Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród u stóp klasztoru 20:16, 28 lis 2011

Do góry
dzisiaj popracowałam w ogrodzie powiązałam trawy w snopki , bo wiatr zrobił taki porządek , że trawy fruwały po całym ogrodzie a najgorszy miskant giganteus
Jest bardzo sucho . już pisałam u niektórych że pierwszy raz w życiu podlewałam ogród w listopadzie .
brak śniegu i perspektywa mrozu w styczniu -masakra .

Miniaturowy ogródek 16:42, 28 lis 2011

Do góry
Trawy, trawy, trawki:

- morning light

- carex green phenix i carex buchananii

- miskant little zebra

- miskant mała fontanna

Miskant - Miscanthus 12:53, 27 lis 2011

Do góry
Pwl napisał(a)

Ogród z przed 3 lat

Świetnie wyglądają te pióropusze . Zima to zupełnie nowa twarz Miskantów.
Pamiętasz może ich odmiany, jeśli dobrze mi się wydaję nie każdy Miskant
będzie miał takie pióropusze. Czy to się potem nie rozsiewa po całym ogrodzie?
I jeszcze dopytam o dwie kępki niskiej trawki z prawej tuż przed miskantami?

Chyba Piet Oudolf napisał, że dla niego liczą się nie tylko żywe rośliny ale i ich szkielety. Miskanty spełniaja tego typu zapotrzebowanie Zima trwa kilka miesięcy i trzeba wziąć pod uwagę, że ogród ma dostarczać wrażeń estetycznych także w tym okresie. Dlatego m.in jestem wrogiem wszelkiego rodzaju okryw - włókniny itp. To szpeci!
Co do odmiany - nie pamiętam. Musiałbym sięgnąć do notatek z przed kilku lat,... Może to być np. 'Ferner Osten'. Taki efekt można osiągnąć za pomoca wielu odmian. W gruncie rzeczy te kwitnące różnią się wysokością, terminem kwitnienia i kolorem kwiatostanów. Miskanty się nie rozsiewają, rzadko można znaleźć ich siewki. Niekwitnących odmian nie ma zbyt dużo, przede wszystkim jest to 'Gracillimus' i odmiany kolorowolistne. O miskantach napisałem kilka opracowań
Miskant - Miscanthus 10:44, 27 lis 2011

Do góry
Pwl napisał(a)

Ogród sprzed 3 lat

wygląda mi to na carex - ale pewien nie jestem
Miskant - Miscanthus 21:07, 26 lis 2011

Do góry
Mariusz_Surowinski napisał(a)
Ogród sprzed 3 lat

Hirutkowy raj:)) 18:15, 26 lis 2011

Do góry
Zależy jak niska

Jeśli niziutka to może być carex, hakonechloa, liriope jest trawkowate i kwitnie.

Z wyższych może być rozplenica japońska, miskant morning light
Mały ogród na tarasie dla osoby niepełnosprawnej - pomoc przy projektowaniu 16:12, 25 lis 2011

Do góry
Mnie się to do złudzenia kojarzy z kompozycją, którą robiłam w donicy.
Na dole była kostrzewa zielona tzw. niedźwiedzie futro, z której wyłaniał się miskant chiński Little Zebra.
Ogródkowe perypetie:) 10:02, 25 lis 2011

Do góry
A te wysokie to Miskant "Morning Light"

Ogródkowe perypetie:) 09:42, 25 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Białe trawki to na pewno Miskant "Variegatus" albo może być"Cabaret", innych białych dużych Danusia nie używa. A ta choina to która (ja na odmianach iglaków się nie znam zupełnie)? Już analizuję ostatnie wpisy. Odlatuję na górę wątku.
Choina żółta. Gdzieś Danusia pisała co to albo jej rzecznik, ale nie znalazłam.

Nie wiem o jakiego żółtka chodzi - do 150 cm dorasta chamaryceparis filifera aurea nana -

A białych miskantów mogę dodać morning light

Sebek, wkleiłam link wcześniej, masz jeszcze raz
http://www.gardenarium.pl/realizacje/male-ogrody-przydomowe#
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 08:11, 25 lis 2011

Do góry

malina

mieczyk

mięta

milin amerykański

miskant
Ogródkowe perypetie:) 22:56, 24 lis 2011

Do góry
abiko napisał(a)

Białe trawki to na pewno Miskant "Variegatus" albo może być"Cabaret", innych białych dużych Danusia nie używa. A ta choina to która (ja na odmianach iglaków się nie znam zupełnie)? Już analizuję ostatnie wpisy. Odlatuję na górę wątku.

Nie wiem o jakiego żółtka chodzi - do 150 cm dorasta chamaryceparis filifera aurea nana -

A białych miskantów mogę dodać morning light
Ogród coli 12:56, 24 lis 2011

Do góry

1 - płożące jałowce Juniperus procumbens 'Nana'
2 - świerczki karłowe Picea abies 'Little Gem'
3 - Thuje Brabant
4 - hortensja bukietowa Unique
5 - Prunus Nigra
6 - po lewej Miskant Variegatus , po prawej Rozplenica

Te czarne plamy to kamienie.

Te szare kropki to Miskanty, przed nimi duża kępa hortensji. Pod hortensje może Ilex Golden Gem i może dodać jakieś kulki?
Ogródkowe perypetie:) 14:17, 22 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ogródkowe perypetie:) 14:01, 22 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

nie pokolorowane, ale nie mam tutaj kredek poprawiłam mój plan na nasadzenia na wiosnę, z pominięciem skarpy na razie. Mam nadzieję, że teraz jest to wyraźniejsze.

A teraz coś na czym się nie znam ale poproszona powiem moje odczucia.
Cisy OK, miskanty ok, ale to 1212 to już nieproporcjonalnie do ciemnej zieleni cisów wygląda (takie coś przyczepione na odczep, co się urywa pod kątem prostym).
Klon zamiast miłorzębu - niekoniecznie, to drzewo ma wprowadzać do ogrodu warzywnego.
RH i trawy (*** 333) niedobrze. I cisy i RH to mocne zielenie ale po co kombinować z glebą pod nasadzenia? A RH zaś z trawami niedobrze - jak dla mnie. Lepiej nie robić takich sztucznych układanek.

A może po prostu cisy po całości a miskant i derenie elegantissima przed? A te róże to jak będą przechodzić w punkt 3? Trzeba się zastanowić. Ten wihajster to ławka (nie pamiętam), chyba tak, koło niej róże a miskanty i derenie od warzywiaka (przecież czasami jest nie atrakcyjny a jesienią zieleń cisa, pędy bordo derenia i biel miskanta to miodzio). I na dole skarpy za ciurkadełkiem też moga być róże ale te niskie (bonica) z lawendą, dzwonkami, trawką.
Ja też jestem kąpana w gorącej wodzie!
Wow, Pszczolka muszę to przeanalizować

OK, idziemy od warzywniaka w prawo. Cisy po całości ok, tam gdzie jest 1212 to mam posadzone jałowiec ze szmaragdami, dostałam szkoda było wyrzucić, ale mogę Albo gdzie je przesadzę jak przetrwają zimę. Róże chciałabym zostawić w tym miejscu, bo tam jest idealne słońce dla nich. Planowałam przejście w stronę ławki wihajstra azaliami japońskimi może? To samo środowisk co rh , które są wyżej. Jak? Przed różami myślałam jeszcze o lawendzie, taki pasek jak leci po długości rabatki. Za różami nie mam pojęcia. Coś co zrobi ładne tło dla róż? Szałwia omszona? Trawy, chyba nie? Za ławką byłoby wrzosowisko, które teraz jest więc jeszcze urozmaicone o jakieś iglaki może, ale nad tym jeszcze nie myślałam. Dereń mam u góry skarpy jako żywopłot, nie będzie go za dużo? Za ciurkadełkiem lawenda ok, już tam rośnie, Trawka fajny pomysł.

W lewo od warzywniaka. 5 wiśnia lub miłorząb. Chyba wiśnia lepsza jak ma wprowadzać do warzywniaka? A klon zamiast 5 i 6 - kombinowałam z różami pnącymi, które są od tarasu, ale ok, tylko co w zamian? Drugą wiśnię?

A to może klonika w inne miejsce, np tam gdzie jest teraz 4? To wierzba Nana na pniu, sobie tam rośnie na razie, ale ją przesadziłabym za ławkę we wrzosowisko może?

Pszczółko dziękuję Zaraz wenę stracę albo zapał i znowu popadnę, że ja nic nie umiem itd. Dlatego muszę to wykorzystać

Ogródkowe perypetie:) 13:54, 22 lis 2011

Do góry
abiko napisał(a)

nie pokolorowane, ale nie mam tutaj kredek poprawiłam mój plan na nasadzenia na wiosnę, z pominięciem skarpy na razie. Mam nadzieję, że teraz jest to wyraźniejsze.

A teraz coś na czym się nie znam ale poproszona powiem moje odczucia.
Cisy OK, miskanty ok, ale to 1212 to już nieproporcjonalnie do ciemnej zieleni cisów wygląda (takie coś przyczepione na odczep, co się urywa pod kątem prostym).
Klon zamiast miłorzębu - niekoniecznie, to drzewo ma wprowadzać do ogrodu warzywnego.
RH i trawy (*** 333) niedobrze. I cisy i RH to mocne zielenie ale po co kombinować z glebą pod nasadzenia? A RH zaś z trawami niedobrze - jak dla mnie. Lepiej nie robić takich sztucznych układanek.

A może po prostu cisy po całości a miskant i derenie elegantissima przed? A te róże to jak będą przechodzić w punkt 3? Trzeba się zastanowić. Ten wihajster to ławka (nie pamiętam), chyba tak, koło niej róże a miskanty i derenie od warzywiaka (przecież czasami jest nie atrakcyjny a jesienią zieleń cisa, pędy bordo derenia i biel miskanta to miodzio). I na dole skarpy za ciurkadełkiem też moga być róże ale te niskie (bonica) z lawendą, dzwonkami, trawką.
Ja też jestem kąpana w gorącej wodzie!
Ogródkowe perypetie:) 13:37, 22 lis 2011

Do góry
Rabaty z uzasadnieniem... 22:09, 20 lis 2011

Do góry
Chciałem zaproponować nowy wątek. Taki troche refleksyjny - tzn. jak będzie trawa to z uasadnieniem dlaczego. Troche głębszym niż ładna

Na początek ogród który zakładałem 3 lata temu - rabata z użyciem miskanta cukrowego...

Woda, oczko okolone ciężkim kamieniem... Trawy miały zmiękczać jego surowość. Miskant cukrowy jest rozłogowy i daje szybko efekt. Dostał przestrzeń do wypełnienia - nie jest groźny - narożnik działki i mur kamienny skutecznie go ograniczają. Jedynie w 2 punktach - na niecałych 2 mb graniczy z innym miskantem ('Silberfeder') i tam go trzeba pilnować. Moim zdaniem spełnił wyznaczone zadanie.
Miniaturowy ogródek 00:43, 20 lis 2011

Do góry
Dzięki dziewczyny za komentarze.

Karolino, to nie jest miskant Gold Bar - też nie mogłam go kupić, tam gdzie był, już nie było jak pojechałam. Ten to Little Zebra - ma trochę inny układ liści. Ma dorastać do metra - zobaczymy. Coraz więcej tych paskowanych odmian.

Jotko, żurawki to moja fascynacja ogrodowa.

Ewo, dziękuję za komplementy. Myślę, że ten ogródek jest taki "mój". W domu i w ubraniach też mam kolorowo. Nie lubię u siebie minimalizmu i monochromatyczności. Może mi się podobać u innych, ale u mnie i tak zrobi się kolorowo i bujnie.
Mam pomysły, jak jeszcze bardziej go przystosować do mojego stylu, ale to w przyszłym roku.
Nadzieja na spełnienie marzeń 18:22, 19 lis 2011

Do góry
Zgodnie z sugestią Ewy zrobiłam projekty (duże słowo ze świerkiem z przodu.
jak przy wszystkich moich rysunkach proszę posłużyć się duża dozą wyobraźni

Zrobiłam zdjęcia z 4 rożnych miejsc i narysowałam też tak;

Tutaj stoję tam gdzie jest ławka, pod oknem ( BTW to okno od łazienki wiec świerk pełniłby tam ważna rolę)

Tutaj stoję w samym rogu tego zaokrąglonego trójkąta, w rogu domu też

A tu stoję na schodach domu:

Te kule to bukszpany różnej wielkości.
Miskant 'Gracillimus' - nie jestem pewna czy słońce do południa mu wystarczy?
Z tyłu funkie o biało obrzeżonych liściach - tam rosły do tej pory jakieś NN i świetnie sobie radziły.
Z prawej wzdłuż ścieżki żurawki o limonkowych liściach - chociaż może tu zaszaleć z kolorem?
Z lewej marzą mi sie 'Citronelle'
Przed funkiami, w środku hortensje 'Limelight', przed nimi miskant 'Morning Light'
Całkiem z przodu konwalnik.

proszę o konstruktywna krytykę

Kurcze, tak mnie ręka boli od poprawiania tego w Paint, że chyba zabiorę dzieciom flamastry...
Miniaturowy ogródek 10:05, 18 lis 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Miskant Little Zebra:

Jeszcze raz Southern Comfort - jest gwiazdą:

piękna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies