Mój jeden z serbów zaczął różowieć, marnieć, a rósł już kilka lat. Myślę sobie.. co u licha się z nim dzieje?
Posądziłam sąsiadów o podlanie czymś
Wreszcie padł na dobre. Wymieniając dokładnie mu się przyjrzałam i co się okazało?
Otóż jak był wieziony do sklepu ogrodniczego miał związane gałęzie, aby się nie połamały i resztka pętli została na pniu, nikt jej nie zauważył podczas sadzenia. Pętla w miarę jak pieniek grubiał - zaciskała się.
Gdyby w porę została poluzowana, świerkowi nic by nie było, a tak padł w głupi sposób
Uważajcie w ogrodzie na wszelkie wiązania. Róże, bluszcze itp. - sznurki i druciki nie mogą tworzyć pętli. Muszą być luźno, albo rozwiązujmy je w porę. Inaczej drzewo padnie, bo przestaną soki dochodzić powyżej pętli.
E raczej przy takim dbaniu, patrzę że chwasty tu nie miały dostępu
A czy nie stoi w wodzie? Albo pH nie takie. Serby nie sadzimy w kwaśną tylko w odkwaszoną glebę.
A może to jeszcze zaniedbania ze szkółki? Te świerki nie chorują w zasadzie.
Witam
Mam pytanie :
Na pograniczu działki rośnie wielka topola dziś przyjechał podnośnik i zaczęli z topoli wycinać jemiołę ale przy okazji wycinają gałęzie i łamią czy to nie jest kaleczenie drzewa ? i czy to mozna zgłosić gdzieś ?? gałęzie mi spadają na działkę,,, Boje SIE ZE Z DRZEWA ZOSTANIE KIKUT ,większość gałęzi jest na mojej stronie tego drzewa
i najgorsze jest to ze nie robi to sąsiad mieszkający tam ale osoba zupełnie obca wiec mu nie zależny i łamie gałęzie jak mu wygodniej .
to jest to drzewo w tle
Dzwoń do straży miejskiej najpierw, oni najszybciej przyjadą. Potem ochrona środowiska w Urzędzie Miasta lub Gminy.
To zwykli handlarze, oni uszkodzą drzewo. tylko biznes ich interesuje
Zrobiłabym dwie rabaty przy tarasie, włączając teren byłego skalniaka i po lewej. Takie ćwiartki koła w przybliżeniu.
Cyprysiki 45 szt już rosną? Zamiast tego daj inne iglaki, choćby choiny kanadyjskie, świerki serbskie czy tuje np. Aureospicata, bo cyprysiki podmarzają, więc przy takiej ich ilości nienaganny wygląd tej przesłony jest pod znakiem zapytania. A potem co zrobisz, poza tym ich "siny" wygląd działa przygnębiająco.
Rabaty po prawej stronie trzeba im te "kanciastości" wyokrąglić i zygzaki.
Przykłady
Trzeba linia trawnika z prawej inaczej poprowadzić, bardziej łagodnie i włączyć do rabatę te trawy po lewej z brzozą, bo one teraz po prostu rosną w gtrawniku?