Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 11:46, 11 paź 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Bardzo ładnie, zastanawiam się tylko czy lawenda nie bedzie wymierała jak na niej bedzie lezała stipa. Sama mam tez kawałek gdzie są obok siebie i mam czujne oko na

Przywalona lawenda może mieć tendencje do łapania grzyba szczególnie jak będzie deszczowy sezon. Trzymaj rękę na pulsie Idę nadrabiać u Ciebie

babka napisał(a)
A w ogóle to przez tą moją werbeną fajne historie się dzieją
Z nadmiaru siewek wymyślałam różne miejsca i obsadziłam narożnik pod płotem od strony ulicy. Zazwyczaj auta pędzą jak szalone ale jakiś czas temu zauważyłam, ze niektóre wyraźnie zwalniają. Nie wiedziałam o co chodzi, czy coś leży na asfalcie czy co innego ?? A tu się okazuje, ze ludziska gapią się na moją werbenę Rzeczywiście zjawiskowo wyglądają te fioletowe kwiatuchy wyłażące zza siatki

Hi hi....
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:57, 10 paź 2015

Do góry
Ale Gosiu, stipa jest w dość sporej odległości od lawendy, nie powinny się kłócić. W tym roku miałam je w bezpośrednim sąsiedztwie i też nie wchodziły sobie w paradę. Zawsze można trawkę wykopać, mam w tym wprawę
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:29, 10 paź 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Wyszło miodzio Ja bym szła w tą inspirkę, lawenda super kontrastuje z brązową trawą, ale ja nie mieszałabym ... albo rozplenice, albo stipy. (+ta brązowa_
Bardzo ładnie, zastanawiam się tylko czy lawenda nie bedzie wymierała jak na niej bedzie lezała stipa. Sama mam tez kawałek gdzie są obok siebie i mam czujne oko na
W cieniu - zacieniona 21:20, 10 paź 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)

Bogusiu dziękuję za miłe słowa
mam pytanko czy ta stipa ma szansę przezimować?
U mnie nie przezimowała.Czytałam,że ładniejszy pokrój mają jednoroczne.
W cieniu - zacieniona 21:18, 10 paź 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Widzę,że o nią zadbałaś...pięknie wyrosła.Miło jest oglądać wypielęgnowane roślinki.Pozdrawiam.

Bogusiu dziękuję za miłe słowa
mam pytanko czy ta stipa ma szansę przezimować?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:33, 09 paź 2015

Do góry
babka napisał(a)
Pokażę wam to z czym walczyłam od kilku dni. Fotki jeszcze mocno robocze ale mniej więcej widać już co udało mi się zrobić. Czekam na krytykę i sugestie
Zostało mi 6 stip. Jutro chcę zrobić przymiarkę czy będą dobrze wyglądały bezpośrednio za lawendami ... ??

Przed domem - Barony oczywiście tu nie zostaną. Mam nadwyżkę lawendy i zastanawiam się czy jednak jej tu nie posadzić.

I jeszcze jesienna kompozycja w skrzyni

stipa z lawendą ekstra będzie tak delikatnie mmmm Super efekt no to wymyśliłaś Macham a tam na dalszym planie pewnie sadź lawendę jej nigdy dosyć a taka ilość robi wrażenie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:04, 08 paź 2015

Do góry
Beatka ja cały gazon przeorałam, stipa wyleciała, werbena wyleciała i co tam jeszcze rosło też wyleciało :0 lawenda została i jeden gracek. Dlatego jak zaczęłam wywalać to mi żal tych małych stipek się zrobiło Spróbuję je przechować, zawsze to szybciej ruszą niż te z siewu
No vanillki chyba za kwaśno dostały więc się tak intensywnie wybarwiły. Zobaczymy za rok
Marcinkami miałam pierwotny plan podsadzić hortensje ale w ubiegłym roku je dosłownie zasłoniły więc przerzedziłam. Zostały dosłownie cztery maleńkie kłącza i okazało się że całkiem przypadkiem kolorystycznie wyszło na przemian z niebieskimi Nawet podoba mi sie to całe zestawienie
Te moje marcinki to chyba niska odmiana bo widziałam że niektóre rosną wysokie na 80cm
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:44, 08 paź 2015

Do góry
Stipa jest chyba wieloletnia. Ja siałam w tamtym roku z nasion ładnie wschodzi ale mamie oddałam wszystko
Ogród niby nowoczesny ale... 12:41, 08 paź 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)

Babka,
nigdy nic nie wysadzałam...każda stipa zimowała tam gdzie rosła.
Pilnowałam tylko jednej rady którą przekazała mi Magnolia - aby w razie dużych opadów sniegu nie zalegał on na stipie bo wtedy ją dusi i gnije.
Więc jak eM odśnieżał to miał przykazane aby snieg nie lądował na stipie i tyle.
Jeśli ona u Ciebie rośnie bez żwirku to nawet jak nie przeżyje to siewki się same rozsieją... U mnie w ten sposób już dwie zimy dały radę. Więc nie baw się w wysadzanie w/g mnie. Zawsze możesz wiosną nowe wysiać

Za późno przeczytałam, wszystkie siewki wykopałam i wsadziłam do doniczek Najwyżej zadołuję je w jakimś zacisznym miejscu, może odpiją na wiosnę a jeśli nie to pewnie tak jak mówisz, bedzie ich jeszcze mnóstwo wiosną na rabacie
A teraz rozplenica - czy mogę ją teraz podzielić / Nie chodzi mi o ciachanie lecz o oddzielanie poszczególnych pędów ? Ma to jesn i czy teraz jeszcze dadzą radę czy poczekać z tym do wiosny ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:05, 07 paź 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Jeja jaki trawniczek! Zieloniutki i równy jak stół!
I stipa z jeżówami świetnie wygląda

faktycznei trawnik jest w rewelacyjne formie, zileony dywan do teraz
Do raju daleko - u Ewy 16:06, 07 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

stipa z niebieskim bardzo ładnie wygląda
to przetacznik?

Tak, to przetacznik. Już tylko końcóweczki ma niebieskie, ale mimo to nadal z daleka go widać
jestem ciekawa tych tulipanów... Ja nie wykopuję cebulek.
Do raju daleko - u Ewy 15:11, 07 paź 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Gosiu, jak jestem na przeciwbólowych, to nawet silna jestem

Mój przedogródek zachwyca mnie przez cały sezon Cieszę się z tych zmian

stipa z niebieskim bardzo ładnie wygląda
to przetacznik?
Mała Eleczka 14:07, 07 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Aga Twoja/moja stipa jedzie już w 5 stron kraju...

Bardzo dobrze Niech się zdrowo sieje
Mała Eleczka 14:02, 07 paź 2015

Do góry
Aga Twoja/moja stipa jedzie już w 5 stron kraju...
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:52, 07 paź 2015

Do góry
znajdź różńice
https://www.pinterest.com/pin/490540584388603761/
(panel też będzie ... jak drewutni przybędzie tz. jak się skończy)

a obsadzenie donicy póki co coś na tej zasadzie: stipa i czosnek główkowaty
https://www.pinterest.com/pin/490540584388603398/
Ogród niby nowoczesny ale... 08:23, 07 paź 2015

Do góry
babka napisał(a)
Ja już czekam !

Magda poradź mi co mam zrobić z siewkami stipy ? Nie mam odpowiedniego pomieszczenia by je tam przezimować. Myślałamwysadzić je do doniczek i te zadołować w zacisznym miejscu ale jak będzie mroźna zima to chyba i tak cała robota na nic, prawda ? Masz jakiś sprawdzony sposób ?

Babka,
nigdy nic nie wysadzałam...każda stipa zimowała tam gdzie rosła.
Pilnowałam tylko jednej rady którą przekazała mi Magnolia - aby w razie dużych opadów sniegu nie zalegał on na stipie bo wtedy ją dusi i gnije.
Więc jak eM odśnieżał to miał przykazane aby snieg nie lądował na stipie i tyle.
Jeśli ona u Ciebie rośnie bez żwirku to nawet jak nie przeżyje to siewki się same rozsieją... U mnie w ten sposób już dwie zimy dały radę. Więc nie baw się w wysadzanie w/g mnie. Zawsze możesz wiosną nowe wysiać
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:58, 06 paź 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Beata, jak u Ciebie wygląda The Beatles???
Ja jestem na etapie wywalania. Strasznie mi zarosła - zadarniła kawal rabaty. Tam gdzie nie ma ogranicznika jest nie do zatrzymania. Tam gdzie mam wsadzoną w szmatę wygląda super. Ale mam też miejsca gdzie nie miałam agro i tam jest porażka...

Magda, widział u ciebie tego Beatlesa... i pociesz się ze mój wygląda tak samo...
Wczoraj się mu przyglądałam i mam parę szt które posadziłam wiosną i one sa super. Widać ogromna różnicę.
I tak się zastanawiałam że on chyba jak stipa - jak młody to ładny...
Nie wiem, na razie wymysliłam że wiosną mocno go przerzedzę, powyrywam wszystkie odnogi boczne i zostawię jedną, tak aby widoczne były pojedyncze czuprynki a nie takie poczochrańce...

Jutro zrobie zdjęcia porównawcze bo rosną obok siebie.
Mój ogród - trudne początki - Paula 14:29, 06 paź 2015

Do góry
Faktycznie kurde sprawdzam teraz i stipa ma strefe 8A chyba sobie ja wogóle odpuszcze.

Dodam jeszcze że w tym pomieszczeniu mogę je wsadzić do ziemi bezpośrednio nie ma tam jeszcze wylewki
Mój ogród - trudne początki - Paula 13:49, 06 paź 2015

Do góry
Stipa ogólnie kiepsko zimuje z tego co wiem (i czytałam na forum). Lepiej, żebyś stipę i Ophiopogona kupiła na wiosnę i wtedy wsadziła.
A co do dzielenia traw - to lepiej teraz wsadzić do przechowalnika (do ziemi) i na wiosnę podzielić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies