Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:01, 06 sty 2012

Do góry
Odgadłam nazwy 8 z 10 traw w konkursie o trawach, mogę sobie wybrać 3 sadzonki jakie chciałabym dostać..
Miskant morning light na pewno, a pozostałe 2?

jupi!
Projekt ogrodu orientalnego 17:10, 02 sty 2012

Do góry
Może taka ściągawka?

Rośliny typowe dla ogrodu japońskiego

Drzewa:
Klon palmowy Acer palmatum
Magnolia Soulange’a Magnolia soulangeana
Miłorząb dwuklapowy Gingko biloba
Sosna górska Pinus mugo

Krzewy:
Azalia Rododendron
Bukszpan wieczniezielony Buxus sempervirens
Różanecznik Rododendron
Tawuła japońska Spiraea Japonia

Byliny:
Funkia Fortune'a Hosta fortunei
Języczka pomarańczowa Ligularia denata
Miskant chinski Miscanthus sinensis
Tawułka chińska Astilbe chinensis
Rabaty z uzasadnieniem... 00:37, 30 gru 2011

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja bym widziała Miskant obrzeżony jakiś. Wiem, że Spartina podobnie zwisa ładnie, jak Cortaderia. Lubiłam kiedyś Spartinę.

Tutaj nie ma za bardzo wyboru. 'Variegatus' bo inne sa podobne i tak naprawde różnią się metką. 'Cosmopolitan' i 'Cabaret' podmarzają... 'Morning Light' się tak nie wyłoży, chociaż... jakbybyła duża kępa...
Można jeszcze brać pod uwage Arundo 'Varsicolor' ale ono ma szersze liście i wrażliwe. Miskant 'Jubilaris' nie zawsze się dobrze wybarwia i jest raczej kremowo-żółty niż biały...
Rabaty z uzasadnieniem... 00:22, 30 gru 2011

Do góry
Robiłem takie "coś" na granicy trawnika i lasku brzozowego, który jednocześnie był kompostownikiem i magazynem. Przyjąłem, że miskant cukrowy w brzozy nie wejdzie bo za ciemno a od strony trawnika poradzi z nim sobie kosiarka. Nie byłem tak od kilku lat więc nie wiem czy się sprawdziło
Rabaty z uzasadnieniem... 00:17, 30 gru 2011

Do góry
To chyba miskant cukrowy. Ta ściana ma jak najbardziej uzasadnienie. Ma za zadanie zasłonić nieciekawe miejsca, a jak dojdzie do torów to niechybnie zostanie podgolona.

Rabaty z uzasadnieniem... 00:15, 30 gru 2011

Do góry
A ja bym widziała Miskant obrzeżony jakiś. Wiem, że Spartina podobnie zwisa ładnie, jak Cortaderia. Lubiłam kiedyś Spartinę.
Rabaty z uzasadnieniem... 23:29, 29 gru 2011

Do góry
Delikatny miskant Gracillimus i ciemne dalie, a u góry purpurowe drzewo.

Niczego nie jest za dużo, ładna równowaga

MISKANT- kupię 21:55, 29 gru 2011

Do góry
Teraz są promocyjne zimowe ceny Od marca zapanuje normalność, czyli miskant popularny 10 zł, kolekcyjny 20 i więcej Inne ciekawostki od 10 zł w góre. Ceny kostrzew i innych popularnych roślin raczej sie nie zmienią, może odrobinę. Natomiast większośc roślin z produkcji 2011 pójdzie od razu w pojemnik większy i cena musi wtedy wzrosnąć. Można robić teraz zakupy z odbiorem w marcu... Wszystkie wrażliwsze rośliny są pochowane i nie ma możliwości aby coś przemarzło.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:35, 29 gru 2011

Do góry
Hakone i miskant - brakuje piętra pośredniego. Rozplenice + wrzosy (ścce?).
Podoba mi się ale żeby, nie zasłaniać wszystkich brzegów - i jeszcze: czemu ma służyć to oczko? Tylko żeby zająć miejsce, czy będzie je widać?
Metamorfozy ogrodowe 20:23, 29 gru 2011

Do góry
Bogusiu uwierz i u Ciebie tak będzie. Trawy szybko rosną.

Ta trawa to miskant variegatus, masz rację lubię ją właśnie za ten kontrast.
U Przemka w ogrodzie. 18:13, 29 gru 2011

Do góry
Miskant Variegatus może rosnąć w cieniu-półcieniu
U Przemka w ogrodzie. 15:27, 29 gru 2011

Do góry
przemekg napisał(a)

Witaj Przemku,
jak nazywa się ten miskant? Jak szybko u Ciebie rośnie? Chyba lubi cień?

Trawy ekspansywne 19:13, 28 gru 2011

Do góry
Oczywista oczywistosc wspomniana na pierwszej stronie watku, miskant cukrowy. Jest piekny, ale nieprawdopodobnie nieposluszny. U mnie rozlazl sie okrutnie i mimo upartej walki wylazi tu i tam
Taaaaak, musialam sie mocno doksztalcic, zeby znowu nie wkurzac sie, ze mi sie cos rozlazi nie tam gdzie potrzeba
Rabaty, kompozycje z traw 21:32, 25 gru 2011

Do góry
Witaj Gosiu! To ile miejsca potrzebuje jedna roślina, czyli w jakiej odległości sadzić? Miskant Gracillimus też mi wygląda na rozłożysty. No i jeżeli trawa ma spełniać funkcję ekranu, to czym ją uzupełnić żeby wiosną i wczesnym latem nie było "łyso"?
Trawy paskowane 20:00, 24 gru 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Moimi faworytami są miskanty biało paskowane.

Omówiłem w wątku miskant podstawowe odmiany, zarówno podłużnie jak i poprzecznie paskowane.
Z grupy pierwszej bezkonkurencyjne są ciągle 'Variegatus' i 'Morning Light'. 'Jubilaris' jest zawodny jesli chodzi o kolorystykę, 'Cabaret' i 'Cosmopolitan' podmarzaja lub wymarzają. Reszta odmian to ciekawostki.
Z grupy drugiej też poza konkurencją są 'Strictus' i 'Zebrinus'. Jesli ktos chce miskanta porównywalnego wielkością do nich ale zakwitającego to proponuję 'Puentchen'. Z niskich, za którymi nie przepadam, furrorę robi 'Gold Bar'. Jakby ktos chciał małego kwitnącego to proponuje 'Little lub 'Zwerzebra'. Reszta to pieśń przyszłości

Miskant - Miscanthus 19:44, 24 gru 2011

Do góry
Miscanthus sinensis 'Gold Bar' - miskant chiński

Najpopularniejsza niska odmiana z tej grupy miskantów. Wyprostowany, bardzo gęsto paskowany. Na pewno zwraca uwagę...

Więcej tutaj:
Miscanthus sinensis 'Gold Bar'
Miskant - Miscanthus 15:08, 24 gru 2011

Do góry
Miscanthus sinensis 'Strictus' i 'Zebrinus' - miskant chiński

Obie odmiany sa bardzo podobne i tak naprawdę trzeba sie głęboko zastanowić, który jest który Teoretycznie 'Strictus' jest bardziej wyprostowany. Tutaj nie ma czego komentować, odmiany znane, bardzo popularne, około 1,8 m wys. Nie kwitną.

więcej tutaj:
Miscanthus sinensis 'Strictus'
Miscanthus sinensis 'Zebrinus'
Miskant - Miscanthus 14:56, 24 gru 2011

Do góry
Miscanthus sinensis var. condensatus 'Cabaret' - miskant chiński

Duży, o szerokich liściach, wyraziście paskowany w centrum liścia. Ładny ale często podmarza lub wymarza!

Więcej tutaj:

Miscanthus sinensis var. condensatus
Miskant - Miscanthus 14:48, 24 gru 2011

Do góry
Miscanthus sinensis 'Morning Loght' - miskant chiński

Dla mnie najładniejszy paskowany miskant i chyba wogóle najładniejsza paskowana trawa. Przepiękny fontannowy pokrój, bardzo wąskie liście obrzeżone na biało... Nie za wysoki, mniej więcej 1,2 m, nie kwitnie...

więcej tutaj:
Miscanthus sinensis 'Morning Light'
Miskant - Miscanthus 14:43, 24 gru 2011

Do góry
Miscanthus sinensis 'Variegatus' - miskant chiński

Popularna odmiana, ładna, niekwitnąca, znana. Cóż więcej dodać Bezkonkurencyjny!

Więcej tutaj:
Miscanthus sinensis 'Variegatus'
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies