Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

NKO 13:02, 02 maj 2017

Iwona, ja też zdecydowanie wolę mieć tło i zasłonić to, co za siatką a dopiero przed sadzic rosliny. Cokolwiek tam bedzie, to przestrzeń z tyłu będzie psuć wygląd.

Patrycja, bluszcz też bym sobie darował. Rozrasta się strasznie szybko, dużo pracy z usuwaniem nadmiarów a i siatka, gdy się zrobi go dużo i grubo zacznie się obwieszać. Postawiłbym na Smaragdy lub cisy na tym odcinku.
Pomarancza 15:53, 03 maj 2017

Wiem, że pewnie o tej porze roku większość z was siedzi we własnych ogrodach, ale może znajdzie się ktoś, kto pomoże... Moim problemem jest duża rabata narożna.

Na zdjęciach przedstawiam ogrom beznadziei. Chodzę koło tej rabaty już długo i nie mogę jej ogarnąć.

Założenia mam takie:
- rabata ma być dekoracyjna o każdej porze roku (również zimą), bo znajduje się koło wjazdu do domu
- nie mogą rosnąć na niej kwasolubne, bo kamień w ogrodzeniu to najprawdopodobniej dolomit; może być wypłukiwany prze deszcze i alkalizować glebę
- rabata jest częściowo położona nad szambem i w jej obrębie znajduje się właz do niego (dlatego też wyszła tak szeroka). Do włazu musi być dojście dla szambiarza, ale z drugiej strony chcę ten beton ukryć w roślinach jak najbardziej, bo jest potwornie brzydki.

Obecnie rabata nasłoneczniona jest przez większość dnia. Jak urosną tuje, to zrobi się półcień w zasięgu ich korony (bok ogrodzony siatką jest od południowego zachodu).

Co tam mam?
Na łuku zaczęłam robić bukszpanową obwódkę. Za nią posadzonych jest 5 szt róży okrywowej The Fairy. Rośnie też sosna czarna (i ona ma zostać), z wiekiem będzie podkrzesana. Za sosną posadziłam tawułę wczesną, a na ogrodzenie (to drewniano-kamienne) puściłam cytryniec chiński. Reszta roślin do przesadzenia.

Żeby zasłonić siatkę posadziłam kolejno od rogu: szmaragdy, pęcherznicę luteus, tuje aureospicata.

Oprócz tych roślin chcę tam wykorzystać:
- bez czarny o niemal czarnych postrzępionych liściach, kwitnie na różowo (odmiana Eva?)
- derenie o pomarańczowych pędach zimą (nie pamiętam odmiany) - mam 4 szt
- kule bukszpanowe różnej wielkości lub/i coś kulistego na pniu (np trzmieliny białoobrzeżone) posadzone wśród róż
- koło sosny piwonia drzewiasta o wyrazistych kwiatach widocznych z daleka
- mam też do wykorzystania (choć niekoniecznie tutaj) 3 szt podrośniętych jałowców podobnych do limeglow, turzyce ice cream, rozplenice moudry i hameln, miskanty zebrinus (?) i gracillimus, 1 szt białoobrzeżonego ostrokrzewu, 1 szt tuji whipcord na pniu.

Moje pytanie są takie:
- czy kule bukszpanowe wśród różanego gąszczu to dobry pomysł? Może lepiej jakieś formy kuliste na pniu? (trzmielina, iglaki?)
- czy szpaler różowej róży okrywowej będzie wystarczająco atrakcyjny na pierwszym planie, czy pomieszać róże Fairy z ciemnoróżową rabatówką Ascot (mam 2szt)?
- czy to się w ogóle trzyma kupy, czy zmieniać wszystko?

Jakoś tak to sobie wyobrażałam (to wersja za kilka lat, z podrośniętymi roślinami ):

Obwódka bukszpanowa kończy się przy szambie zostawiając z jego lewej strony dojście do włazu dla szambiarza.
Bliżej lewego dolnego rogu zdjęcia znajduje się różowa magnolia w otoczeniu rododendronów i niskich azalii, potem bez czarny + jałowce, z przodu przed nim (przy trawniku) jakieś krzewy maskujące właz do szamba do stronę ogrodu (jakie?), dalej kule bukszpanowe wśród róż, po prawej stronie sosny piwonia drzewiasta i dalej jakieś drzewo jeszcze-nie-wiem-jakie.

Gdzie posadzić moje derenie: za kulami bukszpanowymi na tyłach rabaty (pomiędzy sosną a pęcherznicą), czy za bzem czarnym (przed tujami)?

Zuzka25 20:34, 03 maj 2017

Witam, chciałabym prosić Was o pomoc w sprawie doboru roślin na rabatę wzdłuż podjazdu o dł. 7m. A konkretnie mam do zagospodarowania przestrzeń miedzy żywopłotem z cisa a 5 tujami wschodnimi Aurea nana o szerokości 70-80cm i nie wiem co mogłabym tam posadzić.
W chwili obecnej rosną bordowe żurawki, ale chciałabym je przesadzić. Przed tujami rośną berberysy Admiration, pomiedzy tujami może posadzę trawy Red Baron?
Nie wiem czy posadzić miedzy ekranem z cisa a tujami wschodnimi perovskia little spire, czy rozplenicę japońską, czy może macie jakąś inną propozycję. Będę bardzo wdzięczna za pomoc
SandraOgrod 20:44, 03 maj 2017

Witajcie, mam pytanie dotyczące narożnej rabaty, która bardzo chciałabym jakoś zagospodarować. Załączam zdjęcia. Wymiary to 6m x 6m. Po węższej, lewej stronie szerokość to 1m, po prawej szerszej 4,9m. Po lewej stronie rosną tuje szmaragd, po prawej brabanty. Wystawa jest południowo-zachodnia, ziemia gliniasta.

Myślałam o kulach bukszpanu, szałwii omszonej, nie wiem natomiast co wsadzić w pustym narożniku. Nie chciałabym wsadzać kolejnych tuj, czy macie jakiś lepszy pomysł?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Efffa 08:54, 04 maj 2017

Pomarańczko, moim zdaniem na tej rabacie się dzieje za dużo.
Pierwsze co rzucilo mi się w oczy , że nie masz jednolitego żywoplotu, to robi na pewno chaos, po drugie usuń pojedyncze rośliny, bo to dopiero potęguje chaos.Po trzecie fajnie by wyglądala ta rabata sadzona piętrami.
sijone1991 10:01, 04 maj 2017

Witam Chciałabym prosić o poradę, bowiem wzdłuż ogrodzenia chcę posadzić thuje Smaragd, tak aby utworzyły osłonę czy jeżeli zasadzę je w ogledłości 70 cm nie będzie to za duzo? W rogu działki zaraz przy tych thujach chciałabym zagospodarować miejsce na małą szklanię (taką gotową do kupienia o wym. 1,5x3m) i posadzić tam też kilka krzaczków malin i borówek - czy one sobie poradzą obok tych thuji?

Pomarancza 17:13, 04 maj 2017

Efffa napisał(a)
Pomarańczko, moim zdaniem na tej rabacie się dzieje za dużo.
Pierwsze co rzucilo mi się w oczy , że nie masz jednolitego żywoplotu, to robi na pewno chaos, po drugie usuń pojedyncze rośliny, bo to dopiero potęguje chaos.Po trzecie fajnie by wyglądala ta rabata sadzona piętrami.

Dziękuję za odzew, już myślałam, że nikt nic nie napisze.
Tło może być ujednolicone na tym odcinku, to nie problem - choć z rozmysłem dałam mieszane. To jest w każdym razie do wykonania
Rabata jest bardzo duża i co gorsze bardzo szeroka. Czy naprawdę dałam za dużo gatunków? Na tej powierzchni 2-3 gatunki będą oznaczały nuuudę...
Zimozielone kule bukszpanowe, żywopłot, sosna oraz pomarańczowe pędy derenia miały być dekoracją w zimie. Wczesną wiosną ożyje żółtawa pęcherznica. . W kwietniu wypuści ciemne liście czarny bez, zakwitnie na biało tawuła, pewnie jakieś cebulowe by się jeszcze przydały.
W maju zakwitnie bez i piwonia drzewiasta. Od czerwca teren należy do róży Fairy. Jesień to czas miskantów i nadal róż, liście derenia zaczną się przebarwiać na pomarańczowo.

Nie wiem, z czego zrezygnować. Patrząc na to ile co zajmie miejsca, wydaje mi się, że brakuje czegoś ze środkowego piętra na samym środku narożnika. Drzewa dosadzić tam nie mogę (instalacje podziemne).

Nie wiem, czy te kulki buksowe wśród róży okrywowej to dobry pomysł. Jak pielęgnować kule stojąc wśród kolczastych róż? Czy róże nie stłamszą kul plątaniną swoich pędów? Może lepiej kule dać gdzieś indziej, a w róże wkomponować np 3 szt czegoś małego kulistego na pniu (wspomniana trzmielina lub iglaki?) Marzyłabym o miłorzębie Mariken, ale 3 szt to już ponad mój budżet.
adkawi 19:24, 04 maj 2017

Pomarańczko ta podwyższona rabata "z górki" pod siatką co masz jest do przerobienia całkowicie... powinna być na tym samym poziomie moim zdaniem, żeby Ci woda i ziemia nie spływała,najlepiej zrobić jakiś murek oporowy.Wiem ze to dużo pracy, ale pomyśl nad tym.Wiem z doświadczenia ze tak się nie sprawdzi,ponieważ miałam podobnie.
Podrzucam linka z pomysłami
https://www.ogrodowisko.pl/watek/302-murki-oporowe
Pomarancza 20:04, 04 maj 2017

Adkawi - dzięki za linka, poczytam, choć...
...jak patrzę na te zdjęcia, to skarpa wyszła na nich ostrzejsza niż w rzeczywistości. Pochyłość oczywiście jest - największa wzdłuż ogrodzenia gabionowego i zmniejsza się w głąb działki. Teren pod rabatę z jakimiś tymczasowymi nasadzeniami jest w ten sposób ukształtowany od 2 czy 3 lat i na szczęście nie zauważyłam wymywania się ziemi czy innych katastrof .
Zdjęcia trochę przekłamują .

Choć murki bardzo mi się podobają i niewykluczone, że jak uporam się z innymi kosztownymi sprawami (np elewacja), które są jeszcze przede mną, to sobie taki murek zrobię.

A z nasadzeniami co byś doradził? Żeby było atrakcyjnie cały rok i bez udziału kwasolubnych?

adkawi 20:13, 04 maj 2017

Jeśli chcesz atrakcyjnie cały rok to zostają Ci rośliny zimozielone ,może tez jakieś trawy,ale to już zostawiam bardziej doświadczonym w tej kwestii