Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 14:17, 18 maj 2013

Do góry

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 14:12, 18 maj 2013

Do góry

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 14:08, 18 maj 2013

Do góry
Asiu zakupy to chyba każdego cieszą Idąc tym tropem dzisiaj zrobiłam kolejne. Byłyśmy razem z nieszką po trawki i w szkółce u Kordusa. Zdjęć zakupów jeszcze nie zrobiłam, ale jeszcze kilka zdjeć z ogrodu.

nie mam pomyslu na ogród :( 13:20, 18 maj 2013

Do góry
W zeszlym roku kupilismy dom w UK. Ogrodek nawet wygladal calkiem dobrze ale na jesieni okazalo sie ze to bagno, woda stała tygodniami. Obecnie robimy drenaz. Nie mam pomyslu na ogrod. chcialabym miec troche warzyw, jakies drzewka owocowe. Mieszkam prawie pod Szkocja i niestety pogoda nie rozpieszcza. Czesto pada, lata tez do najcieplejszych nie naleza. Nie wiem czy w takich warunkach drzewa owocowe beda mialy plony? Prosze o rady w jakie rosliny, drzewa zainwestowac.
ps.
Pod płotem rosnie laurowisnia wschodnia.

Kwiatki i rabatki u Elizy 13:01, 18 maj 2013

Do góry
Dwie miniaturowe.

Na koniec kwitnący berberys.

Kwiatki i rabatki u Elizy 12:57, 18 maj 2013

Do góry
Przegląd host Żadna nie oznaczona, kupowane bez nazw, ale Wy pewnie wiecie, która jest która
To olbrzym, ma olbrzymie liście.

Teraz średnie

Kwiatki i rabatki u Elizy 12:51, 18 maj 2013

Do góry
Orlik spory, ale kolor jakiś mało zdecydowany

Floksy, jeszcze ładne

A to nie wiem dokładnie co? W ubiegłym roku kwitł chyba ładniej.

Kwiatki i rabatki u Elizy 12:45, 18 maj 2013

Do góry
Parę fotek, żeby było co oglądać, jak ktoś w gości przyjdzie
Azalie, choć niewielkie zawsze obsypane kwiatem. Rh. też pokazują kolorek.

Ogrodomania Oli 12:40, 18 maj 2013

Do góry
ola napisał(a)

Nie dość, że ogród piękny, to i fotograf świetny.
Olu czy to hortensja, czy kalina?
Myślałam, że hortensja, ale chyba na nią za wcześnie?
Tulipanowiec - Liriodendron 12:24, 18 maj 2013

Do góry
To i ja pokażę swojego tulipanowca

To jest to drzewo rosnące w granicy działki. Ma ok. 15 - 20 lat. Zdjęcie wiosenne, więc jeszcze trochę rzadki. Kwitnie co roku, choć nierównomiernie i zawsze od strony sąsiada kwiatów jest więcej (południe). Tej zimy niestety od naszej strony zmarzło kilka gałęzi i trzeba je będzie wyciąć.
Ogród Leny. 12:17, 18 maj 2013

Do góry
Aga,no tak euphorbia lubi słońce i półcień a czosnki częściowo zostawiam, bo zawiązują nasionka które potem wysiewam. Resztę ścinam bo nasiona osłabiają cebule i słabiej kwitną w następnym roku. Mogą rosnąć w jednym miejscu wiele lat.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:57, 18 maj 2013

Do góry
Witam serdecznie

Widzę tutaj ogromną wiedzę i pasję, więc mam nadzieję na rozwiązanie mojego problemu.
Otóż mam malutki przydomowy ogród, około 60m2. Dwa miesiące temu i po kolejnych dwóch tygodniach potraktowałem stary trawnik Roundapem (dwukrotnie, bo po pierwszym pryskaniu padał deszcz, po 24h). Trawka uschła, poza nielicznymi chwastami, te zostały w miarę możliwości usunięte ręcznie. Po 3 tygodniach działkę przekopałem, starając się odwracać darń, ale robiłem to nieumiejętnie, przez co po pracy na działce zalegały kawały porozrzucanej darni i przyczepionej do niej ziemi. Musiałem wszystko rozbijać szpadlem, żeby jako tako wyglądało. Ziemia miejscami jest gliniasta, tkwią w niej kamyczki, kamienie i kawałki cegieł. Z braku jakiejkolwiek wiedzy, kiedy nie widziałem możliwości zwałowania ziemi własnie przez tę zbite kupki darni, wykopywałem doły i tam ją zakopywałem, ale mimo niewielkiego obszaru, no cóż, uznałem, że to wszystko bez sensu. Od ostatniego przekopania minęły 2 tygodnie i właśnie wybieram się (za 15 minut ) ponownie przekopywać działkę. Co zrobić, aby dało się ją jakoś wyrównać ? Te kupki darni i miejscowe ubicie gliniastej ziemi mnie załamuje.
Niestety aby dostać się na działkę, muszę przejść przez garaż, więc żadnym sprzętem tam nie wjadę. Jedyne czym dysponuję to typowe ogrodowe narzędzia typu łopaty, szpadle, grabie czy widły (czy to ogrodowe narzędzie ?). Do wałowania będę używał rolki papy oklejonej stretchem. Nie jest ona za ciężka, na oko jakieś 30-40kg.
Obecnie ogród wygląda tak :

Pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:47, 18 maj 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Taras stan na dziś. jeszcze trochę robty zostało, pozamykać przy schodach, dociąć brzegi, pozamykać boki

Z jakiego drewna macie taras? jaki kolor oleju zastosowaliście?
my właśnie wybieramy kolor i tak jakoś żaden do końca nam nie odpowiada, a Wasz jest piękny
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:39, 18 maj 2013

Do góry
Agnieszka pomijając sprawę takiej czy innej perspektywy to mój szajbus robi dobre makro ale widoczki nie bardzo
czasami przy super przejrzystości powietrza coś jednak wyjdzie
dzisiaj się kurzy wiec tylko tak
Acrocona z tyłu Białobok (Białobok to od nazwiska jego odkrywcy a nie białawych przyrostów)

pendulowaty świerk NN kupiony za 46złote (ponad 4m)w drugim roku zaczyna naprawdę żyć
jeszcze trochę i bedzie wiadomo czy to Pendula Major , Inversa czy coś innego

zeszłoroczny eksperyment szczepienia -na czubku duzej jodły kalifornijskiej zaszczepiłem j.k. Argentea (srebrzysto niebieska)
na drugim zdjęciu jedna z tegorocznych prób Glauca Pendula (odpukać) wykazuje chęci

Ogród Ewy :) 11:34, 18 maj 2013

Do góry
Eve napisał(a)

nie zmieniam zdania. Ogród jest czarodziejski Wiele się muszę jeszcze nauczyć, żeby osiągnąć chociaż przyblżony efekt...
Mój ogród 11:19, 18 maj 2013

Do góry

Bożenko, miłego pobytu na działce!
Ogród w skali mikro :) 11:12, 18 maj 2013

Do góry
Moje żurawki ... Większość przedogrodowiskowa .. Więc nazw nie znam ... Może ktoś rozpozna , wydaje mi się ,że jest wśród nich marmoladka .... Nie do zjedzenia oczywiście ...

Ogród Ewy :) 11:07, 18 maj 2013

Do góry

Moja ulubiona azalia zaczyna kwitnąć

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 10:59, 18 maj 2013

Do góry
500 postów. Kiedy?

Pogoda nadal zjawiskowa, dzisiaj rowerowa wyprawa po pokrzywy, bo w stolicy, to jednak wszędzie nie rosną
Mam nożyce, rękawiczki, w ogrodzie czeka sliczne wiaderko, pokrzywówka dzisiaj będzie nastawiona.

Wiadomo gnojówka z pokrzywy to sam azot. Nie ma lepszego nawozu, tak myślę.

A to sa Rokitniki, które mijam jadąc na działkę. Taki lasek rokitnikowy.

Moje mają teraz ponad metr, są roczne, zaczęłam od patyczków. Ja wiem, kto tam w ogrodzie rokitniki sadzi..... Chyba tylko ja
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:50, 18 maj 2013

Do góry
Uff, jestem na bieżąco

Na ten widoczek czekałam

Uwielbiam tamaryszki! A Twoje wyjątkowo cudne, wielkie i w dużej ilości !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies