Odgadłam nazwy 8 z 10 traw w konkursie o trawach, mogę sobie wybrać 3 sadzonki jakie chciałabym dostać..
Miskant morning light na pewno, a pozostałe 2?
Tutaj nie ma za bardzo wyboru. 'Variegatus' bo inne sa podobne i tak naprawde różnią się metką. 'Cosmopolitan' i 'Cabaret' podmarzają... 'Morning Light' się tak nie wyłoży, chociaż... jakbybyła duża kępa...
Można jeszcze brać pod uwage Arundo 'Varsicolor' ale ono ma szersze liście i wrażliwe. Miskant 'Jubilaris' nie zawsze się dobrze wybarwia i jest raczej kremowo-żółty niż biały...
Robiłem takie "coś" na granicy trawnika i lasku brzozowego, który jednocześnie był kompostownikiem i magazynem. Przyjąłem, że miskant cukrowy w brzozy nie wejdzie bo za ciemno a od strony trawnika poradzi z nim sobie kosiarka. Nie byłem tak od kilku lat więc nie wiem czy się sprawdziło
To chyba miskant cukrowy. Ta ściana ma jak najbardziej uzasadnienie. Ma za zadanie zasłonić nieciekawe miejsca, a jak dojdzie do torów to niechybnie zostanie podgolona.
Teraz są promocyjne zimowe ceny Od marca zapanuje normalność, czyli miskant popularny 10 zł, kolekcyjny 20 i więcej Inne ciekawostki od 10 zł w góre. Ceny kostrzew i innych popularnych roślin raczej sie nie zmienią, może odrobinę. Natomiast większośc roślin z produkcji 2011 pójdzie od razu w pojemnik większy i cena musi wtedy wzrosnąć. Można robić teraz zakupy z odbiorem w marcu... Wszystkie wrażliwsze rośliny są pochowane i nie ma możliwości aby coś przemarzło.
Hakone i miskant - brakuje piętra pośredniego. Rozplenice + wrzosy (ścce?).
Podoba mi się ale żeby, nie zasłaniać wszystkich brzegów - i jeszcze: czemu ma służyć to oczko? Tylko żeby zająć miejsce, czy będzie je widać?
Oczywista oczywistosc wspomniana na pierwszej stronie watku, miskant cukrowy. Jest piekny, ale nieprawdopodobnie nieposluszny. U mnie rozlazl sie okrutnie i mimo upartej walki wylazi tu i tam
Taaaaak, musialam sie mocno doksztalcic, zeby znowu nie wkurzac sie, ze mi sie cos rozlazi nie tam gdzie potrzeba
Witaj Gosiu! To ile miejsca potrzebuje jedna roślina, czyli w jakiej odległości sadzić? Miskant Gracillimus też mi wygląda na rozłożysty. No i jeżeli trawa ma spełniać funkcję ekranu, to czym ją uzupełnić żeby wiosną i wczesnym latem nie było "łyso"?
Omówiłem w wątku miskant podstawowe odmiany, zarówno podłużnie jak i poprzecznie paskowane.
Z grupy pierwszej bezkonkurencyjne są ciągle 'Variegatus' i 'Morning Light'. 'Jubilaris' jest zawodny jesli chodzi o kolorystykę, 'Cabaret' i 'Cosmopolitan' podmarzaja lub wymarzają. Reszta odmian to ciekawostki.
Z grupy drugiej też poza konkurencją są 'Strictus' i 'Zebrinus'. Jesli ktos chce miskanta porównywalnego wielkością do nich ale zakwitającego to proponuję 'Puentchen'. Z niskich, za którymi nie przepadam, furrorę robi 'Gold Bar'. Jakby ktos chciał małego kwitnącego to proponuje 'Little lub 'Zwerzebra'. Reszta to pieśń przyszłości
Miscanthus sinensis 'Strictus' i 'Zebrinus' - miskant chiński
Obie odmiany sa bardzo podobne i tak naprawdę trzeba sie głęboko zastanowić, który jest który Teoretycznie 'Strictus' jest bardziej wyprostowany. Tutaj nie ma czego komentować, odmiany znane, bardzo popularne, około 1,8 m wys. Nie kwitną.
Dla mnie najładniejszy paskowany miskant i chyba wogóle najładniejsza paskowana trawa. Przepiękny fontannowy pokrój, bardzo wąskie liście obrzeżone na biało... Nie za wysoki, mniej więcej 1,2 m, nie kwitnie...