Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 17:17, 10 lis 2013

Gosiu, Agato, Bogdziu, Basiu, dziękuję za wpisy i powiadamiam, że przywiozłam trochę słońca, kwiatów i pięknych wspomnień. U nas szaro, zimno, i jedynie stęskniony Kajtuś rekompensuje naszą tęsknotę i zmęczenie ekspresowymi wręcz wycieczkami. W osiem dni trzy przeloty, 3 rejsy morskie, 6 hoteli i ok. 300km przejechanych codziennie autokarem.
Podzielę się z każdym, kogo nie zanudzę...
Taka trasa:

Do samolotu:

weronika77 17:28, 10 lis 2013

Widoki z wysokości...

i jeszcze wyżej, nad chmurami.

Przejazdy taksówkami też były, żółtymi,bo tylko takie kursują.

Z południa Turcji, z Antali, przylecieliśmy samolotem, na póżniejszą kolację do hotelu Artemis w pięknym Stambule (kiedyś Bizancjum i Konstantynopol, który łączy wschód z zachodem, Azję z Europą, i różne kultury od czasów starożytnych do dzisiaj).

malgorzata_s... 17:49, 10 lis 2013

Super wycieczka. Dawno temu byłam w Turcji na 6 tygodni. Tato pracował tam na kontrakcie. Najbardziej właśnie zapamiętałam Efez. Pozdrawiam.
Milka 17:52, 10 lis 2013

Witajcie
Tak jakos pamiętałam, że teraz powrot
Cudowna wyprawa, ale chyba męcząca..
eliza3 18:13, 10 lis 2013

Nigdy nie byłam w Turcji, więc pokazuj, pokazuj, chętnie przeniosę się z tobą w inne rejony...
Uwielbiam podróżować...
weronika77 18:15, 10 lis 2013

Późna kolacja, szybkie spanie, i wczesne wstawanie bo zwiedzania dużo.
Irenko, troszkę męcząca ale ciekawa, i klimat nam służy, co sprawia, że ekspresowo wypoczywamy.
Z Hipodromu, gdzie odbywały się kiedyś wyścigi rydwanów, idziemy podziwiać piękne meczety, Błękitny i Hagię Sofię, potem zwiedzamy pałac Topkapi i piękne ogrody sułtańskie, o których pięknie opowiada nasza przemiła przewodniczka Pani Małgosia (dlatego czas biegnie szybko i przyjemnie).

Błękitny Meczet wyłożony błękitnymi płytkami.

Kobieta koniecznie w chuście, wszyscy buty zostawiają przed świątynią lub noszą w reklamówkach.

weronika77 18:28, 10 lis 2013

Mam trudności ze wstawianiem zdjęć. Pięć razy albo wcale, dlatego wciąż edytuję i poprawiam.

To jeszcze Błękitny Meczet. Dodam, że stąpanie po puszystym dywanie, czystym, jest przyjemne.
Mala_Mi 18:33, 10 lis 2013

Dawaj Weroniko opowieść..... też tę trasę kiedyś przemierzyłam Ale szlajaliśmy się po Turcji 2 tygodnie, a do Turcji autokarem..... miło wrócić po latach i zobaczyć zmiany
weronika77 18:34, 10 lis 2013

Wyrzucam kolejną kopię poprzedniego wpisu, i coś muszę wstawić poza planem.
W Turcji rosną figi,oliwki,daktyle,granaty,pomarańcze,brzoskwinie, pomidory, papryka, orzeszki piniowe i ziemne...oczywiście, nie wszystko w każdej części Turcji bo klimat jest zróżnicowany a teren różnie ukształtowany, głównie górzysty i kamienisty, bogaty w marmury. Są też nadal kopalnie złota, jak za czasów starożytnych.Nic się tutaj nie marnuje, np. z oliwek mamy drylowane owoce a pestki służą jako opał (poza oliwą, mydłem oliwkowym, kosmetykami itd.)
Widać jak ziemia jest "wydzierana" kamienistym wzgórzom i powstają równiutkie zagospodarowane działeczki pod uprawy.
Każda kobieta turecka potrafi szydełkować, robić na drutach. O zwyczajach, religii, potrawach, sułtanie i jego pięknej drugiej żonie można opowiadać bez końca. Ale na Ogrodowisku tylko informacyjnie i ogólnie.
Pełno tu psów (zaczipowanych) i kotów, i wcale nie traktowanych jak zbędne rzeczy. Mężczyźni są sympatyczni, dowcipni, wyluzowani a jednocześnie dżentelmeni znający polskie słowa by powiedzieć miłe słowa kobietom. Tureckie żony są obsypywane kilogramami złota by gdyby zostały same, będą jakoś zabezpieczone
Dlatego "zapcham" tę "pustkę" roślinami, dodam, że Turcy lubią pomniki i symbole. Widziałam pomnik figi, widziałam też roślinę. Już nie zanudzam.

Na tym rondzie (okolice Pamukkale) pomnik figi.

Na tym oryginał.

weronika77 18:36, 10 lis 2013

Tę "pustkę" po nadmiarze niechcianych kopii zapełnię sympatycznymi kotkami, które przyglądały się moim spacerom po Antalii (Riwiera Turecka).

Jest piesek ze stacji paliwowej, też w Antalii, na południu Turcji.

A w Stambule pod świątynią też się wylegiwuje pies.