Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 17:26, 17 sty 2021

Do góry
Dzisiaj trochę dosypslo śniegu teraz -14 stopni.
Ziemia nie jest jeszcze zmarznięta. Ponieważ nie kopczykowalam róż dosypalam im śniegu będą miały ciepłej.
Pięknie jest śnieżek pruszyl, Lekki puszysty.

Ogród z wilkiem zamkn. 11:04, 17 sty 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Miło

Daria
Mi też miło

basia3012 napisał(a)
Cieszę się. Zdrowia Madziu.

Basiu dziękuję ,dla Ciebie również Zdrowia i wszystkiego Naj naj

Helen napisał(a)
Fajnie, że wracasz Macham

Helen ja też się cieszę ,że wróciłam ....zawsze to forum dawało mi samo dobro

ElzbietaFranka napisał(a)
Pisze jeszcze raz nie widzę ciebie Madziu na ogrodowisku

Ela miałam trochę przerwy ....samo życie .....ale już jestem

anabuko1 napisał(a)
Madziulka , samych dobrych, szczęśliwych chwil Ci życzę w Nowym Roku !!
Dużo zdrówka i radości .I wiadomo ogrodowych też dużo ;

Aniu
Dziękuję ...dla Ciebie również Wszystkiego Naj najlepszego

galgAsia napisał(a)
Madzia
Szczęścia i samych dobrych dni w Nowym Roku

Asiu Galgasiu dziękuję i dla Ciebie tego samego życzę mocnooo

Mam nadzieję ,że nikogo nie ominęłam .....jeśli tak ,to przepraszam ,nawarstwiło mi się za dużo zaległości ,a i czas wiadomo ,jak u większości gna na oślep ....
postaram się już na tak długo nie znikać ,tym bardziej ,że to forum jest dla mnie ważne
Miłego dnia dla Was

Kwiaty we włosach 21:39, 15 sty 2021

Do góry
Witam Gosiu

U ciebie śnieg jakiś woda nasiąknięty. U nas sypki zmrożony.
Cieszę się z takiego obrotu zimy.

Pozdrawiam i zdrowia życzę.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:01, 15 sty 2021

Do góry
VOYAGE piękna zdrowa róża ale Hyży juz nie ma trzeba do Floribundy się zapisać. Twoje róże takie żywotne. Tak jak piszesz wszystkie trzeba obserwować i co w umysle zaświta trzeba robić. Innego wyjścia nie ma. Mam spisane wszystkie róże o których piszesz.
Pisz o wszystkich które możesz polecić zanotuję i kupię.
Zauważyłam, że nie zawsze opisy róż potwierdzają się u mnie. Na pewno ma na to wpływ wiele czynników takich jak warunki glebowe, opady, opryski i nawożenie. Kupiłam tą różę bez nazwy w liczbie 3 sztuk bo miały już rozkwitnięte kwiatki. Mocno swoim wyglądem przypominały mi różę u Małej Mi. Może to być NOSTALGIA, albo DOUBLE DELIGHT. Bardzo zdrowa róża, u mnie z każdego krzaka wypuszcza około 2 grube i wysokie pędy, które na wierzchołku mocno się rozkrzewiają. Nie potrzebuje żadnego wzmocnienia, sama utrzymuje ciężar kilkudziesięciu kwiatów na raz. Wygląda jak róża na pniu. Każda z trzech róż ma inną wysokość. Najniższa około 70 cm, a najwyższa 160 cm. Na tych wysokich pędach tworzą piękne bukiety, niestety nie mam ubiegłorocznych zdjęć w folderze z różami. Ma zdrowe liście.
Polecam

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:53, 15 sty 2021

Do góry
Woliera,kurki u jajeczka będą. Też bym chciała tylko boje się, żebym biedne ptactwo musiała jeszcze pilnować przed lisami czy inna dziczyzna.

Pięknie przypruszylo. Śnieg zasypuje wszystkie niedoskonałości.
U nas też dzisiaj przybyli ok 3 cm. Chwilami to mocno sypało.
Za tydzień podobno nawet +7.

Ukryło co nieco np. kretówy i chwastyAle wczoraj sosny i jałowce otrzepywałam bo bardzo powyginało od ciężaru śniegu. Białe się przyda na te dwie noce co mają byćRóże tyle co przysypane śniegiem kopce maja tylko co niektóre najmłodsze. Też mam pewne obawy co do drapieżników, dlatego podłoga pełna z desek, a nie na gruncie no i pod względem powodzi bezpieczniejsza taka podniesiona U nas nie tylko lis się może zjawić, ale i gronostaj pomieszkuje i srok pełno i krogulec stałym zimowym gościem jest, a czasem też sowy. Dla małego ptactwa zagrożenie. Siatka kupiona stalowa, oczka drobniutkie, zabezpieczona będzie solidnie. Czerpie przykład z Kondzia u Niego dwa razy lis wszystkie kury podusił Ale odkąd solidnie zabezpieczone to jest okMy jeszcze 9 lat temu mieliśmy kury tyle, ze bliżej domu, lisy nie przychodziły, to może i teraz nie przyjdą
Mirkowy ogród (początki) 20:49, 15 sty 2021

Do góry
Mam trzcinniki i to bardzo ładne. To piszesz, że można jeszcze zebrać nasiona i zasiać w marcu?
Jutro zbiore nasionka i zasieje.

Elu jutro sprawdzę czy są nasionka i napiszę.
Muszę jeszcze z Werbeny nasionka zebrać o nie wiem czy nie zmarznie w te mrozy chociaż jedną okryłam może przeżyje
Mirkowy ogród (początki) 20:34, 15 sty 2021

Do góry
Mam trzcinniki i to bardzo ładne. To piszesz, że można jeszcze zebrać nasiona i zasiać w marcu?
Jutro zbiore nasionka i zasieje.

Żywopłotki cisowe. 20:16, 15 sty 2021

Do góry
Haniu masz taki busz dookoła, że nikt nawet przez lornetkę nie da rady podejrzeć.
Ty ogacasz róże, ja nawet kopczykow nie zrobiłam nie przycięłam trudno co przeżyje to przeżyje.

Pozdrawiam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:09, 15 sty 2021

Do góry
Iza czy u ciebie śnieg nie pada.
Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:58, 15 sty 2021

Do góry
Woliera,kurki u jajeczka będą. Też bym chciała tylko boje się, żebym biedne ptactwo musiała jeszcze pilnować przed lisami czy inna dziczyzna.

Pięknie przypruszylo. Śnieg zasypuje wszystkie niedoskonałości.
U nas też dzisiaj przybyli ok 3 cm. Chwilami to mocno sypało.
Za tydzień podobno nawet +7.
Ptasi gaj 17:33, 15 sty 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
W Warszawie nie pada śnieg . A ty jesteś na działce?

Na Ursynowie przybyło ok 3 cm śniegu.
Wasilewski mówił, że w środę w przyszłym tygodniu +7 stopni. Oby ta prognoza się nie spełniła.
Ptasi gaj 15:05, 15 sty 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pięknie zasypało Ci okolicę, my w czwartek po świeżej dostawie śniegu jechaliśmy rano do Kielc. Droga przez lasy i pola, dla mnie to była uczta dla oczu.

Chce iść na spacer, ale tak sypie, że chyba nic z tego spaceru nie wyjdzie, może póżniej. Cieszę się, że tak śnieżek pada. Oby jak najdłużej. Mam gdzieś takie foty, że dzieci na osiedlu igloo robiły tyle śniegu było, pewnie to juz marzenie.
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:52, 15 sty 2021

Do góry
VOYAGE piękna zdrowa róża ale Hyży juz nie ma trzeba do Floribundy się zapisać. Twoje róże takie żywotne. Tak jak piszesz wszystkie trzeba obserwować i co w umysle zaświta trzeba robić. Innego wyjścia nie ma. Mam spisane wszystkie róże o których piszesz.
Pisz o wszystkich które możesz polecić zanotuję i kupię.
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:35, 15 sty 2021

Do góry

Właśnie ma bardzo dobre walory. Ale fotki w necie takie sobie. U Dorotki jest duża może to złudzenie. Coś Dorotka jej daje coś robi, że taka piękna. Kwiat jest piękny. Mam odczucie, że u mnie kiedyś róże lepiej wyglądały.
Upały bardzo źle wpływają na róże.
Mam np 3 krzaki róży Oliwia każda posadzona na innej rabacie.
Najlepiej rośnie i kwitnie w półcieniu. Ta w słońcu szybko przekwita. Jedna i druga nie ma grzyba. Trzecia ma ok 4 godziny słońca ma plamistość, nie za bardzo kwitnie. Wszystkie jednakowo nawoze. Nigdy nie miałam plamistości czy mączniaka w ostatnim sezonie miałam prawie na każdej róży.

Jestem rozczarowana też różami Rapsody in blu. Rosną długie badyle zakończone kwiatem i to wszystko nie krzewią się.

Chodziłam dzisiaj po działce i oglądałam róże kilka zakulkuje. Czy wszystkie można kulkować?
Elu na początku lata moja Garden of roses też ma nie ciekawe kwiaty, dopiero w drugiej połowie lata ona ma tak ładnie wybarwiony kwiat.
Nie mam tych róż, które wymieniłaś, więc nie potrafię się o nich wypowiedzieć.
Myślę, że te róże, które wypuściły długie pędy mogłabyś zakulkować. Poobserwuj je przez jeden sezon, ja tak robiłam ze swoimi. Wyżej napisałam, że Gemma ładniej wygląda, gdy ma wiosną ścięte pędy.

VOYAGE

VOYAGE
Mirkowy ogród (początki) 11:45, 15 sty 2021

Do góry

Trzcinnik krótkowłosy Brachy... Jest bardzo.ladny każdemu polecam.
Ładnie się prezentuje o każdej porze tylko wypuści zdzbla to ładny jest.

Gosia z Byliniwej łąki chciała nasiona nie wiem czy da rady zebrać i wysiać. Mirka różne trawy siała.
Gosiu ładnie by u ciebie wyglądały te trzcinniki.

Elu da radę na pewno Sama je też wysiewałam i już w pierwszym roku były ładne
Poszukam zdjęć.
Jutro zobaczę czy są nasionka dziś się przemroziły to zbiorę.
A ty je masz?
Wysiewałam na początku marca a w połowie maja już były takie

Tu są już w następnym roku w kwietniu .
Jurajski Ogród 09:42, 15 sty 2021

Do góry
Samych dobrych, zdrowych dni w 2021. Wszytko będzie dobrze.
Krajobrazy jak z bajki.

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach 23:26, 14 sty 2021

Do góry
Witaj Grzegorz

Wreszcie i u ciebie napadało u nas też mamy przymrozek teraz 4 stopnie oby jak najdłużej.
Mirkowy ogród (początki) 23:18, 14 sty 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Irenko ten Trzcinnik to taki jak twój. Skróciłaś sobie nazwę
Prawidłowa nazwa to Trzcinnik krótkowłosy Brachytrycha

Trzcinnik krótkowłosy Brachy... Jest bardzo.ladny każdemu polecam.
Ładnie się prezentuje o każdej porze tylko wypuści zdzbla to ładny jest.

Gosia z Byliniwej łąki chciała nasiona nie wiem czy da rady zebrać i wysiać. Mirka różne trawy siała.
Gosiu ładnie by u ciebie wyglądały te trzcinniki.
Ptasi gaj 10:17, 14 sty 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, piękne zimowe zdjęcia.
Zimy nie lubię, ale nie sposób odmówić jej uroku.

Ja lubię taką jaką pokazuje na forach. To co było przed to nie zima szaro buro i ponuro każdy dzień inny tylko szarości się zmieniały. Deszczu dużo padało a mógł to być snieg.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies