Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kondziowy ogrod cz II 19:27, 29 maj 2017

Do góry
07_Rene napisał(a)

Widać, że dojrzewa. Brzozy coraz większe. Inne drzewa też... Wspaniały, bujny ogród

A tu Cię zaskoczymy, ponad 1,5-2 metry czubków brzóz zostało w tym roku ściętych wraz z żywopłotami, więc widzisz brzozy po ciachaniu Dziękujemy Reniu i pozdrawiamy serdecznie
Ogród z uśmiechem 19:12, 29 maj 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie tez dzisiaj takie ptaszki biegaly, one po skoszeniu szukaja robaczkow. Zauwazylam, ze ma cos w dziobie.
U mnie duzo ptakow lata do wodopoju/oczka kapia sie w kaskadzie, ale bardzo płochliwe. One przyzwyczajone do ciszy na dzialce i jak przyjezdźamy to widac taki niepokoj u nich tylko smigaja w powietrzu.
Dzisiaj wyjezdzalam i znowu te ptaki tak zawodzily, ze tylko plakac.
pisalas chyba kos siedzi na czubku brzozy i gulgocze, treli, przerwa na odpowiedz samiczki i za chwile znowu to samo.
Wiosna jest piekna oby bylo cieplutko bez mocnych burz. O małe ulewki.

Z daleka to wcale nie widać, że cos jedzą, dopiero kiedy oglądam na komputerze to widzę, ze pełne dzioby maja Dobrze, dobrze, podobają mi się obżartuchy bo mniej zostanie na roślinach

Sprytne te Twoje ptaszki Po co takie ludziki na ich teren przyłażą. Może papusiu zabiorą
Z tym deszczem to masz marzenia. I jeszcze powinno padać nocami
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:32, 29 maj 2017

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Jarzyna
Na początek podcięłabym sosnę i brzozę, a na blaszak puściła bluszcz.

Dziękuję za zainteresowanie Brzozy mi szkoda, bardzo ją lubię. Jest duża ale dla mnie piękna. Sosny mi nie szkoda, ale jak ją obetnę tak jak zaznaczyłaś, to wyjdzie z niej drapak bez formy... blaszak ma ostatecznie zostać zastąpiony domkiem ogrodnika, ale na razie funduszy brak. Czy masz propozycję, co mogłabym posadzić tam za kulkami?
Malutki pod lasem 17:48, 29 maj 2017

Do góry
Monka, przejeżdżający sąsiedzi, to chyba mają niezły ubaw ze mnie, ciągle siedzę z nosem w ziemi

Monika, on już bardzo chętnie mi pomaga, np. wozi tą taczką chwasty do wora
Robię 1/3 tego co bym sama zrobiła, ale uświadomiłam sobie ostatnio, że te chwile są bezcenne i bardzo szybko mijają

Asiu, ja histeryzuję? A kto nie chciał szerszych kadrów pokazać, a jak już, to się okazało, że wszystko piękne, zadbane, trawniczek zieloniutki

Kasia, drzewa jakieś są, tylko małe, na końcu pod blaszakiem są trzy brzozy, przy warzywniku jest ŚŚ, dąb mojego M jest, w tym roku planuję jeszcze zakup i posadzenie jarząbów i mam w doniczce pissardi do wsadzenia Jeszcze jakieś drzewa będą, tylko muszę pomyśleć

Iga, no ja też jestem tylko z fragmentów względnie zadowolona Ale co tam, raz kozie śmierć

Natalia, no właśnie o to chodzi, że dużo ogrodów na O jest wow, ale sporo jest w fazie ciągłej realizacji, jak u mnie. Może czasem trzeba pokazać szersze kadry, żeby innych na duchu podtrzymać?

Tereniu, jestem dumna To jeszcze nie do końca to co chcę, ale powoli coś się klaruje

Marta, no widać, ale czy to dobrze?

Makusiu, słowa ogród przemyślany nie do końca do mnie pasują Często działam pod wpływem impulsu i później 10 razy przesadzam
Sama dobrze wiesz jakie u mnie są mordory i ile jeszcze pracy żeby to ogarnąć

Ewa, bardzo to miłe, ale skrzynki na warzywa jednej też pewnie nie widzisz, bo tak trawą zarosła

Paulinka, dziękuję bardzo Brakuje mi tylko widoku gór nad lasem i byłoby ok.
Kondziowy ogrod cz II 12:39, 29 maj 2017

Do góry

Widać, że dojrzewa. Brzozy coraz większe. Inne drzewa też... Wspaniały, bujny ogród
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 11:15, 29 maj 2017

Do góry
Dzień dobry.

Mam pytanie do bardziej doświadczonych hodowców brzozy Doorenbosa. Otóż mają brzozę zaatakował szkodnik w postaci larwy i w chwili obecnej wygląda jak na załączonych zdjęciach. Brzoza jest stosunkowo młoda (średnica ok 2cm) - pytanie czy odbuduje się/zabuduje się zniszczona część pnia, czy raczej powinienem wymienić tę brzozę?
Pozdrawiam

Ogród Grodzi 08:46, 29 maj 2017

Do góry
Bardzo dziękuje za cenne rady i uwagi ... myśleliśmy wczoraj z mężem jak to zrobić żeby było najlepiej i zrobimy schody ale nie w tej części skarpy tylko dalej bo skarpa jest bardzo długa....w tej części skarpy w której chcemy zrobić schodki tak własnie w poprzek skarpy są na dole zasadzone brzozy więc będzie zejście do zagajnika z brzozami... natomiast ta część skarpy która jest na zdjęciach zostaje bez zmian bardzo Was proszę o pomoc
Ogród z uśmiechem 23:07, 28 maj 2017

Do góry
U mnie tez dzisiaj takie ptaszki biegaly, one po skoszeniu szukaja robaczkow. Zauwazylam, ze ma cos w dziobie.
U mnie duzo ptakow lata do wodopoju/oczka kapia sie w kaskadzie, ale bardzo płochliwe. One przyzwyczajone do ciszy na dzialce i jak przyjezdźamy to widac taki niepokoj u nich tylko smigaja w powietrzu.
Dzisiaj wyjezdzalam i znowu te ptaki tak zawodzily, ze tylko plakac.
pisalas chyba kos siedzi na czubku brzozy i gulgocze, treli, przerwa na odpowiedz samiczki i za chwile znowu to samo.
Wiosna jest piekna oby bylo cieplutko bez mocnych burz. O małe ulewki.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 20:31, 28 maj 2017

Do góry
MagdaBaj napisał(a)
Marzenka a czy możesz podać link skąd brałaś te brzozy? I podpowiedz kiedy najlepiej sadzić i co do dołka...I jeszcze jedno mam pytanie dziewczyny do Was co robicie z cebulami czosnków? Kiedy one przekwitają?

kurcze nie pamiętam, coś chodzi mi po głowie iglaki24.pl
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:20, 28 maj 2017

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Boskie klimaty. Super

Dzięki, te widoczki eM cyknął z drona...sąsiad posadził brzozy i nic już od nas nie widać, może będę mieć wkrótce więcej takich ujęć
Mój ogród pod górkę... 07:36, 28 maj 2017

Do góry
Moje brzozowisko fatalne dwie nowe brzozy zżółkły i prawie całkowicie ołysiały, ale już się zbierają

Żaróweczka dalej świeci

Agapant szykuje popis

Rozplenice wreszcie konkretnie ruszyły, zaraz za fioletowymi żórawkami będzie busz
Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:15, 27 maj 2017

Do góry
Witam,
Dzisiaj miałam okazję pooglądać dokładnie swoje roślinki i stwierdzić, że rozpoczęła się prawdziwa inwazja różnej maści owadów. Nie potrafię rozpoznać wszystkich i nie wiem czym najlepiej unicestwić to to.

1. O brzozie Youngii pisałam tu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2070-brzoza-choroby-i-szkodniki?page=8

Podejrzewam, że to przędziorek. Proszę o sprostowanie, jeśli się mylę. Mimo, że nie jestem pewna, zrobiłam oprysk brzozy preparatem Floramite i niemal wszystkich roślin, na których pajęczynka już się pojawiła.

2. W sadzie na drzewach i krzewach owocowych żeruje mszyca. Jaki środek jest najbardziej skuteczny?

3. Kalina Watanabe (niestety nie mam zdjęcia) - najmłodsze listki zwinięte w rolkę, wewnątrz zielone gąsieniczki, liście pogryzione.

Co to za szkodnik? Mam taki preparat Polysect. Czy on sobie poradzi?

4. I na koniec pokażę gości, którzy zagnieździli się na bukszpanie aurea. Znalazłam w internecie odpowiedź, że jest to ogrodowy pająk krzyżak. Ale zrobił na mnie wrażenie

Ogród wśród pól i wiatrów 23:01, 27 maj 2017

Do góry
Ciężko się na czymś skupić, bo w każdym kącie coś się dzieje
Na brzozowej obecnie królują brzozy (no, wiadomo ) w towarzystwie czosnków.

Białe dopiero powolutku otwierają główki

Jest tu tyle różnych rzeczy, że nie wiadomo na co w ogóle patrzećChyba przesadziłam tu z nasadzeniami, będę musiała trochę "uspokoić" to miejsce. Są tu piwonie, artemis, biała szałwia, anabell, hosty, przywrotnik i jeszcze berberys na dodatek Oj, głupia ja Berberys na pewno wyleci pod szklarnię

Tajemniczy Ogród 22:20, 27 maj 2017

Do góry
A cień rzeczywiści jest piękny, zwłaszcza latem, taki koronkowy, przez brzozy. To miejsce to takie nasze spełnione marzenie po 15 latach w Warszawie
Madżenie ogrodnika sezon 2017 13:32, 27 maj 2017

Do góry
Marzenka a czy możesz podać link skąd brałaś te brzozy? I podpowiedz kiedy najlepiej sadzić i co do dołka...I jeszcze jedno mam pytanie dziewczyny do Was co robicie z cebulami czosnków? Kiedy one przekwitają?
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 19:32, 26 maj 2017

Do góry
Też mam problem ze swoją brzozą Youngii.
Jest młodziutka, posadzona tej wiosny. W jej szczytowej części pojawiły się żółte liście, a na młodych przyrostach owady, których nigdy do tej pory nie widziałam.
Proszę mi poradzić jak i czym zwalczyć szkodnika? Czy żółknięcie liści jest efektem żerowania?

Sama też szukam w internecie odpowiedzi na swoje pytania i wydaje się mi, że to nie te pożyteczne? skrzydlate błonkówki są przyczyną żółknięcia i opadania liści brzozy, a przędziorek (tak mi się wydaje, że to jest właśnie on), którego dziś znalazłam na malutkich liściach brzozy. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu sprawcy.

Ogród z rzeźbą 13:22, 26 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)

Martyna powiem Ci, że chyba bym się obawiała tego zestawienia, bo brzozy to pijaki a paprocie lubią chyba raczej wilgotno. Ja nie mam paproci przy brzozach (jeszcze!). Ale mam stare brzozy, na razie nieobsadzone, przyjdzie jednak czas, że będę przy nich też coś sadzić.

Tak wiem o brzozie. Dlatego pewnie często sadzi się przy nich np.wrzosy. Pilnuję z wodą już jednego miejsca u siebie, gdzie brzozy rosną. Na tych paprociach jakoś szczególnie mi nie zależy (na razie), nawet nie wiedziałam, że one mają takie wymagania. Odpuszczę sobie.
Ogród z rzeźbą 10:46, 26 maj 2017

Do góry
Anuś właśnie nie wiem czy będę. A tak miło wspominam ubiegłoroczne spotkanie. Bardzo chciałabym przyjechać, ale... nie będę tu pisać o co chodzi.

Martyna powiem Ci, że chyba bym się obawiała tego zestawienia, bo brzozy to pijaki a paprocie lubią chyba raczej wilgotno. Ja nie mam paproci przy brzozach (jeszcze!). Ale mam stare brzozy, na razie nieobsadzone, przyjdzie jednak czas, że będę przy nich też coś sadzić.

Patrycja serdecznie witam Cię u siebie i zapraszam. Ba, tej nowej rabaty to ja sama jestem ciekawa, jak to wyjdzie! W wyobraźnie mam takie piękne obrazki, ale rzeczywistość może okazać się inna...

Zielony azyl pod Wrocławiem 10:39, 26 maj 2017

Do góry
Toszka, odpowiadam z radością

Front ma być dla was czy przechodniów? Często widzisz go z okien?
Pierwotnie miał być dla mnie ale (popatrz na widok z okna) tak naprawdę dla mnie to będzie to co niezrobione (oddzielające przedogródek od ogrodu). Okna kuchenne wychodzą na tą stronę a dokładnie pod nimi jest zlew. Tyle że ciągle są zasłoniete bo jak nie to widzi nas każdy z ulicy. A u nas naprawde jak ktoś coś widzi to "gapi się" to słabe określenie. Dlatego chciałabym nasadzenie "odgradzające" mnie od ulicy i pozwalające mi na zachyt przy odłoniętych oknach.

Podsumowując chciałabym żeby był ładny, mało uciążliwy, ja go będę oglądac tylko wchodząc do domu natomiast nie mam w zwyczaju robic niczego "na pokaz" więc określenie "dla przechodniów" nie jest prawdziwe.

Będziemy przesadzać. To pewne. tak jak pewne będzie rycie w ziemi i poprawienie jej jakości pod konkretne rosliny. Z całym szacunkiem do ciebie - jałowiec to nie wizytówka na front - smutny, z wiekiem zagrzybiały i suchy. Kłuje cały czas. Lubi sucho. Rodki, azalie, magnolia to wilgoć.

Jałowca dostaliśmy w prezencie ślubnym wiec stoi (ale nie musi ) Lubię RH, azalie, magnolie, lilaki (ze względu na zapach), piwonie, róże (ale się ich boję ), lawendę, brzozy (mąż się bedzie gniewał , klony, buki, sosny.

Ptaki - dziękuję

Druty wiszą na 5 metrach
Tajemniczy Ogród 09:43, 26 maj 2017

Do góry
Pierwsze pokazuję część południowej rabaty mniej więcej zrobionej, a w oddali te brzozy, pod którymi marzy mi się piękna rabata z klonem i hortensjami. Drugie foto z tarasu na powyższe brzozy. Co Wy na to??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies