Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

malkul 20:11, 18 paź 2013

Enya73 napisał(a)
Dzisiaj zrobiło się już bardzo jesiennie.

Klon marzenie niesamowity

a ten berberys to jaka odmiana?
Enya73 20:15, 18 paź 2013

Witaj Gosiu, to berberys th. 'Green Carpet'

Jutro do Was wrócę Pozdrawiam, buziaczki wieczorne
malkul 20:31, 18 paź 2013

Anitka pewno na film poleciała
malkul 21:45, 18 paź 2013

kuwpowałaś czy ukorzeniałaś sama te berberysy?
pytam bo mam go w planach przed ogrodzenie i czytałam że mozna ukorzenić bo łatwo z gałązki odciętej
WilczaGora 22:27, 18 paź 2013

zdjęcia rowerowe obejrzane

Strofy Tuwima dla rowerzystów dedykuję

Strofy o późnym lecie

1
Zobacz, ile jesieni!
Pełno jak w cebrze wina,
A to dopiero początek,
Dopiero się zaczyna.

2
Nazłociło sie liści,
Że koszami wynosić,
A trawa jaka bujna,
Aż się prosi, by kosić.

3
Lato, w butelki rozlane,
Na półkach słodem się burzy.
Zaraz korki wysadzi,
Już nie wytrzyma dłużej.

4
A tu uwiądem narasta
Winna jabłeczna pora.
Czerwienna, trawiasta, liściasta,
W szkle pękatego gąsiora.

5
Na gorącym kamieniu
Jaszczurka jeszcze siedzi.
Ziele, ziele wężowe
Wije się z gibkiej miedzi.

6
Siano suche i miodne
Wiatrem nad łąką stoi.
Westchnie, wonią powieje
I znowu się uspokoi.

7
Obłoki leża w stawie,
Jak płatki w szklance wody.
Laską pluskam ostrożnie,
Aby nie zmącić pogody.

8
Słońce głęboko weszło
W wodę, we mnie i w ziemię,
Wiatr nam oczy przymyka.
Ciepłem przejęty drzemie.

9
Z kuchni aromat leśny:
Kipi we wrzątku igliwie.
Ten wywar sam wymyślilem:
Bór wre w złocistej oliwie.

10
I wiersze sam wymyślilem.
Nie wiem, czy co pomogą,
Powoli je pisze, powoli,
Z miłoscią, żalem, trwogą.

11
I ty, mój czytelniku,
Powoli, powoli czytaj
Wielkie lato umiera
I wielką jesień wita

12
Wypiję kwartę jesieni,
Do parku pustego wrócę,
Nad zimną, ciemną ziemię
Pod jasny księżyc się rzucę.

Julian Tuwim, Rzecz czarnoleska
WilczaGora 22:31, 18 paź 2013

to jakby o nas, prawda ?
Madzenka 22:40, 18 paź 2013

Wracaj do nas, nie daj się robocie
grupa_trzyma... 08:50, 19 paź 2013

Green carpet...też byłam ciekawa nazwy. Bardzo ładnie wygląda jesienią. Piękny.
Kindzia 09:14, 19 paź 2013

Pozdrawiam serdecznie

Słoneczko zza mgły się przebija
Enya73 10:30, 19 paź 2013

Jak dziś otwarłam komputer i zajrzałam do swojego wątku, to nie mogłam uwierzyć, że mimo mojej nieobecności znalazłam tyle fajnych wpisów . Bardzo Wam serdecznie dziękujęTo mi daje poczucie, że wciąż jestem częścią tej wspaniałej społeczności, jaką jesteście

baraga1904 napisał(a)
...wszystko śliczne - ogród, domek i okolica... zazdraszczam rowerka...

Agnieszka, na pocieszenie powiem Ci, że ja też z dyskopatią i mam różne ograniczenia, z których sobie nic nie robię Pomyśl poważnie o zmianie rowerka na taki z wymuszoną pozycją pionową, z amortyzatorami i wygodnym, żelowym siodełkiem i znów będziesz mogła cieszyć się wycieczkami rowerowymi

Kondzio napisał(a)
piękne u ciebie masz piękny dom a wykończenia super murki meble ogrodowe pozazdrościć bu jak mi jeszcze daleko no ale cóż każdy ma różne ogrody hi hi hi

Bardzo Ci Kondzio dziękuję za komplementy, ale jak sam słusznie zauważyłeś, ogrody są różne i cieszmy się z tego co mamy, bo to jest nasze i z tego czerpmy satysfakcję Pozdrawiam

Marzena2007 napisał(a)

Ja też jestem góralka z kotliny i duszę się w płaskim Wrocławiu.... W dzieciństwie każdy spacer to były wzgórza lub górki... A teraz płasko az oczy bolą.... Dopiero w okolicach Trzebnicy czuję się jak u siebie W góry na starość już nie wrócę, bo z kolei nie lubię szybkich przymrozków i długiej zimy (z powodu ogrodu )

Tym bardziej przyjemnie wybrać się w miejsca tak różne od tego, co otacza nas na co dzień Ja do szczęścia potrzebuję po prostu otwartej przestrzeni. Pozdrawiam

atena35 napisał(a)

Teraz różnicę poziomów widać całkiem dobrze Pięknie.
Anitko zachwycił mnie Wasz ogród a dodatkowo marzę o takich jak Twoje kanapach ogrodowych.
Już w domu jest suszenie głowy
Jak możesz napisz mi na priv gdzie znaleźć takie cudeńka.
Miłej wycieczki i całej niedzieli

Od marzeń się zaczyna, zamień marzenia na cel Myślę, że u Ciebie na tarasie też pięknie wyglądałaby kanapa i jeszcze taki nowoczesny trejaż, jaki widziałam na Gardenii Pokażę Ci kiedyś, bo mam gdzieś katalog Namiary podałam na priv kilka dni temu Pozdrawiam

AniaK napisał(a)
Śliczne te Twoje poziomy. I piękne jesienne kolory w okolicy, taką jesień uwielbiam. U nas dziś ponuro, ale jutro zapowiadają słoneczko
Pozdrawiam niedzielnie

To ukształtowanie terenu, które mnie absolutnie zachwyciło ponoć na początku odstraszyło innych potencjalnych nabywców przede mną, a dziś chyba niektórzy sąsiedzi żałują, że nie wybrali właśnie tej działki Pozdrawiam

trafo napisał(a)
Piękne te jesienne kolory w równie pięknym ogrodzie

Dziękuję serdecznie O aronii pamiętam, dziś wrzucę na bloga, bo już zrobiłam w zeszłą sobotę Pozdrawiam

asc napisał(a)
Anitko.... sumak jak zwykle moim faworytem jest... ale reszta depcze mu po piętach.. nie umiem dać ochów i achów jak Konstancja , wiec uwierzyć mi musisz na słowo, że mi bardzo sie podoba ....
Kanapy też fajowskie.. pamiętam jak je kupowałaś.. .. chyba nie pomyliły mi się wątki

Aniu po pięknych liściach sumaka zostały tylko wspomnienia. Bardzo szybko opadły, zanim tak naprawdę zaczęły się przebarwiać. Wątki Ci się nie pomyliły, jeśli chodzi oczywiście o kanapę Pozdrawiam

Syla napisał(a)
Anitko .... zasiedziałam się na kanapie tarasowej , zresztą uroczej (poproszę o namiary na priv) ..... możesz być dumna ze swojego ogrodu..... dopieszczony w każdym calu ..... melduję , że u mnie bałagan usunięty jutro zamieszczę fotki z ogrodu zimowego bo mnie chodzenie z kijami wciągnęło na maksa a rower stygnie

Sylwia, wysłałam

Byłabym nieszczera, gdybym nie przyznała się, że faktycznie jestem dumna z naszego ogrodu i w zasadzie nie chodzi o to, jak wygląda, tylko że daliśmy radę z tak trudnym terenem. Mój ś.p. Tata jak zobaczył działkę na początku, to tak jak w pewnej polskiej komedii z Danutą Stenką, namawiał nas, że jeszcze możemy to sprzedać Ale się nie poddaliśmy i jednej rzeczy nie mogę odżałować, że Tata nie zdążył już zobaczyć tego, że daliśmy radę i jak jest teraz. Ale czuję, że jest gdzieś blisko i to daje mi siłę

A Twój ogród Sylwia nieustannie podziwiam i czekam z niecierpliwością na efekt końcowy z ogrodem zimowym i altaną. Będę dalej Ci kibicować

Pozdrawiam

anax napisał(a)
Jak ja uwielbiam spacerować po Twoich zakamarkach Cudowne kolory, cała paleta ciepłych barw, Tycjan lepiej by nie namalował obrazu.

Pozdrawiam

Anax, gdybym była na forum na początku drogi z ogrodem, to Twój tytuł wątku idealnie by do mnie pasował, bo to naprawdę był rozwojowy kawałek pola U Ciebie też jest taki potencjał Dziękuję za odwiedziny i pochwały. Pozdrawiam serdecznie

grembosia napisał(a)
Teraz dopiero widać tę różnicę poziomów. Super to zaaranżowałaś.
Domek prezentuje się wspaniale.
Mistrzostwo w każdym calu...

Jak kiedyś Ania S zauważyła, zdjęcia spłaszczają obraz i tak naprawdę dopiero na żywo widać to zróżnicowanie i tę przestrzeń

Bardzo dziękuję za słowa uznania od tak wytrawnej ogrodniczki, jak Ty

Pozdrawiam serdecznie

anna_g napisał(a)
Anita pozdrawiam wieczornie - pooglądałam różnicę poziomów - faktycznie tak bardzo dobrze widać. No i co mam powiedzieć - znowu nieoryginalnie Masz pięknie - i ta Twoja jesień... ach...
Wczoraj byłam w górach i widok tych przebarwionych lasów jest niezapomniany... Tak jak i na Twoich zdjęciach. Buziole

A ja się właśnie zastanawiam czy się w góry jutro nie wybrać i na żywo nacieszyć oczy tymi cudnymi kolorkami jesieni
Dzięki za odwiedzinki i miłe słowa Pozdrawiam

Anita1978 napisał(a)
Piękne widoki! I z okolicy i z ogrodu

Dziekuję moja droga imienniczko Pozdrawiam

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Piękny dom, piękny taras, piękne kolory i widoki z okna. Cieszę się, że mogę tu zaglądać.
Anita, wasz ogród mieni się tak bajecznie! Aż trudno uwierzyć, że to Śląsk. Czarny Śląsk
Te skrzyneczki też się do mnie ostatnio uśmiechały. Idę na zakupy!

To mi jest bardzo miło, że zaglądasz Tyle miłych i ciepłych słów Rozpływam się w chmurach Dziękuję i pozdrawiam

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Anita, ostatnio przeglądając pocztę natrafiłam na przysłane mi przez Ciebie inspiracje do mojego ogrodu...ładne! Ale największą inspiracją jest jednak Wasz ogród!
Zabieram się za ponowne jego "odczytanie". Więcej metamorfoz proszę.

Będę się starała Agnieszko znaleźć jeszcze trochę zdjęć. Żałuję że robiłam ich tak mało, ale nie sądziłam, że zdjęcia w trakcie budowy ogrodu mogą stać się tak przydatne. Oczywiście mam jakąś tam dokumentację, ale niezbyt dużo.

Pozdrawiam serdecznie

Pszczelarnia napisał(a)
Pozdrawiam góralkę niskopienną.
Ja kotliniarz.

Super Ewo Odwiedzę kiedyś te Twoje kotliny cudowne
Pozdrawiam

anna_studio napisał(a)

...ja z wyżyny
więc powinnam napisać, że pozdrawia...kto....???
...chyba po prostu.....jo

Kuleczko moja kochana Buziaki

alinak napisał(a)

echhhh , taka jesień to nich trwa do stycznia , potem trochę śniegu pod narty i zaraz wiosna .
Pięknie Anita . pozdrawiam

Masz 100 % racji, zima tylko na narty Pozdrawiam Alinko

asc napisał(a)
Dzięki zacytowaniu fotek przez Alinkę jeszcze raz pocieszyłam oko.

Zrobię kalendarz na 2014 r. ze zdjęć mojego ogrodu Pozdrawiam

WilczaGora napisał(a)
jak porównuje kolory w naszych ogrodach to Twój jakby 1000 km na południe ode mnie
teraz to dopiero masz prawdziwy jesienny festiwal... którego ja nie doczekałam
ładnie to było we wrześniu ale kolory nie te co Twoje

kompozycje mnie tak bardzo zachwycają...
...macie tak cudownie w ogrodzie ze nie da się opisać - choć staram się już chyba 3 raz

Ewo, jestem zaszczycona Pozdrawiam

ola napisał(a)
Anitko, przecuudnie, a taras i jego aranżacja ...., chyba nawet śnieżyca by mnie z niego nie przegoniła, baardzo przytulny z jakim widokiem. Pozdrawiam.

W słoneczne zimowe dni zalegam opatulona ciepłym kocem na tarasie, teraz mam już na czym siedzieć, to faktycznie ciężko mnie będzie stamtąd wygonić Dziękuję Olu i pozdrawiam serdecznie

asc napisał(a)
A ja mam pytanie, bo piszą w necie, że sumak Tiger przebarwia sie ostatecznie na czerwono. czy Twój też tak ma?? Bo jak na razie to cały żółciutki jak kurczak

No tak teoretycznie powinno być, ale mój nie zdążył, gałązki właściwie żółte opadły po tych kilkudniowych deszczach. Niestety, teraz tylko liście zbierać zostało. Pozdrawiam Aniu

Borbetka napisał(a)
No to odetchnęła , , .

Teraz już tak będzie, że mniej czasu będzie na ogrodowisko, bo u nas ogrom zmian Ale na pewno o Was nie zapomnę Pozdrawiam Moniko

malkul napisał(a)

Taka właśnie Cie zapamiętałam!!

Dziękuję Gosieńko

malkul napisał(a)
kuwpowałaś czy ukorzeniałaś sama te berberysy?
pytam bo mam go w planach przed ogrodzenie i czytałam że mozna ukorzenić bo łatwo z gałązki odciętej

Gosiu, ten na zdjęciu to akurat z kupionej sadzonki, ale mam jeszcze tę samą odmianę z gałązki i potwierdzam, że bez problemu można go w ten sposób rozmnażać. Jeśli chcesz to na wiosnę Ci przekażę gałązki różnych odmian berberysu. Mam ich co najmniej 10

Pozdrawiam

WilczaGora napisał(a)
zdjęcia rowerowe obejrzane

Strofy Tuwima dla rowerzystów dedykuję

Strofy o późnym lecie

1
Zobacz, ile jesieni!
Pełno jak w cebrze wina,
A to dopiero początek,
Dopiero się zaczyna.

2
Nazłociło sie liści,
Że koszami wynosić,
A trawa jaka bujna,
Aż się prosi, by kosić.

3
Lato, w butelki rozlane,
Na półkach słodem się burzy.
Zaraz korki wysadzi,
Już nie wytrzyma dłużej.

4
A tu uwiądem narasta
Winna jabłeczna pora.
Czerwienna, trawiasta, liściasta,
W szkle pękatego gąsiora.

5
Na gorącym kamieniu
Jaszczurka jeszcze siedzi.
Ziele, ziele wężowe
Wije się z gibkiej miedzi.

6
Siano suche i miodne
Wiatrem nad łąką stoi.
Westchnie, wonią powieje
I znowu się uspokoi.

7
Obłoki leża w stawie,
Jak płatki w szklance wody.
Laską pluskam ostrożnie,
Aby nie zmącić pogody.

8
Słońce głęboko weszło
W wodę, we mnie i w ziemię,
Wiatr nam oczy przymyka.
Ciepłem przejęty drzemie.

9
Z kuchni aromat leśny:
Kipi we wrzątku igliwie.
Ten wywar sam wymyślilem:
Bór wre w złocistej oliwie.

10
I wiersze sam wymyślilem.
Nie wiem, czy co pomogą,
Powoli je pisze, powoli,
Z miłoscią, żalem, trwogą.

11
I ty, mój czytelniku,
Powoli, powoli czytaj
Wielkie lato umiera
I wielką jesień wita

12
Wypiję kwartę jesieni,
Do parku pustego wrócę,
Nad zimną, ciemną ziemię
Pod jasny księżyc się rzucę.

Julian Tuwim, Rzecz czarnoleska

WilczaGora napisał(a)
to jakby o nas, prawda ?

Ewo, a to dla mnie największe zaskoczenie Bardzo dziękuję, wspaniała dedykacja Wiesz, że nam w duszy to samo gra Pozdrawiam serdecznie

Marzena2007 napisał(a)
Wracaj do nas, nie daj się robocie

To nie tylko moja praca, nadszedł moment na zmiany, które wymagają poświęcenia energii i czasu Ale będę zaglądać

Pozdrawiam serdecznie