Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

arcobaleno 22:41, 12 maj 2012

Noo - naprawdę - świetnie te kuliste lampy wyglądają na rabatach! Taka wisienka na ogrodowym torcie
I bardzo podobają mi się Twoje gabiony
Ginger 23:02, 12 maj 2012

Ja też dołączam do chwalących lampki wpasowały się idealnie . Mi osobiście światło solarów się podoba bo jest delikatne i nastrojowe może nie oświetla wiele ale ładnie "ubiera" ogród. Wcześniej czytałam, że Twoje trawy nie mają ochoty wybudzić się po zimie a jak jest na chwile obecną ? Bo u mnie straty chyba są miskanty sinensis cztery ruszyły lecz ospale ale one też malutkie są bo sadzone na jesień jeden śpi i chyba już nie się obudzi , miskant morning light również śpi bez oznak życia, rozplenice dwie śpią jedna żyje, miskant kleine fontane też uśpiony jeszcze red baron 2 sztuki i obie już wstały, a jeszcze zebrinus 1 niestety raczej nie wstanie drugi chyba jest ok.
Linka 23:06, 12 maj 2012

Marzenka, czy te cudniaste kule da radę postawić na tarasie? czy tylko w grunt trzeba je wetknąć ?
Madzenka 23:46, 12 maj 2012

Linka napisał(a)
Marzenka, czy te cudniaste kule da radę postawić na tarasie? czy tylko w grunt trzeba je wetknąć ?

Lenko mają paliki do wbicia, ale to chińszczyzna do skladania, więc możesz ich nie montowac i postawić. Ale przy silnym wietrz Ci je zwieje...
Madzenka 23:48, 12 maj 2012

Ginger napisał(a)
Ja też dołączam do chwalących lampki wpasowały się idealnie . Mi osobiście światło solarów się podoba bo jest delikatne i nastrojowe może nie oświetla wiele ale ładnie "ubiera" ogród. Wcześniej czytałam, że Twoje trawy nie mają ochoty wybudzić się po zimie a jak jest na chwile obecną ? Bo u mnie straty chyba są miskanty sinensis cztery ruszyły lecz ospale ale one też malutkie są bo sadzone na jesień jeden śpi i chyba już nie się obudzi , miskant morning light również śpi bez oznak życia, rozplenice dwie śpią jedna żyje, miskant kleine fontane też uśpiony jeszcze red baron 2 sztuki i obie już wstały, a jeszcze zebrinus 1 niestety raczej nie wstanie drugi chyba jest ok.

U mnie obraz nędzy i rozpaczy. Tzn miskanty zebrinusy i strictusy wszystkie ruszyły, z dnia na dzien przyspieszają. Rozplenice praktycznei ledwie dają oznaki życia a black beauty nie żyją. Imperata red baraon ma 5 cm...
Zatem rozplenice muszę znów kupić i czekam na przesyłkę miskantów od M.surowińśkiego.
kwiatholandii 01:51, 13 maj 2012

Czosnki boskie ! Moje marzenie. Chciałabym mieć ich kolkadziesiąt w przedniej rabacie. Jak długo kwitną u Ciebie?
ps. Pomysł z kulami pod wiśnią Bomba !!! Rewelacja
Mala_Mi 06:54, 13 maj 2012

black beauty nie żyją

to mnie zmartwiłaś.... bo sobie zamówiłam........ w takim razie rezygnuję z nich....
Mi zawilce też się nie rozsiewają...mam w jednym miejscu już od początku ogrodu...i mam wrażenei że ich coraz mniej, a nie więcej. W zeszłym roku dokupiłam inne odmiany, jesienią kwitły...a w tym na razie rosną I też nie widać by się jesienią rozsiały Szkoda...bo taka łączka z nich byłaby miodzio ....
mira68 07:26, 13 maj 2012

Marzenko czosnki cudowne wogóle nie wiedziałam że jest coś takiego jak czosnek ogrodowy a kule też superek .Pozdrawiam
Madzenka 08:01, 13 maj 2012

kwiatholandii napisał(a)
Czosnki boskie ! Moje marzenie. Chciałabym mieć ich kolkadziesiąt w przedniej rabacie. Jak długo kwitną u Ciebie?
ps. Pomysł z kulami pod wiśnią Bomba !!! Rewelacja

Monika nigdy nie mierzyłam czasu kwitnienia czosnków ale teraz sprawdzę, bo mam zdjęcia z pierwszych dni Czosnki mają to do siebie, że nawet jak przekwitną to można ich nei ścinać i zostają takie kule zielonkawo-szare dopóki ich wiatrnie nie wyłamie.
A co do wiśni znów mi coś na tej rabacie nie pasuje. Ale poczekam na : a) rozlpenice i miskanty, b) róże okrywowe c) stelaże do powojników d) nowe budleje ...
Madzenka 08:03, 13 maj 2012

asc napisał(a)

black beauty nie żyją

to mnie zmartwiłaś.... bo sobie zamówiłam........ w takim razie rezygnuję z nich....
Mi zawilce też się nie rozsiewają...mam w jednym miejscu już od początku ogrodu...i mam wrażenei że ich coraz mniej, a nie więcej. W zeszłym roku dokupiłam inne odmiany, jesienią kwitły...a w tym na razie rosną I też nie widać by się jesienią rozsiały Szkoda...bo taka łączka z nich byłaby miodzio ....

Masz racje bardziej zanikają niż się rozsiewają. Obserwuję je u mojej teściowej i z roku na rok jest ich coraz mniej... Ale mają tę zaletę, ze kwitną na koniec lata i do przymrozków i dzięki temu wtedy gdy w ogrodzie inne rośliny już nie króluja to stanowią fajny akcent. Ale na pewno nie wymarzają tak łatwo. I na pewno co roku będę dosadzać nowe...