Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Nasz przydomowy ogródek 23:02, 23 kwi 2012

Do góry
Dziękuję bardzo za zainteresowanie a Tobie Danusiu szczególnie. Właśnie wspominamy Waszą wizytę u nas . 16.04 . była rocznica . A teraz co do rabatki. Wstawię projekt - to będzie lepiej gadać.

Ze względu na ogromne wiatry od pd-zachodu (pomiędzy domem a modrzewiem ) - proponowany przez Danusię miskant w miejsce wierzby Hakuro mógłby się połamać na wietrze. Robimy doświadczenie i na innej rabatce ale na tym samym kierunku posadziłem miskanta Variegatus. Jeżeli da radę to wtedy w zamian za wierzbę wsadzę miskanta Morning Light. Ale póki co - wymyśliłem jw.
1, Zawijasek z berberysu Kobold (nawiązanie do płotu z czerwonego berberysu jak równie ze względu na mroźne zimowe wiatry tutaj bukszpan nie ma szans na przeżycie .
2. Wypełnienie z żurawek .
3. Lawenda na fragmencie wzdłuż ścieżki.
4. Trzmielina
5. Berberys bordowy (kulki )
6. Żwirek z trawami - a może tylko jeden element np. niziutka sosna ?
Dalej na prawo są piwonie i muszę czekać do sierpnia aby ich przesadzić i dopiero wtedy skończyć resztę. Wszystkie opinie bardzo mile widziane .
Niebieska linia przerywana - zaznaczony balkon.
Ogród Magdalenka 22:43, 23 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Moje magnolie teź zaczynają kwitnąć, mam taką samą
A taki ogródek to skarb, można o niego dbać szybciutko i zawsze jest taki perfekcyjny

Czyli to jest susan ? ... oj skarb dla mnie, z moim doświadczeniem, dla mnie jest w sam raz ... jeszcze kanciki muszę przyciąć aaaa i moje trawy się obudziły, nawet hakone !!! jedynie miskant variegatus śpi jeszcze - leń !
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:26, 23 kwi 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Zakwitły moje miniaturowe żonkile na rabatce za huśtawkami....W rogu jest bukietowa hortesja NN, dopiero zaczyna pączkować (dużo tam cienia), dosadzę jej drugą kolezankę NN, a żurawki i żuraweczkę przesadzę gdzie indziej - a w to miejsce wsadzę kulki z soczystozielonej tawuły (jakby nie było inspiracja od "lecącej w kulki" Ani ), żeby rozjaśnić ten zacieniony kąt - co Wy na to?

Na trawnik nie patrzcie - akurat na fotce jest dzień po wertykulacji

Ten kąt rozjaśnisz dereniem Elegantissima. Ma białe liście, albo hortensją Limelight plus miskant Variegatus.
Ogrodnik mimo woli 11:01, 23 kwi 2012

Do góry
miriami333 napisał(a)
Aniu wielkie dzięki za fotki(cudne) , czy ten miskant ma listki zielone czy są w jasne centki?Ja mam też obiecany miskant zebrowany czy żebrowy ,mogę się podzielićAcha a astry jak najbardziej, jeszcze mam duuuużo miejsca

Napisałam, zawiesiło się i poszło w kosmos.....
Tym razem krótko.... To miskan chiński , odmiany nie znam, listki ma zielone z białym paseczkiem wzgłuż środka liścia (zebrinus ma żółte i w poprzek). Ścinam jak już są brzydkie liście..najczęsciej w połowie marca...wazne by przed wegetacją....a wegetacja jeszcze nie ruszyła...śpią.
To astrów jeszcze Ci dam...bo musze je i tak rozrzedzić...... tak mówię od zeszłego roku

Miskanty zebrinusy też mam.... Tobie nie dałam, bo kępki kształtne i jeszcze nie nadają sie do podziału
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 10:17, 23 kwi 2012

Do góry
Obok rury prawdę mówiąc bardziej myślałam o cisach, ale tuje też mogą być - coś kolumnowego w każdym razie.
Przed nimi trawy - w wersji bardziej eleganckiej miskant 'Gracillimus', albo w wersji mniej "poukładanej", ale pasującej do brzózki, może trzcinnik ostrokwiatowy 'Karl Foester'?

Pod brzózką bukszpany, kule różnej wielkosci.
Od strony płotu koło otoczone kosodrzewiną, to znowu ukłon w stronę brzózki (lubią zestawienia sosny i brzóz).
I coś kolumnowego zamykającego przedogródek, można powtórzyć tuje, ale byłoby lepiej gdyby tutaj były wyższe niż przy rurze.
albo może jeden świerk serbski, jesli trzy się nie mieszczą?

Sumaka zadomowionego na posesji ciężko jest się pozbyć i walka trwa zwykle kilka sezonów
a może pomyślicie nad przesadzeniem go, i dorzuceniem mocniejszego zabezpieczenia?
Ogrodnik mimo woli 09:00, 23 kwi 2012

Do góry
Aniu wielkie dzięki za fotki(cudne) , czy ten miskant ma listki zielone czy są w jasne centki?Ja mam też obiecany miskant zebrowany czy żebrowy ,mogę się podzielićAcha a astry jak najbardziej, jeszcze mam duuuużo miejsca
Ogrodnik mimo woli 00:10, 23 kwi 2012

Do góry
miriami333 napisał(a)
Witaj Aniu dopiero dzisiaj o tej porze mogłam usiąść do komputera , nadrobiłam zaległości .Twój ogród jest coraz piękniejszy od wtorku zmieniło się bardzo dużo,cudne są wszystkie cebulowe.A praca ,którą wykonałaś od wtorku jest ogromna.Ja w środę wsadziłam wszystkie cuda ,które przywiozłam i od razu wpadłam w wir przygotowań pierwszo- komunijnych i tak będzie do 13 maja,gdyż córcia ma 13 maja rocznicę.Mam wiele pytań na pożniej ale dzisiaj zapytam o miskanta: jaki jest to gatunek i jak szybko się u Ciebie rozrasta?

To jest miskant Wysoki, szybko rośnie, ale nie inwazyjny.....rozrasta się w kępe.... niczego nie zagłusza.... Odmiany nie znam, ale wstawiam fotkę.... posadzony był z 3 malutkich sadzonek w 2008 roku. Nie mam żadnego wyrżnego jego foto, bo on mi stanowi tło i zasłania siatkę, ale to jest ten....bo tylko tego udało się wykopać

Tu też masz jego zdjęcie, u mnie w ogrodzie drugi sezon..... a na prawo widać te wysokie astry niebieskie... jak masz miejsce i chcesz to mogę jeszcze Ci ich ukopać..i je też posadż w ograniczniku, bo pójdą na cały ogród.... po lewej widać te bordowe astry..... ich tez mam jeszcze sporo ... Daję foto ze mną, bo widac jakie to wysokie rosnie Kolory na zdjęciu do niczego, bo było już dość ciemno.... foto z 2009 roku

I z 2010 roku
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 15:28, 22 kwi 2012

Do góry
motylla napisał(a)
Ewo kochana, właśnie trzeba mi było zobaczyć No brak wyobraźni kompletny (co przełożyło się na miszmasz w ogródku) mam...
Zamysł wypelnienia tej przestrzeni podoba mi się bardzo - tylko:
1. Musi być grill, który tata mi kiedyś wymuruje
2. Ławeczka/huśtawka.
3. Rodzaje tych wypełniaczy - na przykład co między te Coniki? Drzewo? Krzew? Może powtórzyć Miskant ale np. dać zebrinusa?
Wiem, że na pewno poszaleję z żurawkami - ujednolica mi brzegi rabatek - zainspirował mnie przecudny ogród Magdalenka - dzięki Danusiu...
Jak na początek to już dużo wiem

Mamy w sumie podobne ogródki, mój ma dodatkowo skarpę. Ciekawe jak będa te nasze ogrody wyglądać za kilka lat
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 11:37, 22 kwi 2012

Do góry
Nie wiem jakie są dokładne wymiary, ale mam takie coś

1 -(zakryta literką I i S)

2 - ilex crenata golden gem lub żurawka citronelle
3 - hortensja limelight
4 - dywan pasychandry
5 - zgubiłem, nie ma
6 - cis na pniu - lub trzmielina na pniu
7- kule z bukszpanu
8 - miskant morning light albo gracillimus
9 - albo rododendrony cunnigham's'white albo te nieszczęsne tuje. Tylko chodzi mi o te kółka. Na te pojedyncze nie patrz - możesz tam zastosować trzmielinę na dywan
10 - ekran z cisa
11 - mogą być żurawki citronelle albo tojeść rozesłana aurea.
Nad ścieżką z trawnika dałem trzy pergole - mogą być na nich wisterie.

A tam gdzie zakrył listek logo są trzy stożki z bukszpanu
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:56, 21 kwi 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Sebek jak dla mnie albo jedna hortensja albo trzy

Gosiu, ale już mam 4 kupione. Mam też sadzonki - mogę dać, po latach zakwitnie

A miskant wtedy też idzie?

Jak nie masz miskanta to go nie dawaj.... posadź trzy hortensje ścisło i to wystarczy (oczywiście według mnie )

Hmmm - chyba, że dam po dwie silver dollar i limelight? Zobaczę jak się wydłuży ta rabata, bo te dwie powinny starczyć wg mnie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:43, 21 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Jak nie masz miskanta to go nie dawaj.... posadź trzy hortensje ścisło i to wystarczy (oczywiście według mnie )
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:59, 21 kwi 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:44, 21 kwi 2012

Do góry
Słuchajcie - mam plan, który chyba ma sens

Jest tak, ale musi być zmienione

Może takie coś?

Od dołu - lub od góry Cis na pniu, od niego zawijasek - hortensja silver dollar, miskant, hortensja, a dalej kompozycja z różnej wielkości kul bukszpanowych - między nimi może bym dał tojeść rozesłaną aurea?
Ogród na górze piasku.... 18:58, 20 kwi 2012

Do góry
Sprzęt fotograficzny zawiódł mnie całkowicie. Ale jako pomysłowy Dobromir skorzystałam z telefonu. Zdjecia trochę marnej jakości ale coś tam widać.

To rabata wzdłuż wejścia do domu. Właściwie to przekopałam ją całą. Na miejscu została magnolia rosnaca na srodku ( i chyba trochę podmarzła, coś marnie puszcza), dwie duże hortensje ogrodowe, które widać po lewej stronie - zmarzły całkiem- same suche badyle ( chyba dlatego, że tak się starałam i pierwszy raz okryłam je agrowłókniną). Coś tam trochę odbija od ziemi, ale tak mi ich żal . Nawet jak nie kwitły to ładnie wyglądały. Wykarczowałam 6 krzaków starych róż, które przemarzły i wypieliłam wszystko, bo było zarośnięte. Środek chcę wysypać żwirkiem, z prawej strony jest miejsce na byliny i jednoroczne a pod płotem posadziłam 6 pęcherznic Diabolo i dwa luteusy. Na samym końcu rosną dwa krzaczki niezawodnej Annbelle, z własnego rozmnażania. Już widzę , że będzie więcej. Te kamienie leżą tak tylko "na razie"Myślę kupić ekobord i jakoś ładnie to zagospodarować. Ale na razie poczekam i zobaczę jak roślinki zaczną wyglądać latem. Bo teraz to same badylki wystają z ziemi.Ścieżka musi być, bo inaczej nie można utrzymać chwaściorów w ryzach. A płotek konieczny. U sąsiada za płotem mieszka największy wróg mojej Amfy - sunia , z którą się bardzo nie lubią. Jak nie było płotku, to wszystko było zmasakrowane.

Świeży nabytek - zywotnik olbrzymi kurnik - zebrina.
To rabatka najbardziej haotyczna - uwidacznia zmienność moich poglądów i brak zdecydowania. Tak powstał mini skalniak. Za nim jest róg ogrodu pod lasem, ziemia tam nie najlepsza, trawnik był zawsze w najgorszym stanie i postanowiłam, że zasadzę tam różne krzewy, żeby nie trzeba było kosić.Tak też jest. Rośnie tam wszystko, co nie pasowało gdzie indziej -dwie pęcherznice, malutka kolkwizja (wychodowana z gałązki), żylistek, tawuła Little princess i dwa krzaczki amfory ( które chyba też mróz załatwił, ale jeszcze mam nadzieję, że odbiją).
Od strony , z której zrobione jest zdjęcie są posadzone trawy, których teraz nie widać, kiedyś mam nadzieję na dorodne kępy - miskant giganteus, zebrina, cukrowy (posadzony w kastrze budowlanej bez dna, żeby się nie rozłaził) - sadzone w ubiegłym roku. 5 sadzonek , - najnowszy nabytek -Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne. Była promocja w ogrodach traw - zaszalałam i kupiłam 5. Wsadziłam obok siebie i mam nadzieję, że już w tym roku będzie ładna kępka.
Połowa rabatki już wysypana korą, ale brakło. Muszę w poniedziałek dokupić.

Ładnie odbijają posadzone na jesieni Grandiflory - posadziłam pod nimi przywrotnik ostroklapowy, żeby nie było tak łyso. Mam nadzieję, że te dwie sadzonki szybko się rozrosną.

A to jest zrealizowany do połowy mój pomysł na masywną ławę w poblizu miejsca na ognisko. Są tam wkopane podkłady kolejowe i na ich skraju kolega wymurował mi z tutejszego kamienia wapiennego dwie podstawy do ławki. Dechy dębowe już mam , ale jeszcze muszę zawieźć do stolarza , żeby je wyheblować . Myślę, że będzie fajnie wyglądało.

Pięknie zaczynają się rozwijać pąki klonu czerwonolistnego, który mój M dostał na urodziny. Też nowy jesienny nabytek, więc cieszę się, że "ruszył" i nic mu nie jest.

Wow, ale napisałam .
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i idę napalić w kominku. Niby ciepło, ale w domu jakoś nie bardzo.
Kolorowe rabaty 23:45, 18 kwi 2012

Do góry
Marto, tak przypomniałam sobie, że nie wysiałam słoneczników ani jeszcze dali nie posadziłam (zwyczajowo w warzywniku). Ale co ja chciałam rzec: miskant Twój jest, ma się dobrze (oplewiłam go nawet) ale po zimie jeszcze nie odbił, więc choć już się nad nim pochylałam ze szpadlem - ale ponieważ nie ma znaku życia - musimy poczekać, bo szkoda go męczyć. Trzymaj miejsce, pamiętam o Tobie!
Pszczelarnia 22:32, 18 kwi 2012

Do góry
Moja starsza siostra podarowała mi jeszcze takiego cisa (ja jej odwdzięczyłam się hortensją). Przyjechał!
A pozostałe cisy przycięłam (ręka drżała). Rabata ta jest jeszcze nieskończona z powodu siania trawy i konieczności utrzymania "drogi przejazdowej taczkami".

A poniżej nowa rabata z cisami 'Elegantissima'. Do jej kopania używałyśmy młota (zalany beton od umocnień strumienia) i kilofa. Dojdzie tutaj trzmielina, miskant cukrowy w ustronne miejsce i coś jeszcze mało kłopotliwego.

Kubusiowo 21:10, 18 kwi 2012

Do góry
Asia bo w gardenie nie ma gracilimusów, są jedynie zebrinusy... Miskant w założeniu ma byc zielony... A to z zółcią to tyły tej rabaty........
Przedogródek Agniechy973 12:09, 18 kwi 2012

Do góry
Fajnie, że znalazłaś chwilę, żeby zaglądnąć.
Próbuję pytać dalej
Pamiętasz Magnolio to półkole z cypryskików Lawsona, które chcę zastąpić choinami? Dla przypomnienia: Na tym tle planuję posadzić hortensje Great Star (lub inne) + miskant MorningL. + jaśminowce Belle E. / bzy Palibin / piwonie krzewiaste. Powiedz mi, czy wprowadzenie kilku sztuk np. 3 robinii Frisia w tle tego wszystkiego, jako wyższe punkty wystające nad choinę, będzie już przegięciem. Bardzo chciałabym je gdzieś u siebie wkomponować i pomyślałam nad tym półokręgiem w trzech punktach - jedna po środku i dwie w równych odległościach bliżej końców tego półkola.
Nie wiem czy mnie rozumiesz.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 09:11, 18 kwi 2012

Do góry
abrakadabra napisał(a)

Te rośliny już są :
1- świerk
2- duża tuja sąsiada
3- jesion
4- kosodrzewina
5- jałowiec płożący (kolor niebieskawy)
6- aktinidia
A te planuję:
7- rododendrony cunningham's white
8- hosty białawe typu Patriot
9- bluszcz
10- iglaki kolumnowe wąskie i wysokie - ?
11- świerk conica
12- coś rosnącego w kulki -?
13- Runianka
14- Rozplenice japońskie (te mniejsze)
15- miłorząb Saratoga
16- berberys green car pet
17- choina kanadyjska – żywopłot
18- cis – żywopłot
19- berberys erecta
20- hortensje limelight
21- dereń elegantissima
22- świerk serbski
23- perukowiec red royal
24- jałowiec płożący (już rośnie tam)
25- iglaki w kule rosnące - ?
26- śliwa Umbraculifera lub grab
27- turzyce lub hakonechloa
28- ilex crenata golden gem
29- irga płożąca
30- miskant zebrinus

Zaraz wrzucę zdjęcie bez opisu żeby czytelniej było.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 17:46, 17 kwi 2012

Do góry
Pewnie, że projektowanie ogrodów to trudna sztuka. Sama się głowię u siebie, jak wiesz. No i fakt - zawsze można pozmieniać jak sie okaże, że coś nie gra. Dobrze, że sobie wybrałaś 3 kolory, a nie co popadnie.
Rozplenica hameln to chyba jedna z najładniejszych, ma ok. 1m i jak najbardziej będzie pasowała jeśli chcesz tam miskanty dawać - one mają ok1,8-2m więc będzie grało. Pamietaj też o tym, że trawy dość późno wschodzą. U mnie np. juz wszystko jakieś liście puszcza, a jeden miskant stoi jak zaklęty. Już się boję czy w ogóle żyje. Ale one tak właśnie mają. Dlatego takie pośrednie piętro jest tez potrzebne, żeby całą wiosnę łyso tam nie było. A jak lubisz trawy to dawaj jak najwięcej - są faktycznie super dekoracyjne i bezproblemowe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies