Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

anna_g 16:02, 16 wrz 2013

Kindzia napisał(a)
Tam warto o każdej praktycznie porze jechać...zawsze pięknie. Widziałaś gdzieś takie ciemno bordowe rozchodniki? I białe?

Nic nie kupiłaś czy się nie zdążyłaś pochwalić?

Buziolek

Masz rację Kasiu - warto o każdej porze. Ja tam bardzo lubię jeździć - wolę niż do Kapiasa. Widziałam tyle, że głowy nie dam za te bordowe rozchodniki... choć wydaje mi się że tak - właśnie u Pudełków czyli tam gdzie azalie... ale tego tyle było.... Białych nie kojarzę, ale na pewno widziałam takie - w szkółce oczywiście
anna_g 16:07, 16 wrz 2013

Eluś też sobie wspominałam nasze spotkanko jak tam byłam było super Tym razem byłam z moją mamą... pierwszy raz pojechałyśmy tam na Babie Lato w zeszłym roku, potem byłysmy na święcie kwitnących azalii, i teraz znowu babie lato - no i oczywiście jestesmy "umówione" na kolejne "azalie". A taką sobie robię "tradycję" Trochę rozrywki też dla Mamy
Muszę obfocić też jej zakupy - kupiła sobie dwie róże okrywowe oraz wiąza "Hillier" szczepionego na pniu. Spędzilyśmy tam ze 4 godziny

Ale myślę, że tak czy siak - wcześniej czy później my się jeszcze też tam spotkamy no nie?

Strasznie Ci dziękuję za gratki i tego pięknego rodka

A o rabacie myśl, myśl, myśl - jak wymyślisz to gadaj

I tak mam trochę czasu bo na razie Żon zajęty pracą i nie pomoże, więc muszę na niego czekać aż mu się trochę luźniej zrobi - no sama świerka nie będę przesadzała choćby nie wiem co

Buziolki Eluś
anna_g 16:09, 16 wrz 2013

Bogusiu za gratki dziękuję i za różę Zaraz do Ciebie polecę Moi grzybiarze musieli zmienić plany bo lało, ale pojechali na trochę w południe - niewiele było, jedynie dużo opieniek. Wczoraj były na obiad i trochę zamroziłam ale może jeszcze się uda nazbierać Pozdrawiam
anna_g 16:13, 16 wrz 2013

alinak napisał(a)
Aniu nadrobiłam i o rowerach i o grzybach , ale jak poczytałam o magnolii to mi szczęka opadła na ziemie od razu . ty sie do tej magnolii wróć i jeszcze tych nasionek ukradnij . zaczynaj produkcje i masz murowanych klientów . tyle że w naszym klimacie ponoć rzadko kwitnie .....ale może na śląsku akurat .

Alinko - bardzo się cieszę, że Cię u mnie mogę gościć Otóż - pojechałam do tej magnolii bo ja ją właśnie z Pisarzowic przytargałam ale na razie wyglądała tak

skoro ma owocostany to musiała i kwitnąć co prawda wiele ich nie było. Co prawda też akurat ona chyba i tak nie kwitnie tak obficie jak inne odmiany, ale to tak ciekawostka. Na razie maluchy są - jak przeżyją dłużej zobaczymy co z nimi będzie Pozdrówki
anna_g 16:15, 16 wrz 2013

asc napisał(a)
Aniu.. to na początek nie rób całej rabaty tylko np. do świerków..
Kojec psa może nie ozdobny, ale jeden bok pasuje psu zostawić by nie zdziczał nie widząc domowników.. psy to zwierzęta stadne.. i niehumanitarnie go zamykać bez widoku na ludzi..
Np tylko tyle z rób.. świerk w kąt i już masz pół rabaty zagospodarowane..

Anek - tak zrobię Kojec psa na razie to pustostan - nasz pies jest maluśki i mieszka w domu - to pozostałość po wcześniej posiadanych przez teściów wilczurach i tym podobnych... ale też oprócz budy psiej są tam przechowywane inne rzeczy więc tak czy siak kojec zostaje
Świerka przesadzę... a co sądzisz o odwracaniu darni??? czy na wiosnę ona już będzie "przerobiona" i będzie można tam sadzić???
i poza tym to Ci baaaaardzo dziękuję za pomoc w temacie
ka1sia 16:15, 16 wrz 2013

Aniu, dziękuję za wycieczkę po pięknych ogrodach
buźka
anna_g 19:38, 16 wrz 2013

ka1sia napisał(a)
Aniu, dziękuję za wycieczkę po pięknych ogrodach
buźka

Miło mi Kasiu że Ci się podobało
Kindzia 08:21, 17 wrz 2013

Przyleciałam te jeżówki zobaczyć...obijasz się? Fotka to gdzie???
Co tam chcesz sadzić, na tej nowej rabacie? Masz już jakiś plan?

I co...leje ciągle...

Buziol
anna_g 10:08, 17 wrz 2013

Kindzia - te nowe jeżówki to ino zielone liście mają to co je będę focić
One są przeznaczone pod płotek - no ale tam jeszcze kwitną jednoroczne i żal mi wyrzucać. Wprawdzie bajzel jest ale i tak żal...
Fakt - ogrodowo się obijam Za to - okołoogrodowo - przerabiam kilogamy pomidorów, brzoskwiń, papryki i takie tam... no i na wszystko to, qurde, czasu brak...
Na tej nowej rabacie to by mialby być chyba rh i "pochodne" bo tam jednak jest trochę cienia. Plan mam - tylko mętny bo trochę się obawiam zrywania darni - no i ciągle nie wiem co z tą darnią - odwrócić? nie odwrócić?
U mnie też leje...
Buźka
Kindzia 19:21, 17 wrz 2013

Ale liście też bym sobie oblukała...czy takie wielkie jak moich insektowych...
Rodusie powiadasz...to azalie też pewnie. A jak na kwaśno to wrzosy też się łapią...
Nie wiem, jak z tym odwracaniem. Ja bym próbowała. Jednak pół roku będzie sobie gniło...powinno się przerobić...nawet jak nie całkiem, to i tak mniej roboty potem niż teraz wywożenie tego wszystkiego.

U mnie jak pod chodniczki ściągali darń to szpadlem takie kawały, łatwo szło. Sadziłam na tym miejscu już po miesiącu...przez jakiś czas trochę chwaściory wyłaziły, ale teraz właściwie już spokój.

Jutro ma być powtórka z rozrywki z pogodą...