Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 16:29, 17 kwi 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
D - kulowe liściaste mogą byc np kolorowe berberysy - admiration, aurea czy piękny polski beskid. Kolumnowe mogą byc tez jałowce, ale czytałam na forum że są trudne w uprawie i łatwo brązowieją, a od śniegu traca pokrój. A może cisy. Są odmiany kolumnowe i rosnące dość szybko. Trzeba by dobrze poszukać. No i jest jeszcze choina kanadyjska, którą juz zdaje się Magnolia polecała.

Nie znam się właśnie na berberysach wcale (zresztą jak na większości roślin) - zaraz pooglądam i poczytam o tych.

Choina odpada chyba bo za wielka jest z tego co czytam do 8 metrów szerokości - absolutnie się tam nie zmieści - musi być przejście do drewutni. Poszukam jeszcze jakiś kolumnowych bo w sumie nawet nie sprawdzałąm jakie są polecane.

agata_chroscicka napisał(a)
H - chyba powinnaś dać dwa plany, bo masz bardzo wysokie rosliny (miskant, perukowiec) i prosiłoby się dac coś dwustopniowo - np. jakies trawy typu rozplenica,a dołem trzmielina czy wrzosy.

No właśnie wiem, że tam potrzeba wystopniować wysokości tylko nie wiedziałąm jak.
A o jakiej odmianie rozplenic myślisz?
Ja bym bardzo chciała gdzieś jeszcze tą wielką (odmiany teraz znaleźć nie mogę,ale ponad 1 m wysokości ma) umieścić gdzieś, ale tam to chyba za duża będzie?
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 16:14, 17 kwi 2012

Do góry
H - chyba powinnaś dać dwa plany, bo masz bardzo wysokie rosliny (miskant, perukowiec) i prosiłoby się dac coś dwustopniowo - np. jakies trawy typu rozplenica,a dołem trzmielina czy wrzosy.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 15:16, 17 kwi 2012

Do góry

Te rośliny już są :
1- świerk
2- duża tuja sąsiada
3- jesion
4- kosodrzewina
5- jałowiec płożący (kolor niebieskawy)
6- aktinidia
A te planuję:
7- rododendrony cunningham's white
8- hosty białawe typu Patriot
9- bluszcz
10- iglaki kolumnowe wąskie i wysokie - ?
11- świerk conica
12- coś rosnącego w kulki -?
13- Runianka
14- Rozplenice japońskie (te mniejsze)
15- miłorząb Saratoga
16- berberys green car pet
17- choina kanadyjska – żywopłot
18- cis – żywopłot
19- berberys erecta
20- hortensje limelight
21- dereń elegantissima
22- świerk serbski
23- perukowiec red royal
24- jałowiec płożący (już rośnie tam)
25- iglaki w kule rosnące - ?
26- śliwa Umbraculifera lub grab
27- turzyce lub hakonechloa
28- ilex crenata golden gem
29- irga płożąca
30- miskant zebrinus

Zaraz wrzucę zdjęcie bez opisu żeby czytelniej było.
Mój jesienny ogród 08:48, 17 kwi 2012

Do góry
Danusiu, Dziękuje za pochwały i pod podpowiedzi. Ogród Babci Ładnie się prezentuje, jeszcze tunelu nie znalazłem ale dokopię się. U mnie po każdym większym deszczu tak się robi. Oczko już mam, tylko ten mój piękny kolega miskant go doprowadził do ruiny, podziurawił mi skubany folię. 15 lat do tyłu było tu
pięknie, teraz mam mini Biebrze u siebie. Na dzień dzisiejszy nie ma mam funduszy żeby to ruszyć.
Kwiatowe królestwo Eli 15:54, 16 kwi 2012

Do góry
Witam ponownie

Pragnę się pochwalić że prace związane z budową domu rozpoczęte - fundamenty zostały zalane więc nie ma odwrotu.

Moje pierwsze poczynania ogrodowe też rozpoczęte - zaczęłam kopać pierwszą grządkę z przeznaczeniem na warzywa. Muszę przyznać że walka z darnią była dość ciężka i jeszcze dziś ręce bolą. Póki co te moje poczynania to raczej zabawa ale sprawia mi wiele przyjemności. Nie wiem czy cokolwiek mi tam urośnie bo gleba ma sporo gliny no i nie mam póki co ani obornika ani kompostu.

A wracając do planów ogrodowych. To jest zdjęcie całej mojej działki wykonane w oparciu o projekt. Działka będzie miała 3 części tematyczne tj. sad, ogród warzywny i mój wymarzony ogródek kwiecito-krzaczaty. Na działce zaznaczona jest lokalizacja domu. Mój mąż sobie wymyślił takie ustawienie bo dom ma być na południe. Rozmiary działki to 40x80

A teraz moje nieudolne szkice zagospodarowania. Przedogródek zupełnie mi nie wyszedł, muszę coś zrobić z ścieżkami bo kiepsko to wygląda - mam nadzieję że może coś mi podpowiecie. Zmieni się też lokalizacja garażu bo mąż się pomylił i nie tu miejsce przygotował.

Objaśnienia do planu
1. Wyspa z huśtawką (trawa z lużno rozłożonymi płaskimi kamieniami), otoczona zgodnie z modą poanującą na forum ekranem z cisów
2. Lawenda
3 Mała wysepka z magnolią, otoczona hostami
4. Zakątek różany - różne odmiany róż, kolory białe różowe, łososiowe, dodatkowo róża pnącą się po huśtawce (jeszcze nie wiem jak)
5. to hosty dookoła wysepki z magnolią
6 Zakątek RH
7 większa wyspa nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało - chciałabym coś w stylu Danusi czyli świerk, miskant, hortensja bukietowa, kulki bukszpanowe
8. dom
9 Taras z pergolą a na niej róże pnące, powojniki, bluszcz
10 przejście z pergolą do części warzywnej na pergoli róża, bluszcz, powojni do przejścia prowadzi ścieżka z luźno rozłożonych kamieni
11 drugie przejście do ogrodu warzywnego również z pergolą a na niej hortensja pnąca
12 rabata hortensjowa z śliwami wiśniowymi
13 ganek
14 garaż blaszany dlatego trzeba go zamaskować, w rzeczywistości postawiony został na przeciw ganka, ale zawsze można go przenieść
15 gaj brzozowy z hostami i miskantami
16 Mała wysepka z iglakami - stożki kule
17 większa wyspa lub skalniak ale tam w okolicy będzie oczyszczalnia ścieków z drenażem więc trzeba będzie umiejętnie dobrać rośliny
18, 19 małe wysepki - nie wiem czy potrzebne - dwa stożki i kula bukszpanowa
20 wrzosowisko
21świerki lub coś w tym stylu
22 też iglaki
23 rabata na której koniecznie muszą znaleźć się kalina, jaśminy, lilaki ale jeszcze nie mam na nią pomysłu. Nie moze być nic wysokiego bo linia elektryczna w górze.
24 żurawki- różne kolory
całoś ogrodzona żywopłotem ze śliwy Ałycza.

Przepraszam ze tak chaotycznie ale chciałam się wyrobić przed wyjściem z pracy.
Ciekawa jestem co o tym sądzicie, będę wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Ogród z perspektywą na przyszłość 12:06, 16 kwi 2012

Do góry
Tak Aga, narożnik muszę czymś rozjaśnić poza tym będę tam miała bukszpan dokładnie w narożniku małą obwódkę. Ten rysunek jest poglądowy co do ilości, bo warunków do rysowania nie miałam. Przeciągnę tak jak mówisz dalej miskant Pewnie i tak pozmieniam jeszcze w trakcie prac. Mam nadzieję tylko, że Danusia nie będzie miała nic przeciwko, że wykorzystałam kilka jej nasadzeń
Mój jesienny ogród 07:05, 16 kwi 2012

Do góry
Robercie,miskant w różnych pozach....... balsam na serce!Dziękuję za takie widoki z samego rana! Te srebrne wiechetki mnie fascynują! Czy on mocno się rozrasta?U Ciebie widzę zwartą kępę.Jak długo ją masz w tym miejscu?
Pozdrawiam z rana i życzę miłego dnia.
Moje roślinki 17:50, 15 kwi 2012

Do góry
Byłam dziś w centrum ogrodniczym Primaflora.Jak weszłam poczułam się jak dziecko w sklepie z zabawkami Kupiłam miskant Yaku Jima,rozpielicę japońską Hamelm,goździk zaniedbany (dziwna nazwa ),dwie trzmieliny i trzykrotkę.Do tego nasiona.Kupiliśmy też czereśnię (już posadzona).Teraz powiedziałam sobie,że niczego aż do jesieni nie kupuję.Muszę poczekać aż wszystko podrośnie i ogarnąć wzrokiem gdzie jeszcze coś można dorzucić.

A to moje dzisiejsze zdobycze

Mój jesienny ogród 14:59, 15 kwi 2012

Do góry
Jeszcze śpią żadne trawy poza kostrzewą siną i turzycą nie idą a ciekawa jestem, czy ten miskant cukrowy mi ruszy, tak biedaczek był zaparzony
U Oci ... 14:07, 15 kwi 2012

Do góry
Teraz druga strona domu:

Tu planuje zywoplot przy plocie i sa dwie opcje

1) thuje smaragd + co kawalek Miskant Morning Light ( podpatrzone u Danusi )

2) zywoplot z tawuly lub czegos innego

Co jeszcze myslalam, ze nie zrobie z boku trawnika tylko wysypie kamykami i posadze jeszcze z 5 drzew szczepionych na pniu, w rzedzie (nazwe chwilowo poszukuje,podobaja mi sie te drzewa co Danusia ma przed ogrodzeniem- a nazwe zapomnialam) i podswietlilabym kazde drzewo od dolu lampa.

Znalazlam nazwe : wiśnie Umbraculifera

Na koncu jest juz rabata: przy fontannie Miskant Yakushima Dwarff i turzyca palmowa Carex Little Midge sztuk 15

U Oci ... 12:00, 15 kwi 2012

Do góry
Teraz czas na zdjecia i to co aktualnie mam posadzone ( jak na razie nie jest tego za duzo)

Przed domem w prostakacie, na srodku wsadzony Miskant Gracillismus

Tu planowalam jakies 2 glazy + Red Baron i jakies drzewo ( tylko jakie ). Po zachwytach moich nad Ogrodem z Lustrem i Ogrodem Bukszpanowym, zastanawiam sie czy nie dac tam 2-3 kulek bukszpanowych ?

Z boku pod plotem sasiada posdzilam caly rzad rozplenicy

Hirutkowy raj:)) 17:57, 13 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Hej Krysiu!
Jak masz problem jaką trawę, to Mariusza Surowińskiego pytaj
Mnie bardzo się podoba Miskant Morning Light, muszę go mieć, Mariusz mi go przywiezie - nie wiem tylko kiedy

Gracilimus jest w sumie podobny to starsza odmiana. Pojezdzij i popatrz co jest dostepne - na razie traw jeszcze w ogole nie ma, pewnie czerwiec/lipiec dopiero. Na allegro nie kupuj, nacielam sie - sprzedaja niby tanio, ale dostajesz wychudzona zabiedzona szczepke ktora rozrosnie sie dopiero za pare lat... trzeba w realu kupic duze i ew podzielic na mniejsze samemu

Mariusza spytaj czy ma Gracilimusa, albo inna sredniowysoka trawe rozrosnieta i do przesadzania

pozdrowka!

Karolina dzięki popytam Mariusza
Nasz przydomowy ogródek 17:31, 13 kwi 2012

Do góry
Wczoraj zmajstrowałem początek następnej rabatki z trawami w roli głównej . To ta rabatka za placykiem
która jak na razie kończy się na piwonii drzewiastej .

Roślinki są kosmicznej wielkości i prawie ich nie widać . Na rabatce rośnie śliwowiśnia o różowych kwiatach . Patrząc na trzecie zdjęcie : wzdłuż krawędzi rabatki posadzone 5 szt trawy Carex ornithopoda Variegata ( kępy wysokości 20 cm ) . Pomiędzy nimi a tujami posadziłem rozchodnik okazały ( 7 szt ) który będzie tłem dla Carex i utworzy dużą plamę . Pomiędzy drzewkiem a krawędzią rabatki jest posadzony Miskant Variegatus który ma osłaniać siedzącego na ławeczce na placyku Zbyszka.
Pomiędzy placykiem a Miskantem myślę posadzić bordowe żurawki z 6 szt . I to by było na tyle. Powiedzcie czy to się trzyma kupy i czy tak może być ?

Trawa Carex

Rozchodnik okazały.
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 15:31, 13 kwi 2012

Do góry
To jakieś 1,5 metra na 1,5/2 może...Miskant ma średnicy jakieś 50 cm, rozkłada się na boki trochę.
Hirutkowy raj:)) 15:26, 13 kwi 2012

Do góry
Krysiu, jestem
Dałabym trawy w kontrastowym kolorze, jeśli szmaragdy zielone, to trawy zielono białe lub błękitno białe, lub złoto białe, a dołem hosty w zróżnicowanych kolorach do poprzednich roślin, czyli biało-zielone, albo błękitne;
takie trawy ja wybrałam;
turzyca nowozelandzka
Carex Elata Whitish( turzyca)
Miskant Gold BAr
Miskant Jubilaris
Carex muskin gumensis Ice Fountains
Pennisetum alopecuroides Moudry
Deschampsia cespitosa Pixe Foutiane

pooglądaj w necie, może któraś urzeknie cię
Hirutkowy raj:)) 15:12, 13 kwi 2012

Do góry
Hej Krysiu!
Jak masz problem jaką trawę, to Mariusza Surowińskiego pytaj
Mnie bardzo się podoba Miskant Morning Light, muszę go mieć, Mariusz mi go przywiezie - nie wiem tylko kiedy

Gracilimus jest w sumie podobny to starsza odmiana. Pojezdzij i popatrz co jest dostepne - na razie traw jeszcze w ogole nie ma, pewnie czerwiec/lipiec dopiero. Na allegro nie kupuj, nacielam sie - sprzedaja niby tanio, ale dostajesz wychudzona zabiedzona szczepke ktora rozrosnie sie dopiero za pare lat... trzeba w realu kupic duze i ew podzielic na mniejsze samemu

Mariusza spytaj czy ma Gracilimusa, albo inna sredniowysoka trawe rozrosnieta i do przesadzania

pozdrowka!
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 14:58, 13 kwi 2012

Do góry
Tu Agnieszko będzie zakątek trawiasto -hortensjowy Rośnie tu juz 3-ci rok Miskant Giganteus - ma ponad 2 metry spokojnie, pięknie go widzę z salonu
W tym roku, jako że ten kawałek się powiększy, podsadzę hortensją, brzegiem kulek może się dohoduje jakichś z biedronkowej trójki
Hirutkowy raj:)) 14:40, 13 kwi 2012

Do góry
Czy Miskant Gracillimus bedzie pasował ?
Dolina Tęczy 09:24, 13 kwi 2012

Do góry
Dziewczyny - dziękuję za rady i słowa wsparcia
Chyba ta brzydka pogoda tak wpływa na moje nastroje, ale czuję normalnie jakby mi klapki z oczy spadły

Dzięki Wam już wiem, że jałowce nie znajdą się na mojej liście zakupów
Szukam za to fajnych rozłożystych kęp traw a nie znam się na trawach w ogóle - jedyna którą kiedyś zamówiłam w ogóle nie odbiła po zimie, więc nie zdążyłam zobaczyć co potrafi - jakie trawy mogłabym użyć na te skarpy?
Kusi mnie ten olbrzym miskant, ale na niego raczej miejsca mi tam szkoda, wolę takie większe stanowisko wydzielić na na świerka (monitko - chodzi Ci o choinę kanadyjską?)
Coś zielonego, coś zasłaniającego 09:26, 10 kwi 2012

Do góry
iwonaz napisał(a)
Pani Danusiu, ja kupiłam 3 rodzaje miskantów: "Garacillimus" - cieszę się, że Pani go rekomenduje , ale proszę powiedzieć jak w ogrodach sprawują się "Flamingo" i "Adagio"? Kupiłam je zw względu na piękne kwiatostany. Może ma Pani jakies doświadczenie z tymi miskantami?

Przekopiuję to pytanie do wątku o trawach - mamy tam eksperta od nich

pytanie jest tu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies