Witam ostatnio miałem mase pracy w ogrodzie, którą czułem się już trochę zniechęcony ale widoczne pierwsze efekdy dają siły aby brnąć do końca.
W tamtym roku zrodził się pomysł na powstanie stonowanej monochromatycznej rabaty w kształkcie alejki zakończonej prostokątnym oczkiem wodnym z liliami wodnymi i lotosem Alejka będzie trawiasta po brzegu obwódka z tui Danica potem szpalery z hortensji limeligcht i ograniczające tworzące tło szpalery z żywotników w lini hortensji mają być jeszcze drzewa wyżej szczepione o kulistej koronie tutaj było duzo zastanawiania się i ostatecznie chyba będą po 4 na stronie dęby błotne Green Dwarf, za radą Danusi powaznie rozważałem wiśnię pośrednią jednak wcześniej rosły tam włsnie drzewka owocowe i wiśnie bardzo słabo rosły jest tam cięzka gliniasta gleba i co najgorsze okresowo podmokła i padł wybór na dęby nie wiem czy słuszny.
Za oczkiem białe róże, białe rh i w półokręgu 5 cyprysików nutkajskich Jubille.
Wszystko własnymi siłami więc prace idą bardzo mozolnie ale lilie wodne zakupione kilka dni temu w szkółce w Skępem, juz kwitną więc pokażę pierwsze fotki jeszcze z placu budowy.
oczko wodne które miałem wcześniej też trochę powiększyłem i przebudowałem zostało jeszcze zamaskować folię od wewnętrznej strony
Jest trochę czasu więc wklejam zdjęcie z klonami. Po lewej stronie duży bo ponad 2,5 m wysoki klon Katsura poniżej niego rośnie Shirasawanum aureum. Klon Katsura corocznie przycinany dla nadania ładnego kształtu i ograniczenia wysokości.
Iza żólta austinka przekwitła. Musze poczekać na nastepne jej szaleństwa - pewnie ok 1 miesiąca. Austinki różowe posadzone dopiero w czerwcu, zamówiłam w rosarium. Są posadzone przy trejażach z powojnikami. A zólta ustinka pójdzie jesienią tu.... bo mi tu za smutno
a jej miejsce zajmie Leonardo Wiesz przez kogo
Te małe fioletowe to czosnki (Ani ASC pisała ja się nazywają...) Zakochałam się w nich w ubiegłym roku u Finki, oj będe je sadzić .... oj będę ... dużo....
No i teraz prośba ogromna do wszystkich
Jakie nasadzenia zrobić przed cisami. Jest tam zostawione ok 1,5 metra.
Długość tego pasa to ok. 40 mertów. Nie mam koncepcji. Liczę, że coś mi pomożecie.
Wszystkie pomysły mile widziane i z góry za nie dziękuję