Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Martek 11:49, 10 maj 2012

Nie ma Właśnie minęła mój dom listonoszka Trudno wcięło
Miałam ją zapytać,ale bez spodni ganiam i nie zdążyłam założyć ))
Bardzo Pszczółko dziękuję ci za dobre chęci Przykro mi,ale widać nie dane mi było go mieć
Pozdrawiam mocno
Pszczelarnia 12:57, 10 maj 2012

Marta, to niemożliwe. Nigdy nic nie ginęło po drodze. Moje podejrzenie jest inne: ja go porządnie zlałam i nalałam wody nawet, może im się to rozmoczyło w drodze i wycofali. Pakowałam w folie wprawdzie i bąbelki... . Na pocieszenie dodam, że ten miskant dalej ani myśli wstać z zimowych leży - wszystkie zachowują się tak podejrzanie. Zaglądam jak u innych ogrodowiczan, bo jakoś tak dziwnie się czuję przy tych 20 różnych miskantach w ogrodzie, które śpią.
Martek 13:24, 10 maj 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Marta, to niemożliwe. Nigdy nic nie ginęło po drodze. Moje podejrzenie jest inne: ja go porządnie zlałam i nalałam wody nawet, może im się to rozmoczyło w drodze i wycofali. Pakowałam w folie wprawdzie i bąbelki... . Na pocieszenie dodam, że ten miskant dalej ani myśli wstać z zimowych leży - wszystkie zachowują się tak podejrzanie. Zaglądam jak u innych ogrodowiczan, bo jakoś tak dziwnie się czuję przy tych 20 różnych miskantach w ogrodzie, które śpią.

Ewunia ,ale w takiej sytuacji zrobili by zwrot do Ciebie ?

Mnie się wydaje,że z miskantem do jakiś kroków wykopywania to bym zaczekała .Moje trawy ruszyły ,ale trawka od Tyny ruszyła delikatnie i ostrożnie ,a gdzie tym odmianom do miskantów wielkich ,może ruszą
Idę gotować bo chłopcy wrócili
Martek 13:25, 10 maj 2012

Jak wycofali to co z tym zrobili ?
Gabriela 13:45, 10 maj 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Dobrze będzie, bluszcz pod kontrolą z brzegu lub dalej, hosty a z drugiej strony tiarelki. To jest obszar 6x4 - chyba wystarczy na takie nasadzenie? Będzie ładnie. Szukam host "patriotek" ale o nie trudno - u p. Szmitów Ania (bez Jasia) wszystkie wykupiła.

Ewa, tak mi przyszło do głowy, że bluszcz można kontrolować i przycinać. Jedna moja znajoma miała taki niski żywopłocik z bluszczu przy ścieżce, wyglądał po prostu jak zielony wałek, a za nim rosło co innego i w ten sposób bluszcz się nie panoszył. Niestety nie mam zdjęć, to było w ogrodzie mamy naszego kolegi z dawnych lat, straciliśmy ze sobą kontakt. A ogród był cudowny!
Pszczelarnia 14:13, 10 maj 2012

Gabrysia, leśne klimaty wychodzą mi lepiej, więc bluszcz będzie, bo go lubię. Ten obszar jest chyba większy nawet. Zmieszczą się 3 gatunki w tej ściółce. Ale zdecydowałam o Patriotach, bo takie mam teraz i one najfajniej świecą w tym cienistym zakątku. W najbliższym czasie raczej nic innego nie zdobędę.

agniecha973 15:00, 10 maj 2012

Dziewczyny nie straszcie mnie, ze miskanty wymarzają, bo ja w tym roku w kilka zainwestowałam. Mój zebrinus żyje, puścił pierwsze listki. A jak gracillimusy, te co Danusi wymarzły? One takie ładne.
Martek 23:54, 10 maj 2012

Pszczółko powiem szczerze,że podjechało coś pod dom i myślałam,że to koperta z ...
Jednak nie )))))))
Trudno może faktycznie z wodą przesadziłaś i zamokła ta koperta
Ale nie zgodzę się ,że na poczcie nic nie ginie,sporadycznie,ale się zdarza
Poza tym listonosze różni .Ostatnio jakiś zastępował naszą stałą i zrobić mnie chciał na 50zł Śmiesznie się tłumaczył .Dawno temu dostałam 3 banknoty 100 zł fałszywe
Oczywiście zorientowałam się w obu przypadkach na czas
Pszczelarnia 08:51, 11 maj 2012

Komentarz specjalisty od owadów:
"Szkodnik 1 to oleica, będę wdzięczny jak uda się jej trochę odłowić
do butelki z alkoholem (uwaga wytwarza groźny związek kantarydynę!).
Drugi to widelnica."
Czyli po mojemu:
pierwszy lubi miód i jajeczka pszczele.
Drugi jest bioindykatorem (wskazuje na czystość środowiska: "Widelnica to grupa owadów o dość długim rodowodzie, ich przodkowie żyli w czasach, gdy po ziemi chodziły dinozaury i mimo tak długich, milionów lat, właściwie, stworzenia te nie zmieniły się od tamtych czasów. Dorosłe owady spędzają czas siedząc na nadwodnych roślinach i od czasu do czasu chodząc po nich, mimo posiadania skrzydeł, raczej niechętnie z nich korzystają. Owady te dysponują aparatem typu gryzącego, który wykorzystują do zjadania glonów oraz porostów. By widelnice mogły się dobrze rozwijać potrzebują obecności czystych zbiorników wodnych, głównie rzek i potoków. Tam bowiem żyją ich larwy, które pędzą żywot chodząc po ich dnie. Mimo niepozornego wyglądu, warto zwrócić uwagę na te owady, bowiem ich obecność świadczy o czystości wody, którą zamieszkują.).
GabiK 09:31, 11 maj 2012

I co masz z nimi robić Ewo? Tępić bezlitośnie, czy dać żyć?
Jak wskazuje na czystość, to dobrze chyba, zdrowo żyjesz.