Magnolia bardzo szybko zakwitła bo z końcem marca było bardzo ciepło ale chociaż długo cieszy, bo jest zimno i kwiaty nie opadają. Tylko obawiam się mrozu i śniegu a już wystarczająco mam strat po tej zimie. W planie mam też zakup kilku drzew, krzewów ozdobnych ale czekam na lepszą pogodę.
Ze wszystkim mam tyły i kilka planów muszę przenieśc na jesień albo następną wiosne.
O, cześć Aga
Moja magnolia Nigra jest niedorozwinięta Mam ją trzeci sezon i jeszcze jednego kwiatka na niej nie widziałam No i mam wrażenie, że w ogóle nie rośnie
Sypie jej nawóz specjalny do magnolii, a efektów jakoś brak...
Kupowałam ja jako NN, to Soulanginea najpopularniejsza magnolia
I dementuje wszelkie obawy, ze na wygwizdowie nie dadza rady. U mnie magnolia przez 5 lat była targana wiatrami i przezyła kilak amrozow po 20-28 stopni i dała rade. Dopiero od dwóch lat żywopłot jet juz taki gesty i wysoki, ze stanowi troche ochronę zima. Ale przeciez jeszcze dwa lata temu w listopadzie wichura wyrwała mi żaluzje z okien......
Magnolia musi miec wilgotne podłoze, przykryte korzenie korą, ochronić przed suszą , na zime na poczatku dobrze ściółkować, nawozic w sezonie. Z oewnosicą we wschodniej Polsce mogłaby ucierpieć ale w Polsce Zachodniej i Południowej bez obaw, da znakomicie rade.
U Pszczelarni w Karkonoszach rosnie przeciez drzewo magnoliowe, a u Ewy i mrozy i wiatry sa ekstremalne
Poczekaj niech liście wypuści, to ją dostrzeżesz, bo z kwiatkami to szału nie będzie - kilka pączków się tylko dopatrzyłam. I jak brzózkę przesadzę, to się uwidoczni.
Z trawami spróbuję przy ścieżce od furtki i zobaczę, jak je zmasakrują to odpuszczę. Będzie tam nawodnienie, to się może brzozy wodą z sąsiadami podzielą
nawet jak mi napisałaś gdzie jest magnolia to musiałam wytężyć wzrok
czytałam u dziewczyn ...że maja problem co sadzić pod brzozami bo jak sa duże to nic tam nie chce rosnąć ...tak wiec rabatka dla czworonożnych podpieczonych trafiona w punkt )
Zamysł był bardziej trawiasto- bukszpanowy, ale stwierdziłam, że jednak chce mi się tam trochę koloru. Zobaczymy jak się to wszystko rozwinie. Ostatecznie od czego są przeróbki
Klon przy świerkach rzeczywiście mały, ale sięga powyżej barierki na górze, to i tak dobrze
Magnolia jest w miejscu gdzie rósł niebieski jałowiec - zajrzyj na fotkę z rana. Brzozy będą dziewicze ze względu na psy, które tam grasują. Może ewentualnie jakieś trawy.
Zagracenie mi nie przeszkadza, choć doceniam urodę nowoczesnych, uporządkowanych ogrodów.
Brzozy trudno pokazać teraz na fotkach. Jak się pokażą liście, to będą lepiej widoczne. Po pierwszej myśli o ekranach kolejne, co mi przyszło do głowy, to brzozy. U sąsiadki jest taka wielka, piękna brzoza przed domem, to pomyślałam, że fajnie będzie do niej nawiązać.
Byłam pewna, że magnolia, którą mam już od 12 lat to też Susan i dlatego, że nie jest pokaźnych rozmiarów chciałam drugą. Nie jest bardzo wielka, bo wysokości to nawet nie ma 2 metrów a szerokość też w miarę.
Trochę mnie wystraszyłeś słowem "ogromna"..muszę jeszcze sprawę przemyśleć.
na 10 l wody po 1 cm w szklance kazdego z nawozów, jeśli potrzebujesz mniej to sobie podzielByłam tak szybko bo jeszcze nie zdązyłam wyjsc a juz zobaczyłam ze piszesz. Piękna ta zółta magnolia.
No nie tylko magnolia .cos tam jeszcze kupiłam np Palbina na pniu, bergenie sie mi spodobały w OBI , u Ciepłuchy tez byłam -dwie szt nowe i jeszcze jakies bylinki ale to same drobiazgi.
Magnolia Leonard Messel bardzo mi się spodobała ale już chyba brak dobrego miejsca u mnie na tego typu drzewka, będę podziwiał u Ciebie.
Koszyk wiszący z wiosennym kwieciem bardzo ładnie nawiązuje do pozostałych kompozycji w donicach.
Tulipanowe show się u Ciebie zaczyna, będę śledził kolejne odsłony.
Hej Elu, dziękuję za życzenia. Odpisałam u siebie ale tutaj też napiszę zdrowych pogodnych świąt.
Patrząc na awatarek w życiu bymm nie powiedziała że masz wnusię
Magnolia u Ciebie też piękna. To chyba ta sama odmiana co moja.
Zazdroszczę warzywek, ja u siebie dopiero truskawki posadziłam. Skrzynia na warzywa jeszcze nie gotowa a chciałam z pomidorami spróbować. Może sie jeszcze wyrobię.