Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Konkurs o trawach 20:17, 06 sty 2012

Do góry
7. Ponad 75% trafień a powinno być 100% bo fotki są na forum.

Miscanthus sinensis 'Morning Light' - miskant chiński.
Bardzo charakterystyczny, wąskie liście z białym marginesem. Bardzo się podoba i słusznie

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:41, 06 sty 2012

Do góry
A to zdjęcie rabaty giganta - przy ogrodzeniu thuje i lawsony, od strony drogi klony globosum, pod prawie każdym miskant, między nimi jałowce do przesadzenia, a dalej jeszcze inne roślinki - parę perukowców, laurowiśnie, 3szt. hakuro nishiki, trzmieliny (ale nie płożące, wymarzły poprzedniej zimy) - właściwie wszystko poza klonami do przesadzenia, za duży tam misz-masz.

A to kształt tej rabaty wg planu. Tylko nie mogę znaleźć pliku, musiałam zrobić zdjęcie, tylko niestety nienajlepszej jakości. Ta rabata ma ok.40m długości i 10m szerokości w najszerszym miejscu. Nasadzenia nie są zrobione zgodnie z planem - oprócz klonów.
Konkurs o trawach 19:27, 06 sty 2012

Do góry
3. Prawie 75% trafień a spodziewałem się 100%
Miscanthus sinensis 'Variegatus' czyli miskant chiński. Kolejne zaskoczenie dla mnie. Bo na forum fotki prezentowała Danusia. I chyba nasze też są. Podstawowa roślina paskowana...

łan...
Ogród u stóp klasztoru 14:01, 06 sty 2012

Do góry
no to takie tam moje wczorajsze przemyślenia...proszę nie zwracać uwagi na stronę artystyczną

1. Lawenda wąskolistna 'Blue Scent'
2. Kostrzewa niedźwiedzia 'Pic Carlit'
3. Tawuła japońska 'Goldmound'
4. Jałowiec łuskowy 'Blue Spider'
5. Jałowiec łuskowy 'Dream Joy'
6. Miskant chiński 'Morninglight'
7. Powojnik 'Comtesse de Bouchaud'

Jałowiec 'Blue Spider' ma płożący pokrój, środek jego się wypiętrza, po 10 latach 0,3m wys. przy 1m szerokości

Jałowiec 'Dream Joy' ma spłaszczony pokrój, w wieku 10 lat osiąga 0,3 m wys. i 0,8 m szer.
Konkurs o trawach 11:04, 06 sty 2012

Do góry
No właśnie, może konwalika bym nabyła? Miskant Morning Light lub Gold Bar - dostępne?

dziękuję
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:01, 06 sty 2012

Do góry
Odgadłam nazwy 8 z 10 traw w konkursie o trawach, mogę sobie wybrać 3 sadzonki jakie chciałabym dostać..
Miskant morning light na pewno, a pozostałe 2?

jupi!
Projekt ogrodu orientalnego 17:10, 02 sty 2012

Do góry
Może taka ściągawka?

Rośliny typowe dla ogrodu japońskiego

Drzewa:
Klon palmowy Acer palmatum
Magnolia Soulange’a Magnolia soulangeana
Miłorząb dwuklapowy Gingko biloba
Sosna górska Pinus mugo

Krzewy:
Azalia Rododendron
Bukszpan wieczniezielony Buxus sempervirens
Różanecznik Rododendron
Tawuła japońska Spiraea Japonia

Byliny:
Funkia Fortune'a Hosta fortunei
Języczka pomarańczowa Ligularia denata
Miskant chinski Miscanthus sinensis
Tawułka chińska Astilbe chinensis
Rabaty z uzasadnieniem... 00:37, 30 gru 2011

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja bym widziała Miskant obrzeżony jakiś. Wiem, że Spartina podobnie zwisa ładnie, jak Cortaderia. Lubiłam kiedyś Spartinę.

Tutaj nie ma za bardzo wyboru. 'Variegatus' bo inne sa podobne i tak naprawde różnią się metką. 'Cosmopolitan' i 'Cabaret' podmarzają... 'Morning Light' się tak nie wyłoży, chociaż... jakbybyła duża kępa...
Można jeszcze brać pod uwage Arundo 'Varsicolor' ale ono ma szersze liście i wrażliwe. Miskant 'Jubilaris' nie zawsze się dobrze wybarwia i jest raczej kremowo-żółty niż biały...
Rabaty z uzasadnieniem... 00:22, 30 gru 2011

Do góry
Robiłem takie "coś" na granicy trawnika i lasku brzozowego, który jednocześnie był kompostownikiem i magazynem. Przyjąłem, że miskant cukrowy w brzozy nie wejdzie bo za ciemno a od strony trawnika poradzi z nim sobie kosiarka. Nie byłem tak od kilku lat więc nie wiem czy się sprawdziło
Rabaty z uzasadnieniem... 00:17, 30 gru 2011

Do góry
To chyba miskant cukrowy. Ta ściana ma jak najbardziej uzasadnienie. Ma za zadanie zasłonić nieciekawe miejsca, a jak dojdzie do torów to niechybnie zostanie podgolona.

Rabaty z uzasadnieniem... 00:15, 30 gru 2011

Do góry
A ja bym widziała Miskant obrzeżony jakiś. Wiem, że Spartina podobnie zwisa ładnie, jak Cortaderia. Lubiłam kiedyś Spartinę.
Rabaty z uzasadnieniem... 23:29, 29 gru 2011

Do góry
Delikatny miskant Gracillimus i ciemne dalie, a u góry purpurowe drzewo.

Niczego nie jest za dużo, ładna równowaga

MISKANT- kupię 21:55, 29 gru 2011

Do góry
Teraz są promocyjne zimowe ceny Od marca zapanuje normalność, czyli miskant popularny 10 zł, kolekcyjny 20 i więcej Inne ciekawostki od 10 zł w góre. Ceny kostrzew i innych popularnych roślin raczej sie nie zmienią, może odrobinę. Natomiast większośc roślin z produkcji 2011 pójdzie od razu w pojemnik większy i cena musi wtedy wzrosnąć. Można robić teraz zakupy z odbiorem w marcu... Wszystkie wrażliwsze rośliny są pochowane i nie ma możliwości aby coś przemarzło.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:35, 29 gru 2011

Do góry
Hakone i miskant - brakuje piętra pośredniego. Rozplenice + wrzosy (ścce?).
Podoba mi się ale żeby, nie zasłaniać wszystkich brzegów - i jeszcze: czemu ma służyć to oczko? Tylko żeby zająć miejsce, czy będzie je widać?
Metamorfozy ogrodowe 20:23, 29 gru 2011

Do góry
Bogusiu uwierz i u Ciebie tak będzie. Trawy szybko rosną.

Ta trawa to miskant variegatus, masz rację lubię ją właśnie za ten kontrast.
U Przemka w ogrodzie. 18:13, 29 gru 2011

Do góry
Miskant Variegatus może rosnąć w cieniu-półcieniu
U Przemka w ogrodzie. 15:27, 29 gru 2011

Do góry
przemekg napisał(a)

Witaj Przemku,
jak nazywa się ten miskant? Jak szybko u Ciebie rośnie? Chyba lubi cień?

Trawy ekspansywne 19:13, 28 gru 2011

Do góry
Oczywista oczywistosc wspomniana na pierwszej stronie watku, miskant cukrowy. Jest piekny, ale nieprawdopodobnie nieposluszny. U mnie rozlazl sie okrutnie i mimo upartej walki wylazi tu i tam
Taaaaak, musialam sie mocno doksztalcic, zeby znowu nie wkurzac sie, ze mi sie cos rozlazi nie tam gdzie potrzeba
Rabaty, kompozycje z traw 21:32, 25 gru 2011

Do góry
Witaj Gosiu! To ile miejsca potrzebuje jedna roślina, czyli w jakiej odległości sadzić? Miskant Gracillimus też mi wygląda na rozłożysty. No i jeżeli trawa ma spełniać funkcję ekranu, to czym ją uzupełnić żeby wiosną i wczesnym latem nie było "łyso"?
Trawy paskowane 20:00, 24 gru 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Moimi faworytami są miskanty biało paskowane.

Omówiłem w wątku miskant podstawowe odmiany, zarówno podłużnie jak i poprzecznie paskowane.
Z grupy pierwszej bezkonkurencyjne są ciągle 'Variegatus' i 'Morning Light'. 'Jubilaris' jest zawodny jesli chodzi o kolorystykę, 'Cabaret' i 'Cosmopolitan' podmarzaja lub wymarzają. Reszta odmian to ciekawostki.
Z grupy drugiej też poza konkurencją są 'Strictus' i 'Zebrinus'. Jesli ktos chce miskanta porównywalnego wielkością do nich ale zakwitającego to proponuję 'Puentchen'. Z niskich, za którymi nie przepadam, furrorę robi 'Gold Bar'. Jakby ktos chciał małego kwitnącego to proponuje 'Little lub 'Zwerzebra'. Reszta to pieśń przyszłości

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies