Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój jesienny ogród 13:54, 17 wrz 2013

Do góry
Janinko, traw jest tu dużo nawet widziałem kwitnącą Hakone. Liści jeszcze mało ale zaczyna się na razie pojedyncze sztuki. Najgorsze to to że jest coraz krótszy dzień i to mnie przeraża.
AninMonte, Ten ogród bardzo mi się podobał, pięknie położony na zboczu rzecznej doliny. Było dużo moich ulubionych traw a ja nawet nie mogę zobaczyć swoich, chyba się nie doproszę o fotki. Romek ma się dobrze.
Kondziu, wiewiórek jest tu tyle jakby była tu plaga. Przez niedzielę wyniosły mi 1/3 orzechów. Są tu dwie duże srebrna i czarna, jest mała ruda i maleńki chipmunk.

Ogród w Puszczykowie 13:53, 17 wrz 2013

Do góry
Teraz pokażę boczek, po prawej stronie tarasu:

Ten betonowy płot był już zastany Przepraszam jeśli kogoś urażę, ale ten rodzaj płotów zupełnie mi się nie podoba. Wymyśliłam, że posadzę przy nim żywotniki, aby go przykryć, a przy okazji stworzyć zielone tło dla innych roślin. No tak, ale te "inne" rośliny póki co wyglądają raczej biednie Zostały posadzone trochę przypadkowo i nie wykluczam, że będą się przeprowadzać Póki co mam tam magnolię Susan, kalinę koralową, budleje, róże odmiana historyczna, żywotnika nieokreślonego (przyjechał z nami z poprzedniego domu w donicy, więc pamiątkowy), brzozę Youngii (ma na imię Alicja, jej właścicielką jest moja 11-letnia córka), dwa lilaki i pięknotkę.
Mój jesienny ogród 13:49, 17 wrz 2013

Do góry

Witam wszystkich żeście się rozpisali na całego, miałem co czytać w pociągu.
Bogdziu, czapli jest tu dużo ale nigdy wcześniej nie miałem okazji zrobić fotki, albo jechałem pociągiem albo samochodem ale widzę je codziennie tylko siwe, białą widziałem pierwszy raz. Ptaki są dużo ładniejsze niż u nas i dają się fotografować. Żeby zrobić super fotki to trza by się zaszyć w krzakach i czekać ale mi szkoda czasu robię tylko to co spotkam po drodze. Na razie zostaję jesień na pewno pokażę. Jest to mój cel nr 1, zobaczyć Indian Sumer. Musi być pięknie na tyle wielkich drzew i w większości klonów i podobno trwa długo nie tak jak u nas.

Zimozielony ogród przy białym domu 13:47, 17 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

O wow!! Tu jest bosko!! I ten trawnik przycięty tak idealnie.
Aneczkowe marzenia 13:45, 17 wrz 2013

Do góry
Po drugiej stronie drogi, przed domem na razie jest tak (zdjęcie robione wiosną):

Mój skalniak (po lewej) jest połączony ze skalniakiem sąsiadki za siatką.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:44, 17 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
A teraz będzie trawkowo, bo tak naprawdę to trawy przejęły panowanie nad ogrodem

Trawy wymiatają... u nie też teraz dominuja, ale nie ma porównania z twoim ogrodem... a do tego sliczne zdjecia robisz Madżenko....
Ogród Bogusława 13:36, 17 wrz 2013

Do góry
Klon śnieżny zaczyna się wybarwiać, za kilka lat będzie Bonsai

klon, ten się wybarwił

Przycięte tuje, a sznureczki niestety uroku nie dają ale taki urok na razie musi być

Pinus Mugo Minikin

Abies Koreana Cis

Sosna Hakowata Jeżek

Mały ogródek Eli 13:33, 17 wrz 2013

Do góry
Wersja mini mini 13:33, 17 wrz 2013

Do góry
Wracam na chwilkę i dziękuję serdecznie za pochwały

To mój ostatni nabytek, skopiowany ze zdjęcia Magnolii, które zamieściła u Kokoszki. Nie mogłam się oprzeć.

Po sierpniowym urlopie ogródek trochę ucierpiał. Wypadły przetaczniki, jeżówki znalazły inny domek. Graby posadzone późną wiosną nie wyglądają zachwycająco. Domyślam się, że w ten sposób odreagowały silne nasłonecznienie, bo mimo wszystkie wszystkie wypuszczały nowe zieloniutkie listki.

No i dalej myślę, co by tutaj przerobić

Macham serdecznie
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 13:24, 17 wrz 2013

Do góry
Pierwsza partia gotowa

Znalazłam patent na obieranie ze skóry! Sama schodzi. Pozdrawiam, ganiam do roboty
Mały ogródek Eli 13:21, 17 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wow!!!! Aż sie przestraszyłam, że jacyś ludzie są u mnie w ogrodku
Genialne!

Dziekuje
Ogród w Puszczykowie 13:16, 17 wrz 2013

Do góry
Dorzucę jeszcze kilka fotek, żeby pokazać jak jest w realu. Zacznę od tarasu przed domem i tak dookoła dalej... Zapraszam na spacer

Taras jest na lekkim podwyższeniu. pomiędzy połacią trawnika, a tarasem mam więc niedużą skarpę szerokości 2m. Na tej skarpie posadziłam: krzewuszki, kosodrzewinki Pumilio, jaśminowce, róże odmiany historyczne, porzeczki krwiste, hibiskus, kalinę i jałowce. Są też lawendy, ale to do usunięcia, bo tu za mokro i za kwaśno. Miało być kwitnąco, pachnąco i żeby nie zasłaniało widoku. Stopień mojego zadowolenia z tej rabaty: średni. Zostało mi jeszcze miejsce z samego przodu na niskie krzewinki, albo byliny. sama nie wiem jeszcze co tam dać. Wymyśliłam i zrobiłam (sama ) takie małe płotki i żwirek, bo mi kora się zsuwała na trawnik i straszny śmietnik był. Dodam jeszcze, że odwiedziłam wątek o agrowłókninie na chwasty, więc czeka mnie wyciąganie tego spod kory...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:15, 17 wrz 2013

Do góry
te Carex Evergold, chociaż jedna srebrna a druga złota, przesadziłam na rabatę srebrzystą i w okolicy klona, wyszło mi sporo sadzonek
to 3/2013

a tu już na nowym miejscu podzielone, nadal będę dzielić

tu też dałam

wszystko już znowu inaczej, znaczy lepiej wygląda, ale zmęczyłam się wyszukiwaniem fot!
dlatego dla poprawy ducha, wrzucam coś genialnego i pięknego

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bY4VHIpFGfs
obejrzyjcie warto
Ogród Bogusława 13:09, 17 wrz 2013

Do góry
Czarna sosna w donicy, niestety przed mrozem chowam do ziemi i to wystarcza

Jałowiec

picea omorica

mały bukszpanik

świerk kłujący Brynek
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:08, 17 wrz 2013

Do góry
Irenko, Gabysiu, Bożenko! Miło, że wpadłyście,może mi szybciej robota pójdzie. Nastawiłam na obiad paprykę faszerowaną, bo na inny jakoś nie mam pomysłu.
A ta już dawno mi siedziała w myślach. I kilka słoiczków zamarynować trzeba.
Deszczowo i u mnie, do lasu się nie wybiorę, bo za kołnierz leci z góry, a dołem trawy moczą po pas.
Czekamy na przejaśnienie.
Sprzątanie garderoby zostawiam na październik. Jak drzwi przymknę, to nie widać, a goście mi po szafach nie zaglądają.

Ogrodowy spektakl trwa ... 13:05, 17 wrz 2013

Do góry
mira napisał(a)
nikt nie ruszył mojej zagadki wiec zostawiam kwiateczki i muszę się wyedukawać w tej roślince

witam ładniutka ,kwiatki trochę jak u wejgeli ale lisć zastanawiający....
Mój 4 arowy azyl... 13:01, 17 wrz 2013

Do góry
Do zobaczenia w sobotę, a może już w piątek?

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:01, 17 wrz 2013

Do góry
znalazłam foto mojej rabaty z z Chopin i limkami z kwietnia 2012
kostrzewy zabrałam na rabatę srebrzystą, tak samo Evergold

a ta kostrzewa tu to Elijah Blue
Mały ogródek Eli 12:56, 17 wrz 2013

Do góry
ela_z napisał(a)

Obejrzyj

http://majawogrodzie.tvn.pl/107,Maly-ogrodek-pelen-kolorow-Rosliny-balkonowe-odc-394,odcinek.html
Ogród w Puszczykowie 12:50, 17 wrz 2013

Do góry
Mój ogródek wygląda teraz tak:

Musiałam podzielić na dwie części bo rysunek nijak nie chciał zmieścić się w obiektywie.
Działka ma długość 70m i szerokość 30m. Z przodu domu mam jeszcze podjazd długi na 50m i szeroki na 6m, ale na razie nie myślę o nim jeszcze.
S - skrzynia na warzywa
Sz - szklarnia (prezent na Dzień Kobiet )
K - kompostownik
L - lampa
Jakąś tam wizję miałam, ale jak zaczęłam zwiedzać ogrodowiskowe cuda to wymazałam wszystko i siedzę i myślę... Czytam Danusiowy dekalog i wiem, że nic nie wiem...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies