Katkak - dzięki wielkie - muszę wpaść do Ciebie pooglądać kamyczki i drewno
Bogdziu - owszem, działka nietypowa, na razie nie dokupujemy bo... sąsiedzi oszaleli z kwotami a nam więcej nie potrzeba. Kilka lat temu spotkaliśmy u naszych sąsiadów, dorosły okaz salamandry- bo ta na powyższych fotkach to dzieciak.
Poszukam fotki....
Edit:
I znalazlam
Olu - witaj - dziekuję - my też liczymy na to, że będzie fajnie
Po okresie nieobecności wreszcie wczoraj wpadłam na działkę. Nic szczególnego poza tym, że z brzoskwini sąsiada naspadało pełno owoców. Pozbierałam i... przetwarzam Parę słoiczków konfiturki będzie
Trawę w nadchodzącym tygodniu trzeba będzie kosić, szykować miejsca pod cebulowe. Może jeszcze coś przesadzić lub dosadzić wypadnie...
Wreszcie trochę czasu na dodanie zdjęć. Nie jest to najwyższa klasa, ale póki co musi być i tak na wiosnę poprzesadzam trochę na wieś. Na pewno zmniejszę ilość/rodzaje żwirku, kory od ulicy -jest za dużo gatunków.:
a to z tyłu:
i futrzak u wodopoju:
coś się zrobiło z funkią, w tamtym roku na wiosnę ją dostałam na wymianę. Rosła ok. miała zielone liście z białą obwódką. Po przesadzeniu nowe liście są całe zielone. Nie wiem co jest powodem. Kilka rośnie w cieniu, kilka od wschodu i wszystkie są zielone:
Sebciu - wiesz jak to ze zdjęciami... nie pokazują wszystkiego, troszkę oszukują . Ja się dopiero uczę...
Justynko - tak, zgadzam się... zawilce są wspaniałe
Po kolejnym dniu ciężkich prac ziemnych... wreszcie wylany fundament pod szklarnię
i sama gwiazda
Za szklarnią planuję postawić pojemnik na zbieranie wody z jej daszku. Stanie tam również domek ogrodnika , a przed nią przy studni - chcę zrobić mały sad a w dalszej części rabaty warzywne możliwe, że otoczone bukszpanami, malinki, jerzyny itp, itd Mam nadzieję, że sił mi wystarczy by wszystko ogarnąć
witaj Debrusia fajnie że podobają ci się moje pięciorniki to pierwsze krzewinki które wsadzałam kiedys tak mi wpadły w oko i chyba też dla tego że jak już zaczną kwitnąć to kwiiiitną do mrozów na stronie u mnie 44,45 zrobiłam wszystkie moje cuda możesz sobie zerknąć a mi będzie bardzo miło pozdrawiam niedzielnie
Obok ogrodu biblijnego jest też park miniatur architektury drewnianej podkarpacia - bardzo dużo miniatur budowli drewnianych w otoczeniu roślin- ciekawe doświadczenie i możliwość porównania różnych typów świątyń zachodnich i wschodnich od XV w. do XX w.