Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Agam 11:10, 04 cze 2013

Do góry
Wyrysowałam dzisiaj rabatę przed wejściem do domu. Te trzy zielone kulki to rh. Mogłabym obsadzić je pasychandrą. Może żurawki na obwódkę?

Ogród przy potoku 11:04, 04 cze 2013

Do góry
I moja słoneczna, narożna rabata irysowo-liliowcowo-mieszana.

W rogu żółta róża pnąca "Golden Showers", zeszłej zimy całkiem obmarzła i musiałam ją mocno przyciąć. Na tym zdjęciu widać też moje kanciki. Pierwszy raz w tym roku robione.

Dla odmiany czas na zmiany... 11:04, 04 cze 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Beaciu pozdrawiam

dziękuję ...odzdrawiam

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:00, 04 cze 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
A oto moje trzy Królewny Umbra i Książe modrzew

prawda że cudne
szczepione są na wysokości 180 cm.
bardzo ale to bardzo mi się podobają!!!!!!!!

Cudne któlewny ja mam w planach na jesień kupic 5 szt. mam nadzieję że mi się uda.
A M. pierwsza klasa taki prezent !!!
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 10:55, 04 cze 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)

Karmnik ościsty żółty ktorego poznalam dopiero na ogrodowisku i ktory baaaaardzo mi się spodobał-niestety zielonego w szkółce nie było.

Marta szukam karmnik, w której szkółce kupowałaś? Bo mniałam zamawiac przez internet, ale jak bym znalazła na miejscu, to wolę zobaczyć.
Pozdrawiam
W moim ogrodzie... 10:54, 04 cze 2013

Do góry
Żeby nie było wrażenia, że u nas tak smutno, chciałbym pochwalić się inną częścią działki, którą chyba z powodzeniem udało się nam zagospodarować:

Ogród przy potoku 10:54, 04 cze 2013

Do góry
A to moja wiejska, sielska, babcina rabata.
Zdjęcia archiwalne, zaraz po założeniu:

Aktualnie po białej hoście zostało wspomnienie, łubin ostał się ino jeden, resztę zarosło to srebrne, skalniakowate coś (zapomniałam nazwy). Z boku rosną floksy wysokie, dwa odcienie różowego (marzy mi się jescze biały między nimi, może ktoś ma na zbyciu?) i różowe marcinki. Tej wiosny poszerzyłam rabatę o wiosenne cebulowe (tulipany, hiacynty i narcyzy), oraz dosadziłam pomarańczowe smrodziuchy.

Mój kawałek raju II 10:51, 04 cze 2013

Do góry

Aniu dzięki za link
nie wiedziałam, że ma tyle nazw, mój rósł pod sosną.

Ha, ha, ha - ich się nie suszy, a ja go suszę, ale ze mnie grzybiara, boki zrywać
ale to super doświadczenie z tymi grzybkami - podoba mi się szalenie
Ogród przy potoku 10:46, 04 cze 2013

Do góry
Ogród przed domem. Moje tegoroczne wyzwanie. Wybaczcie kiepską jakość zdjęć.

Zdjęcie poniżej to moja "niekonsekwencja ogrodnicza", a raczej skleroza. W planie i na projektach miała tu być rabatka z różami, bo w tym miejscu jest do południa trochę słońca, ale bezmyślnie wsadziłam tam dwie, świeżo nabyte piwnonie i na róże już nie ma miejsca, więc trzeba wymyślić coś innego, Jakieś towarzystwo dla tych piwonii. Aktualnie wsadziłam co było pod ręką, żeby nie było łyso. Do tego tematu wrócimy później.

Ławeczka pod sosną:

Tu na razie jest ściernisko... 10:35, 04 cze 2013

Do góry
a gdzie tam ... u mnie pada, pada, pada i w międzyczasie też pada ...
więc już trzy dni (!) wysadzam 3 doniczki cynii i wczoraj przemoczyło mnie doszczętnie, jak kończyłam drugą ... jeszcze jedna czeka ...
w międzyczasie w piątek opryskałam warzywnik od meszki czosnkiem i od grzyba skrzypem - po czym po upływie 5 min naszedł deszcz i wszystko mi zmył ...

do jabłonki nawet nie podchodziłam, bo tam to sprawa na dłużej - trzeba rozstawiać drabinę, wyciągać duży sekator, a jak się za to zabrać, kiedy teraz dla odmiany ciągle leje...

choć - nie powiem - są też chwile bardziej suche ot, właśnie ostatnio były dwa pełne dni bez deszczu: Boże Ciało i niedziela
Ogród przy potoku 10:32, 04 cze 2013

Do góry
Tak wygląda mój przedogródek z dalszej perspektywy. Zdjęcie robione jest trzy lata temu, sosna przy stodole jest już wyższa. Przez te modrzewie i śliwy, które są przy samym płocie, cały ogród jest w cieniu.

Stodoła, nasza wizytówka, ją pierwszą widać jak się podjeżdża pod dom.

Mam zamiar posadzić jakiś krzew lub grupę krzewów o białych lub srebrnych liściach po lewej stronie wrót do stodoły, będą ładnie się prezentować na tle tej ciemnej ściany. W tej chwili posadziłam tam dzikie wino, ale jakoś słabo rośnie, a na drabinie zawiesiłam skrzynkę z pelargoniami.
Najpierw w planach miałam posadzić tam krzew tawuły białej, teraz myślę jescze o srebrno-listnym oliwniku.

Trudne początki 10:28, 04 cze 2013

Do góry
Hortensja wkrótce zakwitnie; za nią dalie

Trudne początki 10:26, 04 cze 2013

Do góry
W najnowszej rabacie dosadziłam szałwie omszone i nieustannie walczę z wyrastającymi nań trawskami/ chwastami

Minipłotek "przeciwpsi" chroniący kalinę

Trudne początki 10:26, 04 cze 2013

Do góry

Trudne początki 10:25, 04 cze 2013

Do góry
W czerwcowym ogródku ( siatka " przeciwpsiakowata" została prowizorycznie zastapiona " suchym" murkiem, czyli poukładanymi cegiełkami...bez zaprawy )

Hosty zagłuszyły mi danic'i- w przyszłym sezonie muszę znaleźć dla nich inne miejsce

Rododendronowy ogród II. 10:16, 04 cze 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

To wielka praca i odwaga zakładać ogród "pod lasem" - Tobie, Bogdziu, udało się stworzyć przeciwwagę dla powagi i "potężności" lasu. Kolorami właśnie.
Kondziowy Ogród :) 10:14, 04 cze 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
kilka zdjęć dzisiejszych te deski będą usunięte Te hosty które są koło murku bedą pod zlewem posadzone

Ale super Kondzio, piękne zmiany
W moim ogrodzie... 10:13, 04 cze 2013

Do góry
Nie chcemy tworzyć zwartych żywopłotów, a jedynie tło dla roślin. Właściwie, to chodzi nam o efekt, jaki Ty uzyskałaś :

Właścicielem fotografii jest Gosiniak - igiełkowy ogródeczek

Będą stały na zachodniej stronie i ładnie będzie, jak trochę słońca przejdzie między nimi wieczorem, oświetlając resztę rabaty.

Berberysy - rzeczywiście powielimy, bo kwiatki, posadzone przed nimi, w tym roku już nie wzejdą.

Co do hortensji bukietowej, to potrzebuje ponoć 2m - i prawie tyle jej zapewniliśmy, choć nie wykluczamy, że jak się pierwsza przyjmie na naszym terenie, to dokupimy jej koleżankę
Tak jak zrobiliśmy, dokupując bordową krzewuszkę. Za nią rośnie jaśniejsza odmiana, która zaczyna kwitnąć:

Gosiu, chciałem zasugerować, że najtaniej wychodzi olej parafinowy z apteki

Dzięki Gosiu za Twoje rady!
Ogród średniowieczny i nie tylko 10:10, 04 cze 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
Marku, czy Winchester rośnie wysoko i rozłożyście? Na etykiecie napisano tylko 1 m x 1 m.. czy faktycznie tak jest?

Raczej tak rośnie, nie jest bardzo wysoka i rozłożysta. Tutaj krzaczek dla Ciebie.
Rododendronowy ogród II. 09:54, 04 cze 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Witam. Podglądam twój ogród od kilku miesięcy, jest dla mnie inspiracją, też chcę założyć rododendronową rabatę przed domem i u Ciebie szukam natchnienia.
Teraz zobaczyłam te dwa zdjęcia i mam pytanie, czy od początku wiedziałaś, "stało ci w oczach", że te rabaty tak mają wyglądać? rozrysowałaś sobie wcześniej jak one mają być rozmieszczone, czy samo tak wyszło? Patrząc na pierwsze zdjęcie widzę haos, mały bałaganik, na drugim zdjęciu, widzę dostojny, harmonijny ogród o ciekawym rozmieszczeniu rabat. Chylę czoła. Ogarnięcie tak dużej pustej przestrzeni i stworzenie na niej konkretnych rabat - wysp, które po czasie dopiero nabiorą charakteru to jest coś. Ja nie mam takiej wyobraźni. Patrzę na te dwa zdjęcia i nie wierzę, że jedno wyszło z drugiego. Też mam możliwość zagospodarowania dużego terenu (w sumie ponad 1 ha z laskiem i potokiem), ale brak mi wyobraźni. Nie wiem jak sadzić teraz rośliny, aby za kilka lat stworzyły taki piękny ogród jak twój.
Na razie więc zostawiam moje hektary i zamierzam zająć się moim małym ogródkiem przed domem, do którego od zeszłego roku wprowadzam rododendrony i azalie. Już niedługo zapraszam do mojego wątku, gdzie będę Ciebie prosić o porady.
Pozdrawiam ciepło w ten deszczowy dzień.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies