Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 13:40, 21 lut 2021

Basilikum napisał(a)
na to jakie ptaki u nas w ogrodzie sie pokaza ma duze znaczenie czym je karmimy i gdzie. Ja dlugo myslalam, ze u nas nie ma wrobli. Az zaczelam wieszac knedel w krzykach. Na en sam knedel do karmika nie przychodzily.

No właśnie, pokarm ma znaczenie i jak widać sposób podania też.
Dziś znów były trznadle ale nie mogłam zrobić zdjęcia. Płochliwe
Agatorek 13:56, 21 lut 2021

April napisał(a)
Zmotywowana przez pewne pracowite dziewczyny, idę zobaczyć jakie mam jeszcze nasiona i coś wysieję.
Na początek lwie paszcze Sentinel White Spiere. Wysokie, choć dałabym sobie głowę uciąć, że klikałam na niskie....

Może nie mieli tych niskich i mieli nadzieję, że się nie zorientujesz
April 14:06, 21 lut 2021

Udało mi się trochę wysiać. Posiałam lwiepaszcze, driakiew, celozję kłosową i ślaz mauretański.
Mam jeszcze naparstnice białe, fasolnik i dziewanny.
April 14:07, 21 lut 2021

Agatorek napisał(a)

Może nie mieli tych niskich i mieli nadzieję, że się nie zorientujesz

Wysiałam, a co tam. Posadzę między różami Leonardo. Są tam też jarzmianki więc chyba będą pasować.
Mgduska 14:40, 21 lut 2021

April napisał(a)
Udało mi się trochę wysiać. Posiałam lwiepaszcze, driakiew, celozję kłosową i ślaz mauretański.
Mam jeszcze naparstnice białe, fasolnik i dziewanny.

Ja zostawiam sobie celozję na później, kiedy groszek wyrośnie i zwolni ciepły parapet. Fasolnik też Potrzebuję jeszcze miejsca dla paru warzyw. Posieję je pewnie dopiero w przyszłym tygodniu, chociaż rączki mnie świerzbią jak nie wiem
April 15:09, 21 lut 2021

Mgduska napisał(a)

Ja zostawiam sobie celozję na później, kiedy groszek wyrośnie i zwolni ciepły parapet. Fasolnik też Potrzebuję jeszcze miejsca dla paru warzyw. Posieję je pewnie dopiero w przyszłym tygodniu, chociaż rączki mnie świerzbią jak nie wiem

To przez ciebie zabrałam się za sianie
Mgduska 15:11, 21 lut 2021

April napisał(a)

To przez ciebie zabrałam się za sianie

Dziękuję Ci Aprilku za nazwanie mnie pracowitą
Niech Ci tam dobrze rośnie, a ośmiał już pofrunął
April 15:16, 21 lut 2021

SlonecznyOgrod 20:25, 21 lut 2021

April napisał(a)

Też zauważyłam, że nawet sosna wypuszcza wyżej korzenie jak się ją otoczy lepszą ziemią i dostępem do wody. Przykładowo, sadząc w pobliżu thui, robiąc dołek, wyścielam go kawałkiem folii od strony krzewów, ograniczając ten niecny proceder
Tak też robię sadząc przy samych sosnach. Oprócz tego kupiłam hydrożel i mieszam z ziemią. Na jakiś czas wystarczy. A później... no cóż, będą przesadzanki, czyli to co lubi ogrodnik. Nie mam wyjścia, trzeba sobie jakoś radzić. Część roślin da radę i te będę rozsadzać i powiększać ich zasoby. Inne polegną i już więcej się nie zobaczymy

Też czasami daję hydrożel, on jest niby na 5lat, ale na warzywniku (wiem bo przekopuję) tylko rok go widać, później ginie. Ale na sam początek ok.
ElzbietaFranka 21:06, 21 lut 2021

Och wy moje rozczochrane. Przepiękne rabaty wszystko tam jest, ale jak ładnie się prezentuja rośliny jakby się ustawiły do foty.
Oprawić w ramki i na ścianę w eksponowanym miejscu się nadają.

Te sosny porośnięte bluszczem też kocham

Pozdrawiam