Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Dębowe zakątki 00:00, 04 kwi 2021

Do góry
Zdrowych Świąt Wielkanocnych Aniu życzę..

Aniu widziałam artykuł w miesięczniku. My to już wiemy co ty masz w tym pięknym ogrodzie, ale niech też Polska zobaczy. Gratulacje

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach 23:49, 03 kwi 2021

Do góry
Grzesiu wszystkiego dobrego przede wszystkim zdrowia na Święta Wielkanocne.

Wiesz ostatnie dni byłam na działce mimo, że się urobilam tak się nie denerwowałam spokój u mnie zawitał.

Pozdrawiam
Ogród z zegarem 23:45, 03 kwi 2021

Do góry
Agnieszko Tobie i najbliższym zdrowych i obfitych w jajeczka i inne pokarmy Świat Wielkanocnych

Pozdrswism
Ptasi gaj 23:04, 02 kwi 2021

Do góry
Drożdżowe zrobione,śledzie rozniaste smakowo też. Jutro żurek i reszta sałatek.
Nie robię w tym roku dużo jesteśmy sami nie ma schadzek jak co roku. EM bezmiesny to już w ogóle mikro gotowanie. Więcej czasu na odpoczynek.

Życzę wszystkim zdrowych Świat Wielkanocnych

Donica balkonowa

Ptasi gaj 14:06, 02 kwi 2021

Do góry
Najważniejsze rejony posprzątane. Reszta po swietach. Teraz trzeba się zająć przygotowaniami do świąt wypiekami, sałatki itd i koniecznie odpoczynkiem.

Przycięłam derenie intrzmieline bardzo nisko

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:36, 30 mar 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Anysiu witam

Mieliśmy za to piękna zimevcos za coś. Robię coś tam, ale robota nie do przerobienia. Dzisiaj niby ciepło, ale co chwilę przerwa w pracy bobdeszczyknpada. Myślałam, że dzisiaj wszystko odkurze ale mokro więc inną pracę sobie znalazłam dalszy ciąg przyznania róż.
Mam duże spustoszenie nie wiem co to będzie. Dobrze, że nowe na balkonie w donicach czekają.
Nie kopczykowalam w tym roku długo było ciepło potem przyszedł mróz i zmrozilo. No trudno jedne róże to staruszki ale te trzymają się dobrze.

Idę jeszcze trochę podziałam

Pozdrawiam

Elu ja tez roz nie kopczykowalam bo wlasnie bylo cieplo. Jedna z czterech sztuk Chopin cala czarna. Pozostale tez w nie najlepszej kondycji. Trawy jeszcze spia oprocz trzcinnika i turzycy palmowej ktore ruszaja jako pierwsze.
Wydzieram darn pod nowa rabate. Jesienia nie bylam pewna czy jeszcze tego chce
Bylinowa łąka 23:43, 29 mar 2021

Do góry
Gosiu a dlaczego ty nie jesteś na swoim wątku tyle czasu gniewasz się na niego.

Gosiu całe ciało mnie boli jak się zawzięłam to robię. Jest ciepło, ale dzisiaj mi deszcz przeszkadzał. Żeby nie tracić czasu to zrobiłam sobie dwa warsztaty pracy jeden za zewnątrz przycinalam róże jeszcze nie wszystkie a jak padał deszcz to w altance rozdrabniaczem mieliśmy gałęzie.

Muszę sprawdzić jak wygląda ten dobroczynek.

Gosiu pisałaś u mnie o ciemiernikach pierwszy raz posadziłam co ile je sadzić bo nie wiem czy nie posadziłam za gęsto. Czy one tracą liście po okwitnieciu.

Pozdrawiam
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:12, 29 mar 2021

Do góry
Anysiu witam

Mieliśmy za to piękna zimevcos za coś. Robię coś tam, ale robota nie do przerobienia. Dzisiaj niby ciepło, ale co chwilę przerwa w pracy bobdeszczyknpada. Myślałam, że dzisiaj wszystko odkurze ale mokro więc inną pracę sobie znalazłam dalszy ciąg przyznania róż.
Mam duże spustoszenie nie wiem co to będzie. Dobrze, że nowe na balkonie w donicach czekają.
Nie kopczykowalam w tym roku długo było ciepło potem przyszedł mróz i zmrozilo. No trudno jedne róże to staruszki ale te trzymają się dobrze.

Idę jeszcze trochę podziałam

Pozdrawiam
Ptasi gaj 12:46, 29 mar 2021

Do góry
Drugi raz wkleiłem ten sam wpis
Ptasi gaj 12:44, 29 mar 2021

Do góry
Pogoda względna można dalej tyrać. Żwirowisko czyszczę ze słomy i liści.
Jakoś się to toczy aby tylko deszcz nie padał.

Po pracach ziemnych czas nawozić. Mam gnojówkę z bananów smród nie przeciętny róże nawioze. Powinnam dawno nawieźć bo nim nawóz dotrze do korzonków to 2-3 tygodnie, ale było zimno. Hortensje i różaneczniki nawozem do kwasolubow.

A to moja wiosna

Kupiłam ciemierniki po 15 zł takie zdechlaki, ale posadziłam i odżyły.

Glina i zielsko 10:16, 29 mar 2021

Do góry
Stipy rosną w różnej ziemi oby nie w ziemi konpostoweją. Stipy muszą być posadzone na lekkim podwyższeniu aby dobrze woda odpływała spod korzeni. Szczególnie w zimie. Kiedy stipy nie mają dobrego drenażu korzenie gniją i po trawce.

Chcesz sądzić cokolwiek na oczyszczalni patrz na korzenie. Miskanty Też mają spore korzenie. Rozplenica japońska to też duży krzak potrafi urosnąć do metra wysokości i 2 szerokości. Moje tak mają 5 letnie.

Między lawendy można posadzić biała gaure Wg mnie wyglądałoby bombowo. Zobacz jak wygląda gaura.

Dziękuje za wizytę Elżbieto,
nad stipami pomyślę
gaura piękna jest i kiedyś sie u mnie pojawi.
Bo pewne jest ze stopniowo w więcej roślin się pojawi bo sporo terenu jeszcze mam.
na razie musze zrobić porządek z tym co mam bo nasadziłam bez pomysłu.

buziaki

idę przelukać Twoje pismo obrazkowe w wątku.

Glina i zielsko 01:33, 29 mar 2021

Do góry
Stipy rosną w różnej ziemi oby nie w ziemi konpostoweją. Stipy muszą być posadzone na lekkim podwyższeniu aby dobrze woda odpływała spod korzeni. Szczególnie w zimie. Kiedy stipy nie mają dobrego drenażu korzenie gniją i po trawce.

chcesz sądzić co kolwiek na oczyszczalni patrz na korzenie. Miskanty Też mają spore korzenie. Rozplenica japońska to też duży krzak potrafi urosnąć do metra wysokości i 2 szerokości. Moje tak mają 5 letnie.

Między lawendy można posadzić biała gaure Wg mnie wyglądałoby bombowo. Zobacz jak wygląda gaura.
Mirkowy ogród (początki) 00:20, 29 mar 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Elu nasionka tej Jeżówki qdostałam kilka lat temu od Edyty z (Tu ma być ogród)
Nasion miałam sporo ale je wszystkie wykiełkowały(tylko 6 sadzonek mam)
Werbenę ci dam spoko

Ciekawa jestem jak ruszą te Gaura od ciebie na jesieni okryłam igliwiem może przetrwały.

Ja też jestem ciekawa gaury. Ta biała to może przeżyje gorzej z różową. Też miałam przykrytej.
Też najpierw myślałam, że to odsetka myślałam, że ci się coś pokręciło w nazwacha, aż zobaczę podobieństwa.

Jak masz te jeżówki kwitnące to zbieraj nasiona, możesz siać jak takie ładne i w dodatku byliny.

Coś tobie, ale jak za mną tak przede mną końca ty roboty nie widać. No UE na pośpiechu ledwo coś tam drga w przyrodzie jedynie ptaku śpiewają.
Dzisiaj nad głowami Skowronek śpiewał widocznie samiczka siedzi na gnieździe niedaleki.
Nie było tak źle w pogodzie dzisiaj
Mirkowy ogród (początki) 17:48, 27 mar 2021

Do góry

Elu nasionka tej Jeżówki qdostałam kilka lat temu od Edyty z (Tu ma być ogród)
Nasion miałam sporo ale je wszystkie wykiełkowały(tylko 6 sadzonek mam)
Werbenę ci dam spoko

Ciekawa jestem jak ruszą te Gaura od ciebie na jesieni okryłam igliwiem może przetrwały.
Mirkowy ogród (początki) 10:02, 27 mar 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Dala Joasi Jeżówka Wintage Wine
Wysiewałam je z nasion.

Mirka prześledziłam przed chwilą Inter nie ma nasion tej jeżówki, gdzie zdobyłaś te nasiona. Jest bardzo ładna i to niska pięknie wygląda na tle stipy.

Jak będziesz u mnie to mi przywiez tej werbeny.

O ile mi wyrosną moje jeżówki te z certyfikstemntontez pozbieram nasiona i wysieje chociaż nie będą miały cech tonibtakbsa ładne widziałam u Hani Anabell. Zrobię rabatę i niech sobie tam kwitną.
Ptasi gaj 08:27, 27 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Ja już nic nie rozmnażam, obrabiam i obrabiam to, co mam ale końca nie widzę.
Coraz bardziej różano u ciebie. U mnie najlepiej stare róże się trzymają, już 23 letnie, nowe różnie.

Milka już sobie powiedziałam koniec basta. Chodziłam po działce i nie ma jednego metra kwadratowego aby nie potrzebował mojej RĘKi chodzi o rośliny.
Tyle jeszcze pracy do wykonania w eMie nadzieja grubsze pracę zrobi.

słoneczko świeci więc dużo zrobię
Ptasi gaj 07:29, 27 mar 2021

Do góry

Milka dobrą jesteś. Ja w tym roku zamierzam szczepić na gałązkach. Podpatrzyłam na you tubie tam chińczyk rozmnaza wszystko. Popatrzcie sobie w ciągu miesiąca ma korzonki.

Ja już nic nie rozmnażam, obrabiam i obrabiam to, co mam ale końca nie widzę.
Coraz bardziej różano u ciebie. U mnie najlepiej stare róże się trzymają, już 23 letnie, nowe różnie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:43, 27 mar 2021

Do góry
Milus witam
Jeszcze do ciebie napiszę. Bardzo się dzisiaj narobiłam. Pisałaś,że lilie będziesz sądzic też się zastanawiam czy sądzić mam nadzieję,że mrozy nie przyjdą i nie skuje ziemi.

Trochę za dużo mam tej roboty jeszcze to sadzenie na szczęście przyspieszenia w przyrodzie nie na przynajmniej u mnie. Dzisiaj u nas pięknie cieplutko było.

Krokusiki bardzo ładne. Te niebieskie szafran mozna zrobic.

Może i ja się kiedyś takich doczekam.

Pozdrawiam Milus

Elu, wyobrażam sobie, że nieźle się natyrałaś, bo masz tego dobra w ogrodzie. Na dodatek stale coś kupujesz i masz coraz więcej pracy. Ja już tylko zakupy, jak mi coś wyleci.
W końcu lilii nie posadziłam, cięłam róże i ciut kantów robiłam. I męczyłam się z bluszczami, cięcie, cięcie i przez pomyłkę ścięłam cudowny powojnik.
Cmokam
Miłkowo - sezon 2016-2022 22:51, 26 mar 2021

Do góry
Milus witam
Jeszcze do ciebie napiszę. Bardzo się dzisiaj narobiłam. Pisałaś,że lilie będziesz sądzic też się zastanawiam czy sądzić mam nadzieję,że mrozy nie przyjdą i nie skuje ziemi.

Trochę za dużo mam tej roboty jeszcze to sadzenie na szczęście przyspieszenia w przyrodzie nie na przynajmniej u mnie. Dzisiaj u nas pięknie cieplutko było.

Krokusiki bardzo ładne. Te niebieskie szafran mozna zrobic.

Może i ja się kiedyś takich doczekam.

Pozdrawiam Milus
Ptasi gaj 21:27, 26 mar 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, róże zaklepane. Będę się wybierała do Krytów, to ci podrzucę. Umówimy się kiedy.
Ja dziś też zjechana, a J dziś niezbyt w formie, więc pomocnik byle jaki. Odgruzowuję trawnik i czuję się jakbym tonę węgla przerzuciła.
Kiedy jesienią był czas na zgrabienie liści, to nas covid trzymał, a potem samopoczucie fatalne, osłabienie. Skutek tylko raz zgrabiliśmy liście, a teraz trzeba to naprawić.
Ciachnęłam dziś trzcinniki KF i Overdam, i seslerie nitida. Jutro tniemy miskanty, więc będzie łyso. Chyba je jednak wykopię, bo trzeba podnieść grunt. Nadal u mnie mokro, choć nie już chlupie.
Wiosna i do mnie zajrzała. Rozkwitły krokusiki i pokazały się pierwsze cebulice syberyjskie. Z opóźnieniem zaczynają kwitnąć reticulatki. Przegląd krzewów pokazał, że są gotowe do kwitnienia kaliny 'Charles Lamont' i Burkwooda, i dereń jadalny. Oczar nie jest już jedyną kwitnącą rośliną u mnie

Kasiu ledwo nogi za sobą wlokę tak się urobila myje się ide spać.
Dzisiaj porządnie przycięłam róże, czego nie przycięłam w poprzednich latach zrobiłam dzisiaj jeszcze nie wszystko. Dużo suchych może i przemarzniętych nie okrywałam. Poklota jestem..mam trochę tępy sekator,nożyce jutro przyjedzie eM.to mi naostrzy. Nie wiem co zostanie z tych róż.
U mnie już trawy przycięte oprócz stip część przycięłam dzisiaj.
Jak nie będzie jutro padało to żwir odkurze i róże spryskam miedzianem.
Wywiozlam 8 taczek szmelcu. Pod tymi brzozami którymi tak się zachwycacie tyle wiatro łomów 4 taczki paliło się dobrze bo suche.

Jeszcze 2 dni i te najgorsze pracę będę miała zrobione później nie ma pośpiechu.
Na koniec zostawiam przesadzanie traw. Jedna Memory też przesadze bo za dobrą ziemię ma i wyrosła wysoka.bsrdxo łamie sie.

Lód na oczku prawie się roztopił. 2 żaby martwe nie wiem jaka przyczyna tyle lat mam ząbki zawsze dobrze przezimowały. Widocznie długo było ciepło i myślały, że zimy nie będzie nie zdążyły opuścić oczko i nie zakopały się w ziemi. Było kilka żabek więc jakieś tam pozostaną.

Jutro dalej orze jeszcze mnie czeka rozdrabnianie przyciętych sosem bo nie wszystko zrobiłam przez tą paskudna pogodę.
U nas też na trawnikach pod drzewami pobojowisko wszystko było wygrsbione ale z drzew sosen opadły liście bażanty rozgrzebują. Dzisiaj widziałam 5 bażantów dorosłych chodzą po działce i wszystko rozgrzebują albo dziobią.. musiała przykryć na wrzosowej sosna bo kąpiele pod świerkiem sobie robią w ziemi. Obdziobane tulipany i narcyzy.

U mnie też krokusiki kwitną, hiacynty mają główki kwiatowe.

Kasiu będę na działce pewnie do wtorku lub środy. To wszystko zależy od pogody. Jakieś porządki muszę zrobić i tutaj i Wawie.

Kończę oczy mi się zamykają.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies