważ ona wolno działa i do tego zasala ziemię to ja bym Ci radziła zrobic oprysk na liście mieszanką Pinivitu z żelazem w płynie (można kupic w niektórych sklepach ogrodniczych lub w internecie) oczywiście odpowiednio rozcieńczonymi jak jest na ulotce. Jeśli jednak rh został posadzony do złej ziemi to nic i tak nie pomoże , konieczne jest posadzenie go od nowa w odpowiednie podłoże (jeśli potrzebujesz na ten temat wyjasnień to napiszę dokładnie).
widzę ze Danusia też już Ci poradziła i też o podłozu pisze.
już postanowione, na wiosnę remont generalny najstarszej części ogrodu, gdyż iglaki podają. tylko jak o tym przekonać mojego M? chyba napiszę podanie + 2 zdjęcia