Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 10:36, 16 wrz 2013

Wracam na dwór, jeszcze z godzinkę mogę poplewić. Później gotowanie i przygotowanie do pracy.
popcorn 10:41, 16 wrz 2013

Ale fajnie miłej pracy! U nas lało w nocy, może po południu da się godzinkę pobyć na dworzae? też mam chwasty do wyrwania i rośliny do wsadzenia

pozdrawiam!
popcorn 10:44, 16 wrz 2013

Ja też rzadko suszę na balkonie, bo nie lubię jak takie prawie suche mi moknie:/
ja bym piwonie sadziła grupami, takie mieszanki mi się nie podobają - chyba że 5 jednych, 5 drugich i tak na przemian... ale ja to ja

pozdrawiam!
magnolia 12:53, 16 wrz 2013

zaraz wrócę, tylko do biedronki skoczę, bo się naczytałam że tam cebulki 'rzucają'
agniecha973 12:53, 16 wrz 2013

Karolina, też mam sporo do posadzenia jeszcze. I cebulek do szczęścia jeszcze nakupiłam i nakupić planuję Ech te pokusy...
Piwonii nie chcę miksować jeda z drugą obok siebie, tylko ewentualnie gdzieś zamieszać w ułożeniu krzaków, żeby nie wyszło, że najpierw mam pasek jasnych, a później pasek koralowych.
agniecha973 12:54, 16 wrz 2013

Magnolia, i do lidla
butterfly 13:01, 16 wrz 2013

agniecha973 napisał(a)
Magnolia, i do lidla

Tak, tak, koniecznie

Aga, poplewiłaś?
Ja co 15 min biegam przesunąć podlewanie
agniecha973 13:05, 16 wrz 2013

Coś tam poplewiłam, ale u mnie to kropla w morzu potrzeb
U nas pada ostatnio dość często, więc o podlewaniu nie trzeba myśleć. Zresztą ja i tak mało co podlewam. Teraz też zaczęło kropić.
magnolia 15:18, 16 wrz 2013

jestem. w biedronce już nic nie było. Puste pudło po cebukach.
To do Lidla pojechałam- tam dopadłam czosnek Purple sensation i Gladiator. Jak już wróciłam to myślę że za mało kupiłam, ale nie chciałam szaleć ( 20 szt czosnku Christophii jeszcze czeka na posadzenie).
Ech.....
Macie czosnek Purple S?- zimuje bez kłopotów?
magnolia 15:25, 16 wrz 2013

agniecha973 napisał(a)
Proszę o podpowiedzi jak posadzić na tej rabacie piwonie.

Mam 5 szt. Coral Sunset

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=19

Dokupiłam u Podstolca 5 szt. Early Glow

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=79

Będą zatem 2 kolory - koralowy i jasno żółty przechodzący w kremowy. Ciężko ten drugi kolor opisać. Nie wiem czy dobór kolorów dobry, ale te misię podobały wśród tych do wyboru. Nie wiem jak je tu posadzić (bo niedługo przyjadą te Early Glow). Czy mieszac kolory, czy w jednej części posadzić tylko koralowe a w innej tylko kremowe?
Przypomnę układ:
1. całkiem po zewnętrznej stronie, te kulki to choina kanadyjska
2. pas zielony i H to miskanty i hortensje limelight
3. pas szary to docelowo plamy jeżówek (nie ma ich na planie), najchętniej pomarańczowych lub innych żarówek i trawy np. molinia, rozplenica, obiedka; zaznaczone w tym pasie są 3 zółte robinie frisia i niebieskie plamy kosaćca syb.

Piwonie pójdą do rzędu szarego, tylko jak - pojedynczo czy np. tu dwie tam jedna? No i te kolory, jak to rozłożyć. Chyba nie będą się z niczym gryzły podczas kwitnienia? Czy się mylę?

ten kremowy wydaje się prawie biały, tylko taki ciepły- bardzo ładny. I jeszcze pojedyńczy, z widocznym środkiem- sam miód!
Koralowa znów na zdjęciu ma śliczny kolor. choć bardziej kojarzy mi się z ocieplonym różem niż z koralem. Jest koralowa?