Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Przedogródek pod dębem 19:03, 16 sty 2020

Do góry
U nas prace ziemne na całego, wypożyczyliśmy wielką koparkę, a narty skądinąd przyjemne - są mi obce. Jakoś nie mogę się przekonać, może z powodu zastojałych kolan
Metamorfoza- nowy ze starego 19:00, 16 sty 2020

Do góry
Ligustry wydają mi się niedobre. Będą nieokiełznane krzaczory
Wsadź trzmieliny pienne, może pod nimi żurawki bordowe albo Imeprata cylindrica 'Red Baron' jeśli chcesz utrzymać się w tej kolorystyce.
Pomoc emerytce przy metamorfozie 18:58, 16 sty 2020

Do góry
Ela - Pomoc emerytce przy metamorfozie

kliknij przycisz "CYTUJ" i skopiuj to co masz powyżej gwiazdek, całość i wklej w swoim profilu w podpisie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:04, 16 sty 2020

Do góry
Pogoda wiosenna, dzisiaj je podlałam i cieszą że hej
Grabiłam niedawno trawniki, usuwałam dekoracje świąteczne, mam już wiosnę. Pozostała ulica do zamiecenia, naleciało śmieci znowu.
Żywopłot strzyżony liściasty 15:54, 16 sty 2020

Do góry
Ja w dziury dosadzam małe egz, albo chude a długie.
Chwasty w trawniku 22:46, 15 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Urywa się rozeta a korzonki zostają, bo jest to połączone tylko jedną łodyżką, cieniutką. Trzeba uważnie wyrywać, aby nie urwać, bo z korzenia odrośnie.

Chwast dwuliścienny, jeśli akceptujesz zwalczanie chemiczne, to Starane lub Mniszek.

A jak ma się kwestia zwalczania chemicznego w przypadku młodego trawnika ?
Widziałem gdzieś Pani odpowiedź że nie powinno się tego robić w trawniku 1-rocznym.

Tak jak pisałem trawnik posiany na jesień 2019
Żywopłot strzyżony liściasty 21:59, 15 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie umiem poradzić, drzewo to drzewo, rośnie jak chce. Możesz naginać i przywiązywać gałęzie, żeby wypełniły puste miejsca. Pokaż jakieś zdjęcie tej dziury.

To jest jakieś rozwiązanie jutro w ciągu dnia zrobię fotkę te powyżej robiłam po ciemku
Danusiu dziękuję za odpowiedź
Żywopłot strzyżony liściasty 20:11, 15 sty 2020

Do góry
wiunia napisał(a)
Danusiu mam żywopłot grabowy posadzony w 2014 roku z pojedynczych witek z gołym korzeniem. Cięty regularnie. Jest bardzo ładny od samego dołu, gęsty itp. jednak w sezonie 2019 zauważyłam, że w pewnych miejscach mimo jednakowego cięcia robią się na górze takie dziury, przerwy. Jednym słowem rośnie nierównomiernie. Nie wiem co może być tego powodem. Gdybym chciała przyciąć go do tych pustych miejsc to musiałabym cały żywopłot skrócić o prawie połowę, a w większości jest naprawdę gęsty i równy. Co innego mogę zrobić, aby podgonić wzrost tych kilku miejsc?
Bardzo proszę o jakąś radę

Nie umiem poradzić, drzewo to drzewo, rośnie jak chce. Możesz naginać i przywiązywać gałęzie, żeby wypełniły puste miejsca. Pokaż jakieś zdjęcie tej dziury.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:10, 15 sty 2020

Do góry
Teraz niczym nie traktować. Jest zima, zimno. To jakby pleśń. W normalną zimę śniegową tak się robi, że w tych miejscach gdzie leżał śnieg i ktoś stanął butami, śnieg się "przyklepał" - zbił w lodową skorupę i robi się pleśń pośniegowa.
Na wiosnę zajmiesz się wertykulacją, wygrabianiem, wtedy wszystko zginie.
Teraz nic nie rób bo to nie ma sensu.
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:31, 15 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziewczyny, odnośnie zwiedzania ogrodowego - możecie przygadać sobie jakiegoś miłego kierowcę i złożyć się na kurs czy na benzynę.. W kilka osób taniej, wtedy nie ma stresu, winka można się napić, każdy będzie zadowolony.

Co do komunikacji do Przypek, to coś się robi, ale jak na razie to najbliższe przystanki to Grzędy i Jastrzębiec, skąd już niedaleko.

W tym roku inwestuję w kawiarkę i warnik, Witek piecze super szarlotki z połówkami jabłek więc witrynę chłodniczą mus kupić... I domek "zaliftingować" pod te potrzeby.

Dobra kawa i ciasteczko - to jest to, przy pięknej rabacie

Dziewczyny, no teraz to już naprawdę nie możecie się oprzeć
Ja się wybiorę pewnie za dwa lub trzy lata.
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:20, 15 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ale Szefowo kusisz
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:48, 15 sty 2020

Do góry
Dziewczyny, odnośnie zwiedzania ogrodowego - możecie przygadać sobie jakiegoś miłego kierowcę i złożyć się na kurs czy na benzynę.. W kilka osób taniej, wtedy nie ma stresu, winka można się napić, każdy będzie zadowolony.

Co do komunikacji do Przypek, to coś się robi, ale jak na razie to najbliższe przystanki to Grzędy i Jastrzębiec, skąd już niedaleko.

W tym roku inwestuję w kawiarkę i warnik, Witek piecze super szarlotki z połówkami jabłek więc witrynę chłodniczą mus kupić... I domek "zaliftingować" pod te potrzeby.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:42, 15 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Też się pocieszyłam z rana, szczególnie szałwia i ten kwiat z gwoździ Dzięki za optymizm.

Sama się Danusiu też pocieszam bo w roślinach drzemie moc, a ja mam spore obawy przed tym sezonem czy powodzie się nie powtórzą. Oby nie. Ale nie ma się co czarować pożary w Australii będą miały wpływ na pogodę w całym świecie i to pewnie nie najlepszy.

Jak widzę co tam się dzieje to mam obawy co do tych pół kukurydzy wokół nas . Od polowy lata one suche jak pieprz, wystarczy jedna iskra i u nas też by był ogień nie do opanowania

Ale może nie ma się co martwić na zapas, może nas pogoda miło zaskoczy
Chcę w to wierzyćI tych kolorów już bym chciała, ale jak patrzę na fotki z zeszłego sezonu to już w lutym kwitło co nieco, a w marcu już całkiem sporo
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:30, 15 sty 2020

Do góry
Też się pocieszyłam z rana, szczególnie szałwia i ten kwiat z gwoździ Dzięki za optymizm.
Ogród kwiatowy 20:20, 14 sty 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

przydało by się jeszcze coś pomarańczowego. Co kwitnie o tej porze w kolorze pomarańczowym?

Inny kuklik tylko pomaranczowy
Może trytoma?
Siatka przeciw kretom 20:17, 14 sty 2020

Do góry
Igoro1980 napisał(a)
Jako nowy forumowicz wszystkim serdecznie się kłaniam.
Za kilka miesięcy zamierzam zabrać się za trawnik, który jest jednym wielkim kretowiskiem. Trawnik około 200 metrów kwadratowych. Ze wszystkich stron otoczony klombem w kształcie litery "U". Klomb od trawnika oddzielony jest belkami drewnianymi osadzonymi na gł. ok 25- 30cm. Ziemia na klombach jest ok. 10 cm wyżej względem trawy.
Chcemy położyć siatkę na krety i tu chciałbym się poradzić:

1. jaką siatkę?
Właśnie kurier przywiózł [](ponoć polski producent). Na [], ale i w internecie fantastyczne opinie ma włoska [] (żółta).

2. jak chcemy zrobić?
Wiosną ścinamy trawę na minimum, kładziemy siatkę i sypiemy 10 cm ziemi. Następnie siejemy trawę. Czy to dobry pomysł? Czy siatkę należy też układać w pionie na krawędziach trawnikach? Jakie zakłady robić?

Będę wdzięczny za każdą opinię.

Załączam zdjęcie kupionej siatki (na chama byłem w stanie ją rozerwać)
[]

Wystarczy 5 cm ziemi, bo kret będzie rył pod siatką.
Zakłady 15 cm. Nie zawija się przy krawędziach. Masz tutaj wątek.
Zdjęcie wyszparowane, podejrzewam że nie twojego autorstwa tylko ze strony. Zmoderowane.
Podwórkowa rehabilitacja 17:41, 14 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Świetnie wygląda jemioła z trawami NO super.
A te ostróżeczki cukiereczek

Dziękuję, ta jemioła jest olbrzymia i pewnie dlatego kompozycja się obroniła.
Zresztą jeszcze jest
Ostrożeczki uwielbiam w przeciwieństwie do ostróżek. I nie tylko ja.

Jeżówkowe-Love 16:00, 14 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostrogowce rzeczywiście lubią suchą glebę, mogą rosnąć nawet na rumowiskach, zawsze gdzieś wyjdą. U mnie też mają zbyt żyzną glebę i też mam siewki.

Jaki masz kolor?

Danusiu Witam Cię Najserdeczniej

Ostrogowiec Rosenrot , tu za krwawnikiem.. zdjęcie kiepskie ale coś tam widać
W tym roku (z ciekawości)posadziłam kilka sztuk w półcieniu i co ciekawe..kwitną także obficie

Chwasty w trawniku 15:50, 14 sty 2020

Do góry
Urywa się rozeta a korzonki zostają, bo jest to połączone tylko jedną łodyżką, cieniutką. Trzeba uważnie wyrywać, aby nie urwać, bo z korzenia odrośnie.

Chwast dwuliścienny, jeśli akceptujesz zwalczanie chemiczne, to Starane lub Mniszek.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies