Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 22:26, 11 paź 2015

Dziękuję za kolejne miłe słowa.
Wyższa świadomość ogrodowa - o tak! Nie wywyższając się jednak zauważam to. Aż mi się czasem oczy za szeroko otwierają jak patrzę po tych kilku latach spędzonych na O. na ogrody, których nie odwiedzałam już kilka lat, a które kiedyś wydawały mi się wzorem do naśladowania.
Dziękuję wszystkim udziałowcom
magnolia 08:25, 12 paź 2015

agniecha973 napisał(a)

Trzcinnikami sie martwię, bo jak puściły kłosy, to zrobiły się nagle całe słomkowe, trochę za szybko, mam wrażenie. Boję się, że uschły. Znów tak długo nie było deszczu, a ciepło się zrobiło... Wczoraj dopiero podlało dość ładnie wierzchnią warstwę.
Bukszpanom niektórym jeszcze bardzo dużo brakuje, ale część rzeczywiście wyłądniała. Drugie półkole ma skromne trawki, bo ciągle zarastało, nie nadążałam. Ciężko im było, ale teraz pierwsza część prosi o podział, więc wykorzystam to i zasilę słabe punkty w drugim pókolu.

A co byś jeszcze chciała zobaczyć, żeby się nasycić?

U nas wieczór zrobił się całkiem przyjemny, przestało wiać i od razu było przyjemniej. Wykorzystałam ten czas na zbiory.

a same kępy trzcinniki mają zielone, żywe?- może tak być że przyschły od suszy i widac to szczególnie w kwiatach, jednak powinny sobie poradzić.

co bym jeszcze chciała zobaczyć?- nie wiem sama, ale dobrego nigdy dość.

U nas już po tych kilku nocach mroźnych nie ma co zbierać. Udało się zebrać szpinak i ostatnie dynie z płotu od sąsiadów ( oni sieją, razem zbieramy), a także skrzynkę kiwano ( znasz?- Tymek je uwielbia, dostaliśmy jedną sadzonkę od znajomych)i resztę bazylii, jednak już jest gorzka. I papryki, ale dużo jest niedorośniętych.
Zmarnowaliśmy część pomidorów- myśleliśmy, że mróz nie wlezie do szklarni, a wlazł.
agniecha973 09:03, 12 paź 2015

Marta, te zwykłe trzcinniki mają zielone kępy, ale stipa brachytricha są już całe słomkowe od 2 tygodni z grubsza.
U nas dziś ostro przymroziło. Brr...
Juzia 09:08, 12 paź 2015

Aga moja stipa żółta od dawna.... może za sucho jej?
A jaką u Ciebie ma wysokość? Długo ją masz?
popcorn 09:29, 12 paź 2015

ale cudnie u Ciebie i ta przestrzeń!
u nas pada śnieg
agniecha973 09:35, 12 paź 2015

Moja s.brachytricha ma ok. 70 cm. Tak na oko, bo nie mierzyłam. Mam ją od poprzedniej wiosny.

U nas słoneczko cudne jak na wiosnę, ale ten wiatr... śmierdzi śniegiem.
Juzia 09:39, 12 paź 2015

Hahaha...śmierdzi śniegiem

Moja też ma gdzieś tyle....i chyba nie chcę żeby urosła więcej...może nie urośnie?
magnolia 09:42, 12 paź 2015

agniecha973 napisał(a)
Marta, te zwykłe trzcinniki mają zielone kępy, ale stipa brachytricha są już całe słomkowe od 2 tygodni z grubsza.
U nas dziś ostro przymroziło. Brr...

trochę szybko na taki stan.
Ale to nie znaczy że nie żyją. Trzeba czekać do nowego sezonu,żeby ocenić.
Gabriela 10:20, 12 paź 2015

agniecha973 napisał(a)
Dziękuję za kolejne miłe słowa.
Wyższa świadomość ogrodowa - o tak! Nie wywyższając się jednak zauważam to. Aż mi się czasem oczy za szeroko otwierają jak patrzę po tych kilku latach spędzonych na O. na ogrody, których nie odwiedzałam już kilka lat, a które kiedyś wydawały mi się wzorem do naśladowania.
Dziękuję wszystkim udziałowcom

Agnieszka, też to mam. Niedawno byłam w pewnym znajomym ogrodzie, dużym jak mój, zrobionym 10 lat temu przez "projektatnta", posadzone było bardzo gęsto i wyglądało imponująco. A umnie były ugory. Długo go nie widziałam. Teraz to jakaś masakra i właścicielka tego ogrodu, prosi mnie o "zrobienie" jej rabaty we wsiowym stylu, żeby była taka jak u mnie.
grupa_trzyma... 16:49, 14 paź 2015

Aga, dopiero dziś dotarłam do Ciebie. Papryka imponująca. Muszę zaryzykować w przyszłym roku. U mnie było jak nigdy sporo papryki. Ale w tym roku miałam okrągłą 'Oleńkę' i Telimenę - nasiona tej drugiej miałam chyba nawet od ciebie. Pomidory u mnie obrodziły. Jestem zadowolona. A najbardziej plenna była 'Lima' posadzona w gruncie. Pozdrawiam