Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój przyszły ogród

Mój przyszły ogród

Iwcia 08:02, 07 mar 2012

Trawki już zamówiłam u Mariusza - morning light, 3 rozplenice japońskie hameln i w tej "promocji" 5 szt. miskanta gracilimus. Pewnie znajdę miejsca, żeby je powtykać. Kurcze zmartwiłaś mnie tym, że morning będzie zbyt niski. A może... dam go z drugiej strony tych 5 szmaragdów, pod wschodnim płotem, razem z trzmielinką i może...tymi trzema danicami.? A przy hortensji wsadzę innego miskanta?Myślę, tylko czy nie stworzę wtedy małego straganu. Cały czas trzymam się Twoich wytycznych i Twego szkicu nasadzeń w przedogródku.
Sebek 23:45, 07 mar 2012

Ten miskant ma 1.3 - 1,5 - także tak niski to on jest...
ewalm 01:19, 08 mar 2012

tak mówisz Sebek, że bedzie dobry? Nie zniknie przy hortensjach? Ważne, żeby go te hortensje nie przesłoniły. Ale on taki ładny jest, że aż szkoda nie posadzić z przodu.
To może spróbuj Iwciu z 'Morning Light', tylko tak go posadżź, żeby był na skraju hortensji, a nie całkiem za nimi, żeby go było ładnie widać. Żeby się z boku tak "wysypywał" zza grupy hortensji.
Iwcia 09:40, 08 mar 2012

czyli ten mój pomysł w kosz i już nie kombinować? takie mam wrażenie urwania za tymi szmaragdami tylko z trzmieliną.
Sebek 09:58, 08 mar 2012

Jednak teraz tak myślę, czy jeśli miałby być za hortensją, czy nie lepszy jest wtedy gracillimus, bo po około 2-3 latach hortensja urośnie do rozmiarów miskanta morning light i go przytłoczy...
Wieloszka 10:09, 08 mar 2012

Moje dwuletnie miskanty Morning Light są dużo niższe niż gracillimusy. Obawiam się, że hortensje szybko je zasłonią, a szkoda by było, bo są naprawdę piękne .
Iwcia 12:42, 08 mar 2012

Dziękuję wam, jesteście nieocenieni. Wsadzę tam zatem gracilimusa (jeden czy dwa?) a tego morning dam po prawej stronie z tymi danicami może. Będzie dobrze?
ewalm 15:01, 08 mar 2012

Sebek napisał(a)
Jednak teraz tak myślę, czy jeśli miałby być za hortensją, czy nie lepszy jest wtedy gracillimus, bo po około 2-3 latach hortensja urośnie do rozmiarów miskanta morning light i go przytłoczy...

no własnie tego się obawiam
ewalm 15:18, 08 mar 2012

Iwcia napisał(a)
czyli ten mój pomysł w kosz i już nie kombinować? takie mam wrażenie urwania za tymi szmaragdami tylko z trzmieliną.

no bo ona jest urwana, trzeba by pociągnąć dalej do ewentulanych rododendronów

a na tej frontowej rabacie będziesz sadzić cisy kolumny czy cisy-stożki ? jak wysokie?
a nie zdecydujesz sie na Miscanta "Strictus" przy hortensjach? on ma inny pokrój, taki strzelisty, nie łukowaty, ładnie by kontrastował z hortensją, zwłaszcza, jeśli cisy będą stożkowe.
a te łukowate miskanty przydadzą się przy dereniach na przykład, na rabacie widocznej z tarasu - z prawej Gracilimus, z lewej "ML'.
Iwonko, jesli nie zakładasz w tym roku tej "tarasowej" części ogrodu to moglabyś założyć w jakimś bocznym miejscu "szkółkę", kupic już żurawki, posadzić tam te miskanty, których od razy nie zastosujesz, i porozmnażać na przyszłość. Bedą sobie rosły, a potem je podzielisz przy sadzeniu docelowo na rabaty i będziesz miała od razu więcej sadzonek.
A nie zajmiesz się w tym roku przygotowaniem ziemi pod pozostałe rabaty?

'Danica' można też posadzić w trzmielinie (jaka to trzmielina? biało-zielona?). Czy to ta, która miała zakryć podmurówkę i trzeba ją zagospodarować?

moni 15:23, 08 mar 2012

Wszystko będzie super.