Witam ponownie
Pragnę się pochwalić że prace związane z budową domu rozpoczęte - fundamenty zostały zalane więc nie ma odwrotu.
Moje pierwsze poczynania ogrodowe też rozpoczęte - zaczęłam kopać pierwszą grządkę z przeznaczeniem na warzywa. Muszę przyznać że walka z darnią była dość ciężka i jeszcze dziś ręce bolą. Póki co te moje poczynania to raczej zabawa ale sprawia mi wiele przyjemności. Nie wiem czy cokolwiek mi tam urośnie bo gleba ma sporo gliny no i nie mam póki co ani obornika ani kompostu.
A wracając do planów ogrodowych. To jest zdjęcie całej mojej działki wykonane w oparciu o projekt. Działka będzie miała 3 części tematyczne tj. sad, ogród warzywny i mój wymarzony ogródek kwiecito-krzaczaty. Na działce zaznaczona jest lokalizacja domu. Mój mąż sobie wymyślił takie ustawienie bo dom ma być na południe. Rozmiary działki to 40x80
A teraz moje nieudolne szkice zagospodarowania. Przedogródek zupełnie mi nie wyszedł, muszę coś zrobić z ścieżkami bo kiepsko to wygląda - mam nadzieję że może coś mi podpowiecie. Zmieni się też lokalizacja garażu bo mąż się pomylił i nie tu miejsce przygotował.
Objaśnienia do planu
1. Wyspa z huśtawką (trawa z lużno rozłożonymi płaskimi kamieniami), otoczona zgodnie z modą poanującą na forum ekranem z cisów
2. Lawenda
3 Mała wysepka z magnolią, otoczona hostami
4. Zakątek różany - różne odmiany róż, kolory białe różowe, łososiowe, dodatkowo róża pnącą się po huśtawce (jeszcze nie wiem jak)
5. to hosty dookoła wysepki z magnolią
6 Zakątek RH
7 większa wyspa nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało - chciałabym coś w stylu Danusi czyli świerk, miskant, hortensja bukietowa, kulki bukszpanowe
8. dom
9 Taras z pergolą a na niej róże pnące, powojniki, bluszcz
10 przejście z pergolą do części warzywnej na pergoli róża, bluszcz, powojni do przejścia prowadzi ścieżka z luźno rozłożonych kamieni
11 drugie przejście do ogrodu warzywnego również z pergolą a na niej hortensja pnąca
12 rabata hortensjowa z śliwami wiśniowymi
13 ganek
14 garaż blaszany dlatego trzeba go zamaskować, w rzeczywistości postawiony został na przeciw ganka, ale zawsze można go przenieść
15 gaj brzozowy z hostami i miskantami
16 Mała wysepka z iglakami - stożki kule
17 większa wyspa lub skalniak ale tam w okolicy będzie oczyszczalnia ścieków z drenażem więc trzeba będzie umiejętnie dobrać rośliny
18, 19 małe wysepki - nie wiem czy potrzebne - dwa stożki i kula bukszpanowa
20 wrzosowisko
21świerki lub coś w tym stylu
22 też iglaki
23 rabata na której koniecznie muszą znaleźć się kalina, jaśminy, lilaki ale jeszcze nie mam na nią pomysłu. Nie moze być nic wysokiego bo linia elektryczna w górze.
24 żurawki- różne kolory
całoś ogrodzona żywopłotem ze śliwy Ałycza.
Przepraszam ze tak chaotycznie ale chciałam się wyrobić przed wyjściem z pracy.
Ciekawa jestem co o tym sądzicie, będę wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi.