Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 07:43, 21 sie 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Super zakupy i aniołek milutki ! Ja tez "zaraziłam" sie trawkami tu na O i mam juz ich kilkanascie odmian ale ice dance nie mam, skoro ona tak świetnie przyrasta jak pisze Debra to może i ja sie za nia rozejrze...
Pokaż Joasiu raz jeszcze ten swój placyk żwirowy do odpoczynku - bo ja nie rozpoczełam jeszcze modyfikacji swojego placyku ale lada momnent we wrzesniu biore sie za niego i szukam inspiracji.
Pozdrawiam

Dziękuję Małgoś
Debra dzisiaj wrzuci zdjęcie tej trawki więc niedługo zobaczymy jak urosło to cudeńko!
A to fotki o które prosiłaś Małgosiu, placyk od początku jego powstawania.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 07:11, 21 sie 2013

Do góry
Basiu, witaj! Ja chyba jeszcze bujam w obłokach. Wątek zaniedbany, goście bez odpowiedniego przyjęcia, ale coś za coś. Ja się chce nie zmarnować plonów, to goście muszą uzbroić się w cierpliwość. A i okres jesiennych nasadzeń tuż, tuż! Zostawiam kwiatki i lecę.

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 07:03, 21 sie 2013

Do góry
Toszka napisał(a)
Przy domu proponuję hortensję pnącą. Zwłaszcza do lasu. Tylko zakup dużą sadzonkę. Hortensja ma jeden minus... na początku - musi się zadomowić czasami nawet 2-3 lata. Jednak duża sadzonka już w następnym roku rusza i czasami kwitnie. Po kilku latach jest piękną kwitnącą ścianą. Nieprzemarzająca.
Na innym forum widziałam kiedyś przepiękny ogród w lesie jak twój - aleje rododendronów, azalii (w tym nasze pontyjskie) i azalie japońskie. Wszelakie paprocie, żurawki, funkie itp. Porobione kamienne obrośnięte mchem murki i góreczki dla urozmaicenia terenu. Małe oczko wodne obsadzone roslinami. Do tego wspaniałe kule mchu. Kępy (smacznego i zdrowego) czosnku niedźwiedziego... wiosną pięknie kwitnącego. Wrzosy, wrzośce... całe polanki. Zmurszałe pnie drzew obsadzone roslinami....
Kachat, z tego co czytam koniecznie chcesz na swojej kwaśnej glebie sadzić rośliny o upodobaniach zasadowych - szałwie, powojniki, lawendę itp. Sama skazujesz się albo na walkę z wiatrakami, albo na rozczarowania... lub wielkie koszty związane z zakupem ( i transportem) innej niż masz ziemi. Broń Boże nie pouczam! Tylko poddaję sugestii stworzenie pięknego ogrodu leśnego.

Muszę przyznać rację Toszce (dobrze odmieniłam?). Trzeba się jednak dostosować do gleby i innych uwarunkowań, chociaż na tyle żeby ogród bez większego wysiłku był ładny. Inaczej będzie nam udręką i męczarnią i wcale nie odwzajemni naszych starań pięknym wyglądem.

po przeczytaniu opisu Toszki (ależ ja się namęczę z tym odmienianiem ale nick mi się podoba )

Więc po przeczytaniu opisu wyobraziłam sobie troszkę (Toszkę - cudny ten nick) ten ogród i znalazłam chyba coś podobnego chociaż brak mi tu paproci i takiego jeszcze bardziej naturalnego wyglądu jaki opisywała Toszka.

ale coś jest

http://www.sadowniczy.pl/data/include/cms/laswogrodzie.jpg
Kwiatowy ogródek Monteverde 02:46, 21 sie 2013

Do góry
Tak króciutko dzisiaj bo jest późno i jestem zmęczona, byłam dzisiaj w rajskim, z ryczałam się okrutnie jak zobaczyłam chwaściory po pasy, olbrzymy ogórkowe w szklarence i pożółknięte na grządce, zaniedbane pomidory i nie podlane rośliny zdjęcia żadnego nie zrobiłam, bo bym patrzyła potem na nie i przeżywała zebrałam trochę pomidorków powsadzam między gazety niech "dojdą", to trochę pojemy, później wstawię zdjęcia a teraz dobranoc nawet nie mam siły czytać o Anglii jutro nadrobię
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 01:12, 21 sie 2013

Do góry
MuSzka, świetny dialog, hihi Ja mam u siebie podobne Już przestałam się pytać i o rady prosić rodzinę, bo mieli mnie serdecznie dość i chcieli na terapię wysyłać Zastanawianie się godzinę, czy posadzić krzaczka tak, czy go obkręcić o 10 stopni w prawo, to norma. Więc doskonale was dziewczyny rozumiem, ale chyba z moim niezdecydowaniem nie macie szans! Dziś przez 8 godzin posadziłam azalię, parzydło i świecznicę... Zostało mi jeszcze ok. 27 roślin, więc jak zdążę do Świąt, to chyba będzie cud. Tymbardziej, że następny wyjazd na działkę dopiero gdzieś za 1,5 tygodnia '

Agata, przylgi dla ciebie

A tutaj potwór na sośnie. Jestem pewna na 100%, że po słupie się wespnie bez najmniejszych problemów.

Bajkowy ogród Weroniki 00:57, 21 sie 2013

Do góry
weronika77 napisał(a)

Basiu, ja mam żółty i jedną odnóżkę (na razie) pomarańczowego. Bordo nie mam. Dostałam od Bogdzi, i jak masz na myśli ten pomarańczowy, to dam chętnie, tylko poczekaj na odnóżkę. Oto one.

No przepiękne są! A ten żółty taki czysty! I środki ma jakby inne od tego mojego.
Jutro zrobię zdjęcia moich i porównamy sobie. Mam fotki tego, który zaczął kwitnąć przed moim wyjazdem. Z początku był lekko pomarańczowy, a potem zżółkł. Ciekawa jestem koloru tego drugiego.

A z tym bordowym, to coś mi się pomyliło. Czy taki w ogóle istnieje? Muszę poszukać w necie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 00:49, 21 sie 2013

Do góry
Ależ pięknie u Ciebie, a ten obraz niesamowity, świeży i wypieszczony, miodzio.

JoannA napisał(a)

Bajkowy ogród Weroniki 00:48, 21 sie 2013

Do góry
Moniika napisał(a)
Cudne hortensje ! serdecznie pozdrawiam M

Moniko, pozdrawiam. Aksamitki też ładne.

Bajkowy ogród Weroniki 00:42, 21 sie 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Horti rzeczywiście niesamowite, obok róż to najefektowniejsze rośliny dla mnie.

Grembosiu, dla mnie też hortensje, róże, lilie... a przecież azalie też piękne, konwalie, bzy, kaliny, głogi,tawuły wczesne...

Begonie też lubię.

Nawet groszki pachnące są śliczne, i pachną.

A słoneczniczki jakie radosne.
Mój 4 arowy azyl... 00:41, 21 sie 2013

Do góry
Weroniko, mnie tylko bordowego brakuje.
Wyczytałam u Ciebie, że chcesz któreś przesadzać. Spotkałam gdzieś poradę, żeby robić to raczej wiosną a nie jesienią.

Jeśli zaś chodzi o hostę z białym, szerokim brzegiem, to rośnie ona w ogrodzie mojej córki. Spora jest i już od dawna mam zamiar ją trochę podebrać. Tylko zastanawiam się czy jeszcze jesienią, czy do wiosny czekać. Nowa sadzonka byłaby wtedy bezpieczniejsza.
Czy o tę Ci chodziło?
Bajkowy ogród Weroniki 00:30, 21 sie 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Ależ wypieszczony Twój ogród, Weroniko!
Nie będę wymieniać kwiatów, bo musiałabym wszystkie, ale na jednych się zatrzymam, na dzielżanach, bo zakochałam się w nich. W tym roku posadziłam dwa: pomarańczowego i żółtego. Bordowego mi brakuje, on taki tajemniczy jest. Może na jakąś małą sadzonkę mogłabym liczyć?

Basiu, ja mam żółty i jedną odnóżkę (na razie) pomarańczowego. Bordo nie mam. Dostałam od Bogdzi, i jak masz na myśli ten pomarańczowy, to dam chętnie, tylko poczekaj na odnóżkę. Oto one.

Gdzieś wśród łąk 00:25, 21 sie 2013

Do góry
jambosana napisał(a)

Dla Ciebie

Oczy mi się zaśmiały, dzięki
Mój 4 arowy azyl... 00:21, 21 sie 2013

Do góry
Basiu, w sprawie dzielżanów mam podobne zdanie do Twojego.
Zobaczyłam je u Bogdzi, spodobały mi się, i zaraz dostałam, żółty i pomarańczowy, bordowy nie.
Tym co mam mogę Ci posłużyć, pomarańczowy jest jeden, musisz poczekać na odnóżki. U Ciebie widziałam piękność hostę z szerszym białym brzegiem, ja mam z cieńszym. Pozdrawiam.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:12, 21 sie 2013

Do góry
No i przede wszystkim jeziora, jeziora, jeziora.............. żeglarstwo to moja pasja.........i nie ma niczego innego co by mnie tak pociagało jak to.......
Bajkowy ogród Weroniki 00:09, 21 sie 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
wspaniałości!

Ile czasu spędzasz w ogrodzie??

Agato, dużo czasu spędzam w ogrodzie. Wystawiam leżak, zabieram książkę...i widzę chwasty, albo, że trzeba coś podlać, albo przesadzić...
Twoje przycięte w prostokąty żywopłoty, ładne. Pozdrawiam.

Pierwsze astry...

Ogród w Tarnowie 00:03, 21 sie 2013

Do góry
Wygospodarowałem trochę miejsca w kąciku hortensjowym dla 2 nowych a Wanille dosadzę do już rosnącej. Hortensje znakomicie ożywiają zielone miejsca w ogrodzie, gdzie mało jest kolorów.

Starorzecze na górce 00:00, 21 sie 2013

Do góry
Agato, zastanawiasz się nad pnącą różą...Rosarium Uetersen warto mieć, wytrzymała i ładna. Ja mam przy furtce Paulu's Scarlet, lipcowa piękność o ładnych kwiatach, nie pachnie.
Lubię też Elfe o kremowo seledynowych kwiatach, piękny zapach.
Hortensja pnąca też piękność, kwitnie po 4 latach. Milin piękny, wisteria też, ale z kwitnieniem różnie, najlepiej kupić kwitnącą, potem przestrzegać odpowiednio cięcia.

Rosarium Uetersen

Paul,s Scarlet

ELFE kremowo seledynowa
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:00, 21 sie 2013

Do góry
Odwiedzałam stare, znane mi od lat miejsca....międy innymi tą klimatyczną tawernę..."Zielony Wiatr"....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:56, 20 sie 2013

Do góry
Na deptaku nabrzeznym w Mikołajkach odkryłam nową ( nie było mnie tam od 2 lat..) knajpke w klimacie jak najbardziej ogrodowiskowym, popatrzcie jaki swietny nastrój tworzą tam cudne rosliny

[img si ze=512x384]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/44/441539/original.JPG[/img]
Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 23:55, 20 sie 2013

Do góry
Kilka fotek z żurawkowego pola...już stuknęło 270 odmian.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies