Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:43, 22 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Witaj Elu - odkryłam moje datury i raczej zimy nie przetrwały pod kapturem. Ścięłam je krótko i zobaczę czy odbiją. Jak myślisz mają szansę?

Mirela to jest pytanie typu "pożyjemy zobaczymy".
Mmto wszystko zależy jak opatuliłaś,czy ziemia w donicach mocno zmarzła.

Może będzie dobrze
Ptasi gaj 22:40, 22 lut 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu będę kulkować swoją różę, powiedz proszę kiedy mogę się za to zabrać, czy w marcu już mogę?

Wtedy przyginac gałązki jak są w miarę elastyczne musi coś drgnąć(soki) w badylach bo jak sztywne to się połamią. Przyginaj powoli przywiaz sznurek do końca pędy i przyciągają do ziemi zaczep o jakiś kołek blisko ziemi.

Ja kilka pędów różnych róż zakulkuje jak da radę.
U mnie jeszcze zmarznięte.
Bawarka 20:14, 22 lut 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

U nas tak było dzisiaj. Tak pięknie wczoraj dzisiaj tragedia wszystko cieknie sople są na drzewach. Jutro ma być lepiej. U nas jaka stacje włączysz to inna pogoda.

Kasiu u ciebie rośliny już czują wiosnę wychodzą z ziemi oby tak się utrzymało bez mrozów. To ciepło idzie od zachodu do nas, ale że wschodu też są mroźne wyże więc u nas lepiej jak jest cisza w przyrodzie.

Pozdrawiam

Elu, przyroda budzi sie do zycia...
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 08:59, 22 lut 2021

Do góry
Bałam się,że się obrazisz i wyżej jeszcze dopisałam usprawiedliwienie. Jajcara z ciebie.

Ja dature w kompoście trzymałam i przez kilka lat wykopywalam korzeń i do domu. Wiosna znowu wsadzalam do kompostu.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 00:49, 22 lut 2021

Do góry
A co ty zrobiłaś z tymi daturami zostawiłaś je na dworze w donicach?

Datury zabiera się do domu do piwnicy lub ciemnego miejsca.

Jak nie zmarzły to napewno odbija poczekaj. Żebyś ich nie przelała.

Jeżeli chodzi o rododendrony też mam calsapa bardzo dobrze rosnie ten Alfred ładny. Trzeba kupować żelazne odmiany a nie tam wymyślać.

Awatara zmieniłaś nie do poznania. Myślałam że to jakas siostra zakonna w czepcu. Dopiero przy powiększeniu patrzę że to.pewnie ty.
Ja wyglądam beznadziejnie na fotach i się nie foce.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:34, 21 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
A tym promanalem to się pryska zapobiegawczo, czy tylko jak iglaki mają jakieś oznaki „chorób”?

Ps. Ładny taki zimowy ogród

Agnieszka promanal stosuje się na szkodniki które jeszcze obecnie są uśpione i trzeba nie przegapić terminu z pryskaniem. Zapobiegawczo np na cisach czerwce a na swierki czy modrzewie przeciw ochojnikowi (rodzaj mszycy Świerkowej) i przędziorkowi.

U ciebie też chyba śnieg leży.

Przeczytaj o promanalu w necie
April podbija las... 21:06, 21 lut 2021

Do góry

Och wy moje rozczochrane. Przepiękne rabaty wszystko tam jest, ale jak ładnie się prezentuja rośliny jakby się ustawiły do foty.
Oprawić w ramki i na ścianę w eksponowanym miejscu się nadają.

Te sosny porośnięte bluszczem też kocham

Pozdrawiam

Ptasi gaj 20:46, 21 lut 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Fajny spacer zimowy. Ale chodzenie po takim śniegu jest męczące. U nas odwilż, po jednej mroźnej nocy, śnieg mokry i z wyjazdu na działkę zrezygnowaliśmy.
Za to kondycji ci wiosną nie będzie brakować, a ja czuję, że po takiej leniwej zimie będę miała zakwasy że jej.
A wiosny już mi się chce, choć wolę by śnieg topił się powoli, żeby powodzi nie było.
Po sklepach jeszcze nie chodzę, bo pewnie też by coś w łapki wpadło. Tak jakoś samo się przykleja.

Też lubię jak śnieg powoli topnieje. Dzisiaj ulecami woda płynęła jak po burzy.

Ogniu też po sklepach nie chodzę przypadkowo kupuje. Byłam w obu po "promanal" będę pryskać iglaki więc trzeba mieć. Bo dzisiaj mogą znowu zamknąć bo to wariactwo się odbywa z tym Cowidem. A do Lidla po spożywcze przy okazji głową i oczy odwrócone w stronę roślin
Ptasi gaj 20:39, 21 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
No niestety, jeszcze trzeba trochę poczekać, żeby można było popracować.

Agnieszko nie palę się jeszcze, ale poniedzieli zrobię zasiewy parapetowe,arbuz,papryką i melony.

W zeszłym roku 25 lutego miałam takie tulipany. W maju po przymrozkach -8 stopni wszystkie zmarzły.
Wczoraj patrzyłam nic nie widać. Rozgarniałam śnieg to czubeczki liści jest różnica. Nie wiadomo kiedy jest normalnie teraz czy w zeszłym roku.

Ptasi gaj 20:28, 21 lut 2021

Do góry
Haniu Anabell

Kupiłam jakieś dalie z tych ciemnych bordowych kaktusowe i jeszcze jakieś tam wywiizlam i nie pamiętam.

W każdym razie twoje darowane co prawda nie wszystkie też ładnie rosły. Miały małe kłącza może w tym roku się rozbujaja urosły większe bulwy. te niskie bordowe nie za bardzo rosły. Wyciągnęłam z gleby posadzę wiosna.

A to twoje

Ptasi gaj 20:13, 21 lut 2021

Do góry
CD

Ptasi gaj 20:10, 21 lut 2021

Do góry
Anabell napisał(a)
Elu!
To Maya Was wyprowadza na spacery i ją najbardziej trzeba podziwiać, bo każdego dnia ma ochotę.
Wszyscy prawidłowo dotleniacie mózgi w okresie zimowym i kondycja ważna.

W tym roku mamy cudowne widoki prawdziwej zimy.

Sprawdzałam prognozę, mrozów już nie przewidują, czyli coraz bliżej do upragnionej wiosny.

Jakie odmiany dali zakupiłaś? ja boję się zaglądać na stoiska z kwiatkami.

w styczniu z nudów zamówiłam w kilku miejscach kłącza dali i dziś dali wiadomość już wyślą, oby mrozów nie było w czasie przesyłki.

Dzisiaj cudowna pogoda słońce i słońce. Jutro takasama. Chodziliśmy też dzisiaj ale po chodnikach bo w lesie chlapa po mokrym śniegu nie dało rady.
Ulicami woda płynie śnieg się topi a u nas było go sporo. Ziemia jeszcze zmarznięta tworzą się duże kałuże.

Byłam wczoraj śnieg mokry w jednym miejscu miałam nawet bardzo mokro.

Może to ostatnie foty zimowe zrobione wczoraj

Ptasi gaj 23:29, 19 lut 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)
Elu, calkiem mozliwe ze cieplejsza fala powietrza do Was idzie Brawa wielkie za tyle krokow
U mnie wiosna, cieplo i pieknie, i tego i Tobie zycze
Buziaki

Dziękuję Kasiu

Ciepło dobre, ale tyle śniegu jeszcze u nas i tam zmarzlina ziemi. Wszystko będzie pływało. W przyszłym tygodniu pomociepleniu znowu mają przyjść mrozy i śnieg.
Bawarka 22:34, 19 lut 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)

U nas tak było dzisiaj. Tak pięknie wczoraj dzisiaj tragedia wszystko cieknie sople są na drzewach. Jutro ma być lepiej. U nas jaka stacje włączysz to inna pogoda.

Kasiu u ciebie rośliny już czują wiosnę wychodzą z ziemi oby tak się utrzymało bez mrozów. To ciepło idzie od zachodu do nas, ale że wschodu też są mroźne wyże więc u nas lepiej jak jest cisza w przyrodzie.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:46, 19 lut 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Wiedziałam, że dużo spacerujesz, ale 14817 kroków to baaaardzo dużo. Ja tyle kroków robię przy dobrym samopoczuciu w 3 dni.

Tak Dorotka takie robię spacery co drugi dzień jak tylko sprzyja pogoda. Niby mam kondycję, ale wieczorem jestem do bani to jest wysiłek.

Moja sąsiadka to wczesnym rankiem chodzi ta dopiero dystanse robi. Namawia mnie aby z nią chodzić, ale ona bardzo szczupła więc nogi ja same niosą.

Dzisiaj byłyśmy krótko jak było posypane (8 tys kroków) pogoda okropna padał deszcz i szklanka. Rano o godz 7 było -9 stopni o godz 11 / +2 i padający deszcz. Zmrożone chodniki szklanka nim zaczęli piachem sypać.
Nie lubię takiej pogody. Już wolę ten mróz.

Byłam dzisiaj w Lidlu i kupiłam paczuszki klaczy dalii i Agapanta afrykanskiego. Wiesz jak to jest kusi i kupuje.

Jutro jadę na wieś ptaki odżywić. Pochodzić o ile nie będzie już powodzi na działce.

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:37, 19 lut 2021

Do góry
Duża różnica w temperaturze u nas teraz -4 pochmurno. Dużo śniegu nie wyobrażam sobie jak zacznie śnieg topnieć.
Po roztopach wszystkie brudy na wierzchu. Tego nie znoszę.

Irus u ciebie już po śniegu pewnie.

Nowy zwierzak w domu zawsze zmienia zainteresowanie mieszkańców, życie się kręci koło niego.

Pozdrawiam

Dziś Elu naprawdę ciepło, ale musi jeszcze wyschnąć, od zachodu to idzie.
Oj brud jest, bajzel, zaczniemy powoli ogarniać.
Tak, wkoło niej teraz, aż się boję, co ona wyprawia, zwłaszcza rano i wieczorem.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:25, 19 lut 2021

Do góry
Duża różnica w temperaturze u nas teraz -4 pochmurno. Dużo śniegu nie wyobrażam sobie jak zacznie śnieg topnieć.
Po roztopach wszystkie brudy na wierzchu. Tego nie znoszę.

Irus u ciebie już po śniegu pewnie.

Nowy zwierzak w domu zawsze zmienia zainteresowanie mieszkańców, życie się kręci koło niego.

Pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:08, 19 lut 2021

Do góry
zawitka napisał(a)

Nigdy nie okrywałam buksów a klony Poza nimi nic nie okrywałam.

Idę czytać o klonach bo nie daruję im muszę odchodować choć jednego

Raczej czytam ze zrozumieniem coś mi się pomerdalo.

Klony już przerabiałam kilka u mnie nie przeżyło więc dałam sobie spokój.
Mówią żeby dobrze zakopczykować i workiem jutowym okryc aby ochronić przed mroźnym wiatrem.
Ptasi gaj 22:06, 18 lut 2021

Do góry
O godz 19. Było -7 a teraz 21 jest -12. Większy mróz niż wczoraj.
Czy to możliwe, że jutro mają być plusowe jak ciśnienie się podnosi.

Możliwe.
Ale pocieszę Cię, bo u mnie temperatura właśnie dygła w górę i jest -0,2.

Ptasi gaj 20:54, 18 lut 2021

Do góry
O godz 19. Było -7 a teraz 21 jest -12. Większy mróz niż wczoraj.
Czy to możliwe, że jutro mają być plusowe jak ciśnienie się podnosi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies