Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 17:42, 03 maj 2017

Pogoda znacznie się poprawiła, więc majowy weekend upłynął pod znakiem ogródkowania. Poszalałam co nieco w „szmaragdowym”, podziałałam też troszkę na rabacie przed oknami u mojej teściowej.
Wiedza mojej teściowej na temat roślin po prostu mnie powaliła…dobrze, że ona nie ma ogrodu tylko jedną wielką rabatę ! Żurawki LIME MARMALADE są limonkowe a nie ciemnozielone, bo….zmarzły zimą i trzeba je wyrzucić, tuja GOLDEN SZMARAGD ma młodziutkie żółte przyrosty bo…po prostu usycha, a cisy można ciąć tylko zimą, bo…wtedy śpią i nic nie czują. Aaaa, jeszcze jedno – kolorowe bratki będzie sadzić na zacienionej rabacie, bo wtedy nie wyblaknie od słońca ich kolor !!! O Matko Naturo…daj mi siłę !!!
Nikita 17:43, 03 maj 2017

A w „szmaragdowym”… Straty po kwietniowych przymrozkach niewielkie, trochę przymrożone kwiaty magnolii oraz migdałka. Złoty bukszpan też troszkę oberwał. Najbardziej minusowe temperatury uszkodziły pierisa…kurzyłam się na niego, bo każdej wiosny przymarza i z roku na rok wygląda gorzej. Poszedł precz !!! Jego miejsce zajął nowo kupiony rododendron.
A poza tym ogród wygląda zadowalająco. Trawniczek idealnie skoszony, przy okazji oprysk na mniszka i dwuliścienne chwasty wykonany.
Dokończyłam kanciki (poprzednim razem zapomniałam o jednej rabatce).
Posadziłam wszystkie doniczkowe zakupy.
Podsypałam Azofoską funkie, bluszcze i migdałka, a „pryskany” nawóz Bogdziowy otrzymały wszystkie Rh.
Za pomocą szpadla, rozmnożyłam hosty…kilkanaście nowych doniczek będzie, więc jeśli ktoś coś chce to proszę krzyczeć.
Przeprowadziłam też wiosenny oprysk migdałka. Migdałek w porze kwitnienia cudownie wygląda zachwycając ilością kwiatów, ale wiele osób ma z nim problemy i w kolejnym sezonie nie jest już taki piękny. Wklejam więc dla zainteresowanych:

Krótki instruktaż na oprysk migdałka, który co roku coś kombinuje i po kwitnieniu wygląda troszkę nie tego:
kwiecień – (przed kwitnieniem) pierwszy oprysk preparatem o nazwie Topsin
kwiecień/ maj – (w czasie kwitnienia) drugi oprysk Topsinem
maj – po przekwitnięciu trzeci raz Topsin
kilka dni później - gdy kwiaty już opadły, a liście są w pełni rozwinięte należy wykonać mocne cięcie migdałka (ja skracam gałązki o jakieś 70-75% ich długości)
W sytuacji gdy Jegomość Migdałek nie wygląda najlepiej a jego kondycja po ubiegłych latach zostawia wiele do życzenia można go potraktować (zaraz po mocnym przycięciu) stymulatorem wzrostu ASAHI SL. Oprysk wykonujemy 3 razy w odstępach 1 tygodnia (pryskamy także liście od spodu):
1 tydzień – dawka: 1ml/1 litr wody
2 tydzień – dawka: 1, 5ml/1 litr wody
3 tydzień – dawka: 2ml/1 litr wody
Nikita 17:47, 03 maj 2017

A teraz zdjęcia w plenerze.
botaniczne tulipanki

łososiowe narcyzy

magnolia mimo lekkiego przemrożenia wygląda ok.

zakupy doniczkowe w trybie pilnym do posadzenia
Nikita 17:52, 03 maj 2017

produkcja owocowa rozpoczęta

szafirki i …klasyka ogrodnictwa - czerwone tulipany…no może bardziej amarantowe niż czerwone

niektóre hosty już całkiem spore, niektóre na razie pokazują tylko „kły”, a pozostałe ciągle udają, że nie żyją

arystokrata wśród grzybów – smardz we własnej osobie

Nikita 17:59, 03 maj 2017

białe szafirki aż „biją” bielą po oczach

jeszcze raz tulipanki

owies wiecznie zielony, bukszpany i berberysy odliczyły się po zimie w całkiem niezłej kondycji

modliszki zaatakowały Pana Platana
Monia81 18:01, 03 maj 2017

Madziu zakupy pierwsza klasa z opisanej sytuacji u teściowej to się uhahałam i to nieźle dobrze, że ma Ciebie Kochana, dasz radę szkoda, że mam do Ciebie daleko bo na funkie bym się skusiła, ale cóż odległość spora pozdrawiam
Kasya 18:05, 03 maj 2017

moje hosty dopiero kly pokazuja, dlatego mam problem z przeniesieniem
Margerytka40 19:48, 03 maj 2017

Śliczne te narcyzy Twoje Madziu. Jesienią muszę pomyśleć bo chcę narcyzy wsadzic pomiędzy hakone żeby wiosną coś było.
Urszulla 20:11, 03 maj 2017

Dobrze że teściowa ma Ciebie pod ręką uratowałaś roślinki przed usunięciem? Czym opryskujesz na mniszka?
Bogdzia 20:59, 03 maj 2017

Madzia pieknie u Ciebie, tesciowej sie nie dziw, wiek ma swoje prawa , cos o tym wiem