Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Bogusława 14:11, 13 maj 2013

Do góry
Tylu kolorów u nas jeszcze nie było
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:08, 13 maj 2013

Do góry
Dzięki za wpadanie i pisanie i oglądanie..... odpiszę potem.. teraz zajrzałam tylko poczytać

Informuję, że wykupiłam wszystkie bukszpany kulki w dobrej cenie

Nie wytrzymałam i zakupiłam takie miniaturowe bratki.. ślicznotki

I energetyczne kolorki na dobry dzień....

Ogród Bogusława 13:58, 13 maj 2013

Do góry
W naszych tujach zawsze znajdzie swój domek Rudzik, ale pilnuję bo amatorów jest sporo choćby sójki i sroki o kotach nie wspomnę
Kaskada po przebudowie 13:56, 13 maj 2013

Do góry
Tak jak obiecałam, będę chciała zdawać w miarę na bieżąco relację jak postępują prace przy zagospodarowywaniu mojej kaskady po przebudowie. Po pierwsze i najważniejsze, udało się ustalić i usunąć przeciek wody. Pozostaje mi już w tej chwili kupić wszystkie rośliny jakie będę chciała posadzić. Trochę ich już mam, ale jeszcz nie wszystkie. Dzisiaj chcę pokazać tylko jedną, ale najważnieszą jaka się znajdzie w tym miejscu.
Klon palmowy, wprawdzie nie ten jaki polacała mi Danisia, ale niestety. Wprawdzie udało mi się znaleźć w internecie ten klon, ale roślina była tak mała, że zrezygnowłam. Kupiłam coś innego i niestety jak zwykle nie wiem dokładnie co?
Ale zobaczcie jak już inaczej i lepiej to wygląda.
Ogród Bogusława 13:54, 13 maj 2013

Do góry
Wiosna ciepło się na duszy robi

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:51, 13 maj 2013

Do góry
Ewo to tawuły, chyba Golden Princess.
Wymagań brak, jak jest zbyt sucho listki im się zwijają i trzeba podlewać. ale prócz tego i cięcia są bezproblemowe. Tnę teraz - wiosną (bo straciły kształt) i po kwitnieniu jeszcze raz. Te różowe kwiatki nieźle wyglądają nawet. Fotka kwitnących, z czerwca ub. roku:

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:40, 13 maj 2013

Do góry

Karolinko, mam pytanie odnośnie tych tawuł? tawułek?

Właśnie sobie je kupiłam, żeby rozjaśnić szmaragdy, czy one mają jakieś szczególne wymagania? Czy często je formujesz? Jak szybko rosną i czy jakieś choróbska łapią?
Czy te różowe kwiaty jakoś z nimi wyglądają? Masz może fotkę kwitnących?
Ogród Ewy :) 13:32, 13 maj 2013

Do góry
Evchen napisał(a)

Taaaaa...... to znowu pech identyfikacyjny najpierw mylę migdałka z wiśnią teraz niezabudkę z heliotropem

Żebyś Ty wiedziała ile ja roślin mylę Nie martw się do 3 razy sztuka

Dla Ciebie :

Frideric Mistral

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:26, 13 maj 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Stół w rogu to taki paskudny stary hebel nakryty obrusem bo goście na grila wpadną i trzeba się gdzie ze wszystkim zmieścić.

Taras boski! zazdroszczę!
Kubusiowo 13:21, 13 maj 2013

Do góry
Gosiu, machnijcie jeszcze hotel

Ogród Ewy :) 13:20, 13 maj 2013

Do góry
Bez już pięknie kwitnie

Obok bzu ostrokrzew, kończy kwitnienie i okropnie śmieci!

Moja donica z floksami i goździkami, czekam aż goździki zakwitną, uwielbiam ich zapach!

Ogród Ewy :) 13:15, 13 maj 2013

Do góry
Teraz trochę pisma obrazkowego

Ghita tarasowa

Zdjęcie kwiatu rozmazane, ale wiało u nas rano okropnie, zdjęcie świeżutkie

Graham Thomas

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:06, 13 maj 2013

Do góry
Gratuluję Joasiu pieszej SETY

Mój 4 arowy azyl... 13:00, 13 maj 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Jeśli pytasz o moją, to tak, na wszystkich zdjęciach ten odcień się powtarza i taki jest w rzeczywistości. To zdjęcie z 2011 r.

a w Wizytówce też fotka jest, zobacz: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1499-wizytowka-moj-4-arowy-azyl

Skoro tak Basiu, to może znowu machniom? Na pewno nie masz białej..
Działeczka koło Muzeum 13:00, 13 maj 2013

Do góry
No dobrze, skoro tak prosicie o mocne wrażenia to dostarczę ich - oto moja uprawa truskawek

Taaa-daaam! Stawberry fields forever

Truskawki mam wszędzie, w różach, kosaćcach. W truskawkach mam natomiast marcinki i łubin Nic nie rośnie na właściwym miejscu

Mój ogród 12:59, 13 maj 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)
A to moje zdjęcia ze spaceru z ostatniego pobytu i mojego spaceru.

Gdzieś w Polsce.....
Weronika Przetacznik napisała że nasza Polska jest piękna, ja też tak uważam.

To jest taki typowo polski krajobraz, z kapliczką albo krzyżem...
pozdrawiam Bożenko.
Mata przeciw chwastom 12:29, 13 maj 2013

Do góry
Ja miałem zakładać taką matę na chwasty w ogrodzie, ale po założeniu kilku metrów strasznie mi się to nie spodobało i ściągnąłem Resztę co już zdążyliśmy kupić założyłem na ogrodzenie żeby się choć trochę odgraniczyć od zachwaszczonych działek obok

Przed założeniem strasznie chwasty przełaziły przez ogrodzenie na naszą stronę, teraz jest dużo lepiej. Najchętniej bym założył taką zieloną gęstą siatkę na ogrodzenie ale dość droga sprawa. Tak czy siak i tak jest to tymczasowe rozwiązanie bo w planach mamy wymianę ogrodzenia, gdyż obecne się po prostu sypie.
Rozpoznawanie traw 12:20, 13 maj 2013

Do góry
Witam
Dzisiaj dostałam trawę powiedziano mi że to pampasowa ale czy na pewno?

Ogród na Zawilcowej 12:13, 13 maj 2013

Do góry
Szukam pomysłu na rabatę, w której centralne miejsce będzie miała akacja robinia.
Czy mogę liczyć na Wasze propozycje?

Po prawej stronie te małe drzewa to owocówki.
Pozdrawiam
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 12:10, 13 maj 2013

Do góry
regli napisał(a)
Grill w tym miejscu, które zaznaczyłaś odpada. Tam jest wyjście z domu, planowane jest zadaszenie tej wnęki, ale z pewnością nie grill. Poza tym bardzo blisko sąsiadów, tuż przy oknach ich salonu i choć zazwyczaj grillujemy z nimi, to jednak w razie imprezy bez nich, nie chciałabym im zakłócać spokoju.

Najlepiej jest na miejscu zobaczyć co i jak
Oczywiście funkcjonalność miejsca na grill ma zasadnicze znaczenie. Dymienie sąsiadom w okno na pewno nie wpływa dobrze na stosunki międzysąsiedzkie hehe

Zresztą teraz przyjrzałam się raz jeszcze Twoim zdjęciom i widzę że od drzwi wyjściowych do płotu jest za mała odległość aby było tam gdzie usiąść.

Altana czy miejsce na grill mogłoby stanąć w miejscu obecnego placu zabaw no ale wtedy pojawia się problem gdzie go przenieść.

O żywopłocie w tym miejscu też myślałam i wymyśliłam, żeby go zrobić z borówek amerykańskich. Dzieci o nich marzą, a ja latem fortunę na nie wydaję Czy to dobry pomysł?

No jasne że dobry Smakowity!

Podsumowując, ścieżka i żywopłot podzieliła nam działkę na 3 części. Pierwsza to warzywniak, której chyba póki co ruszać nie będę. Poza jakimiś kosmetycznymi zmianami, np. co zamiast kory pod tuje, bo sąsiad z boku ma rząd leszczyny i ja wiosną podsypuję tuje korą, a jesienią ją wygrabiam razem z liśćmi leszczyny i naszej gruszki, co mnie doprowadza do szału.
A teraz dwie pozostałe części. Ta zaraz przy warzywniaku jest częścią najbardziej nasłonecznioną. Myślałam o placu zabaw dla dzieci otoczonym smacznymi roślinkami do zjedzenia. Ale podejrzewam, że latem upał będzie ich stamtąd skutecznie odstraszał.

No a gdyby ścieżkę poprowadzić tak, aby plac zabaw przenieść na przeciwną stronę (południową), pod to wielkie drzewo? Tylko czy mąż Twój nie zaprotestuje takim zmianom i czy dzieciom taki pomysł się spodoba. Wtedy na miejscy placu byłby kawałek na grill - dość blisko domu żeby wszystkiego daleko nie trzeba było nosić i od sąsiadów też kawałek...

Wiem jednak, że mój mąż miałby obiekcje, żeby wszystko przenosić gdyby nie było na prawdę ważnego uzasadnienia takich zmian.

Do tego ze względu na drzewa owocowe i jak im jeszcze dosadzę innych krzaczków smakowitych, nie odgonią się od zwierzaków fruwających mało sympatycznych. Ogromne szerszenie na jabłonce to właściwie już jest norma. Dlatego to chyba jednak nie jest dobre miejsce dla dzieci. A jak sobie tam altankę postawimy, to sobie bardzo mocno warzywniak zacienimy No i jakby się nie ruszyć, to d... z tyłu

Zmartwiłaś mnie bo ja też jedną stronę działki mam pustą i zamierzałam tam jabłonkę posadzić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies