Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Joaska 09:46, 19 cze 2013

Wg mnie warto sie ubezpieczac i trzeba walczyć o swoje, wymiana dachówek to wcale nie małe koszty!
jejku ja się zastanawiam czy nie zmienic z dachówki na gont, a w ostateczności balchę, a tak chciałam dachówkę na dachu
madzielena 11:14, 19 cze 2013

Kiedy słyszałam że w kieleckim takie straty były, od razu pomyślałam o Was - o Tobie Agnieszko, i o Joasi. Miałam jednak nadzieję, że nie dotknęły Was te nieszczęścia. A tu niestety, nie obyło się bez zniszczeń.

Marna to pociecha, ale to wszystko da się naprawić. Tylko co zrobić, jeśli takie burze będą nas nawiedzały częściej?

Trzymaj się Agnieszko w tych ciężkich chwilach!
Mala_Mi 11:19, 19 cze 2013

Witaj..... Rzeszów też nie oszczędziło.. nasz dach wytrzymał, ale sąsiadów nie.. zerwało całe dachy... mi tylko trochę drzew połamało.... trzymaj się.
Asisko_2005 13:23, 19 cze 2013

Admete wspólczuje strat i bałaganu na podwórku. Jestem w szoku jak zobaczyłam zmasakrowany dach, po gradobiciu. Trzymaj się. Wiem, że to nic nie pomoże, ale choć tyle mogę. Przytulić wirtualnie.
andzia1606 13:52, 19 cze 2013

Miejmy nadzieje, że to koniec anomalii pogodowych u nas. Strasznie przykro patrzeć, takie straty. Ale co nas nie zabije to nas wzmocni.
Sebek 22:47, 19 cze 2013

O rany.....okropny widok.....rośliny odrosną, ale dach......masakra........tak mi przykro....
margi 22:57, 19 cze 2013

Bardzo współczuję,masakryczny widok
admete 21:11, 20 cze 2013

Mirelko Joasiu Karolinko Madziu Aniu Asiu Andziu Sebek Margi bardzo dziękuję za dobre słowa

My już po pierwszym szoku zabraliśmy się do działania - jednym słowem padam z nóg!!!!

Zawsze jest dużo do roboty, a teraz nam się wszystko nawarstwia i w większości muszę robić to sama

Dachówki pozbierane, panowie od dachu zjawili się o 7 rano i zaczęli naprawę.
Zrobią ile się da bo okazało się że 400 dachówek które J przywiózł to za mało - potrzebne drugie tyle -a po sklepach udało mu się uzbierac tylko 130.

Sama byłam w jednym miejscu z dachówkami i kolejka była jak za świeżymi bułkami - wszyscy z okolicznych domów domawiali części, rynny, dachówki...itp

Do tego działam z trawnikiem, bo rosnie wiadomo jak oszalały.
Chcieliśmy sobie ułatwić życie i obniżyliśmy kosiarkę najniżej jak się da - a ta przy takim ustawieniu wypluwała trawę - czego mój J z sokolim wzrokiem nie zauważył podczas koszenia .
Spędziłam dzisiaj 2 godziny na samy grabieniu.
Obsypałam nawozem to co skoszone - czyli jakaś 1/3 i dosiałam trawy w gołe placki.
Trawa miejscami bardzo wyschła, w innych jest znowu żółta - jak pan ogrodowy powiedział wypłukany nawóz.......nie wygląda za ciekawie.............mam nadzieję że moje zabiegi cuś pomogą

Póki co nowości roślinnych nie będzie .
Chiałam dosadzać coś w rabacie cebulowej, ale panowie od ogrodu mają za 2-3 tygodnie poprawiać odwodnienie i ta rabata będzie trochę naruszona - więc szkoda żeby rośliny się marnowały.
Także najpierw konieczne, mało ciekawe rzeczy do zrobienia ...........i potem wreszcie coś ciekawego, czym można nacieszyć oko

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za wsparcie :hug:!!!!!!!!!
admete 07:55, 22 cze 2013

W tym całym rozgardiaszu po burzowym, i trwających pracach na dachu, znalazłam parę pozytywów cieszących oko .

Miłego weekendu życzę.
dziś ogrodowiskowe spotkanie - strasznie zazdroszczę i życzę uczestnikom udanej zabawy
admete 07:17, 24 cze 2013

Rabata cebulowo - bylinowa, wysprzątana po pobojowisku gradowym
Powycinane to co już uschło i to co połamał grad, wyplewione - trochę łyso - ale zaczynają kwitnąć byliny i pojedyncze akcenty cieszą oko .
Czosnki które przeżyły bombardowanie, ogołocone z połamanych liści czekają aż trafią do wazonu i tez pięknie wyglądają..............

Dużo jeszcze brakuje, ale trzeba cieszyć się tym co jest..........
Myślę że po powrocie z wakacji weźmiemy się za tą rabatę-------bukszpanowe obwódki, żurawki i jeszcze kilka bylin - będę wymyślać na żywo

W międzyczasie panowie ogrodowi mają trochę rozkopać tą rabatę i podłączyć do 2 studzienek odwodnienie z placu zabaw- mam nadzieję że nie narobią dużego bałaganu i nie poniszczą roślinek