Ale u Ciebie pięknie, zachwycające kompozycje! Prawdziwy raj dla oczu! I ten niebieski iglak, czy to jodła kalifornijska 'Glauca compacta'? (3 i 4 zdjęcie)
Joasiu to jest, a raczej była, po zimie ją niestety straciłam j. kalifronijska Argentea, dużo łez wypłakałam, bo piękna była, ale ja mam prolblemy z glebą do czerwca, Mieszkam na górce, ale nie najwyżej wody gruntowe spływające po zimnie i wiosenne opady, długo zalegają i tak to się niestety u mnie kończy, nie wszystie rabaty mam usypane ponad istniejące podłoże, to jest smutne, ale każdego w końcu coś zaskakuje, niekoniecznie to jest radością, stąd moje rozterki
Zbyszku, dziękuję za wizytę, o klony szczególnie zadbałam a szczególnie o te palmowe
Wykorzystuję tu zjawisko inwersji temperatury, to jest dar natury dla klonów u mnie i wskazówka dla zainteresowanych
Zachodzi ono wówczas, gdy ze wzrostem wysokości temperatura podnosi się zamiast opadać.
W następstwie tego w dolnych położeniach panuje niższa temperatura, aniżeli w położeniach wysokich. Zjawisko to występuje wskutek spływu zimnego, ciężkiego powietrza i jego gromadzenia się w zagłębieniach terenu, przy równoczesnym podnoszeniu się powietrza ciepłego, lżejszego. W rezultacie doliny mają zimniejszy klimat niż szczyty.
Agato, jodły szkoda bo wyjątkowo piękna, ale w podobnej sytuacji jest tu wielu z nas. Zadaję dużo pytań odnośnie roślin bo chcę uniknąć podobnych rozterek, straciłam sporo pięknych okazów, a do tanich niestety nie należały. Teraz zanim kupię jakiś super okaz 100 razy się zastanawiam. Ale nic to, w to miejsce posadzimy inne, które nas nie zawiodą i będą cieszyły swoim pięknem. Np. hortensje, które u Ciebie zachwycające
Pozdrawiam serdecznie